Nokian toimitusjohtaja Rajeev Suri kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa yllättyneensä Nokia-puhelimia lisenssisopimuksen turvin kehittävän ja myyvän suomalaisyhtiön HMD Globalin ensimmäisen vuoden menestyksestä.
”HMD on tehnyt uskomattoman hienoa työtä. En olisi vuosi sitten uskonut, että yhtiö onnistuu myymään 70 miljoonaa puhelinta. HMD:n menestys kertoo Nokian tuotemerkin vahvuudesta ja siitä, kuinka suuri merkitys on hyvällä johtamisella”, Suri kommentoi HS:lle.
Eri markkinatutkimusyhtiöt ovat arvioineet Nokia-peruspuhelinten toimitusten olleen viime vuonna noin 60 miljoonaa kappaletta ja lopun älypuhelimia. HMD Global itse on kertonut vain yhteenlaskettujen toimitusten ylittäneen 70 miljoonan rajan. Älypuhelinten toimitusmäärät kasvoivat merkittävästi vuoden edetessä, sillä kunnolla vauhtiin niiden toimitukset pääsivät vasta toisen vuosineljänneksen loppupuolella ja kolmannella neljänneksellä. HMD Global esitteli ja toi markkinoille ensimmäisen vuotensa aikana 11 uutta perus- ja älypuhelinmallia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia-yhtiö saa nykyisin HMD Globalin Nokia-puhelinmyynnistä rahaa rojalteina. Sopimuksen yksityiskohtia ei ole paljastettu, mutta yleisten käytäntöjen mukaan rahaa kilahtanee Nokian kassaan jonkin verran jokaisen puhelimen myynnistä.
Nokian pääbisnes ovat tätä nykyä verkkolaitteet ja -palvelut.
Verkkoliiketoiminnassa on nähty ja on vielä tänä vuonna edessä heikompia vuosia ennen kuin 5G-verkkojen rakentaminen pääsee toden teolla vauhtiin. Nokia näkee asemansa 5G:ssä erittäin vahvaksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Olemme Huaweita edellä teknisessä kehityksessä. Nokia on ainoa yhtiö, jolla on vahva markkina-asema kaikilla keskeisillä markkina-alueilla. Meillä on esimerkiksi sirusarja, jolla teleoperaattorit voivat vähentää verkkojensa energiankulutusta 50 prosenttia, mikä asiakkaillemme merkittävä kustannuskysymys”, kommentoi Suri HS:n haastattelussa.
Nyky-Nokia sai muotonsa, kun silloisen puhelinliiketoiminnan Microsoftille myynnin jälkeen Nokia keskittyi verkkoliiketoimintaan ja osti osakevaihdolla ranskalais-yhdysvaltalaisen Alcatel-Lucentin yli 15 miljardin euron arvoisessa alkuvuodesta 2016 toteutuneessa yritysjärjestelyssä.
Juuri Alcatel-Lucentin hankinta laajensi Nokian tuotevalikoimaa ja sen asemaa yhtenä kolmesta merkittävästä verkkolaiteyhtiöstä Huawein ja Ericssonin kanssa.
Hiljattain huhuttiin myös Nokian kiinnostuksesta ostaa kanadalainen erilaisia verkkolaitteita valmistava Juniper, jonka tämän päivän markkina-arvo on noin 10 miljardia dollaria ja josta Nokian huhuttiin tarjoavan jopa 16 miljardia dollaria. Nokia kiisti huhut välttiömästi niiden tullessa julki jyrkästi, ja myöskään Suri ei puhu uudessa haastattelussa suurien yritysjärjestelyjen puolesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”En usko, että meitä kiinnostaisi lähivuosina tehdä suuria 10–20 miljardin euron yritysjärjestelyjä. Sen sijaan pidän mahdollisena, että tekisimme lisää pienempiä yrityskauppoja, koska tällä nopeasti kehittyvällä alalla niihin täytyy olla aina valmius.”
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »