Elon Musk on jälleen muuttanut mieltään ja jättänyt jälleen oikeudelle kanteen ChatGPT-palvelusta tunnettua tekoäly-yhtiö OpenAI:ta ja muun muassa sen toimitusjohtajana toimivaa Sam Altmania vastaan.
Musk jätti uuden kanteen oikeuteen nyt maanantaina 5. elokuuta, kertoo New York Times. Altmanin lisäksi nimettynä on jälleen myös Greg Brockman.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Musk haastoi aiemmin helmikuun lopulla OpenAI:n sekä sen perustajiin lukeutuvat Sam Altmanin ja Greg Brockmanin oikeuteen Kaliforniassa syyttäen näitä sen alkuperäisen perustamissopimuksen rikkomisesta tähtäämällä voitolliseen toimintaan sen sijaan, että OpenAI edistäisi alkuperäistä tavoitettaan ihmiskuntaa hyödyttävän tekoälyn kehittämisestä. Musk oli aikanaan mukana perustamassa OpenAI:ta.
Tiistaina 11. kesäkuuta Muskin kanne vedettiin kuitenkin yllättäen pois, kun 12. kesäkuuta tiedossa olisi ollut kuuleminen, jossa tuomari olisi harkinnut kanteen hylkäämistä vastaajien vaatimalla tavalla.
Lähtökohtaisesti Muskin kanteen ei aiemmin uskottu menestyvän oikeudessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OpenAI vastasi Muskin tuolloiseen kanteeseen jo maaliskuussa tyrmäten esitetyt väitteet suoralta kädeltä. OpenAI:n mukaan se ei ole rikkonut toiminnallaan perustamissopimusta, kuten Musk väittää, koska ”ei ole olemassa perustamissopimusta, tai mitään muutakaan sopimusta Muskin kanssa, kuten myös kanne itsessään tekee selväksi”, OpenAI totesi edellisen kanteen yhteydessä.
Muskin aiemman kanteen mukaan OpenAI:n viimeisin tekoälymalli GPT-4 edustaisi jo yleistä tekoälyä, joka vastaa ihmisiä ja Musk väittikin, että OpenAI ja Microsoft ovat sopimattomasti lisensoineet GPT-4:n, vaikka ne ovat sopineet OpenAI:n AGI-kykyjen eli yleisen tekoälyn pysymisestä voittoa tavoittelemattomana ja ihmiskunnalle kuuluvana. Musk esitti, ettei OpenAI ole määritellyt GPT-4:tä yleiseksi tekoälyksi, jotta se voisi pitää sen suljettuna ja rahastaa sillä.
Musk hakee nyt uudessakin kanteessa oikeudelta päätöstä, jonka mukaan OpenAI:n lisenssi Microsoftille sen tekoälyteknologiaan liittyen olisi mitätön ja pätemätön.
OpenAI:n rakenne on poikkeuksellinen. Se perustettiin voittoa tavoittelemattomana organisaationa vuonna 2015. Vuonna 2019 toiminta uudelleenjärjesteltiin mahdollistamaan rahoituksen nostaminen sijoittajilta, säilyttäen kuitenkin taustalla alkuperäinen tavoite ja hallintorakenne. Voittoa tavoittelemattoman OpenAI, Incin alla toimii nykyisin voittoa tavoitteleva tytäryhtiö OpenAI Global LLC. Ulkopuoliset sijoittajat voivat saada tähän OpenAI-yhtiöön tekemilleen sijoituksille tuottoa rajoitetun määrän monimutkaisen rakenteen kautta. Suoraa määräysvaltaa niillä ei OpenAI:n toimintaan ole.
Musk oli aikanaan mukana perustamassa OpenAI:ta, mutta ajautui törmäyskurssille muiden kanssa ja jätti tämän myötä OpenAI:n taakseen vuonna 2018. Kanteessaan Musk kertoi lahjoittaneensa OpenAI:lle yli 44 miljoonaa dollaria vuodesta 2016 syyskuuhun 2020 asti. Alussa Musk olikin OpenAI:n suurin rahoittaja, ja osana kannettaan hän muun muassa hakee lahjoittamiaan rahoja takaisin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jo aiemmin julkaisemassaan blogimerkinnässä OpenAI kertoi Muskin kanssa tapahtuneessa kanssakäymisestä yhtiön muuttaessa rakennettaan. ”Keskustellessamme voittoa tavoittelevasta rakenteesta edistääksemme missiotamme, Elon halusi meidän sulautuvan Teslan kanssa tai hän halusi täyden määräysvallan”, mukaan lukien ”enemmistön osakepääomasta, alkuvaiheen määräysvallan hallituksesta ja olla toimitusjohtaja”, OpenAI kertoo.
”Emme päässeet sopimukseen voiton tavoittelemisen ehdoista Elonin kanssa, koska mielestämme oli vastoin missiota, että kenelläkään henkilöllä on täysi määräysvalta OpenAI:ssa.”
OpenAI:n merkittävin rahoittaja sittemmin on ollut Microsoft, jonka tiedetään sijoittaneen yhtiöön 13 miljardia dollaria. Microsoftin tekoälytoiminnot sen eri ohjelmistoissa ja palveluissa perustuvat pääsääntöisesti OpenAI:n tekoälymalleihin.
Yleisten arvioiden mukaan Muskin OpenAI:n vastaisissa toimissa on voinut olla kyse vain hänen omien hankkeidensa edistämisestä. Musk perusti kesällä 2023 oman xAI-tekoäly-yhtiönsä, joka ilmoitti hiljattain toukokuun lopulla keränneensä 6 miljardia dollaria rahoitusta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »