Pebble on yksi ensimmäisiä nykyajan älypuhelimeen kytkeytyviä älykelloja. Älykelloista odotetaan lähitulevaisuudessa suurta juttua, ja käytännössä kaikkien teknologiajättien onkin huhuttu kehittävän tahoillaan omia älykellojaan – Samsungilta ja Sonylta sellaisia on jo nähtykin. Pebbleen tutustuminen tarjoaa oivan tilaisuuden katsoa tulevaisuuteen.
Ostettu arvostelukappaleemme on mustaa väriversiota. Lisäksi Pebble on tarjolla yllä esiteltyinä muina väriversioina. Pebblellä on nyt tilattuna hintaa 150 dollaria, joka omassa tapauksessani vaihtui 115,44 euroksi. Pebble toimitettiin Singaporesta, ja päälle joutui maksamaan myös arvonlisävero- ja tullimaksuja ennen kuin kellon sai ulos tullista. Omassa tapauksessani näiden summaksi tuli 27,53 euroa, jolloin kellon kokonaishinnaksi muodostui 142,97 euroa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pebblen takana ei ole suurta megakorporaatiota, vaan pieni startup-yritys. Kellon tarina alkoi joukkorahoitusmuotoisesta ennakkomyynnistä Kickstarter-palvelussa, mistä tuli suurmenestys. Kelloja tilattiin pikkufirman kannalta hurjat 85 000 kappaletta. Suuri tilausmäärä aiheutti myös haasteita niiden toimittamiseen ja tuontatoon. Pebble aloitti kellojen toimitukset Kickstarter-tilaajille lopulta alkuvuodesta, jonka jälkeen se on siirtynyt ennakkotilausten toimittamiseen. Itse tilasin omani 11. tammikuuta ja Pebbleni lähti toimitukseen 7. elokuuta. Tilausruuhka purkautunee pikku hiljaa, joten jo nyt tilatessa Pebblensä saanee lyhyemmällä toimitusajalla. Pebble toimitetaan yllä näkyvässä yksinkertaisessa, pitkässä mutta ohuessa pakkauksessa.
Mukana paketissa onkin sitten ainoastaan itse kello sekä USB-kaapeli. Pebble ladataan tämän kaapelin avulla tietokoneen kautta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kosketusnäyttöä Pebblessä ei ole, vaan kellon ohjaaminen tapahtuu neljän painikkeen avulla. Vasemmalta reunalta löytyy latauskytkösten ohella yksi painike, joka toimii useimmiten takaisin-painikkeena. Oikealla reunalla on kolme painiketta: reunimmaiset toimivat useimmiten ylös- ja alassuuntaisina selauspainikkeina ja keskimmäinen pienempi valintapainikkeena.
Itse olen sen verran nuori, että kännykän löydyttyä taskusta lähes koko elämän ajan, ei kelloa ole tullut käytettyä käytännössä lainkaan 15 vuoteen. Uskon monien jakavan tämän kokemuksen. Älykellojen myötä saatamme kuitenkin jälleen jatkossa kantaa ranteissamme jonkinlaista, aiempaa monipuolisempaa laitetta.
Pebble on varsin kellomainen – se ei ole liian suuri, sen design loppujen lopuksi varsin huomaamaton eikä se näin ollen pomppaa esille ranteesta. Koska en ole rannekelloa käyttänyt puoleentoista vuosikymmeneen, aluksi siinä oli hieman totuttelemista. Vieläkään en tykkää pitää Pebbleä kädessä, jos kirjoitten kannettavalla tietokoneella. Muuten Pebble ei ole enää tiellä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pebblen vakiorannekkeessa kiinnitysreikiä on yhdeksän kappaletta. Säätövaraa tältä osin riittää siis sekä pienille että suurillekin ranteille. Ranneke on myös vaihdettavissa muihin 22 millimetrin standardirannekkeisiin. Tätä voi myös suositella, sillä vakioranneke on halvan oloista ja jopa epämiellyttävän tuntuista kumimaista materiaalia.
Alla Pebblen kooon hahmottamiseksi se löytyy vielä vertailukuvassa 50 sentin kolikon ja Applen iPhone 5:n kanssa.
Ja Applen iPhoneen Pebblen voi myös kytkeä Bluetooth-yhteydellä. Toinen vaihtoehto on Android-puhelin, mutta me kokeilimme Pebbleä ainoastaan iPhonen kanssa. Alustojen eroista ja kehittäjille suomista vapauksista johtuen kellon mahdolliset toiminnallisuudet eroavat hieman iPhonen ja Androidin välillä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Molemmissa perusperiaate on kuitenkin sama: Pebble esittää puhelimeen saapuvia ilmoituksia näytöllään, sovelluksiakin voi asentaa ja musiikkia ohjata.
Pebble kertoo näytöllään saapuvista puheluista. Kellossa on sisäänrakennettu myös värinä, jonka varmasti huomaa puhelun saapuessa. Pebble ranteessa ei ole enää minkäänlaista tarvetta pitää puhelimessaan soittoääntä kuuluvissa – tulevan puhelun kyllä taatusti huomaa värinästä. Halutessaan värinän voi toki kytkeä myös pois päältä.
Alla kuvassa esimerkkinä ilmoitus saapuvasta puhelusta. Tulevan puhelun voi myös lopettaa kellosta sekä alta löytyvästä kuvasta poiketen puheluuun voi myös vastata.
Pebble esittää näytöllään myös saapuvat tekstiviestit ja iPhonen osalta tuetaan myös iMessage-viestejä. Myös Facebook Messengerin viestit näkyvät Pebblessä, mutta tämä vaatii hieman kikkailua ja ylläpitoa. Facebook-viestien näkymiseksi täytyy ”Näytä lukitulla näytöllä” -valinta käydä laittamassa pois ja takaisin päälle iPhonen Asetuksista, vaikka se olisi alun perinkin ollut päällä. Lisäksi tämä täytyy toistaa aina, jos yhteys puhelimen ja Pebblen välillä syystä tai toisesta on katkennut.
Pebble kertoo myös saapuneista sähköpoisteista. Se ei kuitenkaan käytä puhelimen sähköpostisovellusta, vaan Pebble-hallintasovelluksessa tietoihin lisätään oma sähköposti, jonka jälkeen Pebble hakee 15 minuutin välein viestit suoraan esimerkiksi Gmailista ja esittää ne kellon näytöllä.
Kerralla saapuneet ilmoitukset löytyvät jonossa allekkain. Jos ilmoitukset on kerran katsonut ja kuitannut, ei niitä saa enää näytölle takaisin.
Pebblen valikossa liikutaan oikean reunan näppäimillä. Yllä näkyvään listaan alimmaiseksi tulevat myös mahdolliset käyttäjän itse asentamat sovellukset. Navigointi yksinkertaisessa valikkorakenteessa käy näpsäkästi – rajallisesta toimintojen määrästä on tältä osin hyötyä.
Pari sanaa Pebblen näytöstä: kyseessä on niin sanottu mustavalkoinen E-paperinäyttö, joka vie tavallisesti virtaa vain sisällön vaihtuessa. Näyttö tarjoaa 144×168 pikselin tarkkuuden, joka kuitenkin riittää Pebblen näytölle tarjolla olevalle sisällölle hyvin.
Toistaiseksi Pebblelle on tarjolla jo ennen kaikkea valtava joukko erilaisia kellotauluja. Yllä löytyy muutamia esimerkkejä omaan kellooni asennetuista. Eri kellotaulujen välillä voi myös liikkua ylös- ja alaspainikkeilla aina kellotaulunäkymässä. Yksi niistä valitaan vakiovaihtoehdoksi.
Kellona Pebble toimii mainiosti. Ajan saa varmasti näkyviin halutessaan tarpeeksi suurin numeroin ja vaihtoehdot ovat lähes rajattomia eri kellonajan osoittimien osalta. Joukossa on tavallisia ja erikoisempia (hyvinkin erikoisia! vaihtoehtoja. Kello pysyy näytöllä näkyvissä jatkuvasti.
Pebblen vakiotoiminnoista ylivoimaisesti paras on mielestäni musiikin ohjausmahdollisuus. Kellosta voi keskeyttää ja jatkaa musiikintoistoa sekä vaihtaa kappaletta listassa eteen- tai taaksepäin. Pebble toimii esimerkiksi iPhonen osalta hyvin Musiikki-vakiosovelluksen ohella myös Spotifyn kanssa. Ja sen pitäisi toimia kaikkien iOS:n vakio-ohjaimia hyödyntävien muidenkin musiikkisovellusten kanssa.
Kappaleen vaihtomahdollisuus kellosta on todella mukava käytettäessä kuulokkeita, joiden johdosta ei vastaavia painikkeita ei löydy. Pebblen avulla onnistuu kappaleen vaihto helposti katsomatta niin juostessa, kävellessä kuin muutenkin. Lenkillä ei tarvitse enää kaivaa puhelinta taskusta.
Edellä esiteltyjen erilaisten kellotaulujen ohella Pebblelle löytyy myös laaja joukko erilaisia yksinkertaisia muita perussovelluksia. Yllä esille ovat päässeet sekuntikello, ottetutilanteen pistelaskuri, ajastin sekä laskin. Laskimen käyttö onnistuu niin sanotulla ”tertiaarisella tekstinsyötöllä”, jossa oikean reunan näppäimillä valitaan aina haluttu merkki. Yhden merkin syöttäminen vaatii kolme painallusta, joten kovin nopeaa laskimen käyttö ei ole.
Erilaisia sovelluksia voi asentaa esimerkiksi mypebblefaces.com-sivuston kautta. Sovellusten asentaminen onnistuu helposti: puhelimen selaimella mennään sivustolle, painetaan halutun sovelluksen latauslinkkiä ja valitaan tiedosto avattavaksi Pebble-hallintasovelluksessa. Tämän jälkeen sovellus asentuu Pebbleen.
Kovin hienostuneita sovelluksia ei toistaiseksi ole tarjolla. Osittain tämä johtuu kellon ja puhelimen välisen yhteydenpidon rajoitteista. Apple on nyt avaamassa uuden iOS 7:n myötä huomattavasti lisää mahdollisuuksia myös älykellokehittäjille, joten katsotaan mitä tuleman pitää.
Sovellusten osalta ongelma on myös, että kerrallaan Pebblen muistiin mahtuu vain kahdeksan sovellusta.
Osaltaan sovellusten osalta saa törmätä myös toimivuusongelmiin. Yllä näkyvän kellotaulun pitäisi kertoa kellonajan ja päivän ohella myös päivän säästä. Välillä itselleni säästä tiedot näytettiinkin, mutta kuvaushetkellä tietoja ei saanut takaisin näkyviin edes kummankin, iPhonen ja Pebblen, uudelleenkäynnistyksellä. Pieniin ongelmiin ja toimimattomuuteen aina välillä saa Pebblen kanssa tottua. Kyseessä on tältäkin osin jonkinlainen pioneerituote – ei hiottu teknologiajätin laite. Ajan harjalla ratsastamisesta joutuu pulittamaan ajoittaisina ongelmina.
Yksi harvoista iPhone-sovelluksista, johon on jo valmiiksi sisäänrakennettu tuki Pebblelle on monien käyttämä RunKeeper, jolla onnistuu omien liikuntasuoritusten seuranta. Kolme keskeistä tietoa eli meneillään olevan liikuntasuoritteen kesto, kuljettu matka sekä kulloinenkin vauhti kilometriin kuluvina minuutteina esitetään Pebblen näytöllä. Pebbleen ilmestyy automaattisesi uusi RunKeeper-valikko, kun RunKeeper käynnistetään puhelimessa. Kuten yltä löytyvä kuva kertoo, on tältäkin osin tarjolla myös ongelmia. Pebblen näytöllä yksikkönä näkyy mailit, vaikka todellisuudessa käytössä ovat kilometrit.
Urheilu- ja lenkkeilykäyttöön Pebble soveltuu hyvin, sillä sen kastumisella ei ole niin väliä: Pebble on täysin vedenkestävä. Sen voi pitää kädessä suihkussa tai uimassakin käydessään. Pebblen pitäisi kestää niin makeaa kuin suolaista vettä. Omasta mielestäni tulevien älykellojenkin olisi ehdottomasti oltava vedenkestäviä – kyseessä on perustavaa laatua oleva seikka ranteessa pidettävän laitteen osalta. Kuumuutta Pebblekään ei välttämättä kuitenkaan kestä, joten saunaan mennessä kellosta kannattanee luopua.
Aiemmin ei ole myöskään vielä mainittu, että Pebblen näytöstä löytyy myös valo. Valo syttyy aina painikkeita painettaessa sekä haluttaessa myös liikkeen perusteella. Pebble tarkkailee liikeitään sisäänrakennetun kiihtyvyysanturin perusteella. Liikkeiden seurannan ollessa päällä Pebblen näyttöön saa valon riuskalla ranteen heilautuksella. Kuten kuva kertoo, on näytön valo riittävän tehokas tietojen näkymiseksi pimeässä.
Ja näin Pebble ladataan. USB-latauskaapeli kiinniittyy kellon reunaan magneettisesti ja kokonaisuutena ratkaisu onkin varsin helppokäyttöinen ja elegantti.
Kuinka usein Pebbleä sitten pitää ladata? Noin viiden päivän välein lataamalla virran ei pitäisi loppua kesken. Esimerkiksi itse suoritin ensimmäisen latauksen purettuani kellon paketista maanantaina puolilta päivin, minkä jälkeen kello oli rankemmassakin kokeilukäytössä ja akku kesti silti lauantai-iltapäivään saakka. Pebble itse lupaa kellonsa toimivan yhdellä latauksella 7+ päivää. Todellisuudessakin yli viikon toiminta-aikaan voi vähemmällä käytöllä yltää.
Pebblen käyttö syö akkua myös puhelimessa Bluetooth-yhteyden vuoksi. Pebblen itsensä mukaan puhelimen akusta kuluu 5-10 prosenttia sen kapasiteetista Pebblen vuoksi päivittäin.
Kannattaako Pebble sitten ostaa? Sanoisin että ei, ei enää.
Tuloillaan on laaja joukko erilaisia älykelloja. Samsung esitteli jo oman ensimmäisen Galaxy Gearinsa, joka Pebblen rinnalla on toiminnoiltaan huomattavasti laajempi – toki samalla myös designiltaan kolhompi, hinnaltaan kalliimpi ja puhelintueltaan suppea. Ilahduttavaa Pebblessä on sen kellomaisuus eli suhteellisen elegantti design ja verrattain pitkä viikon toiminta-aika yhdellä latauksella.
Vuoden sisällä kuitenkin jo muun muassa Apple voinee esitellä huhutun iWatchinsa ja markkinoille ovat tulossa laajasti muutkin. Pebbleä joutuisi luultavasti sen nyt verkosta tilatessaan odottamaan vielä usemman kuukauden.
Loppujen lopuksi Pebble ei myöskään tee kovin paljoa. Itselleni merkittävimmäksi toiminnoksi on noussut musiikkisoittimen ohjausmahdollisuus, josta on iloa lenkeillä ja muutenkin kuulokkeet korvissa kävellessä. Lisäksi nykyisin puhelimen soidessa tulee aina vilkaistua ensin Pebblestä, kuka soittaa.
Pebbleä on kuitenkin ollut erittäin mielenkiintoista käyttää, kun olen samalla miettinyt älykellojen tulevaisuutta. Uskon itse, osittain Pebblen käyttökokemuksien ja yleiseemin tulevan kehityksen valossa, älykellojen läpimurtoon markkinoilla. Siitä millaisia niistä lopulta tulee, ei voi kuin vasta arvailla.
Tulevan älykellojen keihäänkärkitoiminnon voisi ajatella liittyvän liikunta- ja terveysseurantaan sekä kenties navigointiin. Saa nähdä, käykö älykelloissa samoin kuin kannettavissa musiikkisoittimissa, älypuhelimissa ja tableteissa aiemmin, että vasta Applen tulo markkinoille nostaa uuden tuotekategorian menestyjäksi ja saa muutkin muuttamaan omaa suuntaansa.
Loppujen lopuksi Pebble on kuin palanen tulevaisuutta, ranteessa jo tänään. Lupaus tulevasta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »