Apple kertoi yllättäen marraskuussa 2023 tuovansa vuoden 2024 aikana laitteisiinsa tuen uuden aikakauden RCS-viesteille (Rich Communication Services), joita Android-puhelimet ovat tukeneet jo pitkään.
Google on yrittänyt vuosien ajan eri tavoin anelemalla ja painostamalla – muun muassa laajamittaisilla mainoskampanjoilla – saada myös Applen ottamaan RCS-viestit käyttöön. Myös Samsung on hoputtanut Applea tukemaan RCS-viestejä. Marraskuussa Apple yllättäen taipui näihin vaatimuksiin.
Nyt on tullut ilmi, että syynä Applen mielenmuutokseen RCS:n suhteen onkin nähtävästi ollut Kiina. Asia nousi esiin Appleen keskittyvää Daring Fireball -blogia ylläpitävän John Gruberin kerrottua siitä lähteisiinsä perustuen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jo heinäkuussa 2023 Kiinan hallinto haki palautetta vaatimuksesta, joka edellyttäisi tukea RCS-viesteille. Lopulta Apple näyttää mukautuneen näihin vaatimuksiin.
Suomalaisesta näkökulmasta Applen RCS-tuki ei ole kovin merkittävä asia, sillä täällä viestintä on siirtynyt WhatsAppiin ja muihin palveluihin. Yhdysvalloissa Applen laitteiden välisillä iMessage-viesteillä on ollut kuitenkin vahva asema viestinnässä iPhonen suuremman markkinaosuuden ansiosta. Jatkossa Applen RCS-tuen myötä Android- ja iPhone-puhelinten välillä esiasennetuilla viestisovelluksilla viestit liikkuvat nykyaikaisten ominaisuuksien, kuten lukukuittausten, korkealaatuisempien kuvien ja videoiden, kera.
Suomessa RCS-viestejä ei ole toistaiseksi lainkaan kuluttajien viestintäkäytössä. Vasta lokakuussa Elisa kertoi tuovansa RCS-viestiteknologian käyttöön yritysasiakkaille tekstiviestimarkkinoinnin kehittämiseksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple tulee mahdollistamaan RCS-viestien kautta myös sijainnin jakamisen. Apple kertoo myös työskentelevänsä operaattoreiden GSMA-järjestön jäsenten kanssa RCS-protokollan jatkokehittämiseksi.
Jatkossakin iPhonet tukevat edelleen myös perinteisiä SMS- ja MMS-multimediaviestejä.
Applen mukaan iMessage on RCS-teknologiaa turvallisempi ja yksityisempi viestintätapa, sillä sen palvelussa on käytössä päästä päähän -salaus. Muun muassa tältä osin Apple pyrkii jatkossa vaikuttamaan RCS:n kehitykseen yksityisemmäksi.
Vielä vuonna 2022 Applella jopa lähinnä naureskeltiin RCS:lle. Toimitusjohtaja Tim Cook vastasi asiasta kysyttäessä, ettei Apple ollut kuullut käyttäjien pyytävän Applelta RCS-tukea ja ehdotti kysyjälle iPhonen ostamista äidilleen paremman viestintäkokemuksen saavuttamiseksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lopulta tilanne muuttui nopeasti – lähinnä lopulta ilmeisesti Kiinan sääntelyn ajamana sen sijaan, että kyseessä olisi reaktio esimerkiksi Euroopan unionin lainsäädäntöön.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »