Ranskan poliisi otti Telegramin perustajan ja toimitusjohtajan Pavel Durovin kiinni Le Bourget’n lentokentällä Pariisin lähellä lauantai-iltana. Sunnuntain aikana oikeus pidensi Durovin pidätystä 24 tunnilla.
Maanantaina tilannetta on ehtinyt kommentoimaan myös Ranskan presidentti Emmanuel Macron.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Macronin mukaan Ranskan hallituksella ei ollut osuutta pidätykseen.
”Telegramin toimitusjohtajan pidätys Ranskan alueella tapahtui osana meneillään olevaa oikeudellista tutkintaa. Tämä ei ole millään tavalla poliittinen päätös. Se on tuomareiden päätettävissä”, Macron kommentoi Politicon mukaan.
Durovista oli annettu pidätysmääräys osana alustavaa tutkintaa liittyen Telegramiin. Määräys liittyi mahdolliseen Telegramin puutteelliseen toimintaan esimerkiksi alaikäisiin kohdistuvan väkivallan, petosten, huumekaupan ja terrorismin ehkäisemiseen. Telegramin ei nähdä tekevän tarpeeksi näihin ilmiöihin puuttumiseksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Eri henkilöt, etunenässä muun muassa Elon Musk, on syyttänyt Ranskaa sananvapauden rajoittamisesta Durovin pidätyksen takia.
”Enemmän kuin mitään muuta, Ranska on sitoutunut sanan- ja viestinnän vapauteen, innovaatioon ja yrittäjyyteen”, Macron totesi maanantaina. ”Oikeusvaltiossa, niin sosiaalisissa verkostoissa kuten todellisessa elämässä, vapauksia harjoitetaan lain asettamissa puitteissa kansalaisten suojelemiseksi ja heidän perusoikeuksiensa kunnioittamiseksi.”
Telegram on puolustautunut sitä ja sen perustajaa ja toimitusjohtajaa Pavel Durovia vastaan Ranskassa esitetyiltä syytöksiltä.
”Telegram noudattaa EU:n lakeja, mukaan lukien digipalvelusäädöstä – moderointimme on alan standardien mukaista ja paranee jatkuvasti”, kommentoitiin Telegramilta. ”Telegramin toimitusjohtajalla Pavel Durovilla ei ole mitään salattavaa ja hän matkustaa usein Euroopassa.”
Telegramin mielestä se ei ole vastuussa alustan sisällöstä ja palvelun väärinkäytöstä. ”On absurdia väittää, että alusta tai sen omistaja olisi vastuussa alustan väärinkäytöstä”, Telegram totesi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Odotamme nopeaa ratkaisua tähän tilanteeseen. Telegram on teidän kaikkien kanssa”, päättyi kannanotto.
Vuonna 2013 perustetulla Telegramilla on lähes miljardi käyttäjää. Yksityisen viestinnän lisäksi Telegramin ryhmäkeskustelut ja kanavat muodostavat merkittäviä yhteisöjä, ja sovellus on ollut keskiössä myös esimerkiksi Ukrainan-sodassa, kun sekä Venäjä että Ukraina ovat pyrkineet levittämään näkökantojaan palvelussa.
Ennen Telegramia Durov perusti venäläisen sosiaalisen median palvelun VK:n, joka hänet käytännössä pakotettiin aikanaan myymään. Durov jätti Venäjän vuonna 2014 kieltäydyttyään noudattamasta hallinnon ohjeita opposition yhteisöjen sulkemisesta.
Venäläissyntyisellä Durovilla on lisäksi Ranskan ja Yhdistyneiden arabiemiraattien kansalaisuus.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »