Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Arvostelussa Pebble-älykello – palanen tulevaisuutta ranteessa

(Mainos: Lataa nyt ilmainen e-kirja tai äänikirja Elisa Kirjasta. Valitse oma kirjasi hintaan 0 € tästä!)

pebble_1

Pebble on yksi ensimmäisiä nykyajan älypuhelimeen kytkeytyviä älykelloja. Älykelloista odotetaan lähitulevaisuudessa suurta juttua, ja käytännössä kaikkien teknologiajättien onkin huhuttu kehittävän tahoillaan omia älykellojaan – Samsungilta ja Sonylta sellaisia on jo nähtykin. Pebbleen tutustuminen tarjoaa oivan tilaisuuden katsoa tulevaisuuteen.

Ostettu arvostelukappaleemme on mustaa väriversiota. Lisäksi Pebble on tarjolla yllä esiteltyinä muina väriversioina. Pebblellä on nyt tilattuna hintaa 150 dollaria, joka omassa tapauksessani vaihtui 115,44 euroksi. Pebble toimitettiin Singaporesta, ja päälle joutui maksamaan myös arvonlisävero- ja tullimaksuja ennen kuin kellon sai ulos tullista. Omassa tapauksessani näiden summaksi tuli 27,53 euroa, jolloin kellon kokonaishinnaksi muodostui 142,97 euroa.

pebble_2Pebblen takana ei ole suurta megakorporaatiota, vaan pieni startup-yritys. Kellon tarina alkoi joukkorahoitusmuotoisesta ennakkomyynnistä Kickstarter-palvelussa, mistä tuli suurmenestys. Kelloja tilattiin pikkufirman kannalta hurjat 85 000 kappaletta. Suuri tilausmäärä aiheutti myös haasteita niiden toimittamiseen ja tuontatoon. Pebble aloitti kellojen toimitukset Kickstarter-tilaajille lopulta alkuvuodesta, jonka jälkeen se on siirtynyt ennakkotilausten toimittamiseen. Itse tilasin omani 11. tammikuuta ja Pebbleni lähti toimitukseen 7. elokuuta. Tilausruuhka purkautunee pikku hiljaa, joten jo nyt tilatessa Pebblensä saanee lyhyemmällä toimitusajalla. Pebble toimitetaan yllä näkyvässä yksinkertaisessa, pitkässä mutta ohuessa pakkauksessa.

Mukana paketissa onkin sitten ainoastaan itse kello sekä USB-kaapeli. Pebble ladataan tämän kaapelin avulla tietokoneen kautta.

pebble_3

pebble_4

Kosketusnäyttöä Pebblessä ei ole, vaan kellon ohjaaminen tapahtuu neljän painikkeen avulla. Vasemmalta reunalta löytyy latauskytkösten ohella yksi painike, joka toimii useimmiten takaisin-painikkeena. Oikealla reunalla on kolme painiketta: reunimmaiset toimivat useimmiten ylös- ja alassuuntaisina selauspainikkeina ja keskimmäinen pienempi valintapainikkeena.

pebble_5Itse olen sen verran nuori, että kännykän löydyttyä taskusta lähes koko elämän ajan, ei kelloa ole tullut käytettyä käytännössä lainkaan 15 vuoteen. Uskon monien jakavan tämän kokemuksen. Älykellojen myötä saatamme kuitenkin jälleen jatkossa kantaa ranteissamme jonkinlaista, aiempaa monipuolisempaa laitetta.

Pebble on varsin kellomainen – se ei ole liian suuri, sen design loppujen lopuksi varsin huomaamaton eikä se näin ollen pomppaa esille ranteesta. Koska en ole rannekelloa käyttänyt puoleentoista vuosikymmeneen, aluksi siinä oli hieman totuttelemista. Vieläkään en tykkää pitää Pebbleä kädessä, jos kirjoitten kannettavalla tietokoneella. Muuten Pebble ei ole enää tiellä.

Pebblen vakiorannekkeessa kiinnitysreikiä on yhdeksän kappaletta. Säätövaraa tältä osin riittää siis sekä pienille että suurillekin ranteille. Ranneke on myös vaihdettavissa muihin 22 millimetrin standardirannekkeisiin. Tätä voi myös suositella, sillä vakioranneke on halvan oloista ja jopa epämiellyttävän tuntuista kumimaista materiaalia.

Alla Pebblen kooon hahmottamiseksi se löytyy vielä vertailukuvassa 50 sentin kolikon ja Applen iPhone 5:n kanssa.

pebble_6

pebble_7Ja Applen iPhoneen Pebblen voi myös kytkeä Bluetooth-yhteydellä. Toinen vaihtoehto on Android-puhelin, mutta me kokeilimme Pebbleä ainoastaan iPhonen kanssa. Alustojen eroista ja kehittäjille suomista vapauksista johtuen kellon mahdolliset toiminnallisuudet eroavat hieman iPhonen ja Androidin välillä.

Molemmissa perusperiaate on kuitenkin sama: Pebble esittää puhelimeen saapuvia ilmoituksia näytöllään, sovelluksiakin voi asentaa ja musiikkia ohjata.

Pebble kertoo näytöllään saapuvista puheluista. Kellossa on sisäänrakennettu myös värinä, jonka varmasti huomaa puhelun saapuessa. Pebble ranteessa ei ole enää minkäänlaista tarvetta pitää puhelimessaan soittoääntä kuuluvissa – tulevan puhelun kyllä taatusti huomaa värinästä. Halutessaan värinän voi toki kytkeä myös pois päältä.

Alla kuvassa esimerkkinä ilmoitus saapuvasta puhelusta. Tulevan puhelun voi myös lopettaa kellosta sekä alta löytyvästä kuvasta poiketen puheluuun voi myös vastata.

pebble_8

pebble_9Pebble esittää näytöllään myös saapuvat tekstiviestit ja iPhonen osalta tuetaan myös iMessage-viestejä. Myös Facebook Messengerin viestit näkyvät Pebblessä, mutta tämä vaatii hieman kikkailua ja ylläpitoa. Facebook-viestien näkymiseksi täytyy ”Näytä lukitulla näytöllä” -valinta käydä laittamassa pois ja takaisin päälle iPhonen Asetuksista, vaikka se olisi alun perinkin ollut päällä. Lisäksi tämä täytyy toistaa aina, jos yhteys puhelimen ja Pebblen välillä syystä tai toisesta on katkennut.

Pebble kertoo myös saapuneista sähköpoisteista. Se ei kuitenkaan käytä puhelimen sähköpostisovellusta, vaan Pebble-hallintasovelluksessa tietoihin lisätään oma sähköposti, jonka jälkeen Pebble hakee 15 minuutin välein viestit suoraan esimerkiksi Gmailista ja esittää ne kellon näytöllä.

Kerralla saapuneet ilmoitukset löytyvät jonossa allekkain. Jos ilmoitukset on kerran katsonut ja kuitannut, ei niitä saa enää näytölle takaisin.

pebble_10Pebblen valikossa liikutaan oikean reunan näppäimillä. Yllä näkyvään listaan alimmaiseksi tulevat myös mahdolliset käyttäjän itse asentamat sovellukset. Navigointi yksinkertaisessa valikkorakenteessa käy näpsäkästi – rajallisesta toimintojen määrästä on tältä osin hyötyä.

Pari sanaa Pebblen näytöstä: kyseessä on niin sanottu mustavalkoinen E-paperinäyttö, joka vie tavallisesti virtaa vain sisällön vaihtuessa. Näyttö tarjoaa 144×168 pikselin tarkkuuden, joka kuitenkin riittää Pebblen näytölle tarjolla olevalle sisällölle hyvin.

pebble_11Toistaiseksi Pebblelle on tarjolla jo ennen kaikkea valtava joukko erilaisia kellotauluja. Yllä löytyy muutamia esimerkkejä omaan kellooni asennetuista. Eri kellotaulujen välillä voi myös liikkua ylös- ja alaspainikkeilla aina kellotaulunäkymässä. Yksi niistä valitaan vakiovaihtoehdoksi.

Kellona Pebble toimii mainiosti. Ajan saa varmasti näkyviin halutessaan tarpeeksi suurin numeroin ja vaihtoehdot ovat lähes rajattomia eri kellonajan osoittimien osalta. Joukossa on tavallisia ja erikoisempia (hyvinkin erikoisia! vaihtoehtoja. Kello pysyy näytöllä näkyvissä jatkuvasti.

pebble_12Pebblen vakiotoiminnoista ylivoimaisesti paras on mielestäni musiikin ohjausmahdollisuus. Kellosta voi keskeyttää ja jatkaa musiikintoistoa sekä vaihtaa kappaletta listassa eteen- tai taaksepäin. Pebble toimii esimerkiksi iPhonen osalta hyvin Musiikki-vakiosovelluksen ohella myös Spotifyn kanssa. Ja sen pitäisi toimia kaikkien iOS:n vakio-ohjaimia hyödyntävien muidenkin musiikkisovellusten kanssa.

Kappaleen vaihtomahdollisuus kellosta on todella mukava käytettäessä kuulokkeita, joiden johdosta ei vastaavia painikkeita ei löydy. Pebblen avulla onnistuu kappaleen vaihto helposti katsomatta niin juostessa, kävellessä kuin muutenkin. Lenkillä ei tarvitse enää kaivaa puhelinta taskusta.

pebble_13Edellä esiteltyjen erilaisten kellotaulujen ohella Pebblelle löytyy myös laaja joukko erilaisia yksinkertaisia muita perussovelluksia. Yllä esille ovat päässeet sekuntikello, ottetutilanteen pistelaskuri, ajastin sekä laskin. Laskimen käyttö onnistuu niin sanotulla ”tertiaarisella tekstinsyötöllä”, jossa oikean reunan näppäimillä valitaan aina haluttu merkki. Yhden merkin syöttäminen vaatii kolme painallusta, joten kovin nopeaa laskimen käyttö ei ole.

pebble_14Erilaisia sovelluksia voi asentaa esimerkiksi mypebblefaces.com-sivuston kautta. Sovellusten asentaminen onnistuu helposti: puhelimen selaimella mennään sivustolle, painetaan halutun sovelluksen latauslinkkiä ja valitaan tiedosto avattavaksi Pebble-hallintasovelluksessa. Tämän jälkeen sovellus asentuu Pebbleen.

Kovin hienostuneita sovelluksia ei toistaiseksi ole tarjolla. Osittain tämä johtuu kellon ja puhelimen välisen yhteydenpidon rajoitteista. Apple on nyt avaamassa uuden iOS 7:n myötä huomattavasti lisää mahdollisuuksia myös älykellokehittäjille, joten katsotaan mitä tuleman pitää.

Sovellusten osalta ongelma on myös, että kerrallaan Pebblen muistiin mahtuu vain kahdeksan sovellusta.

pebble_15Osaltaan sovellusten osalta saa törmätä myös toimivuusongelmiin. Yllä näkyvän kellotaulun pitäisi kertoa kellonajan ja päivän ohella myös päivän säästä. Välillä itselleni säästä tiedot näytettiinkin, mutta kuvaushetkellä tietoja ei saanut takaisin näkyviin edes kummankin, iPhonen ja Pebblen, uudelleenkäynnistyksellä. Pieniin ongelmiin ja toimimattomuuteen aina välillä saa Pebblen kanssa tottua. Kyseessä on tältäkin osin jonkinlainen pioneerituote – ei hiottu teknologiajätin laite. Ajan harjalla ratsastamisesta joutuu pulittamaan ajoittaisina ongelmina.

pebble_16Yksi harvoista iPhone-sovelluksista, johon on jo valmiiksi sisäänrakennettu tuki Pebblelle on monien käyttämä RunKeeper, jolla onnistuu omien liikuntasuoritusten seuranta. Kolme keskeistä tietoa eli meneillään olevan liikuntasuoritteen kesto, kuljettu matka sekä kulloinenkin vauhti kilometriin kuluvina minuutteina esitetään Pebblen näytöllä. Pebbleen ilmestyy automaattisesi uusi RunKeeper-valikko, kun RunKeeper käynnistetään puhelimessa. Kuten yltä löytyvä kuva kertoo, on tältäkin osin tarjolla myös ongelmia. Pebblen näytöllä yksikkönä näkyy mailit, vaikka todellisuudessa käytössä ovat kilometrit.

pebble_17Urheilu- ja lenkkeilykäyttöön Pebble soveltuu hyvin, sillä sen kastumisella ei ole niin väliä: Pebble on täysin vedenkestävä. Sen voi pitää kädessä suihkussa tai uimassakin käydessään. Pebblen pitäisi kestää niin makeaa kuin suolaista vettä. Omasta mielestäni tulevien älykellojenkin olisi ehdottomasti oltava vedenkestäviä – kyseessä on perustavaa laatua oleva seikka ranteessa pidettävän laitteen osalta. Kuumuutta Pebblekään ei välttämättä kuitenkaan kestä, joten saunaan mennessä kellosta kannattanee luopua.

pebble_18Aiemmin ei ole  myöskään vielä mainittu, että Pebblen näytöstä löytyy myös valo. Valo syttyy aina painikkeita painettaessa sekä haluttaessa myös liikkeen perusteella. Pebble tarkkailee liikeitään sisäänrakennetun kiihtyvyysanturin perusteella. Liikkeiden seurannan ollessa päällä Pebblen näyttöön saa valon riuskalla ranteen heilautuksella. Kuten kuva kertoo, on näytön valo riittävän tehokas tietojen näkymiseksi pimeässä.

pebble_19Ja näin Pebble ladataan. USB-latauskaapeli kiinniittyy kellon reunaan magneettisesti ja kokonaisuutena ratkaisu onkin varsin helppokäyttöinen ja elegantti.

Kuinka usein Pebbleä sitten pitää ladata? Noin viiden päivän välein lataamalla virran ei pitäisi loppua kesken. Esimerkiksi itse suoritin ensimmäisen latauksen purettuani kellon paketista maanantaina puolilta päivin, minkä jälkeen kello oli rankemmassakin kokeilukäytössä ja akku kesti silti lauantai-iltapäivään saakka. Pebble itse lupaa kellonsa toimivan yhdellä latauksella 7+ päivää. Todellisuudessakin yli viikon toiminta-aikaan voi vähemmällä käytöllä yltää.

Pebblen käyttö syö akkua myös puhelimessa Bluetooth-yhteyden vuoksi. Pebblen itsensä mukaan puhelimen akusta kuluu 5-10 prosenttia sen kapasiteetista Pebblen vuoksi päivittäin.

pebble_20

Kannattaako Pebble sitten ostaa? Sanoisin että ei, ei enää.

Tuloillaan on laaja joukko erilaisia älykelloja. Samsung esitteli jo oman ensimmäisen Galaxy Gearinsa, joka Pebblen rinnalla on toiminnoiltaan huomattavasti laajempi – toki samalla myös designiltaan kolhompi, hinnaltaan kalliimpi ja puhelintueltaan suppea. Ilahduttavaa Pebblessä on sen kellomaisuus eli suhteellisen elegantti design ja verrattain pitkä viikon toiminta-aika yhdellä latauksella.

Vuoden sisällä kuitenkin jo muun muassa Apple voinee esitellä huhutun iWatchinsa ja markkinoille ovat tulossa laajasti muutkin. Pebbleä joutuisi luultavasti sen nyt verkosta tilatessaan odottamaan vielä usemman kuukauden.

Loppujen lopuksi Pebble ei myöskään tee kovin paljoa. Itselleni merkittävimmäksi toiminnoksi on noussut musiikkisoittimen ohjausmahdollisuus, josta on iloa lenkeillä ja muutenkin kuulokkeet korvissa kävellessä. Lisäksi nykyisin puhelimen soidessa tulee aina vilkaistua ensin Pebblestä, kuka soittaa.

Pebbleä on kuitenkin ollut erittäin mielenkiintoista käyttää, kun olen samalla miettinyt älykellojen tulevaisuutta. Uskon itse, osittain Pebblen käyttökokemuksien ja yleiseemin tulevan kehityksen valossa, älykellojen läpimurtoon markkinoilla. Siitä millaisia niistä lopulta tulee, ei voi kuin vasta arvailla.

Tulevan älykellojen keihäänkärkitoiminnon voisi ajatella liittyvän liikunta- ja terveysseurantaan sekä kenties navigointiin. Saa nähdä, käykö älykelloissa samoin kuin kannettavissa musiikkisoittimissa, älypuhelimissa ja tableteissa aiemmin, että vasta Applen tulo markkinoille nostaa uuden tuotekategorian menestyjäksi ja saa muutkin muuttamaan omaa suuntaansa.

Loppujen lopuksi Pebble on kuin palanen tulevaisuutta, ranteessa jo tänään. Lupaus tulevasta.

(Mainos: Moi Mobiililta 100 megabitin 4G-liittymä vain 6 €/kk tai rajattomalla datasiirrolla 18 €/kk! Tutustu ja tilaa edullinen Moi-liittymä nyt tästä!)

 

Seuraa Mobiili.fitä

Mainos: Nopea 4G-liittymä puhelimeen vain 6 € / kk. Lue kokemuksia Moi Mobiilista

Kommentoi

Kommentit

 1. Antti

  Hyvä juttu, selkeä kuvaus palasesta nyt jo entistä tulevaisuutta. Kiitos, on huomattavasti havainnollisempaa lukea suomalaisen omin käsin kopeloimana vempaimesta kuin ulkomaisia pr-juttuja.

 2. shaw

  Olipa turha vempain. Ainut hyödyllinen musiikkisovelluksen hallinta.

 3. SdSss

  ”Saa nähdä, käykö älykelloissa samoin kuin kannettavissa musiikkisoittimissa, älypuhelimissa ja tableteissa aiemmin, että vasta Applen tulo markkinoille nostaa uuden tuotekategorian menestyjäksi ja saa muutkin muuttamaan omaa suuntaansa.”

  LOL Markus, hyvin sä vedät. Toi apple fanaattisuus paistaa niin joka kirjoituksestasi että huhhuh.

  • Markus

   Voitko muka väittää, että näin ei olisi aiemmin käynyt kaikkien kolme osalta?

   iPodien osalta oikeastaan edes kunnon kilpailijoita ei lopulta koskaan tullut, iPhonen ja iPadin osalta hintojen vuoksi asia tietenkin toisin. Silti sekä iPhone että iPad muuttivat omilla saroillaan koko alan suunnan. Android muovautui iPhonen vaikutuksesta. Ennen iPadia nähdyt Windows-tabletit…no itse asiassa ei kukaan niitä muista.

   • SdSss

    Markus nämä sun jutut alkaa kuulostaa entisä hauskemmilta :D

    Ihan tosissasiko väität ettei iPodille ole koskaan ollut edes kilpailijoita? Kannattaisi varmaan katsoa vähän niitä applen pressi releaseja pidemmälle…

    Se että esimerkiksi iphone tulim arkkinoille samoihin aikoihin kun pääosa muistakin kosketusnäyttö puhelimista ei tee niistä mitenkään alaa muuttaneita laitteita yksikseen.

    Applen hohto on jo pitkälti hiipunut, kunnon uudistuksia ei ole nähty vuosiin ja viimeaikainen ip 5s/c petti odotukset pahasti… Monella markkinalla iphone onkin pudonnut jo kolmanneksi markkina osuuksissa ja suunta applella on alaspäin. Sijoittajiltakin on jo usko mennyt, senverran jyrkässä laskussa on yhtiön kurrssikin jo ollut pitkään.

    • Markus

     Sanoinko ettei ollut kilpailijoita? En. Sanoin ettei ollut kunnon kilpailijoita. iPodit säilyttivät yli 70 prosentin markkinaosuuden. Tietenkin jos markkinoille tungetaan noin miljoona erilaista pilipalisoitinta, niin kyllä niitäkin joku ostaa. Yksikään kilpailija ei noussut esiin millään tavoin.

     iPhonen ja iPadin osalta on käynyt toisin, koska iPodeista poiketen, markkinoilla on edullisempia (ja ihan hyviä) vaihtoehtoja. Omissa hintakategorioissaan Applen markkinaosuus on tietenkin näissäkin enemmistön puolella.

     En tiedä, missä olet ollut 2007, mutta et taida mitä silloin tapahtui. iPhone muutti Googlen Android-suunnitelmat täysin. Ennen siitä suunniteltiin täysnäppäimistöllistä BlackBerryn tapaan. Vanha Windows Mobilekin sai mennä. BlackBerry putosi. Nokiasta ja sen nukahtamisesta lienee turha edes puhua.

     Ja no ei iPhonen erikoisuus ollut kosketusnäyttö, vaan sille kehitetty toimiva ohjelmisto, joka tarjosi ylivertaisen käytettävyyden tuolloin muihin vaihtoehtoihin verrattuna. Sittemmin tilanne on toki muuttunut ja nykyisin kaikki kolme ovat jo hyviä.

     Vaikuttaa varsin tyypilliseltä, että Apple ei ole se, joka tekee jotain ensimmäisenä vaan se, joka tekee sen ensimmäisenä oikein.

     Se mitä sanoit Applesta tänä päivänä on kuitenkin kyllä pitkälti totta. Vaikuttaa, että liian hitaasti uskaltavat uudistaa.

     • SdSss

      Paljonkohan tästä appele hehkutuksestasi sinulle maksetaa, toivottavasti edes jotain sillä senverran säälittävää tuo takeltelu on.

      Ihan tosissaanko väität ettei ipdille ole ollut koskaan kunnon kilpailijoita. Kannattaa nyt ihan oikeasti vähän tutustua ensin asiaan… Menee niin naurettavaksi noi väitteesti.

      Ja niin, noihin muihin sekoiluihisi on ehkä turha puuttuua :D :D

     • Markus

      Antaa tulla vaan listaa kunnollisista iPodin kilpailijoista, jotka olisivat myös menestyneet jotenkuten.

 4. Markus

  ”Vaikuttaa varsin tyypilliseltä, että Apple ei ole se, joka tekee jotain ensimmäisenä vaan se, joka tekee sen ensimmäisenä oikein.”

  Sivuhuomiona Apple teki tämän taas myös sormenjäljentunnistimen kanssa iPhone 5s:ssä.

  • SdSss

   Huhhuh, eli ilman edes että olet kokeillut ko. puhelinta, olet valmis julistamaan että ”apple teki tämäinkin ensimmäisenä oikein” :D

   Ilmeisesti se että tekee oikein, riippuu siitä mikä logo siellä taka kannessa on ;)

   • Markus

    Esitätkö yhdenkin arvostelun, jossa sanotaan että se toimisi huonosti? Sen jälkeen voit esittää arvostelun jostain muusta sormenjälkitunnistimen sisältävästä laitteesta, jota tältä osin olisi kehuttu.

    • Botti

     Joopa joo. Luin artikkelin KELLOSTA ja se vaikutti ihan hyvältä. Nyt luen fanaattista apple-kiihkoa kommenteista, enkä luota enää miltään osin edes artikkeliin. Näkemiin.

 5. Hemuli

  Markus meni tekemään pelivirheen kun kehui Applea. Apple hatereilla nousee heti niskavillat pystyyn, eikä minkäänlainen järkipuhe enää auta. Pelottavaa ja säälittävää tuo Apple kateus.
  Tuossakin kommentti ketjussa hyvin nähdään miten vähissä on järkevät argumentit Apple vastustajilla, ”fanaattista apple.kiihkoa”, ”apple hehkutus”, apple fanaattisuus”, jne jne… Siinäkö ne on, teidän älykkäät vastavedot noihin Markuksen faktoihin!!?? Säälittävää!!

 6. jani

  toimiiko tuossa nykyään whatsup?

Tuoreimmat jutut