Samsung julkisti uudet Galaxy S24 -sarjan huippupuhelimensa Galaxy S24:n, S24+:n ja S24 Ultran pitkän huhu- ja vuotokierteen päätteeksi. Jo ennakkoon hehkutetulla tavalla uutuuksissa Samsung on panostanut uusiin tekoälyominaisuuksiin, joissa hyödynnetään generatiivista tekoälyä.
Pääsimme tutustumaan lyhyesti Galaxy S24 -puhelimiin ennen niiden julkistusta ja tässä artikkelissa tarjoamme lyhyet ensikommentit uutuuksista.
Samsung Galaxy S24
- Android
- Lasi + alumiini
- 6,2" Dynamic AMOLED 2X + HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 50 + 12 + 10 Mpiks. kamera
- Samsung Exynos 2400 for Galaxy -piiri
- 4000 mAh akku
Samsung Galaxy S24+
- Android
- Lasi + alumiini
- 6,7" Dynamic AMOLED 2X + HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 50 + 12 + 10 Mpiks. kamera
- Samsung Exynos 2400 for Galaxy -piiri
- 4900 mAh akku
Samsung Galaxy S24 Ultra
- Android
- Lasi + titaani
- 6,8" Dynamic AMOLED 2X + HDR10+ -näyttö
- Sormenjälkilukija näytössä
- 200 + 12 + 10 + 50 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy -piiri
- 5000 mAh akku
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Galaxy S24:n suositushinta on alkaen 949 euroa, Galaxy S24+:n 1 199 euroa ja Galaxy S24 Ultran 1 499 euroa. Kolmikosta Galaxy S24 ja S24+ ovat suositushinnoiltaan hieman edeltäjiään edullisempia, Galaxy S24 Ultra sen sijaan hitusen kalliimpi lähtöhinnaltaan. Galaxy S24 -puhelinten ennakkomyynti on jo käynnistynyt ja virallinen myynti alkaa tammikuun lopussa. 30. tammikuuta asti nopean ostajan etuna tarjolla on suurempi muistiversio edullisemman hinnalla.
Lue tästä myös: Samsungin upouudet Galaxy S24 -huippupuhelimet heti saatavilla piilotetuissa tarjouksissa – näin hinnasta lähtee 150 euroa ylimääräistä pois
Samsung on uudistanut laitteistotasolla huippupuhelimiaan varsin maltillisesti, ja päähuomio todella kiinnittyy nyt uusiin tekoälytoimintoihin. Niiden myötä pitkästä aikaa älypuhelimissa on nyt tarjolla taas jotain ihan oikeasti todellisuudessakin hyödyllistä uutta ja mielenkiintoista – ei vain jonkin verran parempaa suorituskykyä, kameroiden tarkentumista tai näyttöjen terävöitymistä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsung on tuonut Galaxy S24 -puhelimissa tekoälyä moniin yksittäisiin toimintoihin ja sovelluksiin perustuen Googlen Gemini Pro / Nano sekä Imagen 2 -tekoälymalleihin. Aiemmasta uutisartikkelistamme löytyy kattavampi listaus kaikista eri toiminnoista.
Galaxy S24 -puhelimet osaavat tekoälyn voimin esimerkiksi kääntää kieltä puheluissa, muuttaa kirjoitettujen viestien sävyä vaikkapa asiallisemmaksi sekä muokata kuvia niin, että niissä voi siirtää tai poistaa kokonaan kohteita. Lisäksi tekoälyllä saa tehtyä muistiinpanoista tai verkkosivusta lyhyemmän yhteenvedon ja ääninauhurin voi asettaa kuuntelemaan tapaamista, kirjaamaan puhutun ylös eri puhujat merkiten ja tekemään lopulta tiivistetyn yhteenvedon.
Lisäksi edellä mainittujen ohella tarjolla on muun muassa tulkkaustoiminto kasvokkain käytävän keskustelun kääntämiseen, sekä muitakin käännöstoimintoja niin viesteissä kuin muistiinpanoissakin.
Käytetyimmiksi uusista Galaxy AI -tekoälytoiminnoista on helppo ennustaa nousevan generatiivisen kuvanmuokkauksen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samsungin Galleria-sovelluksessa kuvista voi generatiivisella muokkauksella Galaxy S24 -puhelimissa helposti siirtää tai poistaa kohteita. Kuvasta voi vaikkapa siirtää koiran parempaan paikkaan, ja tekoäly pyrkii täyttämään alkuperäiseen kohtaan jäävän tyhjän tilan älykkäästi täydentäen. Toiminto mahdollistaa myös kuvien suoristamisen – esimerkiksi Eiffel-tornin ollessa lomakuvassa vinossa, voi kuvan suoristaa ja tekoäly täyttää kuvan jälleen kokonaiseksi reunoiltaan.
Samsungin generatiivisen muokkauksen toiminnot vaikuttivat intuitiivisilta käyttää, mutta toki kaikissa tilanteissa niillä ei välttämättä vielä saavuteta toivottua lopputulosta. Välillä tekoäly onnistuu paremmin kuvan täyttämisessä, välillä heikommin. Kokeilimme esimerkiksi poistaa puhelimella napatusta kuvasta ikkunalla sijainneen suurikokoisen lyhdyn, mutta lopputuloksena tekoäly onnistui poistamaan lyhdyn kuvasta vain osittain, vaikka kohteen rajauksessa ei ollutkaan mitään vikaa.
Aukottomasti kuvien tekoälymuokkaus ei siis näytä vielä toimivan, mutta on jo vakuuttava ensiaskel uudenlaisiin mahdollisuuksiin. Selvää myös on, että näin helposti älypuhelinten galleriasovelluksessa suoraan esille tuotuna miljoonat ihmiset tulevat ensi kertaa kohtaamaan generatiivisen kuvanmuokkauksen mahdollisuudet.
Toinen kutkuttavimmista Samsungin esittelemistä Galaxy AI -tekoälytoiminnoista on puhelujen reaaliaikainen kaksisuuntainen käännös. Tätä emme testanneet, eikä toiminto toistaiseksi suomen kieltä tuekaan. Tuettuja kieliä on aluksi 13. Ttoiminnon mahdollinen hyöty on kuitenkin kenties eri tekoälytoiminnoista suurin: on valtava apu jo jos englantia puhumalla voi keskustella puhelimessa vaikkapa espanjankielisen ravintolan tai muun asiakaspalvelun työntekijän kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Hauskalta vaikuttava toiminto on myös Samsung-virtuaalinäppäimistön saama tekoälytoiminto, jolla kirjoittamiaan viestejä voi mukauttaa sävyltään erilaiseksi – asiallisemmaksi, rennommaksi tai vaikkapa someen sopivaksi – viimeisessä tapauksessa hashtagien kera. Tämä toimii heti alusta alkaen suomeksikin, ja ihan näppärän tuntuisesti.
Kokeellisempana toimintona Samsung on tuonut mukaan myös mahdollisuuden luomia omia uniikkeja taustakuvia tekoälyllä. Tältä osin Samsung ei ole mahdollistanut täysin vapaita pyyntöjä, vaan taustakuvia pääsee luomaan Samsungin antamista teemoista ja vaihtoehdoista valiten.
Kokonaisuutena Galaxy AI -toiminnot tuovat vähintäänkin kiinnostavaa kokeiltavaa, ja parhaimmillaan niistä voi olla suurtakin hyötyä. Samanaikaisesti on hyvä huomata, että Samsung on ripotellut tekoälyä eri toimintoihin ja sovelluksiin, muttei ole mitenkään perustavaa laatua olevalla tavalla lähtenyt muuttamaan älypuhelimen sovelluskeskeistä perusideaa.
Samsung ei myöskään lähtenyt ainakaan vielä nyt uudistamaan generatiivisen tekoälyn voimin Bixby-avustajaansa, vaan kaiken muun tekoälyhypen rinnalla vanha tuttu Bixby tuntuu unohdetun tyystin.
Kehittyneellä tekoälyllä on potentiaalia muuttaa merkittävästi koko älypuhelimen käyttökokemusta, mutta Galaxy S24 -puhelimet ja Galaxy AI ovat tässä vasta ensiaskel. Samsung ei ole lähtenyt muuttamaan käyttöliittymäänsä tai kaatamaan eri sovellusten raja-aitoja mullistavalla tavalla, joka yhdistäisi tekoälyn voimin eri palveluja ja helpottaisi erilaisia toimia.
Yhden mahdollisen tulevaisuuden vision tekoälyn hyödyntämisestä uudella tavalla alkuvuonna 2024 tarjosi jo CES-messujen yhteydessä esitelty startup-yrityksen Rabbit R1 -laite ja sen Rabbit OS -ohjelmisto. Rabbitin ratkaisussa käyttö ei perustu enää sovelluksiin, vaan sen sijaan haluttujen asioiden pyytämiseen laitteelta puhumalla. Laite on käytännössä tekoälyapuri, joka toteuttaa erilaisia siltä pyydettyjä asioita. Palveluihin verkkopalvelussa kirjautumisen jälkeen Rabbit R1:llä onnistuu puhumalla pyytäen esimerkiksi Uber-kyydin tilaaminen, ravintolavarauksen tekeminen, verkkokauppaostosten hoitaminen, lentolipun varaaminen, kappaleen lisääminen Spotify-soittolistalle ja niin edelleen.
Taustalla Rabbit OS -ohjelmisto toimii käyttäjän auktorisoimien verkkopalvelujen kanssa ja yrityksen kehittämä tekoälytoimintamalli ohjaa ohjelmistoa tekemään käyttäjien pyytämiä asioita. Toimintamallia on koulutettu esittämällä sille, miten ihmiset toteuttavat eri tehtäviä palveluissa.
Rabbitin laitteesta tuli heti esittelynsä jälkeen valtava hitti startup-firman mittakaavassa tarkasteltuna: uudenlaisia laitteita on myyty vain noin viikossa jo yli 40 000 kappaletta.
Kestävää menestystä Rabbitista ei välttämättä tule – varsinkin, jos älypuhelinvalmistajat onnistuvat tuomaan laitteisiinsa vastaavia houkuttelevia toimintoja, jotka voivat alkaa toden teolla muuttaa sitä millaiseksi älypuhelin on tähän asti mielletty. Samsungin jälkeen seuraavaksi katseet kääntyvät ennen kaikkea Googleen ja Appleen, joilta odotetaan suuria tekoälyuutisia niiden perinteisesti touko- ja kesäkuussa järjestettävissä (kehittäjä)tapahtumissa.
Samsungin mukaan Galaxy S24 -puhelimista ja Galaxy AI:sta alkaa uuden mobiilin tekoälyn aikakausi. Eikä se siinä varmaan väärässä ole. Se tarkoittaa myös, että Galaxy S24 -puhelinten Galaxy AI on vasta alkua ja tekoälyn kanssa saavutettaneen vielä asioita, joita kaikkia on vielä vaikea kuvitellakaan.
Jo nyt Samsung on kuitenkin onnistunut tuomaan tekoälyn voimin jotakin uutta ja houkuttelevaa huippupuhelimiinsa.
Mitä muuta uutta?
Galaxy AI -tekoälytoiminnot varastavat huomion Galaxy S24 -puhelimissa, mutta tällä kertaa Samsung on tehnyt muitakin mielenkiintoisia uudistuksia.
Toinenkin suuri parannus liittyy ohjelmistoon: Galaxy S24 -puhelimille on luvassa seitsemän sukupolvea käyttöjärjestelmäversiopäivityksiä sekä seitsemän vuotta tietoturvapäivityksiä, joten Samsung nostaa jälleen päivityslupauksensa uudelle tasolle vastaten Googlen Pixel 8 -puhelimillaan syksyllä 2023 näyttämää esimerkkiä. Seitsemän vuotta on jo sen verran pitkä aika, että todella harvalla lienee enää tarvetta pidempään tukiaikaan. Päivitystuen pidennyspeli alkaa olla siis pelattu nyt loppuun.
Rakenteellisesti Samsung on uudistanut Galaxy S24 -puhelimia hieman. Huippumalli Galaxy S24 Ultrassakin on nyt tasainen näyttö. Galaxy S6 -puhelimista alkanut kaarevuus on pikku hiljaa vähentynyt ja on nyt täysin historiaa. Samsungin mukaan muutoksen takana on käyttäjäpalaute sekä kynäkäytön helpottaminen. S Pen -kynä on edelleen Galaxy S24 Ultran erikoisuus.
Lisäksi Galaxy S24 Ultrassa on nyt ensi kertaa titaanirunko. Tässä Samsung seuraa nopeasti Applea, joka myös toi titaanirungon iPhone 15 Pro -puhelimiinsa syksyllä 2023.
Galaxy S24 Ultra on muodolltaan yhä hieman pyöristetty reunoiltaan, kun taas Galaxy S24:ssä ja S24+:ssa Samsung on siirtynyt tasaisiin sivuihin. Tämäkin on tuttua ennen kaikkea iPhoneista.
Laatutuntumaltaan Galaxy S24 -puhelimissa ei tietenkään ole moitteen sijaa. Kaikki kolme mallia tuntuvat kädessä todella laadukkaalta.
Lukuun ottamatta Galaxy S24 Ultran tasaantunutta näyttöä edestä ja takaa Galaxy S24 -puhelimet näyttävät käytännössä samalta kuin edeltäjänsä. Galaxy S24:ssä ja S24+:ssa näytöt ovat kasvaneet 0,1 tuumalla 6,2 ja 6,7 tuumaan. Ilman rinnakkain vertailua muutos jää helposti huomaamatta.
Mielenkiintoinen uudistus on Galaxy S24 Ultran näyttölasiksi tullut Corningin upouusi Gorilla Armor. Sen kerrotaan vähentävän heijastuksia jopa 75 prosentilla tavanomaiseen lasiin verrattuna, eivätkä väitteet vähemmästä heijastavuudesta ole tyhjiä puheita. Näytön luettavuus on aidosti parantunut. Lisäksi Gorilla Armorin pitäisi olla myös entistä selvästi kestävämpi.
Kameroissa ainoa todella merkittävä muutos on tapahtunut Galaxy S24 Ultrassa, kun edeltäjämallien 10 megapikselin 10x-telekamera on korvattu 50 megapikselin 5x-telekameralla. Optista zoomia on vähemmän, mutta kokonaisuutena ratkaisu vaikuttaa paremmalta. Suurempi tarkkuus mahdollistaa yhä tarkat kuvat 10x-tasollakin, minkä lisäksi useammin kuvaamiseen sopivalla 5x zoomilla kuvat ovat selkeästi aiempaa yksityiskohtaisempia, kun vältytään digitaaliselta zoomaamiselta.
Järjestelmäpiireissä on nyt eroa Galaxy S24:n ja S24+:n sekä S24 Ultran välillä.
Kaikissa Galaxy S23 -puhelimissa maailmanlaajuisesti oli Snapdragon 8 Gen 2 for Galaxy -järjestelmäpiiri, mutta nyt Euroopassa Galaxy S24 ja S24+ sisältävät Samsungin oman Exynos 2400:n ja ainoastaan Galaxy S24 Ultrasta löytyy maailmanlaajuisesti Qualcommin Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy. Mittauksissa piirien välillä voi olla pieniä eroja suorituskyvyssä, mutta todennäköisesti mitään käytännön merkitystä eroilla ei ole.
Lisäksi Galaxy S24:ssä (3 900 -> 4 000 mAh) sekä S24+:ssa (4 700 -> 4 900 mAh) akut ovat kasvaneet hieman, ja yhdessä niiden nyt myös saaman LTPO-näyttöteknologian kanssa, toiminta-ajoilla pitäisi olla mahdollisuus parantua huomattavalla tavalla edeltäjistä. Akunkestosta on kuitenkin mahdotonta vielä sanoa mitään, vaan se selviää vasta myöhemmin laajemmissa arvosteluissa.
Samsung Galaxy S24:n, Galaxy S24+:n ja Galaxy S24 Ultran tekniset tiedot
- Runko Armor Aluminum 2.0 -alumiinia Galaxy S24:ssä ja S24+:ssa, titaania Galaxy S24 Ultrassa, takapinta lasia
- Näyttö
- Galaxy S24: 6,2 tuuman LTPO AMOLED -näyttö 19,5:9-kuvasuhteella, 2340×1080 pikselillä (418 PPI), joustavasti mukautuvalla 1-120 hertsin virkistystaajuudella ja HDR10+ -tuella, Corning Gorilla Glass Victus 2 -lasi
- Galaxy S24+: 6,7 tuuman LTPO AMOLED -näyttö 19,5:9-kuvasuhteella, 3120×1440 pikselillä (516 PPI), joustavasti mukautuvalla 1-120 hertsin virkistystaajuudella ja HDR10+ -tuella, Corning Gorilla Glass Victus 2 -lasi
- Galaxy S24 Ultra: 6,8 tuuman LTPO AMOLED -näyttö 19,5:9-kuvasuhteella, 3120×1440 pikselillä (505 PPI), joustavasti mukautuvalla 1-120 hertsin virkistystaajuudella ja HDR10+ -tuella, Corning Gorilla Armor -lasi
- Ultraääniteknologian sormenjälkilukija näytön alla
- S Pen -kynätuki ja -säilytyspaikka Galaxy S24 Ultrassa
- Stereokaiuttimet ja Dolby Atmos -tilaäänituki
- Järjestelmäpiiri
- Galaxy S24 ja S24+: Samsung Exynos 2400 (4 nm, 10 keskussuoritinydintä, 1x 3,2 GHz Arm Cortex-X4 + 2x 2,9 GHz Arm Cortex-A720 + 3x 2,6 GHz Arm Cortex-A720 + 4x 1,95 GHz Arm Cortex-A520, Xclipse 940 -grafiikkasuoritin)
- Galaxy S24 Ultra: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 for Galaxy (4 nm, 8 keskussuoritinydintä, 1x 3,39 GHz Arm Cortex-X4 + 3x 3,1 GHz Arm Cortex-A720 + 2x 2,9 GHz Arm Cortex-A720 + 2x 2,2 GHz Arm Cortex-A520, Adreno 750 -grafiikkasuoritin)
- RAM-käyttömuisti (LPDDR5X) ja tallennusmuisti
- Galaxy S24: 8+128 tai 8+256 Gt
- Galaxy S24+: 12+256 tai 12+512 Gt
- Galaxy S24 Ultra: 12+256 Gt, 12+512 Gt tai 12 Gt + 1 Tt
- Ei muistikorttipaikkaa
- Takakamerat
- Galaxy S24 ja Galaxy S24+
- 50 megapikselin pääkamera 85 asteen kuvakulmalla, 1/1,56″ Samsung ISOCELL GN3 -kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla, f/1,8-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 12 megapikselin ultralaajakulmakamera 120 asteen kuvakulmalla, 1/2,55″ kennolla, 1,4 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- 10 megapikselin 3x optisen zoomin telekamera 36 asteen kuvakulmalla, 1/3,94″ kennolla, 1,0 mikronin pikselikoolla, f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 30x Space Zoom -digitaalizoom
- Galaxy S24 Ultra
- 200 megapikselin pääkamera 85 asteen kuvakulmalla, 1/1,3″ Samsung ISOCELL HP2 -kennolla, 0,6 mikronin pikselikoolla, f/1,7-aukolla, Super Clear Lens -linssillä ja optisella kuvanvakaimella
- 12 megapikselin ultralaajakulmakamera 120 asteen kuvakulmalla, 1/2,55″ kennolla, 1,4 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- 10 megapikselin 3x optisen zoomin telekamera 36 asteen kuvakulmalla, 1/3,52″ kennolla, 1,12 mikronin pikselikoolla, f/2,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 50 megapikselin 5x optisen zoomin telekamera 22 asteen kuvakulmalla, 1/2,51″ kennolla, 0,7 mikronin pikselikoolla, f/3,4-aukolla ja optisella kuvanvakaimella
- 100x Space Zoom -digitaalizoom
- Galaxy S24 ja Galaxy S24+
- Videokuvaus jopa 8K-tarkkuudella
- 12 megapikselin automaattitarkenteinen etukamera 80 asteen kuvakulmalla, 1/3,2″ kennolla, 1,12 mikronin pikselikoolla ja f/2,2-aukolla
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa ja eSIM
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- Wi-Fi 6E -tuki Galaxy S24:ssä ja S24+:ssa, Wi-Fi 7 S24 Ultrassa, Bluetooth 5.3 -yhteys, NFC-lähiyhteys
- UWB-lähilaitepaikannus Galaxy S24+:ssa ja S24 Ultrassa
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo / QZSS -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / barometri / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin / Hall-tunnistin
- USB-C-liitäntä (USB 3.2 Gen 1)
- Akku ja lataus
- Galaxy S24: 4 000 milliampeeritunnin akku ja 25 watin pikalataus (30 minuutissa 50 %)
- Galaxy S24+: 4 900 milliampeeritunnin akku ja 45 watin pikalataus (30 minuutissa 65 %)
- Galaxy S24 Ultra: 5 000 milliampeeritunnin akku ja 45 watin pikalataus (30 minuutissa 65 %)
- 15 watin langaton lataus ja langaton virranjako eli käänteinen langaton lataus
- Mitat ja paino
- Galaxy S24: 147 x 70,6 x 7,6 millimetriä ja 167 grammaa
- Galaxy S24+: 158,5 x 75,9 x 7,7 millimetriä ja 196 grammaa
- Galaxy S24 Ultra: 162,3 x 79 x 8,6 millimetriä ja 232 grammaa
- IP68-luokitellusti pöly- ja vesitiivis rakenne
- Android 14 -käyttöjärjestelmäversio osana Samsung One UI 6.1 -ohjelmistoa
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »