Hurja perjantaina käynnistynyt draama tekoäly-yhtiö OpenAI:n johdon ja tulevaisuuden ympärillä näyttää viimein saavuttavan ratkaisunsa.
OpenAI tiedotti keskiviikkona Suomen aikaa saavuttaneensa periaatteellisen sopimuksen hallituksen perjantaina erottaman toimitusjohtajan Sam Altmanin ja hallituksen puheenjohtajan paikalta pois potkiman Greg Brockmanin, joka tämän seurauksena jätti myös aiemman tehtävänsä OpenAI:n johdossa President-tittelillä, paluusta yhtiön johtoon.
Näin ollen Altman ja Brockman eivät siirrykään Microsoftille aiemmin ilmoitetulla tavalla, kuten jo aiemmassa artikkelisamme ounastelimme lopputulemaksi. Sen sijaan Altman on palaamassa takaisin OpenAI:n toimitusjohtajaksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samalla OpenAI:n hallitus on uudistunut. Uusina henkilöinä hallitukseen tulevat heti puheenjohtajaksi teknologia-alan vaikuttaja Bret Taylor (aiemmin muun muassa Facebookin teknologiajohtaja ja Salesforcen toinen toimitusjohtaja) ja jäseneksi entinen Yhdysvaltain valtiovarainministeri Larry Summers. Vanhoista jäsenistä hallituksessa jatkaa toistaiseksi Quoran perustaja-toimitusjohtaja Adam D’Angelo. Aiemmista jäsenistä pois jäävät OpenAI:n päätutkija (chief scientist) Ilya Sutskever sekä Tasha McCauley (teknologiayrittäjä) sekä Helen Toner (Georgetown Center for Security and Emerging Technology)
The Vergen lähteiden mukaan OpenAI:n edellä mainitun uuden hallituksen ainoa tehtävä olisi kuitenkin valita uusi laajempi hallitus, joka koostuisi jopa yhdeksästä jäsenestä. Laajempaan hallitukseen odotetaan raportoidusti edustusta myös OpenAI:n kumppanilta Microsoftilta sekä Altmania itseään.
Wall Street Journalin lähteet kertovat myös, että osana paluusopimusta OpenAI:n uusi hallitus ja Altman ovat sopineet, että Altmanin erottamisesta ja sen jälkeisistä tapahtumista suoritetaan itsenäinen tutkinta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Altman ja Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella ovat kommentoineet ratkaisua X-palvelussa.
”Rakastan OpenAI:ta, ja kaikki, mitä olen tehnyt viime päivinä, on palvellut tämän tiimin ja sen mission pitämistä yhdessä. Kun päätin liittyä Microsoftiin sunnuntai-iltana, oli selvää, että se oli paras polku minulle ja tiimille. Uuden hallituksen ja Satyan tuen ansiosta odotan innolla paluuta OpenAI:n palvelukseen ja rakentavani vahvaa kumppanuuttamme Microsoftin kanssa”, toteaa Sam Altman.
”Olemme rohkaistuneita OpenAI:n hallituksen muutoksista. Uskomme, että tämä on ensimmäinen olennainen askel tiellä kohti vakaampaa, paremmin perillä olevaa ja tehokkaampaa hallintoa. Sam, Greg ja minä olemme puhuneet ja sopineet, että heillä on keskeinen rooli yhdessä OAI:n johtoryhmän kanssa sen varmistamisessa, että OAI jatkaa menestymistä ja rakentaa tehtäväänsä. Odotamme innolla, että voimme rakentaa vahvaa kumppanuuttamme ja tarjota tämän seuraavan sukupolven tekoälyn arvon asiakkaillemme ja kumppaneillemme”, Satya Nadella puolestaan kommentoi.
Perjantai-iltana Suomen aikaa kaikki lähti liikkeelle lähti siitä, kun OpenAI:n hallitus, raportoidusti jäsenensä, OpenAI:n päätutkijan Ilya Sutskeverin johdolla erotti toimitusjohtaja Sam Altmanin. Syyksi kerrottiin luottamuspula. Samalla hallituksen puheenjohtajana aiemmin toiminut Greg Brockman syöstiin pois hallituksesta. Brockman veti tapahtuneesta johtopäätöksensä ja irtisanoutui työstään OpenAI:n johdossa, jossa hän oli työskennellyt President-tittelillä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Viikonlopun aikana nähtiin hurjaa vääntöä, kun Microsoft ja muut OpenAI:n sijoittajat yrittivät palauttaa Altmanin ja Brockmanin takaisin johtotehtäviinsä yhtiössä. Sopua OpenAI:n hallituksen kanssa tästä ei kuitenkaan viikonloppuna syntynyt, vaan OpenAI:n hallitus nimitti lopulta uudeksi väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi Twitchin perustajan, Emmett Shearin. Perjantaina väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi oli nimitetty OpenAI:n teknologiajohtaja Mira Murati.
Kuten nyt tiedetään, tämäkään ei ollut tilanteen päätepiste. Ajan kanssa lähes kaikki OpenAI:n työntekijät allekirjoittivat vaatimuksen OpenAI:n hallitukselle erota ja palauttaa Altman ja Brockman tehtäviinsä, tai työntekijät jättäisivät OpenAI:n ja suuntaisivat Altmanin ja Brockmanin kanssa Microsoftille. Mukana allekirjoittaneiden joukossa oli myös Ilya Sutskever, jonka on raportoitu alun perin johtaneen OpenAI:n hallituksessa toimia Altmanin erottamiseksi.
Työntekijöiden ja sijoittajien asettaman paineen myötä lopulta OpenAI:n hallituksella ei oikein ollutkaan muuta vaihtoehtoa kuin hyväksyä Altmanin ja Brockmanin paluu, sillä muuten OpenAI:sta ei olisi jäänyt paljoa jäljelle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OpenAI:n rakenne on poikkeuksellinen. Se perustettiin voittoa tavoittelemattomana organisaationa vuonna 2015. Vuonna 2019 toiminta uudelleenjärjesteltiin mahdollistamaan rahoituksen nostaminen sijoittajilta, säilyttäen kuitenkin taustalla alkuperäinen tavoite ja hallintorakenne. Voittoa tavoittelemattoman OpenAI, Incin alla toimii nykyisin voittoa tavoitteleva tytäryhtiö OpenAI Global LLC. Ulkopuoliset sijoittajat voivat saada OpenAI:hin tekemilleen sijoituksille tuottoa rajoitetun määrän monimutkaisen rakenteen kautta. Suoraa määräysvaltaa niillä ei ole OpenAI:n toimintaan ollut.
Microsoftille kannalta lopputulos on kaksijakoinen.
Alkujaan OpenAI:n epävakautuminen johdon muutosten ja työntekijöiden pakenemisen myötä nähtiin valtavaksi takaiskuksi erityisesti Microsoftille, joka on rakentanut strategiansa tekoälyn ja OpenAI-kumppanuuden varaan. Tältä osin tilanne kuitenkin muuttui ratkaisevasti, kun Microsoft ilmoitti Altmanin ja Brockmanin rekrytoinnista.
Lopulta, kun Altman ja Brockman palaavatkin OpenAI:n johtoon, palataan taas lähelle lähtötilannetta – joskin Microsoftille astetta suotuisammin. OpenAI:n hallintomalli uudistunee vakaammaksi ja Microsoft saa edustajansa hallitukseen. Microsoftin voi nähdä selviytyneen hurjan väännön jälkeen tilanteesta voittajana.
Microsoft hyödyntää nykyisin OpenAI:n kehittämää tekoälyteknologiaa, kuten kielimalleja, omissa tuotteissaan ja ylipäänsä koko Microsoftin toiminnassa tekoälyn hyödyntäminen on nyt kaiken keskiössä, joten OpenAI:lla on Microsoftille suuri merkitys.
Microsoft on kaikkiaan sijoittanut tai sitoutunut sijoittamaan OpenAI:hin tiettävästi noin 13 miljardia dollaria. Tammikuussa 2023 vahvistettu Microsoftin monivuotinen, jopa 10 miljardin dollarin jättisijoitus OpenAI:hin, on kesken ja merkittävä osa sijoituksesta toimitetaan OpenAI:lle käytännössä Microsoftin tarjoamina pilvipalveluina, joita tekoälyn kehittäminen ja hyödyntäminen vaatii valtavassa mittakaavassa.
Vanhan johdon palaamisen ja työntekijöiden massairtisanoutumisen toteutumatta jäämisen myötä OpenAI:n päässee palaamaan takaisin normaaliin toimintaan. Merkittävää tämä on erityisesti suuren suosion saavuttaneen ChatGPT-palvelun osalta. Se oli vaarassa ajautua tuuliajolle, mutta nyt sen tulevaisuus näyttää jälleen valoisammalta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »