Yhdysvaltojen oikeusministeriö sekä joukko osavaltioita ovat tänään jättäneet pitkän odotetun kilpailuoikeudellisen kanteen Applea vastaan liittovaltion tuomioistuimessa New Jerseyssä.
Applea syytetään kilpailun rajoittamisesta ja laittoman monopolin luomisesta iPhonen ympärille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Applen toiminnan väitetään olleen haitaksi sekä kuluttajille että kilpaileville yhtiöille.
Oikeusministeriö on tutkinut Applen toimintaa vuodesta 2019, jolloin presidenttinä toimi vielä Donald Trump. Nyt kanne Applea vastaan nostettiin kuitenkin Joe Bidenin presidenttikauden loppupuolella.
Kanteen mukaan Apple rajoittaa kilpailua heikentämällä kilpailevien sovellusten, tuotteiden ja palvelujen toimintamahdollisuuksia ja pyrkii näin sitomaan käyttäjät tiiviimmin iPhoneen, josta muuhun vaihtaminen on myös tehty tarpeettoman vaikeaksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Jokainen askel Applen menettelyssä rakensi ja vahvisti vallihautaa sen älypuhelinmonopolin ympärille”, kanteessa todetaan. ”Tämän menettelytavan kumulatiivisena seurauksena on ollut Applen älypuhelinmonopolin säilyttäminen ja vakiinnuttaminen käyttäjien, kehittäjien ja muiden kolmansien osapuolten, jotka auttoivat luomaan iPhonesta sen mitä se tänään on, kustannuksella.”
”Tämänpäiväinen kanne pyrkii saamaan Applen vastuuseen ja varmistamaan, ettei se voi käyttää samaa laitonta pelikirjaa muilla tärkeillä markkinoilla”, apulaisoikeuskansleri Jonathan Kanter kommentoi.
Sinällään mitenkään mullistavia syytökset Applea kohtaan eivät ole, vaan monia samoja asioita Applen toiminnassa on käsitelty ja osin niihin on myös puututtu esimerkiksi Euroopan unionin taholta. Silti Yhdysvaltojen kanne erottuu nyt laajuudellaan – tuntuu ikään kuin siihen olisi sisällytetty kerralla aivan kaikki mahdolliset epäkohdat mitä Applen toiminnasta on millään keksitty.
Apple syytetään laittomasta, kilpailua rajoittavasta toiminnasta esimerkiksi liittyen uutis- ja viihdesisältöjen muiden tilausmahdollisuuksien estämiseen, muita sovelluksia tarjoavien sovellusten ja pilvipelipalvelujen rampauttamiseen, viestintäpalvelujen (FaceTime ja iMessage) alustojen väliseen toimimattomuuteen sekä NFC-lähiyhteyden rajaamiseen vain Applen oman Apple Pay -palvelun käytettäväksi. Lisäksi Applen nähdään muun muassa rajoittaneen sovelluksia ja palveluja, jotka helpottaisivat vaihtamista iPhonesta muuhun älypuhelimeen, kuin myös muille älykelloille kuin Apple Watchille mahdollista toiminnallisuutta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Erikseen sovelluskaupan ehtojen osalta Applen toimintaa on aiemmin käsitelty oikeudessa Yhdysvalloissa Epic Gamesin kanteen seurauksena. Apple pääosin voitti jutun, mutta korkein oikeus edellytti lopulta Applen sallivan sovelluskehittäjille linkittämisen vaihtoehtoisiin maksutapoihin sovelluksissaan. Nyt oikeudessa kiistellään yhä siitä, onko Apple sallinut tämän riittävällä tavalla.
Euroopan komissio puolestaan jysäytti Applelle maaliskuussa 1,8 miljardin euron sakot johtuen kilpailun rajoittamisesta musiikin suoratoistopalveluissa edellyttäen Applen myös tältä osin sallivan jatkossa palveluille kertoa hinnoistaan ja tarjouksistaan sovelluksissa ja ohjata tekemään tilaus sovelluksen ulkopuolella. Apple on kertonut valittavansa myös tästä päätöksestä.
Euroopan unionissa tilannetta on muuttanut myös uusi digimarkkinasäädös, joka muun muassa on johtanut iPhonen NFC-lähiyhteyden avaamiseen muillekin mobiilimaksupalveluille.
Myös Yhdysvalloissa Apple kertoo puolustautuvansa pontevasti uutta kannetta vastaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Applella innovoimme joka päivä luodaksemme teknologiaa, jota ihmiset rakastavat – suunnittelemme tuotteita, jotka toimivat saumattomasti yhdessä, suojaavat ihmisten yksityisyyttä ja turvallisuutta ja luovat taianomaisen kokemuksen käyttäjillemme. Tämä oikeusjuttu uhkaa sitä, keitä me olemme, ja periaatteita, jotka erottavat Applen tuotteet tiukasti kilpailluilla markkinoilla”, Apple toteaa.
”Jos se menestyy, se estäisi kykyämme luoda sellaista teknologiaa, jota ihmiset odottavat Applelta – missä laitteistot, ohjelmistot ja palvelut kohtaavat. Se loisi myös vaarallisen ennakkotapauksen, joka voimistaen hallintoa puuttumaan raskaalla kädellä ihmisille tarkoitetun teknologian suunnitteluun. Uskomme, että tämä oikeusjuttu on tosiasioiden ja lain kannalta väärässä, ja puolustaudumme pontevasti sitä vastaan.”
Yhdysvalloissa Apple ei ole ainoa hallinnon hampaisiin joutunut teknologiajätti, vaan oikeusministeriö tai kauppavirasto FTC ovat nostaneet kanteita myös Googlea, Amazon.comia ja Metaa vastaan eri syistä.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »