Yhdysvaltojen oikeusministeriöllä on käynnissä rikostutkinta kiinalaisen Huawein osalta, raportoi Wall Street Journal. Tutkinnassa selvitetään Huawein mahdollista Yhdysvaltojen asettamien Iranin vastaisten pakotteiden rikkomista menneinä vuosina. Lopputuloksena Huawein johtajia ja yhtiötä voivat odottaa rikossyytteet.
Huaweita on epäilty jo pidempään Iranin vastaisten pakotteiden mahdollisesta rikkomisesta, mutta nyt tilanne on astetta vakavampi sillä asialla on oikeusministeriö sekä sen alainen FBI, ja kyse on rikostutkinnasta aiempien valtiovarainministeriön ja kauppaministeriön tiedustelujen ja tutkimusten sijaan.
Pakotteiden rikkomisessa voisi olla kyse esimerkiksi yhdysvaltalaisyhtiöiden teknologiaa sisältävien tuotteiden kauppaamisesta Iraniin Huawein toimesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tuorein käänne on vain viimeisin osa tarinaa, jossa Yhdysvallat on tänä vuonna kurittanut kiinalaisia Huaweita ja ZTE:tä kovalla kädellä.
Alkuvuodesta yhdysvaltalaisviranomaisten paine sai AT&T- ja Verizon-operaattorit perääntymään diileistään tuoda myyntiin Huawein tuolloin tuorein huippupuhelin, Mate 10 Pro, Yhdysvalloissa. Puhelimen saaminen suurimpien operaattorien valikoimiin olisi ollut Huaweille suuri läpimurto ja sen on raportoitu kaavailleen lanseerauksen yhteyteen yli 100 miljonan dollarin markkinointikampanjaa.
Huawein suunnitelmat torpattiin lää hinnvakoiluepäilyjen perusteella. Yhdysvalloissa on ollut vallalla käsitys, jonka mukaan tietoja voisi päätyä Huawein kautta Kiinan valtionhallinnolle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sittemmin Huawein on raportoitu luopuneen Yhdysvaltojen suunnitelmistaan ja irtisanoneen työntekijöitään maassa.
Vielä kovemman iskun langetti Yhdysvaltojen kauppaministeriö toiselle kiinalaiselle yhtiölle, ZTE:lle. Se antoi määräyksen, joka kieltää yhdysvaltalaisia yrityksiä toimittamasta ZTE:lle teknologiaa tai ohjelmistoja seitsemään vuoteen. Syynä rangaistukseen oli se, ettei ZTE ollut toimeenpannut lupaamansa ja kertomansa mukaisesti rangaistuksia omalle johtajistolleen. Näistä toimista oli sovittu osana sovintosopimusta, jonka ZTE teki jäätyään kiinni Yhdysvaltojen asettamien Iranin vastaisten pakotteiden rikkomisesta – eli siis samasta asiasta kuin mistä Huaweita nyt tutkitaan.
Mikäli ZTE:n vastaiseen määräykseen ei tule muutoksia, uhkaa se koko ZTE:n tulevaisuutta älypuhelin- ja verkkolaitteiden ja -palvelujen markkinoilla. ZTE:n älypuhelimissa ei nimittäin tämän hetken tulkinnan mukaan voisi olla enää ainakaan Googlen palveluilla varustettua Android-käyttöjärjestelmää. Lisäksi ZTE:n pitäisi etsiä uudet järjestelmäpiirit käyttämiensä Qualcommin piirien tilalle. Myös Euroopassa jälleenmyyjien on jo puhuttu peruneen tilauksiaan ja toisaalta ZTE:n myös ohjeistaneen myyjiään lopettamaan kaupanteon.
Huawein osalta Yhdysvalloissa alkuvuonna nähdyt tapahtumat ovat käytännössä vasta sulkeneet siltä uuden mahdollisen markkina-alueen ja leikanneet näin tulevaisuuden kasvuodotuksia. Nähtäväksi jää, koituuko Huaweille vielä huomattavasti ikävämpiä seuraamuksia parhaillaan käynnissä olevan tutkinnan lopputuloksena.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »