Sekoilu Twitterillä on saanut jatkoa sen uuden, reilun parin viikon ajan pääomistajaksi nousunsa jälkeen yhtiön johdossa toimineen Elon Muskin komennossa.
Musk on ehtinyt paljon reilussa kahdessa viikossa.
Poukkoilevien ja ongelmien jälkeen toistaiseksi hyllytettyjen tuotesuunnitelmien lisäksi Musk on määrännyt Twitterin vähentämään rajusti henkilöstöään. Twitter irtisanoikin jo noin puolet, yli 3 000 ihmistä, varsinaisesta henkilöstöstään ja sittemmin lähtöpassit saivat myös noin 80 prosenttia, noin 4 400 ihmistä, Twitterille toimeksiantosuhteella työskennelleistä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Twitterin sisäisen toiminnan on raportoitu muutosten seurauksena ajautuneen kaaokseen. Pian irtisanomisten jälkeen osaa työntekijöistä jouduttiinkin anelemaan palaisin töiden pariin pakon edessä, koska todellisuudessa heidän osaamiselle olikin tarvetta.
Kuluvan viikon maanantaille Musk oli saanut päähänsä, että Twitter toimii liian hitaasti ja asiaan on puututtava nopeasti. Ja siihenhän puututtiin. Muskin ohjeistuksesta Twitter sulki palvelunsa taustalla toimivia osia, niin sanottuja mikropalveluja. Muskin mukaan todellisuudessa tähän asti käytössä olleista osista vain noin 20 prosenttia eli viidennestä tarvittaisiin Twitterin toimintaan.
Muskin ajatus oli kytkeä turhat osat pois käytöstä, jolloin Twitterin toiminta nopeutuisi. Muutosten läpiviemisessä unohtui kuitenkin ainakin sellainen pieni asia kuin kaksivaiheinen tunnistautuminen tekstiviestillä. Turvallisuutta kirjautumiseen vaadittavalla lisäkoodilla parantava kaksivaiheinen tunnistautuminen poistui joksikin aikaa kokonaan käytöstä maanantain aikana. Tämä tarkoitti, että uudelleen sisäänkirjautuminen Twitteriin ei ollut lainkaan mahdollista käyttäjille, joiden käyttäjätilillä on käytössä kaksivaiheinen tunnistautuminen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kun mokan joku huomasi Twitterillä huomasi, palautui kaksivaiheinen tunnistautuminen parin tunnin jälkeen.
— Cllr Matt Dent (@CllrDent) November 14, 2022
Muutenkin kuin ”mikropalvelujen” osalta Musk on viime päivinä kritisoinut Twitterin entisiä toimintatapoja ja sen palvelujen tähänastista heikkoutta useissa twiiteissään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Osittain Muskin ajatukset ovat kuitenkin olleet virheellisiä, ja Twitterin jo entuudestaan entiset sekä vielä yhtiölle työskennelleet työntekijät ovat oikaisseet asioita vastauksissaan Muskille.
Bloombergin mukaan Musk on antanut potkut ainakin kahdelle hänen kommenttejaan julkisesti kritisoineelle ja/tai niistä eriävän näkemyksensä esittäneelle työntekijälle.
Yksi tällainen tapaus sattui Eric Frohnhoeferille, joka oikaisi Muskin väitteitä Twitterin Android-sovelluksen toiminnasta. Frohnhoefer ilmoitti julkisesti Twitterissä Muskin twiittiä lainaten tämän olevan väärässä.
Lopulta Musk ilmoitti Twitterissä vastauksena ketjuun, että ”hän on saanut potkut” viitaten Frohnhoeferiin. Sittemmin Musk kuitenkin syystä tai toisesta on poistanut tämän twiittinsä, joka on näkyvissä kuvankaappauksessa alla. Frohnhoeferin työt Twitterillä ovat kuitenkin tulleet päätökseensä, eikä hänellä ole enää pääsyä yhtiön järjestelmiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myöskin muut Twitterin Muskin alaisuudessa pois potkimat tuhannet työntekijät ovat saaneet tietää kohtalostaan käytännössä ensi kerran, kun eivät ole enää päässeet kirjautumaan yhtiön järjestelmiin. Twitter on toiminut Muskin aikana potkujen jakamisessakin samalla tavalla kuin muutenkin – enempiä suunnittelematta ja mahdollisimman nopeasti.
Yleisesti Musk on valitellut, että hänen noustuaan johtoon Twitterin ”liikevaihto on pudonnut massiivisesti” johtuen mainostajien kaikkoamisesta. Samalla päälle painavat 44 miljardin arvoiseksi yrityksen arvostaneen Twitter-kaupan rahoittamiseksi otetusta noin 13 miljardin dollarin rahoituksesta kertyvät vuotuiset yli 1 miljardin dollarin korkokulut.
Muskin sekava toiminta, kohua herättäneet mielipiteet sekä huoli esimerkiksi vihapuheen lisääntymisestä Twitterissä ovat saaneet monet mainostajat vähintään keskeyttämään mainontansa Twitterissä. Viime viikolla Musk Twitterin henkilöstölle puhuessaan varoitti myös jo, ettei edes ”konkurssi ole pois suljettu”, jos yhtiö ei pysty ”tuomaan sisään enemmän rahaa kuin mitä kulutamme”.
Muskilla on varmasti paljon lisääkin suunnitelmia Twitterin muuttamiseksi – ainakin omasta mielestään parempaan suuntaan. Yksi asia onkin toistaiseksi käytännössä varma: draama Twitterin ympärillä on saamassa jatkoa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »