Android-laitteet saavat uusia versiopäivityksiä perin verkkaisesti ja uusien Android-versioiden osuus kaikista käytössä olevista laitteista on vähäinen. Tämä on tiedetty jo pitkään, mutta nyt sovelluskehittäjä Dan Luu on tuonut asiaan syvällistä lisähuomiota seikkaperäisellä tilastoanalyysillaan.
Luun yhteenveto tuloksista on hyytävä.
”Toukokuussa 2017 Google julkisti, että käytössä on yli kaksi miljardia aktiivista Android-laitetta. Jos katsomme viimeisiä tilastoja, näemme näistä laitteista lähes puolen olevan kaksi vuotta vanhentuneita. Tällä hetkellä meidän tulisi odottaa, että on yli miljardi laitetta, jotka ovat kaksi vuotta vanhentuneita! Huomioon ottaen Androidin päivitysmallin, meidän tulisi odottaa arvioituna noin 0 prosenttia näistä laitteista päivittyvän moderniin Android-versioon”, paaluttaa Luu.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Luu mittaa vanhentumista API-rajapintaversioiden mukaan. Rajapintaversio uusiutuu yleensä Androidin versiopäivitysten yhteydessä. Uudet rajapinnat avaavat sovelluskehittäjille uusia mahdollisuuksia, mutta Androidilla sovelluskehittäjät eivät voi ottaa sovelluksissaan laajasti uusia toimintoja käyttöön, koska suuri osa laitteista on liian vanhoja eivätkä ne uusien rajapintojen puuttuessa tue sovelluksissa tapahtuvia päivityksiä.
Luun keskeinen havainto on, että Android-laitteet ovat pikku hiljaa painuneet yhä enemmän vanhentuneiksi. Kun laitekanta jatkuvasti kasvaa, eivätkä monetkaan laitteet saa päivityksiä, vanhenee keskimääräinen ohjelmiston ikä jatkuvasti. Jatkuvaa vanhenemista havainnollistaa myös alta löytyvä animaatio tilaston kehittymisestä.
Tällä hetkellä uusin Android-versio on elokuussa julkaistu 8.0 Oreo. Se löytyy tuoreimpien tilastojen mukaan kuitenkin vasta 0,3 prosentista aktiivisia Android-laitteita. Viime vuonna julkaistu Android Nougat 7.0- ja 7.1-versioina yhteenlaskettunakin on yltänyt vasta 20,6 prosenttiin. Laajimmin käytössä oleva Android-versio tällä hetkellä on yhä selvästi 6.0 Marshmallow, joka ensimmäisille laitteille julkaistiin jo lokakuussa 2015, eli yli kaksi vuotta sitten.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google on pyrkinyt parantamaan vuosien varrella uusien Android-versioiden yleistymistä monin muutoksin. Nyt viimeisimpänä Android 8.0 Oreon mukana esimerkiksi tuli Project Treble, joka pyrkii tekemään päivityksistä helpompia ja edullisempia toteuttaa laitevalmistajille jakamalla käyttöjärjestelmän laitteistosidonnaisen osan erilleen niin, että sen päällä olevaa versiota voitaisiin vaihtaa erikseen. Nähtäväksi jää, tuoko uusinkaan yritys kaivattua parannusta Androidin päivittymiseen.
Applelle päivitykset eivät ole samanlainen ongelma. Esimerkiksi syyskuussa julkaistu uusin iOS 11 löytyy jo yli puolesta käytössä olevia iOS-laitteita.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »