Nokia on julkaissut vuoden 2024 kolmannen neljänneksen eli heinä-syyskuun tuloksensa.
Nokian liikevaihto heinä-syyskuussa laski 8 prosenttia, tai 7 prosenttia ilman valuuttakurssien muutosta, vuodentakaisesta 4,326 miljardiin euroon, mutta vertailukelpoinen liikevoitto parani 9 prosenttia 454 miljoonaan euroon ollen 10,5 prosenttia liikevaihdosta. Vertailukelpoinen osakekohtainen tulos oli 0,06 euroa.
Analyytikot olivat odottaneet Nokialta keskimäärin 4,731 miljardin euron liikevaihtoa, 455 miljoonan euron vertailukelpoista liikevoittoa ja 0,06 euron vertailukelpoista osakekohtaista tulosta, joten Nokian liikevaihto jäi ennusteista, mutta tulos oli odotusten mukainen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Liiketoimintaryhmistä Verkkoinfrastruktuurin ja Teknologian liikevaihto kasvoi, mutta pääosin Intiasta johtuva Matkapuhelinverkkojen liikevaihdon lasku sekä Pilvi- ja verkkopalveluihin vaikuttanut liiketoiminnan myynti painoivat liikevaihdon laskuun.
Nokian mukaan Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän tilauskertymä jatkui vahvana, mutta myynnin toipuminen on edelleen odotettua hitaampaa.
Bruttomarginaaliaan eli tuotteiden ja palveluiden myynnistä jäävää katetta Nokia onnistui parantamaan selvästi. Vertailukelpoinen bruttomarginaali parani vuodentakaisesta 4,9 prosenttiyksikköä 45,7 prosenttiin. Kehitystä ajoivat Nokian mukaan parantunut tuote- ja alueellinen jakauma sekä tuotekustannuksien alentamiseksi tehdyt toimet. Lisäksi bruttomarginaalin kohentuminen kertoo, että Nokia on heikossakin markkinatilanteessa pystynyt pitämään kiinni kurinalaisesta hinnoittelusta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia piti edelleen koko vuoden 2024 näkymänsä ennallaan, ja odottaa yhä vertailukelpoisen liikevoittonsa olevan 2,3-2.9 miljardia euroa ja vapaan kassavirran olevan 30-60 prosenttia vertailukelpoisesta liikevoitosta. Vuoden kolmelta ensimmäiseltä neljännekseltä kasassa on 1,477 miljardia euroa vertailukelpoista liikevoittoa, joten loppuvuoteen on ladattu kovat odotukset.
Toimitusjohtaja Pekka Lundmark kertoo liikevoiton olevan jäämässä vaihteluvälin alempaan puoliskoon.
”Tällä hetkellä arvioimme vertailukelpoisen liikevoiton asettuvan tämän vaihteluvälin alempaan puoliskoon. Arvioimme nyt liikevaihdon elpyvän aiemmin oletettua hitaammin, mutta tätä kompensoi bruttomarginaalin parantuminen ja nopeat toimenpiteet kustannusten alentamiseksi. Vapaan kassavirran tavoitteemme on 30–60 % vertailukelpoisesta liikevoitosta ja odotamme saavuttavamme tämän vaihteluvälin ylälaidan”, toteaa Lundmark.
Nokian liiketoimintaryhmistä Matkapuhelinverkoissa heikkous jatkui heinä-syyskuussa. Liikevaihto laski 19 prosentilla, tai 17 prosentilla ilman valuuttakurssien muutoksia, 1,747 miljardiin euroon. Liikevoitto laski 7 prosentilla 92 miljoonaan euroon.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Verkkoinfrastuktuuri-liiketoimintaryhmä, joka sisältää kiinteät verkot, IP-verkot ja optiset verkot, palasi niukasti kasvuun kiintein valuuttakurssein tarkasteltuna. Liikevaihto ilman valuuttakurssien muutoksia kasvoi 1 prosentilla, mutta raportoitu liikevaihto laski 1 prosentilla, 1,525 miljardiin euroon. Kiinteät verkot ja IP-verkot toivat kasvua (ilman valuuttakurssien muutoksia +9 ja +6 %) samalla, kun optisissa verkoissa liikevaihto laski (ilman valuuttakurssien muutoksia -15 %). Verkkoinfrastruktuurin liikevoitto kasvoi 9 prosenttia 180 miljoonaan euroon.
Pilvi- ja verkkopalveluissa liikevaihto laski 5 prosentilla, tai ilman valuuttakurssien muutoksia 4 prosentilla, 702 miljoonaan euroon. Liikevoitto kuitenkin parani peräti 81 prosentilla 65 miljoonaan euroon.
Teknologia-liiketoimintaryhmä, joka vastaa Nokian patenttilisensoinnista, kasvatti liikevaihtoaan 36 prosentilla, tai ilman valuuttakurssien muutoksia 35 prosentilla, 352 miljoonaan euroon. Taustalla tässä olivat muun muassa alkuvuodesta Oppon ja Vivon kanssa solmitut lisenssisopimukset. Liikevoitto parani 34 prosentilla 242 miljoonaan euroon.
Konsernin yhteiset toiminnot ja muut -segmentissä Nokia kirjasi vain 3 miljoonaa euroa liikevaihtoa. Liiketappio oli 126 miljoonaa euroa verrattuna 62 miljoonaan euroon vuotta aiemmin, kun Nokian venture fund -sijoituksista kirjattiin noin 30 miljoonan euron tappiot verrattuna vuodentakaisiin noin 20 miljoonan euron tuottoihin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Alueellisesti Nokian liikevaihto heinä-syyskuussa laski vuodentakaisesta ilman valuuttakurssien muutoksia 3 prosentilla Amerikassa sekä 21 prosenttia Aasiassa ja Tyynenmeren APAC-alueella ja pysyi käytännössä ennallaan Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan EMEA-alueella. APAC-alueeseen sisältyvässä Intiassa liikevaihto laski 43 prosentilla, sillä vuosi sitten maassa tapahtui suurempia 5G-toimituksia.
Nokia kertoo tuloksestaan tuttuun vertailukelpoisin numeroin raportoitujen lukujen ohella. Vertailukelpoisissa tulostiedoissa ei huomioida esimerkiksi yritysostoilla hankittujen aineettomien hyödykkeiden poistoja, uudelleenjärjestelykuluja sekä kertaluonteisia kuluja, kuten arvonalentumisia ja alaskirjauksia sekä liiketoimintojen myyntejä. Heinä-syyskuussa 2024 Nokian raportoitu liikevoitto oli 246 miljoonaa euroa, katsauskauden voitto eli nettotulos 175 miljoonaa euroa ja osakekohtainen tulos 0,03 euroa.
Syyskuun lopussa Nokian kassa ja korolliset sijoitukset olivat 9,198 miljardia euroa ja korollisilla veloilla vähennetty nettokassa 5,46 miljardia euroa.
Kolmannen vuosineljänneksen aikana Nokia oli huhujen pyörteessä. Nokian huhuttiin pohtivan mobiiliverkkoliiketoimintansa myyntiä tai muita mahdollisuuksia, mutta Nokia kiisti sillä olevan käynnissä projektia liiketoiminnan myymiseksi. Lisäksi Nokian raportoitiin myös aloittaneen uuden toimitusjohtajan etsinnän, mutta Nokia kiisti myös, että käynnissä olisi prosessia Pekka Lundmarkin korvaamiseksi.
Nokian liiketoiminnan ja osakekurssin kehitys on ollut pettymys viime vuosina. Pekka Lundmark aloitti Nokian toimitusjohtajana elokuun 2020 alussa, ja hänen johdollaan Nokiassa on viety läpi yhtiön toimintaa sujuvoittanut organisaatiouudistus. Erityisesti mobiiliverkkoliiketoiminta eli Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmä on kuitenkin suoriutunut heikosti, vaikka se onkin onnistunut kohentamaan kilpailukykyään 5G-verkoissa.
Merkittävä takaisku Nokialle oli AT&T-asiakkuuden menetys Yhdysvalloissa, kun se vuoden 2023 lopulla valitsi Ericssonin yksinomaiseksi 5G-radioverkon toimittajakseen viisivuotisella ja jopa 14 miljardin dollarin sopimuksella.
Kesäkuun lopulla Nokia kertoi vahvistavansa optisten verkkojen liiketoimintaansa ostamalla yhdysvaltalaisen optisten verkkoratkaisujen ja puolijohteiden maailmanlaajuisen toimittajan Infineran 2,3 miljardilla dollarin yritysarvolla. Vain hieman aiemmin Nokia kertoi toisaalta yritysmyynnistä – merenalaisten verkkojen liiketoiminta on siirtymässä Ranskan valtiolle 350 miljoonan euron arvolla. Kaupat odottavat vielä toteutumistaan.
Näin toimitusjohtaja Pekka Lundmark kommentoi Nokian tulosta
”Olen tyytyväinen siihen, että kolmannella vuosineljänneksellä aloimme nähdä käännettä oikeaan suuntaan, vaikka tietyt liiketoimintamme osa-alueet kärsivätkin edelleen heikosta markkinatilanteesta. Yksi vuosineljänneksen kohokohdista oli Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän liikevaihdon palaaminen kasvu-uralle: kiinteiden verkkojen liikevaihto kasvoi 9 % ja IP-verkkojen 6 % ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Lisäksi liiketoimintaryhmän tilauskertymä oli vahva ja jatkoi hyvää kasvua edellisvuoteen verrattuna. Tämän ansiosta myös tilauskanta kasvoi. Konsernitason bruttomarginaali parani vuosineljänneksellä merkittävästi ja vapaa kassavirta pysyi vahvana ollen 621 miljoonaa euroa.
Kaikissa liiketoimintaryhmissämme on aihetta optimismiin. Odotamme Verkkoinfrastruktuurin kasvun kiihtyvän merkittävästi vuoden viimeisellä neljänneksellä ja useat rakenteelliset kysyntätrendit tukevat tulevaisuuden kasvumahdollisuuksiamme. Haastavasta markkinatilanteesta huolimatta Matkapuhelinverkot voitti vuosineljänneksen aikana useita tärkeitä sopimuksia, kilpailukykymme on vahva ja olemme parantaneet bruttomarginaaliamme. Pilvi- ja verkkopalveluissa meillä on erinomainen vauhti 5Gydinverkoissa. Tämän lisäksi olemme edistyneet hyvin verkkojen automatisoinnissa, pilveistämisessä ja avaamisessa API-ohjelmistorajapintojen avulla. Teknologia-liiketoimintaryhmä on nyt vakaalla pohjalla älypuhelinlisenssien uusimissyklin päätyttyä, ja laajentuminen uusille kasvualueille etenee hyvin.
Jatkamme investoimista uusiin kasvumahdollisuuksiin perinteisten operaattorimarkkinoidemme ulkopuolella. Uskomme, että pystymme vahvistamaan jalansijaamme datakeskusmarkkinalla merkittävästi ja investoimme IPverkkojen tuotevalikoiman kehittämiseen vastataksemme mahdollisimman hyvin datakeskuksien tarpeisiin. Suunniteltu Infinera-kauppa vahvistaa osaltaan optisten verkkojen asemaa datakeskusmarkkinalla ja kiihdyttää kasvumahdollisuuksiamme. Näemme uusia merkittäviä pitkän aikavälin mahdollisuuksia tuomalla 5G-pohjaiset ratkaisut puolustusteollisuuden käyttöön. Lisäksi jatkamme investoimista yksityisiin langattomiin verkkoihin, joissa olemme selvä markkinajohtaja.
Kolmannen vuosineljänneksen liikevaihto laski 7 % ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta. Kolme neljäsosaa laskusta johtui Intian vahvasta vertailukaudesta. Tärkeää on kuitenkin että vertailukelpoinen bruttomarginaali parani merkittävästi 4,9 prosenttiyksikköä edellisvuodesta ja oli 45,7%. Bruttomarginaalin kasvun takana ovat parantunut tuote- ja alueellinen jakauma sekä tuotekustannuksien alentamiseksi tehdyt toimet. Voittaessamme uusia sopimuksia tiukassa kilpailutilanteessa pysyimme kurinalaisina hinnoittelussamme parantaaksemme kannattavuuttamme. Myös kustannussäästöohjelmamme eteni hyvin, mikä osaltaan paransi vertailukelpoista liikevoittomarginaalia 1,6 prosenttiyksikköä edellisvuoteen verrattuna.
Arvioimme edelleen, että koko vuoden 2024 vertailukelpoinen liikevoittomme on 2,3–2,9 miljardia euroa. Tällä hetkellä arvioimme vertailukelpoisen liikevoiton asettuvan tämän vaihteluvälin alempaan puoliskoon. Arvioimme nyt liikevaihdon elpyvän aiemmin oletettua hitaammin, mutta tätä kompensoi bruttomarginaalin parantuminen ja nopeat toimenpiteet kustannusten alentamiseksi. Vapaan kassavirran tavoitteemme on 30–60 % vertailukelpoisesta liikevoitosta ja odotamme saavuttavamme tämän vaihteluvälin ylälaidan.”
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »