Apple on perinteiseen tapaansa esitellyt joukon uusia käyttöaputoimintoja, jotka ovat osa sen seuraavia merkittäviä käyttöjärjestelmäversioita.
Applen käyttöaputoimintojen tarkoitus on mahdollistaa ja helpottaa sen laitteiden käyttöä erilaisilla rajoitteilla varustetuille henkilöille.
Jo useamman vuoden ajan Apple on esitellyt uudet käyttöaputoimintonsa jo etukäteen ennen kuin se muuten se esittelee WWDC-kehittäjätapahtumansa avauksessa 9. kesäkuuta seuraavat merkittävät käyttöjärjestelmäversionsa eli tällä kertaa esimerkiksi iOS ja iPadOS 19:n sekä macOS 16:n.
Apple kertoi uusilla toiminnoillaan juhlistavansa saavutettavien innovaatioiden 40-vuotista taivalta.
”Applella esteettömyys on osa DNA:tamme”, toimitusjohtaja Tim Cook kommentoi. ”Teknologian tarjoaminen kaikille on meille ensisijaisen tärkeää, ja olemme ylpeitä tänä vuonna jakamistamme innovaatioista. Näihin kuuluvat työkalut, jotka auttavat ihmisiä pääsemään käsiksi tärkeään tietoon, tutkimaan ympäröivää maailmaa ja tekemään sitä, mitä he rakastavat.”
App Storen käyttöapumerkinnät
App Store -sovelluskauppa saa myöhemmin tänä vuonna uuden Accessibility Nutrition Labels -osion, joka kertoo, mitä käyttöapuominaisuuksia sovellus tukee. Mukana ovat uun muassa VoiceOver, suurempi teksti, riittävä kontrasti, tekstitykset ja muut toiminnot.
Suurennuslasi myös Macille
Mac-tietokoneiden macOS saa oman versionsa Magnifier- eli Suurennuslasi-sovelluksesta, joka on ollut iPhonessa ja iPadissa saatavilla jo vuodesta 2016. Sovellus hyödyntää iPhonen kameraa Continuity-toiminnolla tai ulkoista USB-kameraa, ja mahdollistaa ympäristön suurentamisen, tekstin tunnistamisen ja kuvan säätämisen kirkkauden, kontrastin tai värien osalta. Käyttötarkoituksia voivat olla esimerkiksi valkotaulujen lukeminen tai pienten tekstien tarkastelu.
Uusi Accessibility Reader -lukutila
Accessibility Reader on uusi järjestelmänlaajuinen lukutila, joka parantaa tekstin luettavuutta esimerkiksi dysleksiaa tai heikentynyttä näköä omaaville käyttäjille. Ominaisuus mahdollistaa fontin, värien ja rivivälien säätämisen ja tukee myös puhetoimintoa. Accessibility Reader tulee käytettäväksi kaikilla Applen alustoilla.
Braille Access – täysiverinen pistekirjoituskokemus
Apple tuo myös uuden Braille Access -kokemuksen, jonka avulla laitteesta voi tulla pistekirjoituksen muistiinpanoväline. Käyttäjät voivat avata sovelluksia, kirjoittaa, laskea Nemeth-koodilla ja käyttää BRF-tiedostoja. Tuki laajentuu myös Live Captions -toimintoon, jolloin keskustelut voi lukea reaaliaikaisesti pistekirjoitusnäytöltä.
Live Captions nyt myös Apple Watchissa
Automaattisia tekstityksiä luova Live Captions saapuu Apple Watchiin myöhemmin tänä vuonna osana watchOS 11 -päivitystä. Käyttäjät voivat nähdä keskustelut tekstinä suoraan kellon näytöllä, aloittaa ja lopettaa Live Listen -istuntoja sekä palata taaksepäin keskustelussa.
Uudistuksia Vision Prolle
Apple Vision Pro saa parannuksia esteettömyyteen: pääkamera mahdollistaa näkymän suurentamisen, ja Live Recognition -toiminto tunnistaa ympäristöjä ja objekteja koneoppimisen avulla. Kehittäjille tarjotaan uusi rajapinta, joka mahdollistaa live-avustamisen sovelluksissa, kuten Be My Eyes.
Personal Voice – nyt nopeampi ja luonnollisempi
Apple uudistaa Personal Voice -toimintoaan, jonka avulla puhekyvyn menettämisen vaarassa olevat voivat tallentaa oman äänensä. Aiemmin ominaisuus vaati 150 fraasin nauhoittamista, mutta jatkossa riittää vain 10 fraasia – ja prosessointi vie vain minuutin. Lisäksi tuki laajenee espanjan (Meksiko) kielelle.
Edellä mainittujen merkittävämpien uudistusten lisäksi luvassa on joukko pienempiä parannuksia:
- Silmien seurantatoiminto mahdollistaa entistä joustavamman käytön muun muassa iPhonella, iPadilla ja Vision Prolla. Uutuutena tarjolle tulee myös Head Tracking -päänseuranta, joka mahdollistaa iPhonen ja iPadin ohjaamisen pään liikkeillä.
- Background Sounds -taustaäänitoiminto tukee uusia taajuuskorjainasetuksia ja automaatioita.
- Sound Recognition -äänentunnistus tunnistaa nyt myös käyttäjän nimen ja vauvan itkun CarPlayssa.
- Music Haptics -toiminto mahdollistaa musiikin tuntemisen värinöinä jatkossa valinnaisesti koko kappaleen tai vain laulun aikana.
- Assistive Access saa uuden Apple TV -sovelluksen ja tukea kehittäjille yksilöllisten käyttöliittymien luomiseksi.
- Voice Control saa uuden ohjelmointitilan Xcodeen sekä ja kielituki laajenee muun muassa koreaksi, italiaksi ja venäjäksi.
- Live Captions tukee useita lisäkieliä, mukaan lukien japani, ranska, saksa ja mandariinikiina.
- Uusi Share Accessibility Settings -toiminto mahdollistaa käyttöapuasetusten jakamisen nopeasti toiseen laitteeseen esimerkiksi lainatilanteessa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »