Meta on esitellyt Meta Connect -tapahtumassaan lisätyn todellisuuden lasien Orion-prototyyppiään. Kyseessä ovat Metan näkemyksen mukaan kehittyneimmät toistaiseksi nähdyt lisätyn todellisuuden lasit.
Metan Orion-laseissa on kyse vasta prototyypistä, joita Meta antaa testiluonteiseen käyttöön työntekijöilleen ja valituille ulkopuolisille jatkaakseen lasien kehitystä.
Toistaiseksi Meta on tuonut markkinoille yhdessä Ray-Banin kanssa älylaseja, joissa kamerat, mikrofonit ja kaiuttimet. Tulevaisuuden vision keskiössä ovat kuitenkin myös näytöillä varustetut älylasit, jollaisia Meta on kehittänyt vuosien ajan miljardien dollarien panostuksilla. Meta kertoi julkisestikin jo viisi vuotta sitten kehittävänsä lisätyn todellisuuden laseja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt Orion-nimellä esitellyt lasit tunnettiin aiemmin koodinimellä Project Nazare.
Kyseessä on tavallisia silmälaseja muistuttavat – ja vain hieman suurikokoisemmat – lasit, jotka kuitenkin tarjoavat lisätyn todellisuuden käyttökokemuksen.
Meta kehuu, että Orion-laseissa on suurin näkökenttä lisätyn todellisuuden laseissa, vaikka ne ovat samalla pienimmät lisätyn todellisuuden lasit toistaiseksi. Orion-lasit tarjoavat 70 asteen näkökentän, joka on kapeampi kuin virtuaalilaseissa, mutta todellakin laaja lisätyn todellisuuden laseissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Meta hyödyntää laseissa läpinäkyviä piikarbidilinssejä sekä kuvan waveguide-linsseille heijastavia MicroLED-projektoreja. Linssimateriaali on valittu sen kestävyyden, keveyden ja korkean valon taittamiskyvyn perusteella.
Orion-lasit voivat tarjota ympäröivän maailman päällä erilaisia 2D- ja 3D-käyttökokemuksia. Laseissa toimii Meta AI -tekoälyavustaja, joka myös ymmärtää mitä laseilla katsotaan ympäröivässä maailmassa ja voi tarjota siihen liittyen erilaisia lisätietoja. Esimerkkejä lasien toiminnasta ovat myös videopuhelut, mahdollisesti henkilöitä esittävillä hologrammeilla, sekä WhatsApp- ja Messenger-viestien näkeminen ja niihin vastaaminen.
Painoa Orion-laseilla on 98 grammaa. Sangat ovat valmistettu magnesiumista, joka on alumiinia kevyempää ja mahdollistaa tehokkaan lämmön haihduttamisen.
Orion-lasit vaativat toimivat yhdessä erillisen keskusyksikön kanssa. Laskennasta ja verkkoyhteydestä vastaava keskusyksikkö ja lasit yhdistyvät toisiinsa langattomasti. Akunkesto laseissa yltää parhaillaan noin kahteen tuntiin.
Lisäksi kokonaisuuteen kuuluu vielä ohjausranneke, sillä Meta hyödyntää laseissa katse- ja puheohjauksen sekä käsien seurannan lisäksi myös ohjausta ikään kuin ajatuksen voimalla. Ranneke lukee neuronitoimintoja EMG- eli elektromyografiatekniikalla ja mahdollistaa ohjauksen erilaisilla eleillä. Meta hankki tältä osin osaamista alun perin vuonna 2019 CTLR-Labsin yritysostolla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Itse laseissa on yhteensä seitsemän kameraa, joita käytetään käsien seurantaan ja lisätyn todellisuuden integrointiin ympäröivän maailman kanssa.
Metan mukaan Orion-prototyypin avulla ja sitä seuraavissa laitteissa se keskittyy seuraavaksi kehittämään lisätyn todellisuuden näytöistä entistä parempia, jatkamaan kokonaisuuden optimointia lasien koon pienentämiseksi sekä kehittämään laseista edullisempia valmistaa.
Orion-prototyyppilaseja on tarkoitus valmistaa noin 1 000 kappaletta.
Toistaiseksi Metan mukaan Orion-lasien valmistuskustannus on noin 10 000 dollaria kappaleelta, mikä tietenkin on selvästi liikaa laajemman markkinoille tuomisen kannalta. Alun perin Meta suunnitteli Orion-lasien tuomista myyntiinkin, mutta luopui näistä suunnitelmistaan jo vuonna 2022 – juurikin korkeaksi jääneen valmistuskustannuksen takia.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »