Älyuhelimista on tullut joulun vakiolahjoja, jotka tänäkin vuonna ovat varmasti suosittuja tablettien rinnalla (katso myös tablettilahjavinkkimme!). Erilaisia älypuhelimia on markkinoilla melkoinen määrä ja valintaa helpottamaan kokosimmekin alle muutamia poimintoja parhaimmistosta.
Koska erilaisia älypuhelimia on markkinoilla monenlaisia ja erittäin useilta valmistajilta, eivät poimintammekaan ole kaikki tarpeet kattavia, vaan hyviä vaihtoehtoja voi löytyä listaamiemme ulkopuoleltakin.
Samsung Galaxy Note 3
- Android
- Muovi
- 5,7" Super AMOLED -näyttö
- 13 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 800 -piiri
- 3200 mAh akku
Älypuhelimen valinnassa keskeisimpiä tekijöitä ovat hinta, käyttöjärjestelmä sekä näytön koko. Näiden suhteen valintoja tekemällä pääsee lopulta poimimaan puhelimen jo rajatummasta määrästä vaihtoehtoja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyrkkisääntönä todettakoon, että lahjansaajalle kannattaa ensisijaisesti ostaa saman käyttöjärjestelmän puhelin kuin hänellä on käytössään nykyisinkin – tietenkin, jollei hän ole ollut erityisen tyytymätön tähän asti. Käyttö käy helpommin tutulla alustalla ja sovellukset, osa kenties ostettujakin, säilyvät mukana aiemmasta.
100 euroa ja hieman yli – Androidia ja Nokian mainio Lumia 520
Edullisemmassa hintaluokassa on tarjolla useita Android-puhelinmalleja eikä lainkaan Applen iPhoneja. Nokian Lumia 520 piristää vaihtoehtoja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tässä hintaluokassa älypuhelinta ostetaan myös usein uudelle älypuhelinkäyttäjälle, jolla ei ole vielä käyttötaustaa tai kertyneitä sovelluksia miltään kolmesta hallitsevasta alustasta. Tällöin kädet ovat vapaammat valinnalle.
Suosittelemme tässä hintaluokassa Nokian mainiota Lumia 520 -mallia sen hyvien ominaisuuksien, hintaluokassa hyvän laatutuntuman sekä onnistuneen kokonaisuuden myötä. Lumia 520 käväisi arvosteltavanamme jo kesällä ja tuolloin totesimme näin: ”Niin designiltaan, laitteistoltaan kuin ohjelmistoltaan Lumia 520 tuntuukin harkitulta, onnistuneelta kokonaisuudelta, kun taas edulliset Android-puhelimet usein epäonnistuvat yhtenäisen tunnelman luomisessa ulkoisen olemuksen viestiessä laadun sijaan nopeasti sekalaisista komponenteista kasaan kyhätystä huterasta rakennelmasta ja jo vanhentuneiden Android-versioidenkin toimiessa heikosti tehottomammilla suorittimella. … Lumia 520:ssa Nokia on tinkinyt ominaisuuksista, mutta valinnat tuntuvat järkeviltä. Tällaisenaan Lumia 520 nousee ehdottomasti markkinoiden halvimpien älypuhelinten kärkikaartiin.”
Lumia 520:n hinnat lähtevät nykyisin alle 120 eurosta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Android-puolelta piikkipaikalle nousee alle 100 eurolla myytävä Samsungin Galaxy Trend. Se tarjoaa myös neljän tuuman kosketusnäytön sekä viiden megapikselin kameran. Galaxy Trendiä paria kymppiä edullisemmat Android-puhelimet suosittelemme jättämään huomiotta heikompien ominaisuuksien tai vielä vanhempien Android-versioiden vuoksi.
Edullisesti suurta näyttöä
Keskihintaisista älypuhelimista nostamme esiin muutaman mallin, jossa yhdistyvät kohtuullinen hinta sekä kookas näyttö.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Näitä ovat nopeasti kokeilemamme Nokian Lumia 625 sekä kiinalaisvalmistajien ZTE:n Grand S Flex sekä Huawein Ascend G700.
Lumia 625 on kolmikosta edullisin, sillä sen hinta on painunut jo 200 euroon. Lumia 625 muistuttaa muuten ominaisuuksiltaan pitkälti Lumia 520:tä, mutta on varustettu neljän tuuman sijaan kookkaammalla 4,7 tuuman näytöllä sekä 4G LTE -yhteyksillä. Näytön tarkkuudesta Lumia 625:ssä on hieman tingitty, mutta muuten Lumia 520:n tavoin kyseessä on hintaluokassaan poikkeuksellisen eheä kokonaispaketti ajantasaisen ohjelmiston ja Nokian sovellusten kuorruttamana.
ZTE Grand S Flex ja Huawei Ascend G700 puolestaan tarjoavat viiden tuuman näytöt paremmalla 1280×720 pikselin tarkkuudella.
Grand S Flexin hinta on noin 300 euroa ja Ascend G700:n reilut 250 euroa.
Samassa hintaluokassa tuoreempien tulokkaiden kanssa kamppailee myös Samsungin pian parin vuoden takainen Galaxy S III 4G -lippulaivamalli, joka myös voi olla yhä oiva vaihtoehto tunnetummalta merkiltä.
Huippupuhelimet eivät petä – paljon eri vaihtoehtoja
Huippupuhelimissa tarjonta on nykypäivänä todella vahvaa. Android-puolella tarjolla on hyvät ja onnistuneet lippulaivamallit kaikilta pelureilta. Samsungin Galaxy S4 ja HTC:n One ovat olleet markkinoilla jo alkuvuodesta, kun taas Sonyn Xperia Z1 sekä LG:n G2 ovat tuoreempia tapauksia. Jos hakusessa on hyvä Android-puhelin ilman suurempaa budjettirajoitetta, kaikki edellä mainitut ovat varteenotettavia vaihtoehtoja.
Arvosteltavanamme käväisi juuri myös Googlen ja LG:n Nexus 5 ja kirjoitimme, että se kohtaa ”markkinoilla kilpailua valmistajien lippulaivamalleilta…mutta koko tämä joukko on vielä jonkin verran Nexus 5:tä kalliimpi myös Suomen markkinoilla. Alle viiden sadan hintaluokassa Nexus 5 on kova luu.” Nexus 5 on onnistunut kokonaisuus: ”Nexus 5 sopii loistavasti ihmisille, jotka arvostavat yksinkertaisuutta, loogisuutta sekä hyvää toiminnallisuutta.” Android-puhelinte joukosta suosittelemmekin juuri Nexus 5:tä joululahjavalinnaksi.
Nexus 5:tä saa alle 450 euron.
Applen tämän syksyn iPhone-uutuushuippumalli iPhone 5s on myös oiva valinta iPhone-ihmisille, jotka ovat olleet tyytyväisiä, mutta kaipaisivat jo uudempaa puhelinta. iPhone 5c:n valintaa voi olla vaikeampi perustella iPhone 5s:n sijaan, jollei sitten pidä kirkkaista väreistä.
Aiemmin iPhone 5s -arvostelusamme totesimme näin: ”iPhone 5s toistaa Applen tuttuja vahvuuksia – kompaktia kokoa, loistavaa laatutuntumaa, hyvää käytettävyyttä, nopeutta sekä yhä ykkösaseman säilyttänyttä sovellusekosysteemiä.”
iPhone 5s:n hinnat lähtevät vajaasta 700 eurosta ja iPhone 5c:n 600 eurosta.
Jos hakusessa puolestaan on mahdollisimman hyvä kamera älypuhelimeen, ei Nokian Lumia 1020:tä ja sen 41 megapikselin kameraa voi ohittaa. Lumia 1020:n hinta on jo myös painunut alle 600 euroon.
Suuremman nälkään puhletteja
Aiemmista vuosista poiketen nyt myös kookkaampien älypuhelinten eli niin sanottujen puhlettien, jotka sijoittuvat jo tablettikokoluokkaa hipomaan, saralta löytyy enemmän valinnanvaraa.
Suurinäyttöisten puhelinten kategorian luojalta Samsungilta tuli hetki sitten tuorein kolmas painos sarjaan Galaxy Note 3:n muodossa. ”Kokonaisuutena Galaxy Note 3:lla Samsung säilyttää edelleen kärkipaikkansa omassa luokassaan. Uutuus edustaa onnistunutta mutta yllätyksetöntä teknistä evoluutiota Galaxy Note -sarjassa ja on myös yhä ohjelmistopuoleltaan kilpailjoitaan paremmin sovitettu suuren näytön edellytyksiin ja mahdollisuuksiin. Kuuden tuuman luokassa Galaxy Note 3 vaikuttaa oivalta valinnalta, ja sitä voi useimmille ostajille suositella yli tärkeimpien Nokian, Sonyn ja HTC:n kilpailijoiden”, totesimme tuoreessa Note-arvostelussamme.
Galaxy Note 3:sta joutuu yleisesti maksamaan edullisimmillaan noin 650 euroa.
Nokian Lumia 1520:n heikkous on siinä, että suurempaa näyttöä ei hyödynnetä mitenkään erityisesti: kyseessä on vain Lumia aiempaa kookkaampana ilman ohjelmistopuolen merkittäviä lisäyksiä. ”Jos Lumiat ovat jo aiemmin tulleet tutuksi ja on ne hyviksi havainnut, mutta uusi ja isompi kiinnostaisi, on Lumia 1520:n hankinta selvä tapaus. Muissa tapauksissa kannattaa harkita tarkemmin, josko Android-puolelta löytyisi itselle parempia vaihtoehtoja”, summasimme Lumia 1520 -ensikokemuksissa tilanteen.
Lumia 1520 on Galaxy Note 3:n kanssa suunnilleen samanhintainen 650 euron hintalapullaan.
Muita vaihtoehtoja suuressa kokoluokassa ovat Sonyn Xperia Z Ultra, jota kokeilimme pikaisesti sekä HTC:n hiljattain markkinoille saapunut One max, josta meillä ei kuitenkaan ole vielä käyttökokemuksia. One maxissa ei kuitenkaan ole mitään kovin erityistä, minkä takia se voisi olla esimerkiksi Galaxy Note 3:a parempi valinta ja Xperia Z Ultra 6,44 tuumallaan on jo hieman liaan suuri useimmille.
Jollaa vain pyydettäessä
Suomessa joulun alla myyntiin tuleva Jolla voisi myös kohota potentiaaliseksi vaihtoehdoksi joululahjaksi.
Jos Jollan haluaa, sellaisen saamisen ennen joulua pitäisi olla vielä mahdollista ilman ennakkotilaustakin. Puhelinta Suomessa myyvältä DNA:lta ja Jollalta on viestitetty, että ennakkotilaukset toimitetaan ensin, mutta myynti kaikille uusillekin ostajille alkaa DNA Kaupoista vielä joulukuun alkupuolella eli noin parin viikon sisään tutulla 399 euron hinnalla.
Kysymyttä ei Jollaa jollekin muulle kannata ostaa, sillä ainakin vielä toistaiseksi kilpailijoihin verrattuna Jollan käyttö vaatii keskeneräisyyden ja rajoitusten vuoksi tiettyä pioneerihenkeä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »