Tekoäly-yhtiö OpenAI on raportoitu olevan nostamassa lisää rahoitusta yli 100 miljardin dollarin arvostuksella.
Samalla OpenAI:lla valmistellaan suurempaakin muutosta yritysrakenteeseen, raportoi Financial Times.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OpenAI:n rakenne on poikkeuksellinen. Se perustettiin voittoa tavoittelemattomana organisaationa vuonna 2015. Vuonna 2019 toiminta uudelleenjärjesteltiin mahdollistamaan rahoituksen nostaminen sijoittajilta, säilyttäen kuitenkin taustalla alkuperäinen tavoite ja hallintorakenne. Voittoa tavoittelemattoman OpenAI, Incin alla on toiminut voittoa tavoitteleva tytäryhtiö OpenAI Global LLC. Ulkopuoliset sijoittajat voivat saada tähän OpenAI-yhtiöön tekemilleen sijoituksille tuottoa rajoitetun määrän monimutkaisen rakenteen kautta. Suoraa määräysvaltaa niillä ei OpenAI:n toimintaan ole ollut.
Tarkkoja yksityiskohtia OpenAI:n nyt suunnittelemista muutoksista ei ole tiedossa, mutta raportoidusti rakennetta olisi tarkoitus yksinkertaistaa sekä samalla tehdä houkuttelevammaksi sijoittajille. Lopullisia päätöksiä ei ole vielä tehty, mutta lähteiden mukaan yhtenä vaihtoehtona harkitaan rajoituksen poistamista tuotoilta, joita sijoittajat voivat saada OpenAI:n voittoa tavoittelevaan tytäryhtiöön sijoittamalla.
”Pysymme keskittyneenä rakentamaan tekoälyä, joka hyödyttää kaikkia, ja kuten olemme aiemmin kertoneet, työskentelemme hallituksemme kanssa varmistaaksemme, että meillä on parhaat mahdollisuudet menestyä missiossamme”, OpenAI kommentoi Financial Timesille. ”Voittoa tavoittelemattomuus on missiomme ytimessä ja tämä tulee säilymään.”
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Teknologiajättien osallistumisen mittaluokasta ei toistaiseksi ole tietoja. Aiemmin on raportoitu, että uutta rahoituskierrosta johtaisi Thrive Capital -pääomasijoitusyhtiö yhden miljardin dollarin sijoituksella. Yhteensä OpenAI voi nostaa uudella rahoituskierroksella useampia miljardeja dollareja.
Sijoituksella Apple voisi vankistaa kumppanuuttaan OpenAI:n kanssa. Apple ja OpenAI ovat integroimassa ChatGPT:n toimimaan Sirin sekä käyttöjärjestelmän kirjoitustyökalujen kautta osana Apple Intelligence -tekoälytoimintoja.
Nvidia puolestaan on johtava tekoälylaskennan piirien kehittäjä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Toistaiseksi OpenAI:n merkittävin rahoittaja on ollut Microsoft, jonka tiedetään sijoittaneen yhtiöön jo aiemmin 13 miljardia dollaria. Merkittävä osa sijoituksesta on käytännössä ohjautunut Microsofin Azure-pilvipalvelujen hyödyntämiseen.
OpenAI:n perustamisessa mukana ollut, mutta sittemmin erimielisyyksiin ajautunut Elon Musk on haastanut OpenAI:n ja sen perustajia oikeuteen syyttäen näitä alkuperäisen perustamissopimuksen rikkomisesta tähtäämällä voitolliseen toimintaan sen sijaan, että OpenAI edistäisi alkuperäistä tavoitettaan ihmiskuntaa hyödyttävän tekoälyn kehittämisestä. OpenAI on tyrmännyt väitteet.
Yleisten arvioiden mukaan Muskin OpenAI:n vastaisissa toimissa on voinut olla kyse vain hänen omien hankkeidensa edistämisestä. Musk perusti kesällä 2023 oman xAI-tekoäly-yhtiönsä, joka ilmoitti hiljattain toukokuun lopulla keränneensä 6 miljardia dollaria rahoitusta.
OpenAI julkaisi keskustelun kautta toimivan tekoälypalvelun ChatGPT:n marraskuussa 2022, ja se nousi välittömästi suureen suosioon saavuttaen 100 miljoonaa käyttäjää ennätyksellisen nopeasti. Nyt OpenAI on kertonut ChatGPT:n aktiivisen käyttäjämäärän viikkotasolla nousseen yli 200 miljoonaan eli tuplaantuneen vuodentakaisesta. Lisäksi OpenAI:n kehittäjille tarjoaman rajapinnan käyttö puolestaan on tuplaantunut heinäkuussa tapahtuneen kevyemmän ja edullisemman GPT-4o mini -tekoälymallin julkaisun jälkeen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OpenAI:n liikevaihdon kehityksestä ei ole kuultu aivan tuoreita tietoja. Jo viime vuoden joulukuussa OpenAI:n liikevaihto oli kuitenkin 2 miljardin dollarin vuosivauhdissa. OpenAI lukeutuukin samaan kastiin esimerkiksi Googlen ja Facebookin, nykyisin Metan, kanssa yhtiöinä, jotka ylsivät 1 miljardin dollarin liikevaihtoon ensimmäisen vuosikymmenen aikana perustamisestaan.
OpenAI kerää liikevaihtonsa maksullisesta ChatGPT Plus -tilauksesta sekä tekoälymalliensa tarjoamisesta yritysten hyödynnettäväksi esimerkiksi omissa palveluissaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »