Spotify on lähettänyt Euroopan komissiolle kirjeen, jossa ke kertoo, ettei Apple ole hyväksynyt Spotifyn sille hyväksyttäväksi lähettämää päivitystä, jossa Spotify kertoo eri tilausvaihtoehdoista ja ohjaa tekemään tilauksen sovelluksen ulkopuolella.
Spotify on pyrkinyt ottamaan päivityksellään heti hyödyn irti Euroopan komission päätöksestä, jonka mukaan Apple on rikkonut unionin kilpailulainsäädäntöä mitä tulee Applen oman palvelun kanssa kilpaileville musiikin suoratoistopalveluille asetettuihin rajoituksiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Kuten muidenkaan sovellusten osalta, Apple ei ole sallinut musiikin suoratoistopalveluille, kuten Spotifylle, ohjaamista muihin maksutapoihin esimerkiksi sovelluksen ulkopuolella. Sovellukset eivät ole saaneet kertoa esimerkiksi tilaustensa hinnoista tai tarjouksista, joita on saatavilla tehtäessä tilaus suoraan palvelun verkkosivuilta.
Euroopan komissio julkaisi 4. maaliskuuta päätöksensä, jossa se langetti Applelle sen toiminnasta 1,8 miljardin euron sakot. Lisäksi komissio määräsi Applea lopettamaan edellä mainitut rajoituksensa tai ottamaan käytöstä vastaavaan lopputulokseen johtavia käytäntöjä tulevaisuudessa.
Apple on kertonut valittavansa komission päätöksestä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Spotify kertoi pian päätöksensä jälkeen lähettäneensä 5. maaliskuuta Applen hyväksyttäväksi sovelluspäivityksen, jossa se kertoo eri tilausmuodoistaan ja linkittää sovelluksen ulkopuolelle tilauksen tekemiseksi.
Nyt Spotify on kirjelmöinyt asiasta sähköpostilla Euroopan komissiolle, kertoo lähetetyn sähköpostin nähnyt The Verge.
Spotifyn mukaan Apple ei ole huomioinut eikä vastannut mitään Spotifyn ehdotukseen tuoda tilausten hintatietoja sovellukseen, estäen päivityksen tarjoamisen käyttäjille, kuin myös muut päivitykset esimerkiksi virheiden korjaamiseksi tai muiden ominaisuuksien lisäämiseksi.
Apple hyväksyy kaikki App Storessa jaellut sovellukset ja päivitykset ennen niiden julkaisua. Yleensä arviointiprosessi tapahtuu nopeasti – Apple itsekin kertoi aiemmin vuosien varrella arvioineensa ja hyväksyneensä 421 versiota Spotify-sovelluksesta – useimmiten samana päivänä niiden hyväksyttäväksi lähettämisen jälkeen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt Spotify ei ole kuullut Applelta mitään takaisin 5. maaliskuuta lähettämänsä päivityksen jälkeen.
Spotifyn mukaan tämä on ”jälleen yksi esimerkki siitä, kuinka Apple yrittää kiertää ja/tai olla noudattamatta komission päätöstä, jos sitä ei valvota.” Spotify myös kehottaa Euroopan komissiota ottamaan yhteyttä Appleen ja edellyttämään, että se hyväksyy Spotifyn muutokset. ”Applen historian perusteella Spotify on huolissaan siitä, että Applen viivästys on tahallinen ja sen tarkoituksena on viivyttää tai välttää noudattamista kokonaan”.
Spotifylle komission esittämä mahdollisuus tietojen esittämiseen on houkutteleva, koska se näyttää mahdollistavan ohjaavan asiakkaita tekemään tilaus sovelluksen ulkopuolella ilman, että Apple velottaisi siltä komissioita tai palvelumaksuja.
”Nyt on kulunut yhdeksän päivää, ja odotamme edelleen kuulevamme Applelta sovelluksestamme, joka näyttää EU-kuluttajille hinnoittelun ja linkin verkkosivustollemme, mihin olemme nyt oikeutettuja Euroopan komission musiikin suoratoistoa koskevan tapauksen myötä”, kommentoi Spotifyn tiedottaja The Vergelle lähetetyssä lausunnossa. ”Applen viive on suorassa ristiriidassa sen väitteen kanssa, että ne vastaavat arvioinneilla sovellusten lähetyksiin 24 tunnin kuluessa, ja se on vastoin myös komission asettaman toteuttamisaikataulua vastaan.”
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple ei ole kommentoinut asiaa.
Komission musiikin suoratoistopalveluija ja näin ollen Applen ja Spotifyn välistä suhdetta koskeva päätös on erillinen Euroopan unionin digimarkkinasäädöksestä ja sen asettamista vaatimuksesta.
Vastauksena 7. maaliskuuta alkaen voimaan tulevaan Euroopan digimarkkinasäädöksen vaatimukseen Apple sallii iOS 17.4 -käyttöjärjestelmäversiosta alkaen iPhone-sovelluksissa EU-alueella muutkin maksutavat sovelluksissa. Apple kuitenkin edellyttää tällöin sen uusien liiketoiminnallisten ehtojen hyväksymistä. Nämä ehdot on suunniteltu niin, etteivät ne välttämättä houkuttele laajasti sovelluskehittäjiä, mikä sai myös Spotifyn peruuntumaan aiemmista suunnitelmistaan tuoda vaihtoehtoinen maksutapa tarjolle suoraan sovelluksensa sisällä. Merkittävin lisäys uusissa ehdoissa on 0,50 euron käyttäjäkohtainen vuotuinen sovelluksen asennusmaksu sovelluksen ensimmäisen miljoonan vuotuisen asennuksen jälkeen, koskien myös päivityksiä.
Apple on sallinut jo aiemmin niin sanotuille Reader-sovelluksille, joita ovat sisältöpalvelut, kuten Spotify, Netflix ja Kindle, linkit verkkosivuille sovelluksissa vuodesta 2022 alkaen. Tältä osin Apple on kuitenkin tarkasti ohjannut sitä, millä tavalla linkit ovat sallittuja.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »