Erityisen hankala Android-haitake tyhjentää ensin uhrinsa tilin ja sitten puhelimen. Hyökkäykseltä voi kuitenkin suojautua toimimalla järkevästi.
Harvinaisen vaarallinen Android-troijalainen leviää parhaillaan tietoturvaohjelmaksi tekeytyneenä. Kun BingoMod-nimellä tunnettu haittaohjelma pääsee älypuhelimeen osana saastunutta sovellusta, valmistautuu se heti tekemään tuhojaan. Jos käyttäjä erehtyy antamaan sille pääsyn Android-ohjelmiston saavutettavuustoimintoihin, ovat hyvät neuvot kalliit.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Troijalainen pureutuu älypuhelimen tietoihin etsien pääsyä pankkisovelluksiin. Se kykenee hyödyntämään SMS-tekstiviestivahvisteita ja täten keplottelemaan itsensä uhrin säästöihin, jotka se sitten siirtää nopeasti kehittäjälleen.
Kun tilit on tyhjennetty, aktivoituu troijalaisen itsetuhojärjestelmä. Haitake piilottaa itsensä palauttaen samalla uhrin Android-älypuhelimen tehdasasetuksiin, vaikka operaatio aiheesta kirjoittavan Bleeping Computer -sivuston mukaan edellyttäkin hakkereilta itseltään toimia.
Isku kuulostaa vaaralliselta, mutta Googlen mukaan syytä välittömään huoleen ei ole. Google Play Protect -turvaohjelmisto sisältää jo suojauksen ”tunnettuja” etätroijalaisia, kuten BingoModia, vastaan, yhtiö vahvistaa Android Authoritylle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google Play Protect on osa useimmissa Android-älypuhelimissa esiasennettuna toimitettavia Google-palveluita Play-kaupan, Gmailin, YouTuben ja muiden vastaavien ohella.
Google pyrkii jatkuvasti tilkitsemään Androidin tietoturvasta havaitsemiaan aukkoja, joita hakkerit taas yrittävät kaikin keinoin hyödyntää. Käyttäjä itse voi suojautua BingoModilta asentamalla sovelluksia vain virallisista sovelluskaupoista, kuten Google Playsta, ja perehtymällä huolellisesti muiden käyttäjien arvioihin.
Tekstiviestein jaettavia linkkejä ei kannata availla, ja etenkin tunetmattomista lähteistä peräisin olevien APK-asennustiedostojen kanssa on syytä olla erityisen tarkkana. Turhia käyttöoikeuksia ei liioin tule myöntää.
BingoModin jäljet johtavat Romaniaan. Haittaohjelmaa on havaittu lähinnä Euroopassa, mutta uhrien määrästä ei ole tarkempaa tietoa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »