Googlen monopolituomion seuraukset alkavat selvitä vasta vajaan vuoden päästä.
Tapausta käsittelevä liittovaltion tuomioistuimen tuomari Amit Mehta on nyt ilmoittanut, että hän antaa päätöksensä Googlelta vaadittavista muutoksista vasta elokuussa 2025.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Mehtan mukaan hän odottaa ehdotuksia mahdollisista korjaavista toimenpiteistä Yhdysvaltain oikeusministeriöltä vuoden 2024 loppuun mennessä.
Yhdysvaltojen oikeusministeriö haastoi asiassa Googlen oikeuteen jo vuonna 2020. Keskiössä tapauksessa ovat olleet Googlen sopimukset Applen ja muiden laitevalmistajien sekä selainten kanssa oletushakukoneen paikasta – ja se onko Google näillä sopimuksillaan käyttänyt markkina-asemaansa väärin. Tuomari Amit Mehtan mukaan näin on tapahtunut Yhdysvaltojen kilpailulainsäädäntöä rikkovalla tavalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google on ilmoittanut valittavansa päätöksestä.
Jos Googlen valitukset eivät tuo muutosta, voi oikeuden päätöksillä olla lopulta huomattavia vaikutuksia. Googlen sopimukset esimerkiksi Applen ja Mozillan kanssa on nyt katsottu lähtökohtaisesti laittomiksi.
Oikeudenkäynnin yhteydessä tapahtunut lipsahdus paljasti, että osana sopimusta Google maksaa Applelle oletushakukoneen asemasta 36 prosentin osuuden sen laitteissa tehtyjen Google-hakujen tuottamasta liikevaihdosta. Vuonna 2022 Google maksoi Applelle 20 miljardia dollaria. Applelle kyse on käytännössä puhtaasta voitosta, jonka osuus sen tuloksesta on merkittävä – jopa noin viidesosa.
Firefox-selaimestaan tunnetulle Mozillalle sopimus Googlen kanssa toi puolestaan viimeisimpien lukujen mukaan sen tilikauden 593 miljoonan dollarin liikevaihdosta 510 miljoonaa dollaria.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jos yhteistyö Googlen kanssa estyy, käytännössä Apple ja Mozilla joutuvat hakemaan uusia kumppaneita. Apple voisi muuttuneessa tilanteessa potentiaalisesti tuoda markkinoille oman hakupalvelunsa.
Googlen lisäksi Yhdysvalloissa kilpailuoikeudellisista syistä oikeuteen on haastettu eri perustein myös Apple, Amazon ja Meta. Myös Google joutuu kohtaamaan vielä toisenkin oikeudenkäynnin, sillä oikeusministeriö on haastanut sen erikseen oikeuteen myös monopoliaseman väärinkäytöstä digitaalisen mainonnan markkinoilla.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »