Google on vaihteeksi saavuttanut yhden erävoiton oikeudesta. Euroopan unionin yleisen tuomioistuimen mukaan Euroopan komissio oli väärässä langettaessaan Googlelle 1,49 miljardin euron sakot unionin kilpailulainsäädännön rikkomisesta vuonna 2019.
Yleinen tuomioistuin oli tapauksen osalta monessa kohdin samaa mieltä komission kanssa, mutta kumosi Googlelta kuitenkin sakot, koska sen mukaan komissio ei ollut osoittanut Googlen toiminnan seurauksia riittävällä tavalla, kertoo uutistoimisto Reuters.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Komissio ei ole myöskään osoittanut, että kyseiset lausekkeet olisivat ensinnäkin mahdollisesti estäneet innovaatioita, toiseksi auttaneet Googlea säilyttämään ja vahvistamaan määräävää asemaansa kyseessä olevilla verkkohakumainonnan kansallisilla markkinoilla ja lopuksi, että ne olisivat mahdollisesti vahingoittaneet kuluttajia”, todetaan tuomioistuimen päätöksessä.
Päätös ei ole vielä lopullinen, sillä Euroopan komissio voi vielä valittaa siitä ylimpään oikeusasteeseen.
Euroopan komissio näki aikanaan Googlen käyttäneen väärin hallitsevaa markkina-asemaansa rajoittamalla AdSense for Search -liiketoiminnassaan Googlen kumppanina toimivia verkkosivustoja tekemästä yhteistyötä muiden hakukoneiden kanssa niiden hakutulossivuilla esitettävissä mainoksissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Komission mukaan Googlen toiminta kesti yli 10 vuotta ja vähensi kilpailua markkinoilla. Komissio aloitti tutkintansa Microsoftin valituksen jälkeen.
Komission selvityksen mukaan Google oli tehnyt yksittäisiä sopimuksia suurten julkaisijoiden kanssa Googlen hakutulosmainosten esittämisestä näiden omistamien verkkopalvelujen hakutoimintojen yhteydessä. Komissio kävi läpi satoja tällaisia kokemuksia ja havaitsi, että vuodesta 2006 alkaen Google sisällytti yksinoikeusvaatimuksen sopimuksiin siirtyen vuonna 2009 vähemmän rajoittavaan, mutta kuitenkin Googlelle parhaan näkyvyyden takaavan sopimusmuotoon.
Lisäksi maaliskuusta 2009 alkaen Google liitti komission mukaan sopimuksiin ehtoja, jotka vaativat Googlelta kirjallista hyväksyntää muutoksille, joita kumppanit tekevät verkkosivujensa hakutulosten yhteydessä esitettäviin mainoksiin kilpailevilta hakukoneilta.
Komission mukaan Googlen toiminta haittasi kilpailu aja vähensi kuluttajille tarjolla olevia vaihtoehtoja sekä innovaation etenemistä. Euroopan unionin yleinen tuomioistuin oli tästä eri mieltä.
”Teimme muutoksia sopimuksiimme vuonna 2016 poistaaksemme asiaankuuluvat määräykset jo ennen komission päätöstä. Olemme iloisia, että tuomioistuin on havainnut virheitä alkuperäisessä päätöksessä ja kumonnut sakon”, kommentoi Googlen edustaja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Euroopan komissio voi valittaa päätöksestä Euroopan unionin ylimpään oikeusasteeseen unionin tuomioistuimeen. Toistaiseksi komissiosta on kommentoitu sen tutkivan nyt saatua päätöstä.
Toisessa asiassa – liittyen markkina-aseman väärinkäyttöön oman hintavertailupalvelunsa pönkittämiseksi – Google hävisi hiljattain valituksensa, ja ylimmän oikeusasteen eli unionin tuomioistuimen päätöksen myötä komission alun perin jo vuonna 2017 Googlelle langettamat 2,4 miljardin euron sakot jäivät voimaan ja Google joutuu ne maksamaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »