Google on julkaissut Android 16:n kolmannen beetatestiversion.
Ensimmäisen Android 16 Betan Google julkaisi tammikuussa kahden sovelluskehittäjille suunnatun esiversion jälkeen. Android 16 Beta 2 julkaistiin helmikuun puolivälissä. Beta-versiot soveltuvat jo laajempaankin kokeiluun ja ovat saatavilla Android Beta Program -ohjelman kautta siihen liitetyille laitteille. Toki beetojen yleisen testiluonteen mukaisesti, virheitä ja ongelmia voi esiintyä enemmän kuin tavallisissa julkaisuversioissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Googlen suunnitellun aikataulun mukaan Android 16:sta on luvassa kaikkiaan neljä beetatestiversiota, joista viimeisin on tulossa huhtikuussa. Nyt julkaistussa Android 16 Beta 3:ssa on saavutettu niin sanottu alustavakaus, joka tarkoittaa järjestelmän rajapintojen ja muun toiminnan vastaavan lopullista, mikä mahdollistaa sovelluskehittäjien viimeistelevän sovelluksensa toimimaan uudella käyttöjärjestelmäversiolla.
Android 16:n ensimmäisen esiversion Google julkaisi marraskuussa. Android 16:n aikataulu kulkee selvästi edellä aiempia versioita ja Google kertoi jo lokakuun lopulla Android 16:n julkaisun olevan suunniteltu huhti-kesäkuulle 2025. Vertailun vuoksi esimerkiksi viimeisimmän Android 15:n Google julkaisi tänä vuonna osaksi Androidin avoimen koodin projektia 3. syyskuuta ja päivityksenä Pixel-laitteilleen vasta 15. lokakuuta alkaen.
Android 16:n beeta Googlelta on saatavilla seuraaville Googlen laitteille: Pixel 6 ja 6 Pro, Pixel 6a, Pixel 7 ja 7 Pro, Pixel 7a, Pixel 8 ja 8 Pro, Pixel 8a Pixel 9, Pixel 9 Pro, Pixel 9 Pro XL ja Pixel 9 Pro Fold, Pixel Fold ja Pixel Tablet.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ensimmäisissä esiversioissaan Android 16 toi mukanaan uudistuksia, jotka ovat suunniteltu parantamaan sovelluskokemusta, akunkestoa ja tukemaan suorituskykyä samalla minimoiden yhteensopivuusongelmat.
Pääasiassa uusien Android-versioiden keskeisimmät uudistukset liittyvät nykyisin järjestelmän kehittäjille suomiin mahdollisuuksiin samalla, kun useimmat merkittävimmistä käyttäjille näkyvistä uusista ominaisuuksista ja muutoksista tapahtuvat Google Play -palvelujen ja/tai Googlen sovellusten päivityksinä.
Android 16 Beta 3:ssa Google on tuonut Pixel 9 -puhelimiinsa tuen Bluetoothin Auracast-toiminnon käyttämiselle yhteensopivien Bluetooth LE Audio -kuulolaitteiden kanssa. Auracast mahdollistaa yhteensopivien kuulolaitteiden ja kuulokkeiden vastaanottavan äänilähetyksiä julkisilla paikoilla, kuten lentokentillä, konserteissa ja luokkahuoneissa.
Lisäksi Android 16 Beta 3:ssa on parannettu saavutettavuutta korvaamalla korkeakontrastinen teksti eri taustavärillä korostetulla tekstillä luettavuuden kohentamiseksi merkittävästi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Googlen valituissa Pixel-puhelimissa Android 16 Beta 3 on tuonut mukaan asetuksiin akun kunnosta kertovan näkymän, joka kertoo akun kapasiteetista suhteessa alkuperäiseen kapasiteettiin sekä tarjoaa linkkejä akun kuntoon liittyviin ohjeartikkeleihin Googlen verkkosivuilla. Lisäksi latauksen optimoinnin asetukset ovat siirtyneet osaksi uutta näkymää.
Android 16 Beta 3 tuo myös sovelluskehittäjien testattavaksi Local Network Protection (LNP) -uudistuksen, joka antaa käyttäjien erikseen valita, mitkä sovellukset voivat päästä käsiksi paikallisen verkon laitteisiin. Käyttöön muutos on tulossa on myöhemmin tulevassa merkittävässä Android-julkaisussa.
Aiemmin ensimmäisessä Android 16 Betassa käyttäjälle näkyvin uudistus olivat Live Updates -ilmoitukset. Kyseessä on uusi ilmoitustyyppi, joka mahdollistaa tiedoiltaan päivittyvät ilmoitukset esimerkiksi kyytitilauksiin, ruokatoimituksiin ja navigointiin liittyen. Kyse on näin ollen vastaavista ilmoituksista kuin on nähty jo Applen käyttöjärjestelmissä jonkin aikaa Live-ilmoitusten nimellä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi jo Android 16 Beta 1 muun muassa lisäsi tuen uudelle Advanced Professional Video (APV) -videokoodekille, tarkemmin APV 422-10 Profile -profiilille. Uusi koodekki on suunniteltu korkealaatuiseen videotallennukseen ja mahdollistaa pakkaukseltaan havaittavalta tasolta lähes häviöttömän videotallennuksen.
Mukana Android 16:ssa on myös General Ranging -rajapinnat, jotka käyttävät BLE-kanavien kuuntelua, BLE RSSI -pohjaista arviointia, Ultra Widebandia ja Wi-Fi-yhteyttä määritelläkseen tuettujen laitteiden välisen etäisyyden ja suunnan. Uudet rajapinnat mahdollistavat näin sovelluskehittäjille laitteiden välisen lähialuepaikannuksen.
Aiempi Android 16 Beta 2 toi parannuksia kameroiden hyödyntämiseen mahdollistaen muun muassa kamerasovellusten helpomman kehittämisen. Tarjolle tuotiin myös Camera2-rajapinnassa hybridivalotus, joka mahdollistaa sovelluksille valotuksen tiettyjen osien manuaalisen hallinnan automaattisen valotuksen algoritmin hoitaessa loput. Lisäksi videokuvaussovelluksille on avattu uusia mahdollisuuksia tarkkoihin värilämpötilan ja sävyjen säätöihin.
Myös liikekuvien tallentamista on helpotettu uusilla Intent-toiminnoilla ja mukaan lisätty tuki UltraHDR-kuville HEIC-tiedostomuodossa. Lisäksi Google on kertonut kehittävänsä UltraHDR-tukea myös AVIF-muodossa.
Televisioille Android 16 tarjoaa standardoitut API-rajapinnat ääni- ja kuvaprofiileihin sekä laitteistoon liittyviin asetuksiin mitä tulee esimerkiksi erilaisiin profiileihin elokuville, urheilutapahtumille sekä pelaamiselle.
Android 16 Beta 2 toi myös muita pienempiä uudistuksia. Käyttäjät voivat kustomoida käytettävää mittajärjestelmää kieli- ja alueasetuksissa ja kehittäjille Android 16 helpottaa live-taustakuvien luomista uudella sisältörajapinnalla.
Peleille ja muille paljon resursseja vaativille sovelluksille Android 16:ssa on tarjolla uusia arvioita saatavilla olevista keskus- ja grafiikkasuoritinresursseista uusilla rajapinnoilla, minkä pitäisi parantaa suorituskykyä ja akunkestoa.
Käyttäjälle näkyvänä uudistuksena Android 16 Beta 2 toi Pixel-laitteissa mahdollisuuden virtapainikkeen kaksoispainalluksen toiminnon muuttamiselle kameran avaamisesta Google Wallet -maksusovelluksen avaamiseen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »