Euroopan unioni haluaa rajoittaa kiinalaisten verkkokauppajättien kasvua alueellaan. Temua ja Sheiniä aiotaan ryhtyä suitsimaan uusin keinoin.
Kuten monissa muissakin Euroopan maissa, myös Suomessa on viime kuukausina ajoittain keskusteltu sekatavarakauppaa muistuttavan Temun ja vaatteita kauppaavan Sheinin asemasta. Nopeasti kasvavia, kiinalaisia verkkokauppajättejä on kritisoitu muun muassa ympäristösyistä, ja nyt Euroopan unioni on alkanut toden teolla keskustella toimista niiden hillitsemiseksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
EU suunnittelee muun muassa toimitettavaa tavaraa kohti maksettavaa lisämaksua sekä yhtiöiden tuottoihin kohdistuvaa veroa, aiheesta kirjoittava The Financial Times kuvailee. Päämääränä on tehdä Temun ja Sheinin hinnoista vähemmän houkuttelevia.
Useimmat Temu- ja Shein-tilaukset ovat arvoltaan alle 150 euroa, mikä tarkoittaa, että ne välttävät tullimaksut Euroopan unioniin saapuessaan. Toimituksia ei liioin tarkasti seulota, jolloin muun muassa myrkyllisiä leluja pääsee EU:hun, unionin kauppakomissaari Maroš Šefčovič kuvailee.
Virallisia päätöksiä toimenpiteistä ei toistaiseksi ole tehty, ja edellä mainittujen verojen ja lisämaksujen ohella myös 150 euron tullirajan poistamista harkitaan, The Financial Timesin lähteet kertovat. Tällöin jokainen lähetys tulisi tarkastaa, mikä kuormittaisi tulliviranomaisia ennennäkemättömällä tavalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Vuoden 2024 aikana Kiinasta toimitetaan Euroopan unioniin ennakkotietojen mukaan noin neljä miljardia alle 150 euron arvoista pakettia, mikä on noin kolme kertaa vuotta 2022 enemmän. Pelkästään Alankomaiden Rotterdamin satama ja Schipholin lentokenttä käsittelevät päivittäin 3,5 miljoonaa lähetystä – eli noin 40 kappaletta joka sekunti.
”Sen kaiken läpikäyminen olisi mahdotonta”, nimeämätön EU:n diplomaattilähde kommentoi The Financial Timesille.
Nykytilanne on haastava eurooppalaiskauppojen näkökulmasta, sillä ne joutuvat EU:n alueella toimiessaan täyttämään tarkat laatu- ja ympäristövaatimukset, joilta Temun ja Sheinin kaltaiset, unionin ulkopuolelta toimivat kiinalaisalustat välttyvät.
Sekä Temun että Sheinin edustajat kommentoivat EU:n kaavailuja ilmaisemalla tukensa ”kaikille eurooppalaiskuluttajia tukeville päätöksille” sekä ”reilun kilpailun” edistämiselle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Esimerkiksi tavarakohtainen lisämaksu vaatisi hyväksyntää kaikilta Euroopan unionin 27 jäsenmaalta. Nähtäväksi jää, millaisiin toimiin EU lopulta ryhtyy.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »