Google on läväyttänyt julki jälleen joukon uudistuksia Gemini-tekoälypalveluunsa, joka kilpailee esimerkiksi OpenAI:n ChatGPT:n kanssa.
Google tuo aiemmin Gemini Advanced -tilaajille saatavilla olleen Deep Research -toiminnon sekä kustomoidut Gemsit saatavilla myös Gemini-ilmaiskäyttäjille.
Alun perin Deep Research julkaistiin joulukuussa Gemini-verkkopalvelussa (gemini.google.com) englannin kielellä ja helmikuussa Google toi sen saataville Gemini-mobiilisovelluksissa. Aiemmin Deep Research vaati Gemini Advanced -tilausta, muttei enää jatkossa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Deep Researchin ansiosta Geminiltä voi kysyä laajemman tutkimuskysymyksen, johon vastaamiseksi palvelu luo monivaiheisen suunnitelman, jota käyttäjä voi myös muokata esimerkiksi lisäten siihen vaiheita. Tämän jälkeen suunnitelman toteuttamisen voi käynnistää, jolloin Gemini alkaa esimerkiksi etsiä tietoa verkosta kattavan vastauksen luomiseksi. Muutaman minuutin jälkeen lopputuloksena pitäisi olla kattava, organisoitu raportti kysymyksen aiheesta. Gemini tarjoaa osana vastaustaan myös lähdetiedot. Tätä nykyä Gemini Deep Research on saatavilla yli 45 kielellä.
Ilmaiseksi laajentumisen kanssa samalla Google on nyt kertonut Deep Researchin käyttävän Gemini 2.0 Flash Thinking Experimental -mallia, joka osaltaan selittää myös saatavuuden laajenemista, sillä uusi malli on tehokkaampi ja nopeampi.
Ensi kerran erikseen testattavaksi Gemini-palvelussa Google julkaisi Gemini 2.0 Flash Thinking Experimental -mallin helmikuun alussa. Kyseessä on niin sanottu ajatteleva ja järkeilevä tekoälymalli. Uudistuksena Gemini 2.0 Flash Thinking Experimentalia käytettäessä voi nyt ladata mallin analysoitavaksi tiedostoja. Gemini Advanced -käyttäjillä käytettävissä on 1 miljoonan tokenin konteksti-ikkuna, kun ilmaiskäyttäjät joutuvat tyytymään vähempään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google julkisti nyt myös Gemini 2.0 Flash Thinking Experimental -mallin voivan hakea käyttäjän tietoja käyttäjän eri Gemini-sovelluksista, kuten Gmail, Google Kalenteri, Google Drive, Google Messages ja YouTube, mikä mahdollistaa monivaiheiset useita eri palveluja hyödyntävät pyynnöt.
”Tämän ajattelevan mallin avulla Gemini pystyy paremmin käsittelemään monimutkaisia pyyntöjä, kuten kehotteita, joihin liittyy useita sovelluksia, koska uusi malli pystyy paremmin tutkiskelemaan kokonaispyyntöä, jakamaan sen erillisiin vaiheisiin ja arvioimaan omaa edistymistään sen edetessä”, Google kertoo.
Tulevina viikkoina toiminnallisuus saa tuen vielä Google Kuvat -sovellukselle, mikä mahdollistaa omaan kuvakirjastoon perustuvat kysymykset.
Lisäksi Google hyödyntää Gemini 2.0 Flash Thinking Experimentalia pohjana myös uudelle Personalization (experimental) -mallille, joka yhdistää Geminin vielä kattavammin muihin Google-sovelluksiin ja palveluihin alkaen Google-hausta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google antoi esimerkin, että uuden mallin myötä Geminiltä vinkkejä ravintoloista kysyttäessä se voi ottaa huomioon myös viimeaikaiset ruoka-aiheiset Google-haut tai vaihtoehtoisesti matkavinkkejä pyydettäessä huomioi matkustamiseen liittyvät haut.
Geminin kattavampi personointi laajenee kattamaan Google Kuvat, YouTuben ja muita sovelluksia tulevina kuukausina.
Toistaiseksi Personalization (experimental) on vielä erillinen mallinsa, joka täytyy valita eriksene käyttöön Geminissä ja sille kysymyksen esittämisen jälkeen Gemini analysoi ja päättää onko hakuhistoriasta hyötyä vastauksen parantamiseksi.
Personalization-malli tulee saataville vaiheittain, ensin Gemini-verkkopalvelussa ennen mobiilisovelluksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi nyt uudistuksena Gemini-ilmaiskäyttäjät saavat käyttöönsä myös Gemsit, jotka ovat kustomoituja versioita Geministä räätälöitynä tiettyihin tehtäviin yksityiskohtaisilla ohjeilla. Tarjolla on Gemsejä esimerkiksi ideointiin, koodaukseen, opiskeluapuriksi sekä kirjoittamisen tueksi. Käyttäjät voivat luoda myös omia Gemsejä luomalla ohjeet tietyllä tavalla toimimiseksi sekä toimittamalla pohjamateriaaleja. Gemsien luonti onnistuu vain Gemini-verkkopalvelussa, mutta käytettävissä ne ovat mobiilisovelluksissakin.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »