Suomalaisen puhelinvalmistajan HMD Globalin liikevaihto laski rajusti vuonna 2023, mutta liiketoiminta kääntyi jälleen kannattavaksi.
Vuonna 2016 toimintansa aloittanut HMD Global on tullut tunnetuksi Nokia-puhelinten tekijänä. Viime vuonna tehdyn strategiamuutoksen myötä vuodesta 2024 alkaen HMD on tuonut markkinoille tuotteita omalla HMD-brändillään ja yhdessä uusien kumppanien kanssa. Uusista kumppanuuksista esimerkki on leluyhtiö Mattel, jonka kanssa HMD on esittelemässä Barbie-simpukkapuhelimen 28. elokuuta. Nokia-brändillä tuotteiden, käytännössä peruspuhelinten, myynti on jatkumassa vielä maaliskuuhun 2026 asti nykyisen lisenssisopimuksen perusteella.
HMD:llä on ollut vuosien varrella suuria vaikeuksia liiketoiminnassaan haastavissa markkinaolosuhteissa. Vuonna 2023 HMD ylsi kuitenkin jälleen voitolliseen liiketoimintaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
HMD:n liikevaihto laski 33 prosenttia edellisvuodesta 844 miljoonaan euroon vuonna 2023. HMD:n mukaan se toimitti 33 miljoonaa laitetta vuonna 2023, kun määrä oli 40 miljoonaa vuonna 2022. HMD:n mukaan matkapuhelinmarkkinoiden yleisen laskun lisäksi sen liikevaihtoa laskivat keskittyminen pienempään määrään avainmarkkinoita ja kannattavuuteen.
Kannattavuuteen panostaminen tuotti tulosta, sillä HMD:n liiketulos vuodelta 2023 nousi 20,9 miljoonaan euroon. Vuonna 2022 HMD teki 76,9 miljoonaa euroa tappiollisen liiketuloksen. Aiemmin vuonna 2021 HMD ylsi ensi kerran voitolliseen liiketulokseen (12,9 miljoonaa euroa).
”Palautimme HMD:n kannattavuuden vuonna 2023 vähentämällä käyttökustannuksiamme, poistamalla tarpeetonta hierarkiaa ja keskittymällä visioomme. Tämä ei ollut helppoa. Vaikeista päätöksistä huolimatta fokuksemme on edelleen horjumaton. Olemme sitoutuneet valmistamaan edullisia, kauniita, haluttavia ja korjattavissa olevia puhelimia”, toteaa HMD:n perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Jean-Francois Baril nyt kaupparekisteriin toimitetussa tilinpäätöksessä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Barilin mukaan HMD Global säilytti vuonna 2023 asemansa peruspuhelimissa arvolla mitattuna maailmanlaajuisesti suurimpana ja myyntimäärillä mitattuna toiseksi suurimpana toimijana. Intiassa HMD nousi vuoden aikana peruspuhelimissa suurimmaksi.
HMD kertoo, että sen kannattavuutta vuonna 2023 tukivat parempi bruttokate sekä liiketoiminnan muutos, jonka myötä toimintakulut pienenivät merkittävästi. Lisäksi HMD:n liikevoittoa vuonna 2023 tuki myös 16,7 miljoonan euron positiivinen kirjaus sen peruttua osakeoikeusohjelmasta aikaisemmin kirjattuja kuluja. HMD kertoo perumisten johtuneen pörssilistautumisen odotetun aikataulun viivästymisestä – listautumista ei enää odoteta ennen vuoden 2024 päättymistä.
HMD:n myynnin suhteellinen bruttokate parani vuonna 2023 erittäin merkittävästi, 12,4 prosentista vuonna 2022 lähes kaksinkertaiseksi 21,8 prosenttiin. Liikevaihdon huomattavasta laskusta huolimatta HMD Globalille jäikin myynnistä enemmän kate-euroja (184 vs. 156 miljoonaa euroa). Samalla toimintakuluista tutkimuksen ja tuotekehityksen kulut pienenivät 80 miljoonasta 48 miljoonaan euroon ja myynnin ja markkinoinnin kulut 157 miljoonasta 116 miljoonaan euroon mahdollistaen voitollisen liiketuloksen.
HMD Global -konsernin tilikauden 2023 voitto oli puolestaan peräti 292,1 miljoonaa euroa. Muhkean tuloksen tausta on kuitenkin myös laskennallisissa kirjauksissa: HMD kirjasi vaihdettavien etuosakkeiden käyvän arvon muutoksesta 303,6 miljoonan euron positiivisen vaikutuksen tulokseensa.
Kirjanpidon kommervenkeistä johtuen käytännössä HMD:n odotettua heikompi kehitys viime vuosina on johtanut suuriin kirjanpidollisiin voittoihin, jotka eivät kuitenkaan esimerkiksi näy HMD:n kassavirroissa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
HMD Global on kertonut nostaneensa oman pääoman ehtoista rahoitusta viimeksi vuonna 2020, jolloin se kertoi elokuussa 230 miljoonan dollarin uudesta rahoituksesta. Tuolloin HMD Globaliin sijoittivat Google, Qualcomm sekä myös Nokia Technologies, joka on sittemmin kertonut omistavansa HMD Globalista 10 prosenttia.
HMD Globalin sijoittajat ovat saaneet vastineena vuosina 2018 ja 2020 tarjoamastaan rahoituksesta A-sarjan vaihdettavissa olevia etuosakkeita. Lisäksi HMD Globalilla on K-sarjan osakkeita. Kaikilla näillä osakkeilla on yhtäläinen äänimäärä ja oikeus osingonjakoon, ja A-sarjan osakkeet ovat vaihdettavissa K-sarjan osakkeisiin. Tämä muunto voi tapahtua HMD Globalin toimesta yhtiön listautuessa pörssiin, omistajien toimesta muun määräysvallan vaihtumisen yhteydessä tai sijoittajien riittävällä osuudella hyväksyessä muunnoksen.
Tärkeänä yksityiskohtana A-sarjan osakkeille, eli HMD Globaliin sijoittaneille rahoittajille, on ikään kuin taattu 25 prosentin vuotuinen tuotto (IRR, internal rate of return) sijoitukselleen muunnon yhteydessä. Tämä kääntäen tarkoittaa, että HMD Globalin arvostuksen kehityksen jäädessä alle 25 prosentin vuotuisen kasvun, kasvaa sijoittajien omistusosuus yhtiöstä.
Johtuen vaihdettavissa olevien etuosakkeiden luonteesta, kirjaa HMD Global ne taseessaan rahoitusveloiksi. Tähän liittyvät kirjaukset etuoikeusosakkeiden arvon muutoksesta, joilla on ollut suuri vaikutus tuloksiin viime vuosina.
Vuoden 2021 lopussa HMD Globalin taseessa etuosakkeiden arvo oli kirjattu 501 miljoonaan euroon, vuoden 2022 lopussa 403 miljoonaan euroon ja vuoden 2023 lopussa 93 miljoonaan euroon.
Näin tulokseensa HMD kirjasi vuonna 2023 etuosakkeiden arvonmuutoksesta edellä mainitulla tavalla 303,6 miljoonan euron positiivisen erän, koska veloiksi kirjanpidossa katsottujen etuosakkeiden laskennallinen arvo laski. Lisäksi etuosakkeiden tasearvoon vaikuttavat kurssierot.
Koska etuosakkeisiin liittyvissä sopimuksissa niiden muunnokseen K-sarjan osakkeiksi on ikään kuin taattu 25 prosentin vuotuinen tuotto, tarkoittaa tämä HMD Globalin muiden omistajien kuin A-sarjan osakkeita omistavien sijoittajien tällä hetkellä todennäköisen omistusosuuden pienentyneen murto-osaan aiemmasta, kun sijoittajat voivat saada yhtiöstä aikanaan itselleen suuremman osuuden.
Tilintarkastaja kyseenalaisti jälleen toiminnan jatkuvuuden
Vuoden 2023 tilinpäätöksessään HMD Global kertoo myös mielenkiintoisia tietoja tilinpäätöspäivän jälkeisistä eli vuoden 2024 tapahtumista.
HMD kertoo allekirjoittaneensa 25. kesäkuuta 2024 sopimuksen suurimman osakkeenomistajavelkojansa kanssa erääntyneiden ostovelkojen useampivuotisesta maksusuunnitelmasta. Sopimus koski 247 miljoonan Yhdysvaltain dollarin (231 miljoonan euron) ostovelkoja kesäkuun lopussa.
HMD:llä on ollut siis myös sen suurimpiin osakkeenomistajiin lukeutuvalle taholle merkittävät erääntyneet ostovelat, joille on nyt sovittu pitkä maksuaikataulu.
Ostoveloista tehdyn sopimuksen merkittävyyttä ei voi ylikorostaa. Käytännössä HMD:n liiketoiminta on saanut jatkua vain tämän velkojan myötämielisyyden ansiosta. HMD on myös saanut ostoveloilleen nyt runsaasti maksuaikaa, sillä HMD:n mukaan sopimus ei velvoita sitä takaisinmaksuihin tilinpäätöksen allekirjoittamista (19.7.2024) seuraavien 12 kuukauden aikana.
Toisen osakkeenomistajavelkojan kanssa HMD kertoo myös olevansa sopimassa maksuaikataulusta vuosille 2024-2025, mutta sopimuksen viimeistely on ollut vielä kesken tilinpäätöksen allekirjoitushetkellä.
Lisäksi HMD kertoo myös 21. maaliskuuta sopineensa uudesta monivuotisesta ostositoumuksesta lähipiiritoimittajan kanssa. Uudella sopimuksella ostokautta jatkettiin vuoteen 2030 asti ja samalla toimittaja luopui aiempaan sopimukseen liittyneestä sopimussakosta. Uuden sopimuksen myötä HMD purki 8,8 miljoonan euron varauksen, joka oli tehty vuoden 2023 tilinpäätöksessä.
Tilinpäätökseen liitetyssä tilintarkastuskertomuksessa HMD Globalin tilintarkastaja PricewaterhouseCoopers (PwC) kiinnittää jälleen huomiota HMD:n toiminnan jatkuvuuteen liittyvään olennaiseen epävarmuuteen. PwC:n mukaan ”uuden monibrändistrategian toteuttamiseen, käynnissä oleviin sopimusneuvotteluihin yhden osakkeenomistajavelkojan kanssa erääntyneiden ostovelkojen monivuotisesta maksuaikataulusta ja käytössä olevan luottolimiitin luonteeseen” liittyen ”mikä tahansa edellä kuvatuista riskeistä liittyen ennustettuihin kassavirtaennusteihiin voivat johtaa tilanteeseen, jossa HMD-konserni tai yhtiö ei pysty suoriutumaan olemassa olevista velvoitteistaan”.
Tilintarkastajan mukaan edellä kuvattu osoittaa ”sellaista olennaista epävarmuutta, joka saattaa antaa merkittävää aihetta epäillä emoyhtiön ja konsernin kykyä jatkaa toimintaansa”.
Vastaavan huomautuksen tilintarkastaja antoi myös vuoden 2022 tilinpäätöksen yhteydessä.
HMD Global itse kuitenkin odottaa liiketoimintansa pysyvän kannattavana myös vuonna 2024 ja tehtyjen toimien mahdollistavan liiketoiminnan jatkumisen.
”Ottamalla huomioon meneillään olevat toimet, erityisesti sopimus maksuaikataulusta suurimman osakkeenomistajavelkojan kanssa ja onnistunut HMD-brändin lanseeraus, hallitus arvioi, että konsernilla ja yhtiöllä on käytettävissään riittävät varat toiminnan jatkamiseksi tilinpäätöksen allekirjoitushetkestä seuraavien 12 kuukauden ajan. Tästä johdosta toiminnan jatkuvuuden periaatetta voidaan soveltaa vuoden 2023 tilinpäätöstä laadittaessa”, kertoo HMD Globalin hallitus toimintakertomuksessaan.
HMD Global Oy
- Perustettu 2016
- Suomalainen yhtiö
- Liikevaihto, 2023: 844 miljoonaa euroa (2022: 1 257 M€)
- Liiketulos, 2023: 20,9 miljoonaa euroa (2022: -76,9 M€)
- Henkilöstömäärä keskimäärin, 2023: 655 (2022: 784)
- Tehnyt siirtymän vuonna 2024 pelkistä Nokia-laitteista myös oman HMD-brändin ja muiden brändikumppanien laitteisiin
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »