Samsungin taittuvanäyttöiset älypuhelimet ovat ehtineet jo kuudenteen sukupolveen, ja Samsung Galaxy Z Fold6:ssa muun muassa generatiiviseen eli tuottavaan tekoälyyn perustuvat Galaxy AI -ominaisuudet ovat merkittävässä asemassa teknisten uudistusten ollessa maltillisia.
Samsung Galaxy Z Fold6:ssa on toki päivitetty järjestelmäpiiri, mutta merkittävimmät päivitykset liittyvät silti puhelimen ulkomuotoon. Kirjan tavoin avautuva Galaxy Z Fol6 on aiempaa hieman ohuempi ja kulmikkaampi, minkä ohella kansinäytön kuvasuhdetta on tuotu askel lähemmäs tavanomaisia älypuhelimia.
Galaxy Z Fold6 tuli virallisesti saataville 24. heinäkuuta alkaen. Suomessa suositushinnat ovat 2 099 euroa (256 Gt), 2 229 euroa (512 Gt) ja 2 469 euroa (1 Tt). Viimeksi mainittu on saatavilla vain Samsungin omasta verkkokaupasta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Laajasti saatavilla olevia värivaihtoehtoja alumiinirunkoisesta Galaxy Z Fold6:sta ovat hopeanharmaa Silver Shadow, tummansininen Navy ja pinkki Pink. Rajatummin, ainakin lähtökohtaisesti vain Samsungin omasta verkkokaupasta, Galaxy Z Fold6 on saatavilla myös mustana (Crafted Black) ja valkoisena (White).
Samsung Galaxy Z Fold6:n tekniset tiedot:
Hyvää Samsung Galaxy Z Fold6:ssa
- Hienostuneempi muotoilu. Samsung Galaxy Z Fol6 on edeltäjiään kulmikkaampi ja ohuempi. Myös kamerakohoumaa on hieman mukautettu, ja kokonaisuutena puhelin vaikuttaa mallistonsa hienostuneimmalta. Tyyliratkaisut luovat puhelimeen tietynlaista avaruudellista vaikutelmaa.
- Mukavampi kansinäyttö. Kapea kansinäyttö on hieman aiempaa leveämpi, ja 22,1:9-kuvasuhde tekee käytöstä aiempaa mukavampaa. Kansinäyttö muistuttaa hieman enemmän tavanomaisia älypuhelimia, joten taittuvaa päänäyttöä ei välttämättä tarvitse avata yhtä usein.
- Suorituskyky. Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy -järjestelmäpiirin voimin Galaxy Z Fold3 tarjoaa huippuluokan suorituskyvyn.
- Paranneltu rakenne. Virallista IP-luokitusta on täksi vuodeksi kohotettu IP48-tasolle (vs. aiempi IPX8). Täten puhelin kestää tutusti upotuksen veteen ollen nyt suojassa myös yli millimetrin kokoisilta kappaleilta. Pölytiivis Galaxy Z Fold6 ei siis ole, mutta rakenne on kuitenkin aiempaa paremmin suojassa.
- Loistava päivitystuki. Samsung on luvannut myös Galaxy Z Fold6:lle ennätykselliset seitsemän vuotta tietoturvatukea sekä Android-versiopäivityksiä. Puhelinta voi siis halutessaan käyttää aina 2030-luvun puolelle.
Huonoa Samsung Galaxy Z Fold6:ssa
- Kamerat eivät huipputasoa. Kameroihin ei ole tehty muutoksia, mikä on sääli, vaikka kokoonpano onkin edelleen perushyvä. Lähemmäs parin tonnin hintaiseen puhelimeen kaipaisi silti muun muassa parempaa telekameraa. Nyt kameravarustus ei pärjää tavanomaisille huippupuhelimille.
- Edelleen paksu kilpailijoihin verrattuna. Vaikka Samsung on ohentanut rakennetta Galaxy Z Fold6:ssa, on se edelleen selvästi ohuempia kilpailijoitaan paksumpi. Esimerkiksi Honor Magic V2:een verrattuna Galaxy Z Fold6 on yli 20 prosenttia paksumpi.
- Hidas pikalataus. Samsung luottaa yhä vanhaan tuttuun 25 watin pikalataukseensa, joka nykymittapuulla tarjoaa verrattain hintaan latauksen.
- Hintava. Samsung Galaxy Z Fold6:n suositushinta on edullisimmillaankin 2 099 euroa, mikä on selvästi enemmän kuin pahimmilla kilpailijoilla. Myös teknisesti hyvin samankaltainen edeltäjä maksaa satoja euroja vähemmän, mikä hankaloittanee Galaxy Z Fold6:n asemaa ainakin ensimmäisinä kuukausina.
Hienoisesti uudistunut, mukavampi käyttökokemus
Viime vuodeksi Samsung toi taittuvanäyttöisiin älypuhelimiinsa päivitetyn saranamekanismin, joka mahdollisti näytön avaamisen ilman merkittävän suurta saumaa. Tänä vuonna yhtä merkittäviä, yksittäisiä edistysaskeleita ei ole, ja Samsung Galaxy Z Fold6 onkin monin tavoin lähellä edeltäjäänsä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Teknisesti puhelin muistuttaa Galaxy Z Fold5:tä monin tavoin, vaikka esimerkiksi järjestelmäpiiri onkin luonnollisesti päivitetty vuoden 2024 tasolle. Muotoiluun ja samalla käyttökokemukseen on kuitenkin yritetty panostaa.
Samsung Galaxy Z Fold6 on edeltäjäänsä teräväkulmaisempi, minkä ohella takakameroiden ympärille on lisätty mustat reunukset sekä suojausta parantamaan että arvokkuuden tuntua lisäämään. Puhelin vaikuttaakin mallistonsa hienostuneimmalta.
Ulkoisesti Galaxy Z Fold6 on kiinni taitettuna rahtusen edeltäjäänsä lyhyempi ja leveämpi, mikä on tärkeä huomio käyttökokemusta ajatellen. Kannessa oleva 6,3-tuumainen näyttö on yhä perinteisiä älypuhelimia pitkulaisempi, mutta 22,1:9-kuvasuhde soveltuu aiempaa paremmin myös tavanomaiseen käyttöön esimerkiksi kirjoittamisen ollessa mukavampaa.
Käytännössä Galaxy Z Fold6:n kansinäytöllä on siis sivuttaissuunnassa hitusen verran enemmän tilaa kuin aiemmin. Lisäksi Galaxy Z Fold6 on rahtusen edeltäjäänsä ohuempi – kiinni taitettuna 12,1 millimetriä aiemman 13,4 millimetrin sijaan.
Vaikka esimerkiksi Honor Magic V2 onkin vielä huomattavasti ohuempi (9,9 millimetriä Suomessa myytävänä versiona), on myös Samsung ottanut askeleen oikeaan suuntaan. Galaxy Z Fold6 tuntuu kuitenkin yhä pulskalta siinä missä Magic V3:n tuntuma vastaa aika lailla tavanomaisia, ei-taittuvia puhelimia. Pari millimetriä on tässä kohdin suuri ero.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kulmikas Galaxy Z Fold6 istuu kuitenkin käteen mukavasti myös kiinni taitettuna ollen luonnollisesti edeltäjäänsä sirompi myös auki taitettuna (paksuus 5,6 vs. 6,1 millimetriä).
Takana kamerakokoonpano kohoaa älypuhelimen rungosta hieman, joten ilman suojakuorta puhelin keikkuu hieman pöydällä.
Tuttu 7,6-tuumainen päänäyttö on Galaxy Z Fold6:n kiintoisimpia ominaisuuksia tarjotessaan tablettimaisen käyttökokemuksen älypuhelimen kokoluokassa. Teknisesti näyttö on muuten viime vuoden tasolla, mutta enimmäiskirkkaus kohoaa nyt merkittävästi korkeammaksi, jopa 2 600 nitiin, aiemman 1 750 nitin sijaan.
Siinä missä Galaxy Z Fold5:n päänäyttöä oli toisinaan hankala lukea suorassa auringossa, seuraajalla vastaavaa ongelmaa esiintyy vähemmissä määrin.
Päänäytöllä voi hyödyntää myös erikseen ostettavaa S Pen -kynää, jolle osa Samsungin virallisista suojakuorista sisältää myös säilytyskolon. Kansinäyttö ei sen sijaan vieläkään tue S Peniä, mikä on pienoinen harmi.
Kuvanlaadultaan Samsung Galaxy Z Fold6:n molemmat näytöt ovat erinomaisia. Sekä 6,3 tuuman kansinäyttö että 7,6 tuuman pääpaneeli toistavat värit upean eläväisesti Dynamic AMOLED -teknologiansa ansiosta, ja myös tarkkuus on oivalla tasolla pikselitiheyden yltäessä 410 ja 374 pikseliin tuumaa kohden.
Kumpikin näyttö tukee automaattisesti käyttötavan perusteella mukautuvaa virkistystaajuutta (1-120 hertsiä), ja värintoistoa sekä muita ominaisuuksia voi luonnollisesti mukauttaa asetuksista omia mieltymyksiä vastaamaan. Kummallekin ruudulle on totutusti saatavilla omat, erilliset asetuksensa.
Taittuvaa päänäyttöä käytettäessä kannattaa huomioida, että paneelin pinta on varsin pehmeä ja täten altis naarmuille. Kansinäytön pintana on puolestaan kestävä Corning Gorilla Glass Victus 2.
Kunhan taittuvan näytön erityispiirteet muistaa huomioida, ei Samsung Galaxy Z Fold6:n kestävyydestä tarvinne kantaa suurempaa huolta. Rakenteeltaan jälleen hienoisesti kohenneltu saranamekanismi ei nitise tai lonksu, ja alumiininen runko sekä Gorilla Glass 2 Victus -lasillinen takapinta takaavat loistavan laatutuntuman.
Huomionarvoisesti sekä Galaxy Z Fold6 että sen sisarmalli Galaxy Z Flip6 ovat täksi vuodeksi saaneet myös IP48-luokituksen aiemman IPX8:n sijaan. Täten puhelinten tulisi olla rakenteellisesti suojassa halkaisijaltaan yli millimetrin kokoisilta roskilta (4) sekä kestää totutusti 30 minuutin upotus 1,5 metrin syvyyteen (8).
Edeltäjiensä tavoin Samsung Galaxy Z Fold6:n oikealla kyljellä on virta- ja äänenvoimakkuuspainikkeet, joista ensin mainittuun on integroitu myös sormenjälkilukija. Tunnistus on nopeaa sekä luotettavaa, kunhan vain sormen pinta on tarpeeksi kuiva.
Samsung Galaxy Z Fold6 ladataan USB-C-liitännän kautta, minkä ohella alareunassa sijaitsee myös toinen vakuuttavista stereokaiuttimista. Äänentoisto on tasaisen vahvaa, jos kohta korkeimmilla taajuuksilla hieman puuroutuvaa, ja erilaisten suoratoistopalveluiden käyttöön älypuhelin soveltuu kaksine näyttöineen oivallisesti.
Pienten, mutta tervetulleiden ulkoisten muutosten lisäksi Samsung on parannellut Galaxy Z Fold6:n teknistä kokoonpanoa vain muutamilla tavoilla. Niistä merkittävin on uusittu järjestelmäpiiri, mutta kamerakokoonpano sen sijaan on samanlainen kuin edeltäjillä.
Enemmän tehoja, muut päivitykset harvassa
Teknisesti merkittävin uudistus Samsung Galaxy Z Fold6:ssa on Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy, joka on Qualcommin Samsungille tarjoama Snapdragon 8 Gen 3:n perusversiota korkeammalle kellotettu versio toistaiseksi viimeisimmästä huippupiiristä. Samainen tehopakkaus on käytössä myös Galaxy Z Flip6:ssa sekä alkuvuodesta esitellyssä Galaxy S24 Ultrassa.
Verrattuna Snapdragon 8 Gen 3:n perusversioon on Galaxy-muunnelmalla hieman erilaiset kellotaajuudet. Tehokkaimman ytimen kellotaajuus yltää for Galaxy -versiossa 3,39 gigahertsiin, kun se perusversiossa rajoittuu 3,3 gigahertsiin. Muiden ydinten enimmäiskellotaajuus for Galaxy -versiossa on kuitenkin vastavuoroisesti niukasti matalampi. Lisäksi grafiikkasuoritin tarjoaa erikoisversiossa korkeamman jopa 1 gigahertsin kellotaajuuden.
Kuten olettaa sopii, yltää Galaxy Z Fold6 huippulukemiin jokaisella osa-alueella. Käytännössä se tarjoaa muita Snapdragon 8 Gen 3 -huippupuhelimia vastaavan suorituskyvyn. Verrattuna pienempään sisarmallin, Galaxy Z Flip6 -simpukkamalliin Galaxy Z Fold6 pystyy hieman parempiin tuloksiin suuremman kokonsa ja täten paremman jäähdytyksensä ansiosta.
Puhelin lämpenee jonkin verran rasituksessa, mutta suorituskyky pysyy siitä huolimatta hyvällä tasolla juurikaan ailahtelematta.
Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy soveltuu hyvin myös tekoälylaskentaan, jonka merkitys kasvanee lähivuosina Galaxy AI:n kaltaisten ratkaisujen yleistyessä.
Galaxy Z Fold6 sisältää 12 gigatavua RAM-käyttömuistin sekä tallennusmuistin, jonka koko on joko 256 tai 512 gigatavua tai jopa 1 teratavu, mikäli puhelimen ostaa Samsungin verkkokaupasta. Muistikorttipaikkaa ei ole, mutta kahdelle nano-SIMille sen sijaan on tilaa.
Galaxy Z Fold6:n käyttö on luonnollisesti sulavaa kaikissa tilanteissa, olipa kyse sitten vaativista mobiilipeleistä, suoratoistopalveluista tai verkkoselailusta. Moniajoon Galaxy Z Fold6 soveltuu suurella päänäytöllään erinomaisesti, ja ruudulle saakin samanaikaisesti auki jopa seitsemän sovellusta – kolme jaetulle ruudulle ja neljä kelluviin pikkuikkunoihin.
Pelaajalle Galaxy Z Fold6 on kaksijakoinen valinta näyttöjen omintakeisista kuvasuhteista johtuen: ne eivät sovi kaikille peleille, mutta toisaalta tietyille peleille suuri näyttö tarjoaa makoisan alustan.
Galaxy Z Fold6:ssa on esiasennettuna Android 14:een pohjautuva One UI 6.1.1 -ohjelmisto, joka on hyvin samankaltainen kuin jo esimerkiksi Galaxy S24 -mallistoissa nähty kattaus. Viime vuosina Galaxy-älypuhelimia käyttäneille se on tuttuakin tutumpi, ja merkittävin lähiaikoina tehty muutos liittyy esimerkiksi langattomien yhteyksien hallinnointia helpottavaan ilmoituspaneeliin, joka laitettiin uusiksi Android 14 -päivityksen yhteydessä.
Oletuksena One UI 6 on verrattain pirteä ja monin tavoin niin sanotusta vakio-Androidista poikkeava, mutta silti kevyt ja sujuva. Sen toimintaperiaatteet ovat helposti omaksuttavissa, mutta käyttöliittymän mukauttamisesta kiinnostuneelle mahdollisuuksia riittää: satojen teemojen ohella saatavilla on Good Lock -sovellus, joka mahdollistaa vaikkapa Samsung-näppäimistön, kamerasovelluksen, ilmoitusvalikon ja koko lailla kaikkien käyttöliittymän osa-alueiden muokkaamisen.
Kansinäytöllä ohjelmisto on pitkälti samanlainen kuin muillakin Galaxyilla, mutta päänäyttöön siirryttäessä moni asia muuttuu. Järjestelmäasetukset jakautuvat kahdelle palstalle, ja myös Samsungin omat sovellukset sekä muun muassa monet Microsoft-ohjelmat osaavat hyödyntää laajemman ruutupinta-alan.
Samsungin ja Microsoftin yhteistyön vuoksi Microsoft-sovelluksia onkin esiasennettuna muutamia, minkä ohella käytössä ovat luonnollisesti kaikki Google-palvelut sekä liuta Samsungin omia ohjelmia. Mikäli esiasennukset eivät kiehdo, voi niistä suurimman osan kuitenkin poistaa helposti pakollisia ja osin Android-järjestelmän toiminnalle välttämättömiä Google-sovelluksia lukuun ottamatta.
Kaikilla lienee Android-ohjelmistojen joukossa omat suosikkinsa, mutta monipuolisuutta mitattaessa One UI 6 on ehdottomasti parhaita vaihtoehtoja etenkin mukautettavuutensa ansiosta. Myös tekoälyyn Samsung panostaa kenties eniten kaikista, ja laaja Galaxy AI -toimintopaketti on luonnollisesti mukana myös Galaxy Z Fold6:ssa.
Alkuvuonna esiteltyyn Galaxy AI:hin on jo ehditty tehdä muutamia uudistuksia, ja Galaxy Z Fold6:ssa nähdään ensi kertaa muun muassa PDF-asiakirjojen automaattiset käännökset sekä luonnosten perusteella valmiita kuvia tuottava ominaisuus.
Yksinomaan taittuvanäyttöisille Galaxy Z Fold6:lle ja Galaxy Z Flip6:lle tarkoitettu tulkki sen sijaan hyödyntää tekoälyä reaaliaikaisissa käännöksissä. Kun puhelimen taittaa esimerkiksi 90 asteen kulmaan pöydälle, näkee juttelija tulkkauksen omalla kielellään yhdellä, keskustelukumppani taas omallaan toisella näytöllä. Suomen kieltä tulkkaus ei toistaiseksi tue.
Aiemmasta artikkelistamme voit lukea tarkempia tietoja alkuperäisistä Galaxy AI -ominaisuuksista.
Galaxy AI on toistaiseksi käytettävissä ilmaiseksi, mutta myöhemmin ainakin osa ominaisuuksista saatetaan lukita maksumuurin taakse. Tarkempia tietoja maksullisuudesta ei vielä ole – Samsung on kertonut toimintojen pysyvän maksuttomana ainakin vielä vuoden 2025 ajan.
Generatiiviseen eli tuottavaan tekoälyyn perustuvia uudistuksia on mukava tutkia, mutta käytännössä niiden vaikutus jokapäiväiseen käyttöön on melko vähäinen. Halutessaan Galaxy AI:n yksittäisiä ominaisuuksia – tai vaikka ne kaikki – voi myös kytkeä pois päältä järjestelmäasetuksista.
Muun muassa Galaxy S24 -malliston lailla Samsung on luvannut Galaxy Z Fold6:lle erinomaisen seitsemän vuoden päivityslupauksensa, joka pitää järjestelmän tietoturvan ajan tasalla aina kesälle 2031. Merkittäviä Android-versiopäivityksiä on niin ikään tiedossa seitsemän (Android 15, 16, 17, 18, 19, 20 ja 21).
Samsungin päivitystuelle ei Android-markkinoilla ole vastinetta Googlen uusimpia Pixel-puhelimia lukuun ottamatta. Tällä osa-alueella Galaxy Z Fold6 onkin kilpailijoitaan edellä.
Edeltäjänsä lailla Galaxy Z Fold6:ssa on 4 400 milliampeeritunnin kaksiosainen akku, jonka kapasiteetti on etenkin suureen päänäyttöön nähden melko alhainen. Akunkesto onkin noin vuorokauden luokkaa, eikä kahden päivän akunkestoa voi pitää realistisena tavanomaisella käytöllä.
Vaikka puhelin painaa peräti 239 grammaa – mikä toki on 14 grammaa viimevuotista vähemmän – on saranamekanismi sen verran kookas, ettei suurelle akulle yksinkertaisesti jää tilaa. Galaxy Z Fold6:ta voi kuitenkin kohtalaisen vaivatta käyttää aamusta iltaan vailla tarvetta lataamiselle.
Latausteho on viime vuosilta tuttu 25 wattia, ja tyhjä akku täyttyy noin 65 minuutissa. Vartissa varausta kertyy vajaa kolmannes, puolessa tunnissa taas reilut 60 prosenttia. Pikalatauksen nopeudessa Samsung on selvästi jäljessä kilpailijoita.
Langaton lataus on niin ikään saatavilla 15 watin teholla, minkä ohella Galaxy Z Fold6 tukee langatonta virranjakoa vaikkapa nappikuulokkeiden kotelolle.
Akunkestossa Samsung Galaxy Z Fold6 on kirjan lailla taittuvien älypuhelinten suppeassa tuoteryhmässä verrattain hyvä, vaikka taipuukin kohtalaisen selvästi perinteisille lippulaivoille. Yksinkertainen myyntipakkaus ei sisällä laturia, joten se on ostettava erikseen.
Tuttu kamerakattaus ajaa asiansa, mutta jättää toivomisen varaa
Samsung Galaxy Z Fold6 sisältää yhä samanlaiset kamerat kuin edeltäjänsä, ja myös kahden vuoden takaisessa Galaxy Z Fold4:ssä kokoonpano oli hyvin samankaltainen. Takana kameroita on kolme, minkä ohella sekä kansi- että päänäytöissä on omat etukameransa.
Kolme takakameraa:
- 50 megapikselin pääkamera 85 asteen kuvakulmalla, 1,0 mikronin pikselikoolla, f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 12 megapikselin ultralaajakulmakamera 123 asteen kuvakulmalla, 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- 10 megapikselin 3x optisen zoomin telekamera 36 asteen kuvakulmalla, 1,0 mikronin pikselikoolla, f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- Videokuvaus 8K maks. 30 fps, hidastuskuvaus 4K maks. 120 fps ja 1080p maks. 240 fps
Kaksi etukameraa:
- Sisäpuolella näytönalainen 4 megapikselin kamera 85 asteen kuvakulmalla, 2,0 mikronin pikselikoolla ja f/1,8-aukolla
- Kannessa 10 megapikselin kamera 85 asteen kuvakulmalla, 1,22 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
Samsung Galaxy Z Fold6:n kamerakokoonpano voisi kuvata tasaisen varmaksi. Mukana on laadukas pääkamera, perushyvä ultralaajakulmakamera ja viime vuosina varsin yleiseksi muodostunut telekamera kolminkertaisella optisella zoomilla. Videoita voi kuvata sekä 8K- että 4K-tarkkuudella, ja teknisesti kaikki on kohdallaan.
Kansinäytön etukameraa voi käyttää myös omakuviin, mutta taittuvan päänäytön alle sijoitettu ja sumeahkoja kuvia tallentava kamera on käyttökelpoinen lähinnä videopuheluissa – joihin se pääasiallisesti tarkoitettu onkin.
Huippuhintaiseen älypuhelimeen olisi vuodelle 2024 toivonut kenties paranneltua pääkameraa tai telekameraa esimerkiksi Galaxy S24 Ultrasta tutuilla ratkaisuilla. Vaikka periskooppirakenteen mahduttaminen taittuvan puhelimen aiemmasta ohennettuun runkoon olisikin haastavaa, ei pääkameran parannuksille liene olemassa samanlaisia esteitä.
Joka tapauksessa Galaxy Z Fold6 on edelleen varsin pätevä kamerapuhelin, olipa kyse sitten pää-, ultralaajakulma- tai telekameroista. Etukameroiden käyttö jäänee vähäiseksi, sillä omakuvia voi räpsiä myös laadukkaammalla pääkameralla kansinäyttöä apuna käyttäen, jos kohta puhelimen pitely tuolloin hankalaa onkin.
Kuvissa on kautta linjan hienot värit sekä runsaasti tarkkoja yksityiskohtia. Etenkin pääkamera säilyttää laatunsa hyvin myös hämärässä, vaikka esimerkiksi telekamera tuolloin vaikeuksiin ajautuukin. Galaxy Z Fold6 pärjää hyvin myös vastavalossa ja muissa haastavissa olosuhteissa.
Optinen zoom tekee kamerasta monipuolisemman, ja myös digitaalisesti lähennetyt kuvat ovat varsin kelvollisia aina 10-kertaiselle tasolle saakka. Enintään Galaxy Z Fold6:lla voi zoomata 30-kertaisesti.
Oletusarvoinen Samsungin kamerasovellus tarjoaa rutkasti tutkittavaa, ja esimerkiksi hidastusvideoita Galaxy Z Fold6:lla voi nauhoittaa aina 240 ruutua sekunnissa (1080p). Enemmän perehtyneille on tarjolla myös maksuton Expert RAW -kuvaussovellus, jonka voi helposti asentaa älypuhelimelleen vaikkapa Galaxy Storesta.
Kaiken kaikkiaan Samsung Galaxy Z Fold6 on laadukas kamerapuhelin, jonka kuvausominaisuudet ovat hyvin lähellä kuin esimerkiksi Galaxy S24 -perusmallilla ja edeltäjällään Galaxy Z Fold5:llä. Se, että kaksikko maksaa satasia, Galaxy S24:n tapauksessa jopa tuhatkin euroa vähemmän kuin Galaxy Z Fold6, on kuitenkin pienoinen ongelma – kamerakokoonpanoon taittuvien puhelinten huippumallissa olisi jo toivonut Samsungilta ainakin jonkinlaista lisäpanostusta.
Kameran takia Galaxy Z Fold5:stä ei siis kannata päivittää uudempaan malliin. Hienoja kuvia ja videoita Galaxy Z Fold6 kuitenkin tallentaa, vaikkei esimerkiksi saman valmistajan Galaxy S24 Ultralle pärjääkään.
Yhteenveto: Hienosäätöä mullistusten sijaan – Galaxy Z Fold6 on nyt entistä parempi
Pikaisella tarkastelulla saattaa vaikuttaa, ettei Samsung Galaxy Z Fold6 ole juuri uudistunut sitten viime vuoden. Teknisesti älypuhelin muistuttaakin monilta osin läheisesti edeltäjäänsä, mutta rakenteeseen tehdyt pienet viilaukset tekevät käyttökokemuksesta paremman.
Kansinäyttö on aiempaa leveämpi, vaikkakin vain hieman, minkä ansiosta esimerkiksi kirjoittaminen luontuu nyt sujuvammin. Samalla Galaxy Z Fold6:sta on tehty ohuempi ja kulmikkaampi, mikä sekin mukavoittaa käyttöä laatutuntumaa samalla kohottaen.
Ulkoisesti Samsung Galaxy Z Fold6 onkin nyt laadukkaamman tuntuinen kuin sarjan aiemmat edustajat, mikä on parin tonnin suositushinnalla kaupattavalle älypuhelimelle enemmän kuin tervetullutta.
Järjestelmäpiiri on päivitetty, mutta esimerkiksi akkukapasiteetti, kamerat ja päänäyttö ovat säilyneet käytännössä ennallaan. Kirjan tavoin taittuvaa älypuhelinta etsivän kannattaakin täten harkita myös edeltäjämalli Samsung Galaxy Z Fold5:tä, joka kesällä 2024 on satasia seuraajaansa edullisempi.
Haasteen heittävät myös OnePlus Open etenkin pätevillä kameroillaan ja markkinoiden parhaimmalla moniajokokemuksellaan sekä erittäin ohut Honor Magic V2. Kummankin kirjamainen rakenne muistuttaa Galaxy Z Fold6:a, mutta hinnat ovat matalampia ja rakenne ohuempi. Toisaalta suorituskyvyssä edellisen sukupolven Snapdragon 8 Gen 2 -järjestelmäpiiriillä varustettu kaksikko jää jälkeen Samsungista.
Honorilta on näillä näkymin jo lähiaikoina kuitenkin tulossa erittäin kova haastaja Galaxy Z Fold6:lle uuden, jo Kiinassa julkistetun Magic V3:n muodossa. Honor ei ole vielä vahvistanut kansainvälistä julkaisuaikataulua, mutta on jo tarjonnut mahdollisuuden tutustua lyhyesti Magic V3:een, mikä tavallisesti kertoo lanseerauksen lähestymisestä. Magic V3 on vieläkin ohuempi kuin Magic V2, minkä lisäksi se paikkaa kaksi Magic V2:n puutetta tuoden mukaan tuen langattomalle lataukselle sekä IPX8-luokitellun vesitiiviyden.
Galaxy Z Fold6:n hintaluokassa uutta puhelinta etsivä voi toki valita taskuunsa myös minkä tahansa tavanomaisen lippulaivapuhelimen ilman taittuvaa näyttöä ja säästää samalla satasia. Esimerkiksi Samsung Galaxy S24 Ultra, iPhone 15 Pro Max tai Honor Magic6 Pro ovat toki hyvin erilaisia älypuhelimia, mutta samalla esimerkiksi akunkestossa tai kameroiden monipuolisuudessa Samsung Galaxy Z Fold6:ta edellä.
Merkittävien mullistusten sijaan Samsung Galaxy Z Fold6:ssa on keskitytty hienosäätöön ja käyttömukavuuden hiomiseen. Vuonna 2024 mallistonsa paras älypuhelin joutuu vastaamaan edeltäjiään kovempaan kilpailuun muidenkin valmistajien tuotua taittuvanäyttöisiä vaihtoehtojaan myös Suomeen – ja mikäs kuluttajan kannalta olisikaan sen mukavampaa.
—
Arvostelun lopuksi vielä lisää esimerkkikuvia Samsung Galaxy Z Flip6:n kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten tarkemmin kuvia kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversiona. Kuvat ovat saatavilla myös tässä Dropbox-kansiossa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »