OnePlussalta on nähty vuosien saatossa runsas valikoima erilaisia täyslangattomia nappikuulokkeita.
Elokuussa 2024 julkistetut OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeet asettuvat OnePlussan kuulokemalliston huipulle jatkona alkuvuodesta 2023 lanseeratuille OnePlus Buds Pro 2 -kuulokkeille sekä alkuperäisille heinäkuussa 2021 julkistetuille OnePlus Buds Pro -kuulokkeille.
OnePlus Buds Pro 3:ssa ei nähdä radikaaleja toiminnallisia uudistuksia OnePlus Buds Pro 2:sta, mutta ominaisuuksia on pyritty viemään jälleen kauttaaltaan eteenpäin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeiden suositushinta Suomessa on 199 euroa. Tällä hinnallaan ne sijoittuvat täyslangattomien nappikuulokkeiden joukossa hintahaitarin yläkastiin, vaikka toki markkinoilta löytyy vielä huomattavasti kalliimpiakin saman kategorian vaihtoehtoja.
Tyylikäs ja laadukas kokonaisuus uudistuneella latauskotelolla
Itse OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeiden designissa perusidea on säilynyt samana edeltäjästä, mutta hienosäädettynä. Varsiosat ovat yhä kiiltävät ja yläosa mattapintainen. Buds Pro 3 -kuulokkeet ovat kuitenkin entistä kattavammin kiiltäväpintaiset. Kokonaisuus on hillityn tyylikäs. Muoto kuulokkeissa on varsin geneerinen, mutta viimeistelyllään OnePlus on onnistunut tuomaan kuulokkeisiin silauksen erottuvaa ulkonäköä.
Lisäksi kuulokkeissa huomion kiinnittävät L:n ja R:n muotoiset aukot, jotka kertovat kertovat selkeästi kumman puolen korvan kuulokkeesta on kyse.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kaksi värivaihtoehtoa OnePlus Buds Pro 3:sta ovat musta Midnight Opus ja vaalea Lunar Radiance, jollaisena kuulokkeet saapuivat testiimme.
Latauskoteloa OnePlus on uudistanut Buds Pro 3:ssa huomattavasti, sillä se on muuttunut pystymalliseksi. Kotelo on muodoltaan pyöristetty ja varsin tavanomainen kooltaan.
Kotelo on viimeistelty tyylikkäästi nahkatekstuurilla edessä ja takana. Sivuja kiertää tasainen pinta. Kokonaisuutena kotelon laatutuntuma on erittäin korkealla tasolla ja epäilemättä yksi parhaimpia täyslangattomien nappikuulokkeiden joukossa. Kotelo on rakenteeltaan erittäin jämäkkä eikä natise lainkaan, ja kotelon kansikin napsahtaa vakuuttavasti kiinni magneettien vetämänä.
Pinnan nahkatekstuuri parantaa myös otteen pitävyyttä kompaktista kotelosta.
Hienoisen särön kotelon tyylikkyyteen luo sen etupuolen suurikokoinen ja näkyvä ONEPLUS-tekstilogo. Muuten hillitty kokonaisuus olisi ollut vielä onnistuneempi vähemmän räikeällä logototeutuksella. Sen sijaan takana saranakohdassa mukana oleva maininta Co-created with Dynaudio tuntuu sopivan paremmin osaksi kokonaisuutta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kuulokkeet on helppo asettaa koteloon ja ottaa sieltä pois. Periaatteessa kotelon avaaminen onnistuu vain yhdellä kädelläkin, mutta toki paljon helpompaa se on kahdella.
Kuulokkeiden sopivuus on käyttäjän korvasta kiinni, mutta poikkeuksellisia ongelmia tällä saralla ei pitäisi OnePlus Buds Pro 3:n kanssa ilmetä, sillä kuulokkeiden muoto on varsin tavanomainen ja mukana toimitetaan neljä eri kokoa korvakäytävän sulkevista tulpista. Omaan korvaani kuulokkeet sopivat erittäin mukavasti, eivätkä tuntuneet huonolta pidemmissäkään käyttösessioissa.
Yksittäisen OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeen paino on 5,28 grammaa ja latauskotelon 50,57 grammaa. Kuulokkeet ovat kooltaan 33,60 x 21,15 x 25,00 millimetriä ja latauskotelo 64,70 x 52,45 x 25,75 millimetriä.
Kestävyydeltään OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeet ovat IP55-luokituksen mukaisesti pölysuojatut sekä roiske- ja vesisuihkun kestävät. Osa kilpailijoista tarjoaa paremmalla IP-luokituksellaan lupauksen upotuskestävyydestäkin, joten tältä osin OnePlussan parhaimmatkin kuulokkeet jäävät hieman alakynteen.
Korkeatasoinen äänentoisto ja melunvaimennus
Äänenlaatu on tietenkin kuulokkeiden avainominaisuus. Samanaikaisesti on todettava, että äänenlaadussa merkittävät erot korkeamman hintaluokan täyslangattomien nappikuulokkeiden välillä ovat varsin vähäisiä. Kaikki tarjoavat jo lähtökohtaisesti hyvän äänenlaadun.
Buds Pro 3:ssa OnePlus on pyrkinyt kehittämään äänentoistoa eteenpäin muutamilla muutoksilla.
OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeet jatkavat OnePlussan Buds Pro 2 -kuulokkeista alkanutta yhteistyötä tanskalaisen kaiuttimistaan tunnetun Dynaudion kanssa. Se on ollut jälleen mukana kuulokkeiden äänentoiston virittämisessä. Yhteistyöstä kertovat maininnat löytyvät sekä kuulokkeista että niiden latauskotelossa.
Buds Pro 2:n tavoin myös Buds Pro 3:ssa on edelleen kaksitiejärjestelmä, joka sisältää 11 millimetrin woofer-elementin sekä 6 millimetrin diskanttielementin. Kuulokkeiden taajuusvaste yltää 10 hertsistä 40 kilohertsiin.
11 millimetrin woofer-elementtiä on kehitetty toisella magneetilla, joka kasvattaa sen enimmäistehoa, sekä uudelleensuunnitellulla 30-kerroksisella kaiutinkalvolla, jossa käytetään keraamia ja metallia yhdistävää komposiittimateriaalia parantamaan kerrotun mukaan herkkyyttä ja äänen tarkkuutta. 6 millimetrin diskanttielementeissä on puolestaan 35 mikrometrin litteä äänikela, jonka ansiosta sen mainostettu suorituskyky on 35 prosenttia parempi kuin OnePlus Buds 3:ssa.
Lisäksi äänentoistoa parantamaan on tuotu molempiin kuulokkeisiin kaksi DA-muunninta, yksi erikseen kummallekin kuulokkeiden kaiutinelementille, mikä OnePlussan mukaan vähentää häiriöitä ja mahdollistaa myös esimerkiksi paremman virranhallinnan.
Äänenlaatu on kohdallaan. OnePlus Buds Pro 3:n äänentoistoa voisi kuvailla luonnolliseksi, tarkaksi ja vivahteikkaaksi.
Oletusasetuksin äänimaailma on hyvin tasapainossa, mutta itse pidän enemmän bassovoittoisemmasta äänestä. Tämän saavuttamiseen säätömahdollisuudet tarjosivat erinomaisesti mahdollisuuksia.
Hallintasovelluksessa tarjolla on oletuksena käytössä olevan Tasapainoinen-valinnan lisäksi neljä muuta esiasetettua taajuuskorjainvalintaa, jotka ovat Voimakas, Serenadi, Basso ja Dynaudio. Vaihtoehtoisesti voi luoda omia mukautettuja taajuuskorjainasetuksia, joita pääsee säätämään kuudella eri taajuudella.
Lisäksi tarjolla on vielä erillinen valinnaisen BassWave-toiminnon asetus, jonka voimakkuutta voi säätää viisipykäläisesti voimakkaammaksi tai vähäisemmäksi.
Erityistä kiitosta OnePlus Buds Pro 3:n matalien taajuuksien toisto ansaitsee sen syvyydestä: basso ei vain kumise, vaan kuulostaa hienostuneemmalta ja monijakoisemmalta.
Entuudestaan tuttu ominaisuus OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeissa on korvakäytävän skannaus ja kuulotesti osana Kultainen ääni -ominaisuutta. En itse huomannut ominaisuuden vaikuttavan merkittävästi äänentoistoon, mutta tilanne voi olla eri vaikkapa siinä tapauksessa, jos oma kuulo poikkeaa merkittävämmin normaalista tasosta. Näissä tapauksissa tällä asetuksella äänentoistoa voi saada muutettua enemmän itselle sopivaksi.
Myös muussa kuin musiikin kuuntelussa kuulokkeet toimivat hyvin. Esimerkiksi puheen kuunteleminen on sopivin asetuksin mukavaa. Samalla pari sanaa myös puheluista: Buds Pro 3:n mikrofonien tallentama äänenlaatu on hyvällä tasolla, ja puheluissa äänenlaatua kuvailtiin tavanomaisen miellyttäväksi.
Testissämme käytimme OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeita pääasiassa iPhonen kanssa. Tavanomaisten SBC- ja AAC-äänikoodekkien lisäksi OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeet tukevat LHDC 5.0 -koodekkia, joka yhteensopivien laitteiden, kuten vaikkapa monien OnePlus-puhelinten, kanssa mahdollistaa vielä pakkaukseltaan korkeamman äänenlaadun hyödyntämisen. Sen sijaan Qualcommin aptX-koodekkeja tai LDAC-koodekkia ei ole tuettuna, joten laadukkaampien koodekkivaihtoehtojen tuki on valitettavan kapea.
Tilaäänituen osalta OnePlus on tehnyt muutoksen aiemmasta omasta toteutuksestaan Googlen Spatial Audio -teknologiaan, joka mahdollistaa laajemman yhteensopivuuden. Tilaäänitoisto toimii nyt myös esimerkiksi iPhonen kanssa sekä luonnollisesti laajasti eri Android-laitteiden kanssa. Tuettuna on kiinteän tilaäänen lisäksi pään seurantaan perustuva dynaaminen tilaääni, joka mukautuu pään ja äänilähteenä toimivan laitteen välisen suuntauksen mukaisesti. Muutamien erillisten kokeilujen perusteella tilaääni ja pään seuranta tuntuvat toimivan odotetulla tavalla.
Viime vuosien aikana merkittäväksi osaksi kuuntelukokemusta kuulokkeissa on lähtökohtaisen äänenlaadun lisäksi noussut melunvaimennus.
Tässäkin suhteessa OnePlus kertoo tehneensä parannuksia Buds Pro 3:ssa edeltäjäkuulokkeisiin verrattuna. OnePlussan mukaan melunvaimennus toimii aiempaa laajemmalla taajuusalueella ja on muutenkin kehittyneempi. Sen kerrotaan vaimentavan nyt ulkopuolisia ääniä jopa 50 desibelillä, kun OnePlus Buds Pro 2:ssa vastaavaksi lukemaksi ilmoitettiin 48 desibeliä. Erityisesti OnePlussan mukaan on parannettu ulkopuolisen puheen vaimennusta, jopa 6-8 desibelillä aiempaan verrattuna.
OnePlus itse puhuu jälleen Buds Pro 3:n yhteydessä mukautuvasta eli adaptiivisesta melunvaimennuksesta aktiivisen melunvaimennuksen sijaan. Todellisuudessa kyse on toki aktiivisesta melunvaimennuksesta tässäkin tapauksessa. Haluttaessa melunvaimennuksen voimakkuus kuitenkin mukautuu automaattisesti käyttöympäristön mukaan. Muuten voimakkuuden voi valita kolmesta vaihtoehdosta.
Kummassakin kuulokkeessa on kolme mikrofonia sekä lisäksi VPU-luujohdesensori, joihin melunvaimennus toiminnassaan tukeutuu.
Käytännössäkin melunvaimennus vaikuttaa toimivan OnePlus Buds Pro 3:ssa erittäin hyvin. Tasaisemmat äänet esimerkiksi eri kodinkoneista katoavat erinomaisesti ja muitakin terävämpiä ääniä, myös puhetta, melunvaimennus leikkaa kiitettävästi.
Parin viikon käyttökokemuksiin pohjautuen OnePlus Buds Pro 3:n melunvaimennus vaikuttaa lukeutuvan parhaimpien nappikuulokkeiden joukkoon. Niistä kuulokkeista, joista itsellä on kokemusta, jonkin verran parempana pitäisin vielä Sonyn kuulokkeiden melunvaimennusta. Niitä saattavat auttaa myös niiden erilaiset, tiiviimmin asettuvat korvatyynyt.
Kätevä eleohjaus äänenvoimakkuuden säätöön ja riittävä akunkesto
Tekninen perusta OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeissa on kunnossa. Niissä on tuki Bluetooth 5.4 -yhteydelle sekä Google Fast Pair -pikaparitukselle. Kuulokkeet voi yhdistää samanaikaisesti kahteen laitteeseen yhteyden vaihtumiseksi saumattomasti näiden välillä. Viive kuulokkeissa on pienimmillään 94 millisekuntia.
Yllättävänkin merkittävänä parannuksena OnePlus on tuonut Buds Pro 3:een jo aiemmin Buds 3 -kuulokkeista tutun eleohjauksen, joka mahdollistaa kuulokkeiden varsiosaa pyyhkäisemällä äänenvoimakkuuden säätämisen. Ylös- ja alaspäin sormea kuulokkeiden varsiosaa sormea vetämällä voi helposti säätää äänenvoimakkuutta, ja tämä toimii erittäin näppärästi käytännössä.
Lisäksi tuettuna ovat yhä yhden, kahden ja kolmen painalluksen puristustoiminnot. Yhdelle painallukselle ainoa toiminto on toista/tauko, kun taas kahdelle painallukselle voi sen lisäksi määritellä toiminnoksi myös siirtymisen edelliseen tai seuraavaan sisältöön, puheavustajan käynnistämisen tai pelitilan aktivoinnin. Ensin mainittua lukuun ottamatta samat toiminnot ovat määritettävissä kolmelle painallukselle.
Vasemman ja oikean puolen kuulokkeelle voi määritellä omat erilliset toimintonsa. Pitkällä varren painalluksella voi vaihtaa melunvaimennuksen ja läpikuuluvuustilan välillä.
Kuulokkeiden hallintaan voi käyttää HeyMelody-sovellusta, joka tarjoaa kattavat asetukset. Lisäksi OnePlus-puhelimissa kuulokkeita voi hallita myös suoraan puhelimen Asetukset-sovelluksesta.
Sovelluksesta löytyy myös toiminto kadoksissa olevien kuulokkeiden etsimiseen äänimerkin perusteella, istuvuustesti sekä mahdollisuus päivittää kuulokkeiden ohjelmisto.
Ilmoitettu akunkesto OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeissa on parantunut hieman edeltäjäkuulokkeista.
OnePlussan mukaan Buds Pro 3 -kuulokkeilla kuunteluaika yltää melunvaimennuksen kanssa 6 tuntiin ja ilman sitä 10 tuntiin. Yhteenlaskettuna kotelon kanssa akunkesto yltää vastaavasti 25,5 ja 43 tuntiin. Edellä mainitut akunkestolukemat on mitattu AAC-koodekilla ja 50 prosentin äänenvoimakkuudella. Korkealaatuisemmalla LHDC-koodekilla ja melunvaimennuksen kera akunkeston kerrotaan yltävän 5 tuntiin kuulokkeissa ja 21,5 tuntiin latauskotelon kanssa.
Ilmoitettua puheaikaa kuulokkeet tarjoavat melunvaimennuksen kanssa 4 tuntia ja yhteenlaskettuna kotelon kanssa 17 tuntia.
Edellä mainitut akunkestolukemat vaikuttavat oikeansuuntaisilta käyttökokemusten perusteella. Käytännössä akunkesto voi jäädä ilmoitetuista luvuista kuitenkin hieman esimerkiksi käyttöympäristön häiriöistä tai muista syistä johtuen.
Akunkesto vaikuttaa kuitenkin ehdottomasti riittävän hyvältä, sillä melunvaimennuksenkin kanssa kuulokkeista pitäisi yltää lähemmäs 6 tuntia (tai LHDC-koodekilla 5 tuntia) kuunteluaikaa. Kun tämä yhdistyy nopeaan latautumiseen, ei akunkesto muodostune ongelmaksi. OnePlussan mukaan 10 minuutin pikalatauksella saa lisää kuunteluaikaa koteloon ja kuulokkeisiin jo 3,5 tuntia melunvaimennuksella tai 5,5 tuntia ilman sitä.
Akunkestonkin osalta Buds Pro 3 -kuulokkeet sijoittuvat täyslangattomien nappikuulokkeiden parempaan joukkoon.
OnePlus Buds Pro 3 -latauskoteloa voi ladata USB-C-liitännän kautta tai langattomasti. Langallisesti täysi lataus vie 70 minuuttia, langattomasti 2,5 tuntia.
Yhteenveto: Laadukkaalta tuntuvat huippuluokan nappikuulokkeet
Jo ylempänäkin arvostelussa todettiin, että korkeamman hintaluokan täyslangattomien nappikuulokkeiden välillä merkittävät erot ovat lopulta melko vähäisiä.
OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeet ovat kaikin puolin erinomaiset. Niin äänenlaadun, melunvaimennuksen kuin akunkestonkin osalta ne lukeutuvat markkinoiden parhaimpien kuulokkeiden joukkoon.
Kun edellä mainittujen osa-alueiden muodostamaan vahvaan kokonaisuuteen yhdistetään vielä ihan tyylikäs muotoilu sekä erinomaisen laatutuntuman tarjoava latauskotelo, on OnePlus Buds Pro 3:ssa todella paljon kaikkea hyvää. Myös ominaisuuskattaus on laaja sisältäen esimerkiksi tuen tilaäänelle, ja kuulokkeet sopivat hyvin Android-puhelinten lisäksi myös iPhone-käyttäjille.
Suositushinta OnePlus Buds Pro 3:lle Suomessa on 199 euroa, jolla kuulokkeet eivät sijoitu aivan kalleimpienkaan joukkoon.
Samanaikaisesti kuitenkin jo sadallakin eurolla saa erittäin hyviä kuulokkeita, joissa on karsittu merkittävällä tavalla pääasiassa vähemmän tärkeistä ominaisuuksista. OnePlussan omastakin valikoimasta Buds 3 -kuulokkeet 99 euron suositushinnalla vaikuttavat paremmalta valinnalta, jos mietitään vastinetta rahalle. Oikeastaan merkittävimmäksi eroksi kuulokkeissa nousee kotelon langattoman latauksen tuki, joka löytyy vain Buds Pro 3:sta. Lisäksi toki Buds Pro 3 -kuulokkeissa ja -kotelossa on pykälän verran korkeampi laatutuntuma – ja myös äänenlaadun ja melunvaimennuksen pitäisi olla hienoisesti parempia.
Heikkouksia OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeista etsittäessä esiin nousee IP55-luokiteltuna vain pölysuojattu ja vesiroiskeiden ja -suihkun kestävyys samanaikaisesti, kun osa kilpailijoista tarjoaa upotuskestävyyden. Lisäksi tavanomaista korkealaatuisemmista äänikoodekeista tuettuna OnePlus Buds Pro 3:ssa on vain LHDC, eikä Qualcommin aptX-koodekkeja tai LDAC:tä, jotka laajentaisivat korkeamman äänenlaadun yhteensopivuutta.
Vaihtoehtojakin muista kuulokkeista – niin halvempia, samanhintaisia kuin kalliimpiakin – OnePlus Buds Pro 3:lle riittää lukemattomia. Kilpailu täyslangattomissa nappikuulokkeissa on tiukkaa, ja kokonaisuutena tasaväkisten tuotteiden välillä valinnat riippuvat paljon myös brändi- ja tyyliseikoista. Esimerkiksi viimeisimmät huippukuulokkeelta Applelta (2. sukupolven AirPods Pro), Samsungilta (Galaxy Buds3 Pro), Sonylta (WF-1000XM5) ja Googlelta (Pixel Buds Pro 2) kannattaa huomioida ostopäätöstä harkittaessa.
Edellä mainitut puutteet OnePlus-kuulokkeissa ovat kokonaisuuden kannalta melko vähäisiä. OnePlus Buds Pro 3 -kuulokkeet tarjoavat kaikin puolin erinomaisen käyttökokemuksen. Äänenlaatu, melunvaimennus, akunkesto ja laatutuntuma vakuuttavat parinsadan euron hintaluokassa. Kyse on ehdottomasti hyvistä kuulokkeista, joissa heikkoudet ovat vähissä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »