Verkkoteknologiayhtiö Nokia järjestää tänään sijoittaja- ja analyytikkotilaisuuden, jossa se läpikäy tilannettaan ja näkymiään.
Kello 14 alkavan tilaisuuden alla Nokia on jo kertonut tiedotteessa strategiansa edistymisestä sekä odotuksisaan tuleville vuosille.
Nokian liiketoiminta kehittyi elokuussa 2020 toimitusjohtajana aloittaneen Pekka Lundmarkin johdolla kohtuullisen hyvin viime vuosien ajan, mutta kuluva vuosi on ollut haastavampi. 5. joulukuuta jysähti sitten uutispommi, kun yhdysvaltalainen AT&T kertoi sopimuksestaan Ericssonin kanssa. Viisivuotinen ja lähemmäs 14 miljardin dollarin sopimus tarkoittaa Nokian käytännössä menettävän AT&T:n radioverkkoasiakkaana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokialle kyse on merkittävästä iskusta, johon yhtiö tavallaan osin varautui jo etukäteen ilmoittamalla kustannussäästöjen hakemisesta ja henkilöstövähennyksistä lokakuussa. Nokian tavoitteena on saavuttaa vuositasolla 800–1 200 miljoonan euron bruttokustannussäästöt kolmen vuoden kuluessa, eli vuonna 2026. Tavoite tarkoittaa 10–15 prosentin vähennystä henkilöstökuluissa, ja sen seurauksena Nokia on vähentämässä 9 000 – 14 000 työntekijää, jopa 16 prosenttia henkilöstöstään.
Osana aiemmin ilmoitettuja muutoksia Nokia on siirtämässä myynnin osaksi liiketoimintaryhmiään tehden niistä entistä itsenäisemmin.
Jatkossa liiketoimintaryhmillä on lisäksi suurempi strateginen itsenäisyys tehdä kasvua tukevia investointeja, uudistaa tuote- ja palveluvalikoimiansa sekä solmia strategisia kumppanuuksia.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt Nokia on kertonut, että liiketoimintaryhmien itsenäisyyden lisääntyessä entisestään Nokia alkaa myös raportoida kassavirtaan sekä alueelliseen liikevaihtoon liittyvät tunnusluvut liiketoimintaryhmätasolla vuodesta 2024 alkaen. Tämä lisää läpinäkyvyyttä ja auttaa sijoittajia arvioimaan kunkin liiketoimintaryhmän taloudellista tulosta aiempaa paremmin.
Nokia käy tiedotteessaan läpi myös sen eri liiketoimintaryhmien nykytilannetta.
Nokian mukaan Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmä on laajentanut teknologiajohtajuuttaan ja sen liikevaihto kasvaa markkinoita nopeammin, Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmä on parantanut tuotteidensa kilpailukykyä, ottanut johtavan aseman 5G:ssä ja kasvattanut markkinaosuuttaan, Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmän liikevaihto on kasvanut markkinoita nopeammin viidellä strategisella kasvualueellaan, mukaan lukien yritysasiakkaiden langattomissa verkoissa, samalla kun se on uudistanut tuote- ja palveluvalikoimaansa ja Teknologia-liiketoimintaryhmä on laajentanut liiketoimintaansa uusille alueille, kuten autoteollisuuteen, multimediaan sekä kuluttajaelektroniikkaan. Se on myös solminut uudet, pitkäaikaiset patenttilisenssisopimukset Applen ja Samsungin kanssa.
”Tänään kerrotut toimenpiteet vievät meitä jälleen eteenpäin vuonna 2021 aloittamassamme uudistusprosessissa. Kun aloitin Nokian toimitusjohtajana, päätimme siirtyä end-to-end-malliin pohjautuvasta strategiasta toimintamalliin, jossa meillä on neljä tulosvastuullista liiketoimintaryhmää tavoitteenaan tarjota markkinoiden johtavaa teknologiaa. Liiketoimintaryhmämme ovat keskenään hyvin erilaisia: niillä on erilaiset asiakkaat, T&K-vaatimukset, markkinoiden syklit, kassavirtaprofiilit ja kannattavuustavoitteet. Tämän takia kerroimme lokakuussa toimenpiteistä, joiden avulla teemme liiketoimintaryhmistämme aiempaa itsenäisempiä ja ketterämpiä, jolloin ne voivat entistä paremmin tarttua mahdollisuuksiin omilla markkinoillaan”, kommentoi Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Lisäksi päivitämme Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän strategiaa, jotta se voi paremmin luoda arvoa keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä. Muut liiketoimintaryhmät edistyvät hyvin tavoitteissaan: Verkkoinfrastruktuurin tilauskertymä on kasvussa useissa liiketoiminnoissa, ja Pilvi- ja verkkopalvelut on suoriutunut vahvasti vuonna 2023. Uskomme, että sen hyvä vauhti jatkuu 5G-ydinverkoissa, yritysasiakkaissa ja verkkojen kaupallistamiseen liittyvissä ratkaisuissa. Tavoitteenamme on, että asiakkaamme saavat verkkoinvestoinneistaan enemmän irti, ja me voimme luoda lisäarvoa osakkeenomistajillemme”, toimitusjohtaja Pekka Lundmark jatkaa.
Nokian mukaan sijoittaja- ja analyytikkotilaisuudessa Matkapuhelinverkkojen johtaja Tommi Uitto tulee kertomaan, kuinka liiketoimintaryhmä on päivittämässä strategiaansa. Liiketoimintaryhmä on alkanut järjestellä toimintojaan uudelleen kannattavuuden ja joustavuuden lisäämiseksi. Se aikoo myös jatkossa investoida teknologiajohtajuuteen ja turvata tarvittavat resurssit tutkimukseen ja kehitykseen.
Näiden vuoteen 2026 mennessä toteutettavien toimenpiteiden ansiosta liiketoimintaryhmän on mahdollista yltää kaksinumeroiseen liikevoittoprosenttiin noin 10 miljardin euron liikevaihdolla, mihin tällä hetkellä vaadittaisiin noin 11,5 miljardia euroa. Operaattoriasiakkaiden lisäksi liiketoimintaryhmä laajentaa liiketoimintaansa kasvaville alueille, kuten yritysasiakkaisiin, Cloud RAN ja O-RAN -ratkaisuihin sekä puolustussektorille.
Pilvi- ja verkkopalveluiden johtaja Raghav Sahgal kertoo liiketoimintaryhmänsä strategiasta, jolla se tähtää edelläkävijäksi tulevaisuuden pilviteknologiaan ja as-a-service -palveluihin pohjautuvissa verkkoratkaisuissa. Raghav esittelee muun muassa liiketoimintaryhmän suunnitelmia laajentaa yritysasiakasliiketoimintaa ja tuoda SaaS- ja Network as Code -ratkaisut liiketoimintamallinsa keskiöön. Esityksessään Raghav kertoo liiketoimintaryhmän viidestä strategisesta kasvualueesta, joihin kuuluvat yksityiset langattomat verkot, tekoäly ja analytiikka, tietoturva, digitaaliset ratkaisut sekä 5G-ydinverkot.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian kevennetyt konsernitoiminnot keskittyvät jatkossa konsernitason strategisiin suuntaviivoihin ja yhteisiin tehtäviin, kuten tulosohjaukseen, liiketoimintaportfolioon sekä määräystenmukaisuuteen. Yhtiö jatkaa panostustaan pitkän aikavälin tutkimukseen Nokia Bell Labsin avulla. Tähän liittyen Nokia on myös päättänyt perustaa startup-studion, joka yhdessä uusien pääomasijoittajakumppanuuksien kanssa auttaa kaupallistamaan Nokia Bell Labsin teknologioita Nokian ydintoimintojen ulkopuolella.
Vuoden 2026 liikevoittotavoite laski 14 prosentista 13 prosenttiin
Nokia kertoi tänään myös laskeneensa vuoteen vuoteen 2026 mennessä saavutettavan vertailukelpoisen liikevoittoprosentin tavoitettaan. Uusi tavoite on vähintään 13 prosenttia, kun aiempi tavoite oli vähintään 14 prosenttia. Nokian mukaan se uskoo edelleen, että vähintään 14 prosentin liikevoittoprosenttitavoite on mahdollista saavuttaa, mutta päätyi muuttamaan arviota varomaisemmaksi johtuen Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän tämänhetkisestä markkinatilanteesta.
Nokia uskoo, että vuoden 2026 jälkeen kannattavuutta on mahdollista parantaa edelleen ja että vähintään 14 prosentin tavoite on saavutettavissa pitkällä aikavälillä. Nokia tähtää siihen, että sekä Verkkoinfrastruktuuri- että Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmä kasvaa markkinoita nopeammin vuoteen 2026 saakka. Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän haasteet jatkuvat vuonna 2024 ja 2025, ennen kuin se yltää jälleen markkinoita nopeampaan kasvuun vuonna 2026.
Muut Nokian tavoitteet säilyvät ennallaan. Näihin lukeutuvat kokonaisuutena markkinoita nopeampi kasvu sekä 55–85 prosentin vapaa kassavirta suhteessa vertailukelpoiseen liikevoittoon.
Vuonna 2026 Nokia odottaa eri liiketoimintaryhmistään Verkkoinfrastruktuurilta 12-15 prosentin liikevoittoa, Matkapuhelinverkoilta 6-9 prosentin liikevoittoa, Pilvi- ja verkkopalveluilta 7-10 prosentin liikevoittoa ja Teknologialta yli 1,1 miljardin euron liikevoittoa. Konsernin yhteiset toiminnot ja muut tuovat noin 300 miljoonaa euroa kuluja.
Vuoden 2024 ohjeistus tulossa vasta tammikuun lopulla – alustavat oletukset jo julki
Nokia tulee antamaan ohjeistuksensa vuodelle 2024 vasta vuoden 2023 viimeisen neljänneksen taloudellisen katsauksen yhteydessä 25. tammikuuta 2024, mutta kertoi jo nyt alustavista oletuksista vuoden 2024 näkymilleen.
Nokia toteaa, että vaikka Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän markkinaympäristö pysyy haastavana, muut liiketoimintaryhmät ovat hyvässä vauhdissa etenemässä kohti pitkän aikavälin tavoitteitaan.
Nokian mukaan Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän tilauskertymä on kasvussa useissa liiketoiminnoissa. IP Networks -liiketoiminnassa kysyntä kasvaa webscale-toimijoiden ja yritysasiakkaiden osalta, ja Fixed Networks -liiketoiminnassa kysyntä on palautumassa julkisen rahoituksen vauhdittamana vuoden 2024 toisella puoliskolla. Lisäksi Optical Networks -liiketoiminta on hyvässä vireessä vahvan tuotevalikoiman ansiosta. Nokia olettaa tällä hetkellä, että Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmä palaa kaikkien liiketoimintayksiköittensä vauhdittamana liikevaihdon kasvuun, joka ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta on prosentteina yksinumeroisen vaihteluvälin keskivaiheilla. Liikevoittoprosentin ennakoidaan pysyvän pääosin vakaana.
Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmässä kysyntäympäristö säilyy haastavana, sillä kohdemarkkinat pienentyivät vuonna 2023 ja 5G-verkkojen rakentamisen nopea tahti on tasoittumassa Intiassa vuonna 2024. Tästä syystä ja koska AT&T päätti keskittää radioverkkonsa toiselle toimittajalle, Matkapuhelinverkot-liiketoimintaryhmän liikevaihdon odotetaan laskevan. Koska liiketoimintaryhmä on ryhtynyt toimenpiteisiin kustannustensa alentamiseksi, Nokia kuitenkin olettaa, että Matkapuhelinverkot yltää matalaan yksinumeroiseen liikevoittoprosenttiin.
Pilvi- ja verkkopalvelut -liiketoimintaryhmä on suoriutunut Nokian mukaan vahvasti vuonna 2023. Vuonna 2024 se odottaa kohtalaista liikevaihdon kasvua ilman valuuttakurssimuutosten vaikutusta, sillä 5G-ydinverkon käyttöönotot jatkuvat tasaisesti ja yritysasiakasliiketoiminta kasvaa vakaasti. Liiketoimintaryhmän liikevoittoprosentin oletetaan säilyvän pääosin vakaana tai kasvavan hieman.
Teknologia-liiketoimintaryhmä pyrkii edelleen ratkaisemaan käynnissä olevat neuvottelut ja oikeudenkäynnit lisenssien uusimiseksi tiettyjen älypuhelinasiakkaiden kanssa. Jos nämä neuvottelut saadaan päätökseen vuoden 2023 loppuun mennessä, Nokia odottaa Teknologia-liiketoimintaryhmän vuoden 2024 liikevoiton olevan yli 1,0 miljardia euroa. Jos neuvotteluja ei saada päätökseen vuoden 2023 loppuun mennessä, vaan ne ratkaistaan vuonna 2024, Nokia odottaa hyötyvänsä enemmän aikaisempiin kausiin liittyvistä maksuista.
Lisäksi Nokia ennakoi, että konsernin yhteisten toimintojen kulut ovat noin 350 miljoonaa euroa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »