Applen Mac-tietokoneiden macOS-käyttöjärjestelmän seuraava merkittävä versio on nimeltään macOS Big Sur.
macOS Big Sur tulee päivityksenä saataville seuraaville Maceille:
- Vuosimallin 2015 ja uudemmat MacBookit
- Vuosimallin 2013 ja uudemmat MacBook Airit
- Vuosimallin 2013 ja uudemmat MacBook Prot
- Vuosimallin 2014 ja uudemmat Mac minit
- Vuosimallin 2014 ja uudemmat iMacit
- Vuosimallin 2017 ja uudemmat iMac Prot
- Vuosimallin 2013 ja uudemmat Mac Prot
Uusi käyttöliittymädesign
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
macOS Big Sur uudistaa merkittävästi Applen Mac-tietokoneiden käyttöliittymädesignia. Applen itsensä mukaan muutos on suurin sitten OS X:n esittelyn.
Uusi käyttöliittymätyyli on aiempaa yksinkertaisempi, läpikuultavampi ja värikkäämpi. Käyttöliittymässä esimerkiksi painikkeet tulevat esiin ja poistuvat näkyvistä tarpeen mukaan. Käyttöliittymän tyylimuutos on näkyvissä laajasti eri Applen sovelluksissa.
Widget-pienoissovelluksille ja ilmoituksille on käyttöjärjestelmässä uudistettu laajempi alueensa. Toisiinsa liittyvät ilmoitukset ryhmitellään jatkossa yhteen kasaan. Uutta on myös, että sovelluskehittäjät voivat luoda widgetejä macOS:lle. Widgettien kokoa voi myös muuttaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Myös sovellusten kuvakkeet uudistuvat uuden ilmeen mukaisiksi.
Uudistuksia eri sovelluksiin
Viestit-sovellus uudistuu uusilla tavoilla hallita viestejä kuten keskustelujen kiinnityksellä, tehokkaammalla haulla, viestiefekteillä, minkä lisäksi myös Macilla voi nyt luoda oman Memoji-kuvakkeen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kartat-sovellus uudistuu kauttaaltaan uudella designilla ja on rakennettu nyt Catalyst-pohjalle, eli perustuu iPadOS-sovellukseen. Se saa myös iOS ja iPad OS 14:n tavoin uudet eri kumppanien kanssa luodut oppaat, jonka lisäksi eri paikkoja esitteleviä oppaita voi luoda myös itse, sekä pyöräily- ja sähköautoreittiohjeet.
Safari-verkkoselain päivittyy nopeammaksi. Applen mukaan suorituskyky on jopa 50 prosenttia Google Chromea parempi. Lisäksi Safari kertoo tarkempia tietoja sivujen yksityisyysominaisuuksista ja kertoa, jos käytetyt salasanat ovat paljastuneet tietovuodossa. Safarin aloitussivun voi myös kustomoida taustakuvilla, lukulistan sisällöllä ja sekä välilehdillä iCloudin kautta muista laitteista.
Safari saa myös sisäänrakennetun käännösominaisuuden.
Safari-verkkoselaimeen voi myös jatkossa lisätä uusia kehittyneempiä eri sovelluskehittäjien luomia laajennuksia, jotka tulevat saataville sovelluskaupan kautta. Tässäkin suhteessa Apple ottaa yksityisyyden huomioon: laajennukselle voi antaa käyttöoikeudet sivukohtaisesti, päiväkohtaisesti tai käyttösessiokohtaisesti.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »