Euroopan unioni on saanut teknologia-alalta jo pitkään runsaasti huutia liiallisesta sääntelystä.
Tällä viikolla Pariisissa järjestetyn AI Action Summit -tekoälytapahtuman kanssa samoihin aikoihin Euroopan unionissa ilmoitettiin yhden tekoälyyn liittyvän lainsäädäntöhankkeen poisvetämisestä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
AI Action Summit -tapahtuma järjestettiin Pariisissa 10.-11. helmikuuta, ja sen aikana Yhdysvaltoja edustanut varapresidentti J.D. Vance kritisoi kovasanaisesti Euroopan unionin lähestymistapaa teknologia-alan sääntelyyn.
Perutulla tekoälyvastuuta koskevalla direktiivillä oli tarkoitus yhdenmukaistaa tekoälyä koskevia kansallisia vastuusääntöjä helpottamaan tekoälyn aiheuttamien vahinkojen uhrien mahdollisuuksia saada vahingonkorvausta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Raportoidusti tekoälyvastuudirektiivin tuki Euroopan unionin sisälläkin oli alkanut vähentyä ja komission mukaan direktiivi peruttiinkin, koska lainsäädännöstä ei ollut näköpiirissä sopimusta.
Euroopan unionissakin pyritään nyt suuriin investointeihin paikallisen tekoälykehityksen jouduttamiseksi. AI Action Summitin yhdeydessä kerrottiin Euroopan unionin tavoittelevan 200 miljardin euron tekoälyinvestointien liikkeelle saamista. InvestAI-suunnitelmaan lukeutuu uusi 20 miljardin euron EU-rahasto tukemaan tekoälyyn keskittyviä datakeskuksia.
”Haluamme Euroopan olevan yksi johtavista AI-mantereista, ja tämä tarkoittaa elämää, jossa tekoäly on kaikkialla”, kommentoi Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen AI Action Summitissa.
Yli 20 yksityistä sijoittajaa, kuten pääomasijoitusyhtiöt Blackstone, KKR ja EQT, kertoivat viikon aikana aikovansa sijoittaa seuraavan viiden vuoden aikana 150 miljardia euroa tekoälyliitännäisiin kohteisiin Euroopassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Euroopan unioni on näyttänyt olevan jäämässä perässähiihtäjän rooliin myös tekoälyssä, kuten muutenkin teknologiakehityksessä viime vuosikymmeninä. Liiallinen sääntely on nähty yhdeksi syyksi vaisuun kehitykseen. Nyt tilanteeseen on ainakin jossain määrin herätty EU:ssakin.
Euroopan komissiossa digiasioista vastaava komissaari, komission varapuheenjohtaja Henna Virkkunen kertoi Financial Timesin haastattelussa suunnanmuutoksen sääntelyssä johtuvan ensisijaisesti halusta kiihdyttää investointeja tekoälyyn, eikä yhdysvaltalaisten teknologiajättien tai Trumpin hallinnon painostuksesta.
Virkkusen mukaan EU:n täytyy varmistaa, ettei se luo lisää raportointivelvollisuuksia yhtiöille.
”Me olemme sitoutuneita leikkaamaan byrokratiaa ja paperisotaa”, kommentoi Virkkunen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Tiukan sääntelyn lisäksi yhdysvaltalaiset teknologiayhtiöt ovat olleet EU:n kilpailuoikeudellisten tutkintojen kohteena ja saaneetkin miljardien eurojen sakkoja erinäisistä syistä.
Aiemmin Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump on uhkaillut vastatoimilla, jos EU sakottaa yhdysvaltalaisia teknologiayhtiöitä epäreiluksi koetulla tavalla.
Euroopan unionin hiljattain voimaan astunut tekoälysäädösasetus (AI Act) jakaa tekoälyteknologioita eri luokkiin perustuen niiden aiheuttamiin riskeihin esimerkiksi terveydelle ja turvallisuudelle ja määrittää tämän perusteella sääntelyn tiukkuuden. Lisäksi EU on asettanut kehittyneiden tekoälymallien kehittäjille myös lisävaatimuksia läpinäkyvyydestä mallien kouluttamisen suhteen.
EU-sääntely on vaikuttanut joidenkin tekoälypalvelujen julkaisematta jäämiseen EU:ssa – tai ainakin merkittävään lisäodotukseen. Esimerkiksi Meta on pidättäytynyt julkaisemasta kehittyneimpiä tekoälytoimintojaan EU-alueella. Apple puolestaan on julkaisemassa ensimmäiset Apple Intelligence -tekoälytoiminnot iPhoneille ja iPadeille EU-alueella vasta pian huhtikuussa, kun ensijulkaisu tapahtui jo lokakuussa viime vuonna muualla.
”Olemme avoimia liiketoiminnalle, mutta haluamme myös varmistaa, että suojelemme omia arvojamme ja elämäntapaamme”, digikomissaari Virkkunen kommentoi Financial Timesille. ”Digitaalinen maailmamme ei voi olla villi länsi, jossa ei ole sääntöjä.”
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »