Teknologiajätti Googlen toimintaa on tutkittu mahdollisista kilpailurikkomuksista Yhdysvalloissa viime vuodesta alkaen. Uuden raportin mukaan osavaltiot aikoisivat pyrkiä pilkkomaan Googlen tulevassa oikeusjutussaan.
Tutkimukset asiassa alkoivat liittovaltion ja osavaltioiden tasolla viime syyskuussa. Tutkimusten aikana Googlen toiminnasta on kerätty tietoa ja näyttöä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tutkinta on keskittynyt Googlen vahvaan markkina-asemaan verkon mainosmarkkinoilla. Hakukoneensa ja muiden omien palvelujensa kuten YouTuben lisäksi Googlella on myös laaja mainosverkosto, jonka kautta mainoksia esitetään muilla verkkosivustoilla. Googlen tuloista suurin osa kertyy mainonnasta.
Mukana tutkinnassa on 50 osavaltiota syyttäjinä toimivien oikeuskansleriensa voimin. Jo aiemmin on kerrottu, että osavaltiot ja liittovaltio ovat nostamassa oikeusjutun Googlea vastaan lähikuukausien aikana.
Yksityiskohdat ovat toistaiseksi hämärän peitossa – esimerkiksi tapa, millä tavalla Google haluttaisiin pilkkoa osiin mainosliiketoimintansa osalta. Lisäksi asiasta raportoivan CNBC:n mukaan toistaiseksi ei ole vielä suljettu pois myöskään vähäisempiä toimia, kuten määriteltyjä rajoituksia toiminnalle. Pilkkomisen ajamisen kerrotaan kuitenkin olevan toistaiseksi ensisijainen vaihtoehto.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Asian tulee lopulta tietenkin päättämään oikeus, ja todennäköisesti asiassa tullaan etenemään aina korkeimpaan oikeuteen asti. Lopullinen ratkaisu on siis vähintään useiden vuosien päässä.
Google itse on korostanut, että mainosmarkkinat ovat kilpaillut ja verkkomainonnan hinta on laskenut merkittävästi vuosien saatossa.
Oikeusministeriön ja osavaltioiden nostaman oikeusjutun tuomat mahdolliset sakot sekä vaatimukset toiminnan muuttamisesta voisivat olla Googlelle ensimmäinen merkittävä isku kotimaasta, jossa myös suhtautuminen teknologiajättejä kohtaan on viime aikoina tiukentunut niiden kasvaessa yhä suuremmaksi ja hallitsevammaksi osaksi taloutta sekä jokapäiväistä elämää.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvalloissa kuluttaja-asioista vastaava liittovaltion kauppavirasto FTC tutki jo vuonna 2013 Googlen toimintaa mutta tuolloin tutkinta ei lopulta johtanut mihinkään toimiin tai sakkoihin.
Euroopan unioni on sen sijaan aiemmin lätkäissyt kolmessa eri tutkinnassa Googlelle yli 8 miljardin euron sakot. Näistä 2,4 miljardia tuli sen omien palvelujen suosimisesta muiden kustannuksella Google-haussa, 4,3 miljardia euroa kilpailua rajoittavista sopimuksista Android-laitevalmistajien kanssa ja 1,5 miljardia euroa verkkosivustoille tarjottavaan hakuun ja mainoksiin liittyvistä rajoituksista. Kaikissa tapauksissa Euroopan unioni on myös edellyttänyt Googlelta muutoksia sen liiketoimintoihin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »