Applen odotetaan julkistavan tänään illalla Suomen aikaa kello 20 alkavassa tilaisuudessa ensimmäiset omilla Apple Silicon -suoritinpiireillä varustetut Mac-tietokoneensa.
Apple vahvisti Mac-tietokoneiden arkkitehtuurimuutoksen jo keväällä osana WWDC-tapahtumaa.
Mac-tietokoneiden uusi macOS Big Sur -käyttöjärjestelmäversio sisältää jo Applen omat sovellukset ARM-pohjaiselle arkkitehtuurille muunnettuna, minkä lisäksi Apple tarjoaa sovelluskehittäjille työkalut macOS-sovellusten muuntamiseen uudelle arkkitehtuurille. Vanhoja, muuntamattomia sovelluksia voidaan ajaa emulaattorin avulla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi uudella macOS Big Sur -käyttöjärjestelmäversiolla ja Apple Silicon Mac -tietokoneilla pystyy jatkossa myös käyttämään jo olemassa olevia iPhone- ja iPad-sovelluksia, ja niitä voi jatkossa myös ladata Mac App Storesta. Sekä Applen iOS/iPadOS- että macOS-laitteet perustuvat jatkossa samalle, ARM-pohjaiselle arkkitehtuurille, mikä on tehnyt sovellusten saatavuuden laajentamisesta helppoa.
iPhone- ja iPad-sovellukset tulevat jatkossa saataville myös Maceille, elleivät sovelluskehittäjät mahdollisuudesta erikseen kieltäydy.
9to5Mac-sivuston App Store -järjestelmistä keräämien tietojen mukaan useat merkittävät sovelluskehittäjät ovat kuitenkin jo valinneet, etteivät niiden sovellukset tule tarjolle Mac App Storen kautta macOS:lle – ainakaan toistaiseksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Muun muassa seuraavat iOS- ja iPadOS-sovellukset eivät näytä toistaiseksi olevan tulossa saataville macOS:llä:
- Googlen sovellukset, mukaan lukien esimerkiksi Gmail, Google Maps, Google Drive ja YouTube
- Facebookin sovellukset, mukaan lukien Facebook, Messenger, Instagram ja WhatsApp
- Snapchat
- Amazon Prime Video
- Disney+
- Pelejä: Candy Crush Saga, Among Us, Real Racing 3
Sen sijaan ainakin vielä toistaiseksi esimerkiksi Netflixin iOS/iPadOS-sovellus näyttää olevan tulossa saataville myös macOS:llä, mutta toki Netflix voi koska tahansa vielä muuttaa tätä.
Hyödyllistä iOS/iPadOS-sovellusten tulo myös Macille on niissä tapauksissa, jossa sovellus tai sen kautta käytettävä palvelu ei muuten ollut lainkaan saatavilla macOS:lle suoraan tai verkkoselaimen kautta.
Toisaalta moni sovelluskehittäjä ei välttämättä halua iOS/iPadOS-sovellustaan tarjolle macOS:lle, jos tarjoaa sovellustaan tai palveluaan niille jo erikseen. iOS/iPadOS-sovelluksethan on pääosin suunniteltu pienemmillä kosketusnäytöillä käytettäväksi, eikä käytettävyys välttämättä taivu samalla tavalla Macille.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »