Pixel 9 Pro Fold on Googlen toinen taittuvanäyttöinen älypuhelin ja samalla ensimmäinen, joka saapuu virallisesti myyntiin myös Suomessa.
Google Pixel 9 Pro Fold sisältää suurimman näytön, joka Suomen älypuhelinmarkkinoilla on nähty: taittuvan paneelin halkaisija on peräti kahdeksan tuumaa. Niin ikään kansinäytöllä on kokoa mukavat 6,3 tuumaa, minkä ohella Pixel 9 -malliston tavaramerkiksi muodostunut, Gemini-tekoälyllä höystetty käyttökokemus on luonnollisesti mukana.
Google Pixel 9 Pro Fold
- Android
- Lasi + alumiini
- 8,0" Taittuva AMOLED HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 48 + 10,5 + 10,8 Mpiks. kamera
- Google Tensor G4 -piiri
- 4650 mAh akku
Muiden Pixel 9 -älypuhelinten – olemme jo aiemmin arvostelleet Pixel 9:n ja Pixel 9 Pro XL:n – tavoin Pixel 9 Pro Fold sisältää Googlen toistaiseksi tehokkaimman Tensor G4 -järjestelmäpiirin, peräti 16 gigatavua RAM-käyttömuistia ja runsaasti tekoälytoimintoja. Android 14:llä julkaistulle älypuhelimelle on myös luvassa tuttu seitsemän vuoden päivitystuki.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pixel 9 Pro Fold tuli saataville Suomessa 4. syyskuuta alkaen 1 989 tai 2 109 euron suositushinnoilla, 256 tai 512 gigatavun tallennusmuistilla varustettuna. Värivaihtoehtoja ovat tummanharmaa Obsidian ja luonnonvalkea Porcelain.
Google Pixel 9 Pro Foldin tekniset tiedot
- Satiinipintainen alumiinikehys ja mattapintainen Corning Gorilla Glass Victus 2 -lasi
- Ulkopuolella 6,3 tuuman Actua AMOLED -näyttö 20,2:9-kuvasuhteella, 2424×1080 pikselillä (422 PPI), 16,7 miljoonan värisävyn toistolla ja 60-120 hertsin virkistystaajuudella, kirkkaus HDR-sisällöllä jopa 1 800 nitiä ja huipussaan 2 700 nitiä, Corning Gorilla Glass Victus 2 -lasi
- Sisäpuolella 8 tuuman taittuva Super Actua Flex LTPO AMOLED -näyttö 9:9,3-kuvasuhteella, 2076×2152 pikselillä (373 PPI), 16,7 miljoonan värisävyn toistolla ja 1-120 hertsin virkistystaajuudella, kirkkaus HDR-sisällöllä jopa 1 600 nitiä ja huipussaan 2 700 nitiä, Ultra Thin Glass -lasi
- Sormenjälkilukija ja kasvojentunnistus etukameralla
- Stereokaiuttimet
- Google Tensor G4 -järjestelmäpiiri ja Titan M2 -turvapiiri
- RAM-käyttömuisti 16 gigatavua
- Tallennusmuisti 256 tai 512 gigatavua
- Takakamerat
- 48 megapikselin automaattitarkenteinen (Quad PD) pääkamera 82 asteen kuvakulmalla, 1/2″ kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla, f/1,7-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 10,5 megapikselin automaattitarkenteinen (Dual PD) ultralaajakulmakamera 127 asteen kuvakulmalla, 1/3,4″ kennolla ja f/2,2-aukolla, makrokuvaus
- 10,8 megapikselin automaattitarkenteinen (Dual PD) 5x optisen zoomin telekamera 23 asteen kuvakulmalla, 1/3,2″ kennolla, f/3,1-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- Super Res Zoom 20x-tasolle asti
- Usean vyöhykkeen lasertarkennus
- Spektri- ja välkkymisanturi
- Videokuvaus maks. 4K 24 / 30 / 60 fps
- Etukamerat sisä- ja ulkopuolella
- 10 megapikselin automaattitarkenteinen (Dual PD) etukamera 87 asteen kuvakulmalla ja f2,2-aukolla, videokuvaus maks. 4K 30 / 60 fps
- Kolme mikrofonia
- Nano-SIM ja eSIM
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 6E ja 7 (2,4, 5 ja 6 GHz, 802.11a/b/g/n/ac/ax/be) / Bluetooth 5.3 / NFC -yhteydet, UWB-tuki
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo / QZSS / NavIC -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi (magnetometri) / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-anturi
- USB-C-liitäntä (USB 3.2)
- 4 650 milliampeeritunnin akku pikalatauksella ja langattomalla latauksella (Qi)
- Mitat suljettuna 155,2 x 77,1 x 10,5 millimetriä ja avattuna 155,2 x 150,2 x 5,1 millimetriä
- Paino 257 grammaa
- IPX8-luokitellusti vesitiivis rakenne
- Android 14 -käyttöjärjestelmäversio ja 7 vuoden käyttöjärjestelmä-, tietoturva- ja Pixel Drop -päivitykset
Hyvää Google Pixel 9 Pro Foldissa
- Käyttökokemus. Google Pixel 9 Pro Foldia on todella mukava käyttää. Kansinäytöllä tuntuma ei juuri poikkea tavanomaisista älypuhelimista, kun taas päänäyttö tarkoittaa tablettimaisen laitteen kulkevan mukavasti mukana taskussa. Miellyttävä muotoilu ja sulava Android-kokemus parantavat edelleen käyttökokemusta.
- Markkinoiden suurin näyttö. Päänäytön koko on peräti kahdeksan tuumaa, eikä yhtä suurta näyttöä ole Suomen puhelinmarkkinoilla toistaiseksi nähty. Kirkas ja valovoimainen paneeli toistaa kaikenlaiset sisällöt näyttävästi, eikä pienestä taitossaumastakaan ole haittaa.
- Yllättävän hyvä akunkesto. Pixel 9 Pro Foldin akunkesto yllättää iloisesti. Virtaa riittää aamusta iltaan runsaammallakin käytöllä, mikä ei suinkaan ole perinteisesti ollut itestäänselvyys taittuvanäyttöisillä älypuhelimilla – tai Pixel-mallistolla yleensä.
- Loistava päivitystuki. Google on luvannut myös Pixel 9 Pro Foldille seitsemän vuoden päivitystuen. Luvassa on Android-järjestelmäversiopäivityksiä, ominaisuuspäivityksiä ja tietoturvakorjauksia seitsemän vuoden ajan aina loppukesälle 2031 asti.
Huonoa Google Pixel 9 Pro Foldissa
- Hitaahko lataus. Google Pixel 9 Pro Fold tukee 21 watin lataustehoa, mikä ei ole kummoinen lukema. Täysi lataus vie reilusti yli puolitoista tuntia. Puolessa tunnissa varausta kertyy vain noin 35 prosenttia.
- Heikohko kamera. Sinänsä kelvollisesta kamerakokoonpanosta huolimatta Pixel 9 Pro Fold ei erityisemmin säväytä kyvyillään. Heikostakaan suorituksesta ei toki ole kyse, mutta noin parin tonnin älypuhelimelta odottaisi joka tapauksessa enemmän. Moni huippupuhelimet taltioivat etenkin värit näyttävämmin.
- Suorituskyvyn ja hinnan suhde. Kuten muutkin taittuvanäyttöiset älypuhelimet, on myös Pixel 9 Pro Fold noin parin tuhannen euron suositushinnallaan perin tyyris. Harmittavasti se antaa huomattavasti tasoitusta Tensor G4 -piirillään, mikä parantaa muun muassa Samsungin ja Honorin tarjonnan asemaa.
Sulavalinjainen, taittuva älypuhelin mainiolla kahden näytön käyttökokemuksella
Google Pixel 9 Pro Fold on seuraaja keväällä 2023 esitellylle alkuperäiselle Pixel Foldille. Kirjan lailla sivusuunnassa avautuva älypuhelin on, kuten nimikin ilmaisee, suora haastaja muun muassa Samsung Galaxy Z Fold6:lle edeltäjineen, jotka ovat viime vuosina saaneet kohtalaisen rauhassa hallita Suomen markkinoita kilpailijoiden oltua harvassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pixel 9 Pro Foldin lisäksi omat, rakenteeltaan samankaltaiset vaihtoehtonsa taittuvanäyttöisten puhelinten markkinoille Suomessa ovat jo julkaisseet Samsungin lisäksi OnePlus sekä Honor, ja kuluttajan kannalta alati laajeneva valikoima on luonnollisesti erinomainen asia.
Ulkoisesti Google Pixel 9 Pro Fold on pyöreine kulmineen pirteän näköinen ja muotokieleltään selkeästi osa Pixel 9 -mallistoa, vaikka taittuvalla rakenteellaan muista sarjan malleista selvästi poikkeaakin.
Kiinni taitettuna Pixel 9 Pro Fold tuntuu kädessä jotakuinkin tavanomaiselta älypuhelimelta. Kohtuullinen 10,5 millimetrin paksuus tekee puhelimesta selvästi vaikkapa Galayx Z Fold6:ta (12,1 millimetriä) solakamman tuntuisen, minkä ohella 6,3-tuumaisen kansinäytön tavanomainen 20,2:9-kuvasuhde helpottaa kirjoittamista – kansiruudulla käyttökokemus ei juuri poikkea esimerkiksi Pixel 9 Pro XL:stä.
Siinä missä Samsungin Fold-sarjalaisia on kautta aikain kritisoitu turhan kapeasta ja täten hankalakäyttöisestä kansinäytöstä, ei Pixel 9 Pro Foldilla ole moista ongelmaa. Myös IPX8-luokituksen mukaisesti vesitiivis rakenne on kaikin puolin laadukas lasisten etu- ja takapaneeleiden, saranan ja alumiinikehyksen osalta.
Painoa Pixel 9 Pro Foldilla on verrattain runsaasti, 257 grammaa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jykevä sarana herättää luottamusta, eikä sen kestävyydestä tarvinne kantaa huolta, kunhan vain muistaa pitää pölyn ja pikkuroskat enimmäkseen poissa puhelimen ympäriltä. On niin ikään syytä muistuttaa, että muiden taittuvanäyttöisten älypuhelinten tavoin Pixel 9 Pro Foldin sisänäyttö on tavanomaisen kestolasin sijaan ohuenohutta Ultra Thin Glass -lasia, mikä tekee siitä alttiimman naarmuille.
Kiinni taitettuna saranamekanismin väliin ei jää rakoa, mikä edelleen parantanee kestävyyttä pitkässä juoksussa. Saranan voi avata haluamaansa kulmaan, mikä mahdollistaa älypuhelimen käyttämisen mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla.
Google Pixel 9 Pro Foldissa on perinteisesti virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, joista ensimmäiseen on integroitu vikkelä sormenjälkilukija. Tunnistukselle on kuitenkin tarvetta vain harvoin, sillä käytettävissä on myös turvalliseksi markkinoitu kasvojentunnistus. Erillisellä Titan M2 -turvapiirillä suojattuja biometrisiä tunnisteita – siis kasvoja tai sormenjälkeä – voi turvatusti käyttää myös maksujen vahvistamiseen.
Kuten edellä mainittiin, on Pixel 9 Pro Foldin kansinäyttö mukava käyttää tavanomaisia puhelimia mukailevan 20,2:9-kuvasuhteensa ansiosta. Actua AMOLED -teknologialla toteutettu näyttö on 2424×1080 pikselin tarkkuudeen riittävän tarkka, ja 60-120 hertsin välillä vaihteleva virkistystaajuus pitää selailun sulavana.
Kirkkaus kohoaa pistemäisesti huipussaan jopa 2 700 nitiin, eli samoihin lukemiin kuin Pixel 9 -perusmallilla. Syystä tai toisesta luettavuus auringossa on kuitenkin hieman heikompi, kenties kohtalaisen runsaan heijastelun takia, vaikkei suuresta ongelmasta kyse olekaan. Päänäytöllä vastaavaa ei esiinny.
HDR10+-sisältöjä tukevalla kansinäytöllä on ilo katsella elokuvia, kun Pixel 9 Pro Foldin asettaa noin 45 asteen kulmaan pöydälle. Myös kaikenlainen muu käyttö on luonnollisesti sujuvaa värintoiston ollessa oivalla tasolla.
Samoin kuin sisarmallinsa, ei Pixel 9 Pro Foldkaan päästä käyttäjää manuaalisesti mukauttamaan värintoistoa. Saatavilla ovat siis vain Luonnollinen- ja Mukautuva-tilat, oli kyse sitten kansi- tai päänäytöstä, mitä voitaneen pitää yllättävänä.
Jokapäiväiset toimet hoituvat siis varsin mukavasti myös kansinäytöllä, mutta taittuvas sisänäyttö on kuitenkin Google Pixel 9 Pro Foldin suurin vetonaula – ja kookas se todella onkin.
Suomen markkinoilla ei toistaiseksi ole nähty älypuhelinta kahdeksan tuuman näytöllä, kun Galaxy Z Fold6:n ja Honor Magic V3:nkin paneelit jäävät ”vain” 7,6 ja 7,92 tuumaan. Mikä tärkeintä, on Pixel 9 Pro Foldin taittuva ruutu myös kirkas ja laadukas.
Enintään 2 700 nitiin nouseva kirkkaus, LTPO AMOLED -teknologia, 2076×2152 pikselin tarkkuus ja omintakeinen, neliskulmainen 9:9,2-kuvasuhde ovat hyvä tekninen perusta mainiolle päänäytölle. Kansinäytöstä poiketen se tukee myös LTPO-teknologiaa, joka mahdollistaa virkistystaajuuden vaihtelemisen automaattisesti laajemmalla 1 ja 120 hertsin alueella.
Auki taitettuna Pixel 9 Pro Foldin päänäytössä on keskellä tuttu sauma, joka ei kuitenkaan häiritse käyttöä. Yhdessä kulmassa sijaitsee myös perinteinen, kasvojentunnistustakin tukeva etukamera omassa reiässään, ja varsin laadukkaita omakuvia voi räpsiä molemmilla näytöillä.
Poikkeuksellisen kuvasuhteensa ansiosta päänäyttö soveltuu loistavasti kahden sovelluksen rinnakkaiseen moniajoon tai vanhojen, 4:3-kuvasuhteella taltioitujen TV-sarjojen katseluun. Myös sähköiset kirjat ja sanomalehtien näköisversiot näyttävät kutsuvalta ennätyssuurella ruudulla.
Taittuvanäyttöisten älypuhelinten hiljalleen yleistyessä yhä useammat sovellukset, kuten monet Google-palvelut, osaavat jo ottaa ilon irti kasvaneesta ruutupinta-alasta. Googlen mukaan myös monia mobiilipelejä, esimerkkeinä Asphalt Unite, NBA Infinite, Minecraft, Candy Crush Soda Saga, Dungeon Hunter 5 ja League of Legends: Wild Rift, optimoidaan parhaillaan suurille näytöille.
Pixel 9 Pro Foldin ohjelmistoon perehdytään tarkemmin tuonnempana, mutta jo tässä vaiheessa on mainittava, että samanaikaisesti näytölle saa auki vain kaksi sovellusta. Kelluvia pikkuikkunoita ei voi käyttää ollenkaan, mikä on sekä hämmentävää että yllättävää – tilaa kun olisi käytössä ennätyspaljon.
Myös tehot monipuolisempaan sovellusten rinnakkaiskäyttöön riittäisivät, vaikka Google Tensor G4 ei suorituskykytesteissä Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3:lle – tai edes Snapdragon 8 Gen 2:lle – pärjääkään. Raakaa tehoa mitattaessa Pixel 9 Pro Fold on vuoden 2024 selvästi heikoimmin varusteltu taittuvanäyttöinen älypuhelin Suomen markkinoilla.
Tensor G4:ssä Google on panostanut energiatehokkuuteen sekä tekoälylaskentaan, ja piiri onkin optimoitu yhtiön Gemini-tekoälymallia varten. Runsaasti paikallista laskentatehoa vaativa tekoäly on huomioitu myös RAM-käyttömuistissa, jota on muiden Pixel 9 -mallien tavoin peräti 16 gigatavua.
Vaikka suorituskykytestien paljastamat erot Tensor G4:n ja Snapdragon 8 Gen 3:n välillä vaikuttavat taulukoissa suurilta, on käytännön kokemus kuitenkin pitkälti yhtä sujuvalla tasolla – molemmat piirit tarjoavat sulavan käyttökokemuksen kaikissa tilanteissa. Tästä huolimatta on tosiasia, että Pixel 9 Pro Fold ei tehoja mitattaessa pärjää haastajilleen. Ennen kaikkea tämä tullee näkemään jatkossa graafisesti raskaammissa peleissä.
Tallennusmuistia on Pixel 9 Pro Foldissa 256 tai 512 gigatavua. Muistikorttipaikkaa ei ole.
Mukana ovat luonnollisesti myös 5G-tuki sekä Wi-Fi 6E- ja 7-yhteydet, lähimaksamisen mahdollistava NFC, ja UWB-lähilaitepaikannus vaikkapa autonavaimena käyttöä varten.
Heikko akunkesto on aiempina vuosina vaivannut sekä Googlen Pixel-mallistoa että laajemmin taittuvanäyttöisiä älypuhelimia. Tähän taustaan peilattuna onkin yllättävää, että Pixel 9 Pro Foldin akunkesto on kelpo tasolla: maltillisen kokoisesta 4 650 milliampeeritunnin akusta riittää vaivatta potkua päiväksi.
Testijaksomme aikana Pixel 9 Pro Foldia käytettiin aktiivisesti pitkin päivää muun muassa videopuheluihin, valokuvaamiseen, ajoittaiseen pelaamiseen ja suoratoistopalveluihin. Illan tullessa akkua oli jäljellä reilut 10 prosenttia, ja hieman säästeliäämmällä, niin sanotulla tavanomaisella käytöllä yhdellä akullisella pärjännee jonkin matkaa seuraavan päivän puolelle.
Google Pixel 9 Pro Fold latautuu vain 21 watin enmmäisteholla täyden latauksen vaatiessa noin tunnin ja 40 minuuttia. On hyvä huomioida, että emme saaneet Googlelta käyttöömme virallista, Pixel-puhelimille suunnattua 45 watin laturia, jolla tulokset saattavat marginaalisesti poiketa yllä kuvatuista. Suoritimme lataustestin USB-PD-standardin mukaisella selvästi tehokkaammalla laturilla.
Joka tapauksessa selvää on, että akun latausnopeudessa järjestelmäpiirin suorituskyvyn tavoin Pixel 9 Pro Fold on merkittävästi jäljellä tärkeimpiä kilpailijoitaan Honorilta, OnePlussalta ja jopa Samsungilta, jota ei perinteisesti tunneta myöskään nopeasta latauksesta.
Pixel 9 Pro Foldin myyntipakkaukseen sisältyy itse älypuhelimen ohella vain ohjekirjasia, USB-C-kaapeli ja SIM-korttikelkan avaamisessa tarvittava työkalu. Laturi ja haluttaessa suojakuoret on täten hankittava erikseen.
Langallisen latauksen lisäksi Pixel Fold tukee myös langatonta latausta Qi-standardin mukaisesti.
Geminin tähdittämä, tutun puhdas Android 14 -ohjelmisto – kenties liiankin?
Taittuvasta rakenteesta huolimatta Google Pixel 9 Pro Foldin Android-toteutus ei juuri poikkea muista, tavanomaisilla näytöillä varustelluista Pixel 9 -sarjalaisista. Käyttöliittymän mukautusmahdollisuudet ovat esimerkiksi Samsungin, Honorin ja OnePlussan laajemmin mukautettuihin Androideihin verrattuna varsin rajalliset, mutta toisaalta käyttökokemus on samasta syystä suoraviivaisempi.
Yksinomaan taittuvanäyttöiselle Pixel 9 Pro Foldille suunnattu alapalkki helpottaa sovellusten käynnistämistä ja moniajoa. Ruudun alaosasta lyhyellä pyyhkäisyeleellä avautuva palkki sisältää viimeksi käytettyjä sovelluksia sekä pikavalinnat haulle ynnä sovelluslistalle, ja raahauskomennoilla on helppo avata haluamansa ohjelma toivomalleen näytön puoliskolle.
Harmi kyllä Pixel 9 Pro Foldin ruudulle saa samanaikaisesti auki vain kaksi sovellusta, olipa kyse sitten perinteisestä kansinäytöstä tai valtavasta kahdeksan tuuman pääpaneelista. Moniajoon toivoisikin tulevaisuudessa lisäpanostusta: esimerkiksi kelluvien, mukautettavien ja ympäriinsä raahattavien sovellusikkunoiden käyttö olisi varmasti mukavaa Pixel 9 Pro Foldilla.
Kahden sovelluksen rinnakkaiskäyttö on joka tapauksessa miellyttävää suuren näyttöpinta-alan ansiosta. Vaikkapa pikaviestimen ja YouTuben tai verkkoselaimen ja videopuhelun kesken jaettu näyttö mahdollistaa todellisen moniajon, mikä tekee Pixel 9 Pro Foldista sopivan myös työkäyttöön.
Mikä miellyttävintä, rinnakkain avatusta sovelluksesta toiseen voi myös helposti siirtää sisältöjä raahaamalla. Vaikkapa Google Drivesta voi täten valita kuvan ja hinata sen Google Slidesiin diaesitystä piristämään.
Kaikki Googlen palvelut ovat luonnollisesti saatavilla, eikä muita esiasennettuja sovelluksia ole. Harmi kyllä esimerkiksi Google Onea, Google TV:tä ja lukuisia muita ohjelmia ei voi ilman lisäkikkailua poistaa, tarvitsipa niitä tai ei, mikä pätee myös hakupalkkiin kotinäytöllä: palkki on alati saatavilla käyttäjän toiveista riippumatta.
Vaikka Google ehti jo julkaista myös Android 15 -ohjelmiston osaksi Androidin avoimen koodin projektia, saapui Pixel 9 Pro Fold sisarmalleineen markkinoille Android 14:llä varustettuna. Päivitystuki on kuitenkin erinomainen: luvassa on peräti seitsemän vuoden ajan käyttöjärjestelmäversio- ja ominaisuuspäivityksiä sekä tietoturvakorjauksia, aina syksyyn 2031 asti.
Google Pixel 9 Pro Foldin tulisi siis toimia sujuvasti ja turvallisesti vuosia. Käyttökokemus on tuttu vakiotasoisiin Android-ohjelmistoihin tottuneille, mutta generatiivisen eli tuottavan tekoälyn rooli on kuitenkin merkittävästi suurempi: Googlen oma Gemini-kielimalli on monessa mukana.
Geminin voi Pixel 9 -puhelimissa oletuksena aktivoida pitämällä virtapainiketta pohjassa parisen sekuntia, minkä jälkeen toiveensa voi joko kirjoittaa tai sanella tekoälylle. ”Gemini-avustaja” on huomattavasti Google Assistantia monipuolisempi tuottaessaan ihmismäistä puhetta ja tekstiä – myös suomeksi – aiheesta kuin aiheesta pitkälti ChatGPT:stä tutulla tavalla.
Geminiä voi perinteisesti pyytää vaikkapa auttamaan tekstin tai sähköpostin kirjoittamisessa, kysellä vinkkejä lomamatkalle tai vain kehottaa kertomaan jotakin mielenkiintoista säästä, historian tapahtumasta tai muusta itseä kiehtovasta. Politiikasta tai laittomuuksista Gemini ei puhu, mutta muilta osin se on valmis tekemään työtä käskettyä: käyttökokemus on erinomainen.
Geminillä on roolinsa myös kuvia pyyntöjen perusteella luovassa Pixel Studio -sovelluksessa sekä Pixel Screenshotsissa, joka muistaa yksityiskohtia käytön aikana tallennetuista näyttökuvista. Nämä sovellukset olivat jo mukana testilaitteessamme, mutta eivät muuten vielä toistaiseksi yleisesti saatavilla Suomessa.
Pixel Screenshotstilla tietoja vaikkapa aikanaan tallennetusta kuitista voi etsiä paikallisesti toimivan, pienemmän Gemini-mallin avulla vailla huolta tietojen siirtymisestä Googlen palvelimille.
Google Kuvissa tekoälyä hyödynnetään esimerkiksi Magic Editorissa, jolla voi vaikkapa poistaa, kopioida, tai siirtää kuvissa esiintyviä kohteita. Toisinaan tekoälyllä on vaikeuksia rajattujen kohteiden tunnistamisessa, mutta pääasiassa tulokset ovat vaikuttavia – ja pitkälti samansuuntaisia kuin Samsungin, OnePlussan ja monien muiden vastaavissa toiminnoissa. Google Kuvien toiminnoista useimmat, kuten Magic Editor, ovat toki käytettävissä muillakin Android-puhelimilla.
Pixel 9 -mallistossa on ensi kertaa mukana myös Googlen uusittu sääsovellus, joka tekee luonnollisia yhteenvetoja vallitsevista olosuhteista niin ikään Geminin avulla. Keep-muistiinpanoissa Gemini puolestaan tuottaa vaikkapa pohjia listoille ja muille asiakirjoille, kun taas Call Notes litteroi käydyn puhelinkeskustelun tuottaen siitä tekstiyhteenvedon.
Saatavilla on myös aiemmin myös Samsung-puhelimista tuttu Circle to Search -toiminto, joka mahdollistaa verkkohaut näytöllä näkyvää sisältöä ympyröimällä.
Kuten edellä on käynyt ilmi, on tuottavan tekoälyn rooli Pixel 9 -puhelinten ohjelmistossa jo varsin merkittävä. Tekoälyä ei ole pakko käyttää, mutta iso osa uusista Pixel-toiminnoista perustuu nimenomaan Geminiin, mistä saattaa seurata yllättäviä lisäkuluja.
Esimerkiksi Google Kuvat on nimittäin erittäin monipuolinen galleriasovellus, mutta monet sen toiminnoista, kuten automaattisesti luotavat muistot, ovat saatavilla vain, jos kuvansa varmuuskopioi Googlen pilvipalveluun – mikä 15 gigatavun perustallennustilan täyttymiseen jälkeen muuttuu maksulliseksi.
Pixel 9 Pro -puhelinten ostajille on kuitenkin luvassa peräti kaksi teratavua maksutonta tallennustilaa Google One AI Premium -tilauksen ansiosta. Kyseisen asiakkuuden saa maksutta käyttöönsä vuodeksi, mikä tarkoittaa 275,88 euron arvoista etua. Pakettiin kuuluu myös Googlen kehittynein tekoälymalli Gemini Advanced.
Geminiin perustuvien tekoälytoimintojen käyttäminen ei luonnollisesti ole pakollista, mutta niiden asema on joka tapauksessa merkittävä Pixel 9 -älypuhelimissa. Hyödynsipä niitä tai ei, tarjoaa Pixel 9 Pro Fold joka tapauksessa sulavan ja yksinkertaisen Android-kokemuksen, joka pysyy ajan tasalla ennätyspitkään.
Peruslaadukas kamera – perinteiset älypuhelimet ovat yhä taittuvia edellä
Taittuvarunkoiset älypuhelimet ovat yhä selvästi tavanomaisia vastineitaan tyyriimpiä, ja esimerkiksi Google Pixel 9 Pro Foldista on maksettava jopa noin tuhat euroa enemmän kuin muista malliston edustajista, mikä pätee myös Samsung Galaxy Z Fold6:een ja Galaxy S24 -mallistoon. Korkeammasta hinnasta huolimatta taittuvien puhelinten kamerakokoonpanot antavat yhä hieman tasoitusta suorassa vertailussa.
Google Pixel 9 Pro Foldin kamerakattaus perustuu kaikkiaan viiteen kameraan, kun takakameroiden lisäksi molemmat näytöt saavat oman, ominaisuuksiltaan samanlaisen etukameransa:
- Takakamerat
- 48 megapikselin automaattitarkenteinen (Quad PD) pääkamera 82 asteen kuvakulmalla, 1/2″ kennolla, 0,8 mikronin pikselikoolla, f/1,7-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 10,5 megapikselin automaattitarkenteinen (Dual PD) ultralaajakulmakamera 127 asteen kuvakulmalla, 1/3,4″ kennolla ja f/2,2-aukolla, makrokuvaus
- 10,8 megapikselin automaattitarkenteinen (Dual PD) 5x optisen zoomin telekamera 23 asteen kuvakulmalla, 1/3,2″ kennolla, f/3,1-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- Super Res Zoom 20x-tasolle asti
- Usean vyöhykkeen lasertarkennus
- Spektri- ja välkkymisanturi
- Videokuvaus maks. 4K 24 / 30 / 60 fps
- Sama etukamera sisä- ja ulkopuolella
- 10 megapikselin automaattitarkenteinen (Dual PD) etukamera 87 asteen kuvakulmalla ja f2,2-aukolla, videokuvaus maks. 4K 30 / 60 fps
Kokoonpano on hyvin samankaltainen kuin alkuperäisellä Pixel Foldilla, mutta muun muassa aukkokokoihin ja ultralaajakulmakameran kuvakulmaan on tehty pieniä laadullisia parannuksia. Kuvanlaatu on Pixel 9 Pro Foldilla kohdallaan, vaikkei markkinoiden valioyksilöitä haastakaan.
Sekä pää- että ultralaajakulmakamera ovat parhaimmillaan hyvissä kuvausolosuhteissa ja ulkotiloissa. Etenkin ultralaajakulmakameran 127 asteen otoksiin ilmaantuu kuitenkin yllättävän paljon kohinaa ja pehmeyttä sisälle siirryttäessä, vaikka hämärässä kuvanlaatu pysyykin kauemmin miellyttävänä toimivan yötilan ansiosta.
Viisinkertaisen optisen zoomin tarjoava telekamera on sekin peruslaadukas. Optisesti lähennetyissä kuvissa on mukavasti teräviä yksityiskohtia, mutta kauemmas tarkennettaessa laatu heikkenee verrattain nopeasti. Kaikkiaan digitaalista zoomia on tarjolla 20-kertaiselle tasolle saakka.
Muiden Pro-mallien tavoin myös Pixel 9 Pro Fold hyötyy usean vyöhykkeen lasertarkennuksesta kohdentaen nopeasti haluttuihin kohteisiin. Sekä etu- että takakameroilla voi myös kuvata 4K-laatuista videota enintään 60 ruutua sekunnissa, ja laatukin on kohdallaan, vaikka tuulen humina helposti nauhalle tallentuukin.
Toisin kuin esimerkiksi Samsung Galaxy Z Fold6 näytön alle upotetulla kamerallaan, tarjoaa Pixel 9 Pro Fold laadukkaan etukameran sekä kansi- että päänäytölle. Molemmissa on käytössä sama 10 megapikselin automaattitarkenteinen kamera, jonka kyky erottaa kohde sumennetusta taustastaan on kiitettävän hyvä.
Taittuva rakenne mahdollistaa valo- ja videokuvaamisen mielikuvituksellisilla tavoilla. Takakameroita voi käyttää omakuviin taittamalla Pixel 9 Pro Foldin auki tai vastaavasti asettaa puhelimen haluttuun kulmaan vaikkapa pöydälle tai muulle tasaiselle pinnalle.
Tekoälyä hyödynnetään myös kamerassa, ja esimerkiksi kahteen kuvaan perustuva Lisää minut -tila mahdollistaa myös kuvaajan lisäämisen ryhmäotoksiin jälkikäteen parhaimmillaan erittäin toimivasti. Pixel Camera on muutenkin monipuolinen ja helppokäyttöinen kuvaussovellus yöasetuksineen ja uudistettuine panoraamatiloineen.
Taittuvanäyttöisiä älypuhelimia vertailtaessa Google Pixel 9 Pro Foldin kamerakyvykkyys on hyvällä tasolla, ja muutenkin kyseessä on peruslaadukas kamerapuhelin. Markkinan parhaimmistolle se ei pärjää tallentaessaan kuitenkin varsin hienoja valokuvia sekä videoita etenkin olosuhteiden ollessa otolliset.
Yhteenveto: Runsaasti tekoälyä ja suuret näytöt taittuvassa puhelimessa – Pixel 9 Pro Fold on onnistunut kokonaisuus
Google Pixel 9 Pro Fold tuo tervetullutta vaihtelua taittuvanäyttöisten älypuhelinten valikoimaan. Sen merkittävimpiä vahvuuksia ovat markkinoiden suurin näyttö, laaja Gemini-kielimalliin pohjautuvien tekoälytoimintojen kattaus ja markkinoiden paras Android-päivitystuki.
Myös akunkesto on ihan hyvällä tasolla, eikä kamerassakaan ole suuria heikkouksia – vaikkei se aivan älypuhelinten kärkiluokkaa olekaan. Rakenne vakuuttaa ja tyyli miellyttää silmää. Suorituskyvyssä ja akun latausnopeudessa Pixel 9 Pro Fold jää selvästi jälkeen kilpailijoistaan. Käyttökokemus on kuitenkin käytännössä ainakin toistaiseksi erittäin sulava.
Kaiken kaikkiaan Google Pixel 9 Pro Fold on onnistunut kokonaisuus, joka tarjoaa sekä älypuhelimen että tablettilaitteiden parhaita puolia yhdessä paketissa.
Kirjan lailla taittuvaa älypuhelinta etsiville on tällä hetkellä enemmän valinnanvaraa kuin koskaan. Google Pixel 9 Pro Foldille oivia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi Samsung Galaxy Z Fold6 monipuolisine moniajo-ominaisuuksineen sekä erittäin ohuella rakenteella varustettu Honor Magic V3.
Google Pixel 9 Pro Foldin suositushinnat Suomessa alkavat 1 989 eurosta, Honor Magic V3:n taas 1 999 eurosta. Samsung Galaxy Z Fold6 on hieman kalliimpi 2 099 euron hintalappuineen, mutta käytännössä tarjouksista Honor ja Samsung irtoavat jo satoja euroja halvemmalla.
OnePlus Open on sekin yhä varteenotettava vaihtoehto Google Pixel 9 Pro Foldille, vaikka onkin julkaistu jo vuoden 2023 puolella. Samsung ja Honor tarjoavat Snapdragon 8 Gen 3 -järjestelmäpiireineen Googlea enemmän tehoja OnePlus Openin sisältäessä edeltävän sukupolven Snapdragon 8 Gen 2:n, joka kuitenkin on yhä nopeampi kuin Googlen Tensor G4.
Google Pixel 9 Pro Fold on loistava vaihtoehto Gemini-tekoälystä innostuneille käyttäjille, jotka arvostavat pitkää päivitystukea ja markkinoiden suurinta näyttöä. Huipputehoja ja monipuolista moniajoa halajavien kannattaa sen sijaan harkita muitakin taittuvia vaihtoehtoja.
Sisarmallit Google Pixel 9, Google Pixel 9 Pro ja Google Pixel 9 Pro XL puolestaan päästävät esimerkiksi Gemini-ominaisuuksien makuun selvästi Pixel 9 Pro Foldia edullisemmin, jos taittuva rakenne ei innosta panostamaan puhelimeen vielä useampaa lisäsatasta.
Google Pixel 9 Pro Fold on onnistunut ja sulavalinjainen taittuvanäyttöinen älypuhelin. Kilpailu mielenkiintoisessa tuoteryhmässä kiristyy hiljalleen, ja jatkuvasti parempien vaihtoehtojen myötä yhä useammat löytänevätkin vastaisuudessa oman suosikkinsa taittuvien puhelinten joukosta.
—
Arvostelun lopuksi vielä lisää esimerkkikuvia Google Pixel 9 Pro Foldin kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversiona. Kuvat ovat saatavilla myös tässä Dropbox-kansiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »