Yhdysvalloissa liittovaltion tuomioistuin näki aiemmin päätöksessään Googlen käyttäneen monopoliasemaansa väärin markkina-asemaansa säilyttämiseen ja vahvistamiseen verkon hakukone- ja mainosmarkkinoilla.
Nyt Yhdysvaltojen oikeusministeriö on esittänyt ehdotuksensa siitä, millaisia muutoksia Googlelta tulisi tilanteen korjaamiseksi vaatia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Yhdysvaltojen oikeusministeriö haastoi asiassa Googlen oikeuteen jo vuonna 2020. Keskiössä tapauksessa ovat olleet Googlen sopimukset Applen ja muiden laitevalmistajien sekä selainten kanssa oletushakukoneen paikasta – ja se onko Google näillä sopimuksillaan käyttänyt markkina-asemaansa väärin. Tuomari Amit Mehtan mukaan näin on tapahtunut Yhdysvaltojen kilpailulainsäädäntöä rikkovalla tavalla.
Oikeusministeriö ei ole säästellyt ehdotuksissaan siitä, mitä Googlelle pitäisi tehdä. Se nimittäin ehdottaa, että Android, Chrome ja Google Play pitäisi erottaa hakukoneliiketoimintaa jatkavasta Googlesta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google on jo vastannut ehdotuksiin todeten, että oikeusministeriön alustavat ”radikaalit ja laajat ehdotukset voivat vahingoittaa kuluttajia, yrityksiä ja kehittäjiä”. Google aikoo myöhemmin vastata oikeusministeriön lopullisiin ehdotuksiin, mutta sen mukaan oikeusministeriö on mennyt liian pitkälle ja sen jo esiintuomat pyynnöt ovat paljon laajempia kuin mikä on tarpeellista.
Googlelta vaadittavista muutoksista tulee päättämään tuomioistuin.
Oikeusministeriön ehdotukset koostuvat eri osa-alueiden ratkaisuista. Ministeriön mukaan lähtökohtana on puuttua Googlen laittomaan toimintaan hakukoneensa aseman pönkittämiseksi erilaisilla jakelusopimuksilla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Oikeusministeriö harkitsee ehdottavansa oletushakukoneen paikan tuovien, esiasennuksen takaavien ja muiden liikevaihtoa jakavien sopimusten kieltämistä tai rajoittamista Googlelta.
Ehdotus vaatimuksesta Android-käyttöjärjestelmän, Chrome-verkkoselaimen ja Google Play -sovelluskaupan erottamisesta hakukone-Googlesta kytkeytyy siihen, ettei Google voisi enää jatkossa käyttää näitä alustoja hakukoneensa ja siihen liittyvien toimintojen hyödyksi kilpailua vähentävällä tavalla.
Googlen datankeruun ja -käytön laittomaksi katsottuun etuun oikeusministeriö ehdottaa puuttumista pakottamalla Googlen jakamaan hakuindeksinsä, datansa, syötteensä ja mallinsa rajapinnoilla muiden käytettäväksi.
Googlen hakukoneen on nähty myös vaikuttavan kilpailuun tekoälyn kehityksessä. Oikeusministeriö ehdottaa, ettei Google saa sopimuksilla vähentää kilpailijoiden pääsyä verkkosisältöihin ja että verkkosivuille on tarjottava mahdollisuus sivustojensa näkymiseen Googlessa ilman, että samalla Googlelle täytyy antaa lupaa sisältöjen käytöstä tekoälyn kouluttamiseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi oikeusministeriö ehdottaa myös mainostajien mahdollisuuksia koskevia muutoksia, esimerkiksi Googlen hakukonemainosten lisensointia tai syndikointia muille toimijoille erikseen hakutuloksista.
Selvää on, että edessä on vielä vuosien oikeustaisto. Google on kertonut aikovansa valittaa alkuperäisestäkin oikeuden päätöksestä, jossa sen todettiin käyttäneen monopoliasemaansa väärin.
Vaikka lopulta oikeusministeriön kovimmat ehdotukset Androidin, Chromen ja Google Playn erottamisesta hakukone-Googlesta eivät toteutuisikaan, voivat seuraukset silti olla valtavat.
Esimerkiksi Googlen sopimukset esimerkiksi Applen ja Mozillan kanssa on katsottu lähtökohtaisesti laittomiksi.
Oikeudenkäynnin yhteydessä tapahtunut lipsahdus paljasti, että osana sopimusta Google maksaa Applelle oletushakukoneen asemasta 36 prosentin osuuden sen laitteissa tehtyjen Google-hakujen tuottamasta liikevaihdosta. Vuonna 2022 Google maksoi Applelle 20 miljardia dollaria. Applelle kyse on käytännössä puhtaasta voitosta, jonka osuus sen tuloksesta on merkittävä – jopa noin viidesosa.
Firefox-selaimestaan tunnetulle Mozillalle sopimus Googlen kanssa toi puolestaan viimeisimpien lukujen mukaan sen tilikauden 593 miljoonan dollarin liikevaihdosta 510 miljoonaa dollaria.
Jos yhteistyö Googlen kanssa estyy, käytännössä Apple ja Mozilla joutuvat hakemaan uusia kumppaneita. Apple voisi muuttuneessa tilanteessa potentiaalisesti tuoda markkinoille oman hakupalvelunsa.
Googlen lisäksi Yhdysvalloissa kilpailuoikeudellisista syistä oikeuteen on haastettu eri perustein myös Apple, Amazon ja Meta. Myös Google joutuu kohtaamaan vielä toisenkin oikeudenkäynnin, sillä oikeusministeriö on haastanut sen erikseen oikeuteen myös monopoliaseman väärinkäytöstä digitaalisen mainonnan markkinoilla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »