Apple esitteli eilen seuraavat, päivityksenä syksyllä julkaistavat merkittävät käyttöjärjestelmäversionsa iOS 14:n, iPadOS 14:n, tvOS 14:n, watchOS 7:n ja macOS Big Surin.
Otimme näistä iPhonen iOS 14:n heti testikäyttöön. Apple on jo julkaissut ensimmäiset beetatestiversiot rekisteröityneille sovelluskehittäjille, ja kaikkien halukkaiden saataville tulevat ensimmäiset julkiset beetat ovat tulossa heinäkuun aikana.
Kuten edellä mainittu, tavallisena päivityksenä iOS 14 on tulossa vasta useamman kuukauden päästä – todennäköisesti aikaisintaan syyskuussa mutta mahdollisesti vasta hieman myöhemmin, kun myös seuraavan iPhone-sukupolven myyntiintulon odotetaan venyvän jonkin verran tavallista myöhäisempään ajankohtaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
iOS 14 julkaistaan iPhone 6s:lle ja uudemmille.
Ensimmäinen beetaversio on tuntunut toistaiseksi jo kokonaisuutena varsin vakaalta eikä ongelmia asennettujen sovellusten kanssa ole ilmennyt. Itse käyttöjärjestelmä ja sen uudet toiminnot eivät kuitenkaan toimi aukottomasti vielä tässä vaiheessa, ja esimerkiksi jotkin tiedot jäävät välillä päivittymättä ja käyttöliittymän lokalisointi suomeksi on puolinaista. Nämä ovat asioita, joiden parissa Apple tekee kehitystyötä tulevina kuukausina ennen varsinaista julkaisua.
Kotinäkymä uudistetuilla widgeteillä ja Appikirjasto
Uuden iOS 14:n huomiota herättävimmät uudistukset liittyvät uudistuneeseen kotinäkymään, sen uusiin widget-pienoissovelluksiin sekä uuteen sovellusvalikkoon, jota Apple kutsuu Appikirjastoksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
iPhonen samankokoisista sovelluskuvakkeista ja niitä sisältävistä kansioista koostuva kotinäkymä on säilynyt vuosikausia käytännössä ennallaan mutta viimein tänä vuonna Apple on lähtenyt merkittävään uudistukseen.
Aiemmin kotinäkymän vasemmalla puolella Tänään-näkymässä sijainneet widget-pienoissovellukset on uudistettu kokonaan ja ne voivat nyt olla kolmea eri kokoa. Täysin uutta on, että widgetejä voi lisäksi raahata erillisestä näkymästään sovelluskuvakkeiden keskelle osaksi kotinäkymiä. Näin ensi kertaa iPhonen kotinäkymässä voi pitää esillä muutakin kuin sovelluskuvakkeita.
Lisäksi kotinäkymäkokonaisuuden uudistukset täydentää uusi Appikirjasto-näkymä, josta löytyvät automaattisesti Applen määrittelemiin kategoriakansioihin jaettuna kaikki sovellukset. Lisäksi Appikirjaston ylälaidassa tarjolla ovat erilliset Ehdotukset- ja Äskettäin lisätty -valikoimat.
Appikirjaston myötä kaikkia sovelluskuvakkeita ei tarvitse pitää enää esillä kotinäkymissä. Esimerkiksi itse jätin iPhoneen enää vain kaksi kotinäkymää, ja muuten kaikki yhteensä 261 asennettua sovellusta löytyvät vain Appikirjastosta. Jo aiemminkin nopein tapahan muiden kuin etualalla esillä olleiden sovellusten avaamiseen on ollut hakutoiminnon kautta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kokonaisuutena hetken tottumisen jälkeen iPhonen kotinäkymän uudistus vaikuttaa virkistävältä ja varsin onnistuneelta. Täysin sen edut pääsevät kuitenkin esiin vasta, jos ja kun sovelluskehittäjät päivittävät sovelluksiaan hyödyllisillä widgeteillä. Vielä tässä vaiheessa uusia widgetejä on luonnollisesti saatavilla vasta Applen omista sovelluksista mutta tilanteen voi odottaa muuttuvan nopeasti.
Monien vuosien jälkeen tämä kaikki vaatii vähän tottumista. #iPhone #iOS14 pic.twitter.com/j3DpCwbRVm
— Markus Lehtiniitty (@mlehtiniitty) June 23, 2020
Uudet widgetit vastaavat kooltaan 2×2, 4×2 tai 4×4 sovelluskuvakkeen vaatimaa tilaa. Widgetejä on helppo ottaa käyttöön ja siirrellä mutta jo lisätyn widgetin koon muuttaminen ei ainakaan toistaiseksi testiversiossa onnistu, vaan tässä tapauksessa widget täytyy luoda uutena ja poistaa vanha.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kiinteästi samojen widgetien lisäksi voi käyttöön ottaa myös Älykkään pinon, jossa näkyvä widget vaihtuu automaattisesti älykkäästi ajan, paikan tai aktiviteetin mukaan. Lisäksi pinon widgetejä voi selata pyyhkäisemällä. Tällainen vaihtuva widget luonnollisesti säästää tilaa kotinäkymässä ja tarjoaa silti usein hyödyllistä tietoa, jos widget vaihtuu fiksulla tavalla. Tältä osin toimivuus selviää vasta pidemmässä testissä.
Myös uusi Appikirjasto-sovellusvalikko on varsin onnistunut ratkaisu. On mukavaa, että sovellukset on jaettu automaattisesti kategoriakansioihin. Erillinen sovellusvalikko mahdollistaa kotinäkymien siivoamisen yksinkertaisemmaksi.
Ensitunnelmien perusteella eniten toivoisin kotinäkymään vielä mahdollisuutta nykyisiä vaihtoehtoja pienempiin widgeteihin, 2×1- tai 1×2-koossa. Näin sisältöä saisi esille nykyistä tiiviimmällä tavalla. Tämä tuskin kuitenkaan toteutuu enää tänä vuonna, toivottavasti ehkä joskus tulevaisuudessa.
Parasta Applen iOS 14:n kotinäkymäuudistuksessa on, että jos se ei itseä kiinnosta, niin käyttöä voi jatkaa myös vanhaan tapaan. Widgettejä ei ole pakko lisätä sovelluskuvakkeiden joukkoon vaan ne voi pitää edelleen pelkästään omassa näkymässäänkin ja Appikirjastokin löytyy toiselta laidalta, eikä ole näin tutun käyttötavan tiellä, jos ennemmin haluaakin jatkaa useilla kotinäkymillä jotka sisältävät suoraan kaikki sovelluskuvakkeet. Löytyy varmasti myös paljon ihmisiä, joita muutokset eivät kiinnosta, ja jotka haluavat jatkaa käyttöä vanhalla tutulla tavalla.
Kätevä uusi käyttöapu-asetus: pikatoiminnot kahdella tai kolmella takaosan napautuksella
Yhtä erityisen mielenkiintoista uutta toimintoa Apple ei maininnut eilisessä iOS 14:n esittelyssä lainkaan. Käyttöapu-asetuksissa nimittäin on tarjolla mahdollisuus ottaa käyttöön iPhonen takapinnan kahdella tai kolmella napautuksella suoritettavia pikatoimintoja. Tarjolla pikatoiminnoiksi on laajasti käyttöjärjestelmän eri toimintoja kuin myös Pikakomennot-sovelluksen kautta itse koostetut toimintosarjat, mikä tarjoaa haluttaessa käyttöön erittäin laajat mahdollisuudet myös näiksi napautuskomennoiksi.
Esimerkiksi itse otin nyt aluksi kokeiluun kaksoisnapautuksella näyttökuvan tallentamisen ja kolmoisnapautuksella herätyksen asettamisen aamuksi. Nämä onnistuvat nyt helposti kahdella tai kolmella napautuksella iPhonen takaosaan.
Uusi Käännä-sovellus
iOS 14 tuo mukanaan myös yhden kokonaan uuden sovelluksen, jonka nimi on Käännä. Kyseessä on käytännössä Applen vastine Google Kääntäjälle.
Suomi ei kuulu Applen käännöstoiminnon tukemien 11 ensimmäisen kielen joukkoon. Tuettuna on englannin lisäksi kuitenkin arabia, espanja, italia, japani, kiina, korea, portugali, ranska, saksa ja venäjä.
Varsin yksinkertainen sovellus voi olla kätevä esimerkiksi matkaillessa. Käännettävää tekstiä voi syöttää kirjoittamalla tai puhumalla, käännökset saa myös toistettua puhuttuna ja käännöksiä voi tallentaa suosikeiksi uudelleen käyttämistä varten.
Kääntämällä iPhonen vaaka-asentoon näyttö jakautuu selvästi kahtia tai sille voi laajentaa selkeästi näkyviin vain pelkän käännöksenkin jollekulle esitettäväksi.
Käännä-sovellus mahdollistaa myös offline-käytön lataamalla kielet puhelimeen.
Oman sovelluksensa ohella käännöstoiminto on saatavilla sisäänrakennettuna myös Safari-verkkoselaimessa verkkosivujen kääntämiseen.
Pieniä käteviä juttuja
Lyhyessä käytössä on tullut huomattua jo muutamia iOS 14:n käteviä pikku-uudistuksia.
Applen näppäimistö saa vihdoin emojien haun, joka vaikuttaisi myös toimivan kohtuullisen hyvin.
Sovellusten aktiivisesta mikrofonin käytöstä iOS 14 kertoo oranssilla ja kameran käytöstä vihreällä pisteella näytön yläkulmassa. Tämä on huojentavaa, sillä nyt sovellukset eivät pääse hyödyntämään näitä toimintoja salaa.
Muita yksityisyysparannuksia ovat mahdollisuus jakaa vain summittainen sijainti yksityiskohtaisen sijaan sekä antaa pääsy sovellukselle vain tiettyihin kuviin, ei enää koko kuvakirjastoon.
Lisäksi erinomaisena uudistuksena saapuvat puhelut eivät enää oletuksena valtaa koko näyttöä vaan näkyvät vain ilmoitusbannerina näytön ylälaidassa – ja puhelimen käyttöä voi jatkaa ja jättää puhelun huomioimatta niin halutessaan.
Samoin Sirikään ei enää valtaa koko näyttöä, vaan vain tarpeellisen tilan. Lisäksi Sirillä voi lähettää myös ääniviestejä, mikä voikin olla kätevää tilanteissa joissa silmien ja/tai käsien tulee pysyä vapaana muuhun.
Kamera-sovellukseen iOS 14 tuo uuden mahdollisuuden valotuksen lukitsemiseen omasta valikosta, erillään tarkennuksesta.
iOS 14:n pitäisi tuoda tarjolle myös mahdollisuus oletuksena käytettävän verkkoselaimen ja sähköpostisovelluksen muuttamiseen mutten itse vielä löytänyt mahdollisuutta tähän asetuksista.
Paljon muuta
iOS 14 sisältää luonnollisesti paljon muita suurempia ja pienempiä uudistuksia. Näitä on käyty läpi aiemmassa iOS 14 -artikkelissamme.
Osa iOS 14:n uudistuksista, kuten Viestit-sovelluksen useat ryhmäkeskusteluihin liittyvät parannukset, ovat merkitykseltään Suomessa melko vähäisiä. Yhdysvalloissa Applen iMessage-viestit ovat erittäin suosittuja mutta Suomessa käytetään enemmän WhatsAppia, Facebook Messengeriä ja muita palveluja.
Osaa iOS 14:n merkittävistä uudistuksista, kuten esimerkiksi App Clips -kevytsovelluksia, ei vielä puolestaan ole täysin uutena lisäyksenä testattavissa vaan ne yleistyvät mahdollisesti vasta tulevaisuudessa kehittäjien ottaessa uuden mahdollisuuden käyttöön. Yhtenä esimerkkinä jatkossa vuokrattavassa sähköpotkulaudassa olevan QR-koodin skannaamalla voikin mahdollisesti avata suoraan App Clips -sovelluksen ilman edes tarvetta asentaa erikseen täyttä sovellusta ja ottaa sitä käyttöön. Skootterin vuokraaminen voi onnistua koodin skannaamisen jälkeen vain hyväksymällä vuokrauksen alku ruudulla, maksun hoituessa vaivattomasti Apple Payn kautta.
Vastaavalla tavalla voi toimia esimerkiksi tilaaminen ravintolassa sähköisesti sen menusta, sähköauton latauksen maksaminen tai monet muut tilanteet, jos App Clips -sovellukset yleistyvät.
Tulevaisuuden lupaus on yhä myös CarKey, jossa iPhone muuntuu myös auton digitaaliseksi avaimeksi. Tämän osalta ensimmäisenä ominaisuutta tukee vuosimallin 2021 uusi BMW:n 5-sarja. Muutaman vuoden kuluttua iPhonen käyttö auton avaimena voi olla samalla lailla arkipäivää kuin maksaminen Apple Paylla tänä päivänä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »