ChatGPT:stä tunnetun, tekoälyn kehityksen kärjessä viime ajat kulkeneen OpenAI:n ympärille kehkeytyi perjantaista alkaen hurja vääntö, kun OpenAI:n hallitus erotti toimitusjohtajan Sam Altmanin. Nyt tilanne on saavuttanut ainakin jonkinlaisen väliratkaisun, kun viikonlopun käänteiden jälkeen on käynyt selväksi, ettei Altman ole palaamassa OpenAI:n johtoon.
Alkuperäisessä tiedotteessaan perjantai-iltana Suomen aikaa OpenAI:n hallitus totesi syyksi luottamuspulan, ja ettei Altman ole ollut ”johdonmukaisesti avoin viestinnässään hallituksen kanssa, mikä esti sen kykyä hoitaa velvollisuuksiaan”.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sittemmin raportit ovat kertoneet taustalla olleen näkemyserot siitä, kehittääkö OpenAI tekoälyä turvallisella tavalla sekä miten OpenAI:n tulisi muuttaa teknologiaansa liiketoiminnaksi. Käytännössä kyseessä voidaan nähdä olleen valtataistelu OpenAI:n tekoälytutkimusta painottavien ja toisaalta teknologian kaupallistamista kannattavien johtohenkilöiden välillä.
Altmanin erottaminen tuli yllätyksenä poikkeuksellisella rakenteella toimivan OpenAI:n tärkeimmälle kumppanille Microsoftille ja muille sijoittajille, jotka viikonlopun aikana yrittivätkin saada Altmanin palautettua toimitusjohtajaksi yhdessä OpenAI:n tiettyjen johtajien ja henkilöstön kanssa.
Lopulta OpenAI:n hallitus ei kuitenkaan taipunut esitettyihin vaatimuksiin, eivätkä Altman tai samalla OpenAI:n hallituksen puheenjohtajan paikalta pois potkittu, yhtiön johdossa President-tittelillä toiminut, mutta Altmanin potkujen jälkeen irtisanoutunut Greg Brockman ole palaamassa OpenAI:lle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sen sijaan OpenAI:n hallitus päätyi viikonlopun väännön jälkeen nimittämään uuden väliaikaisen toimitusjohtajan alun perin perjantaina uudeksi väliaikaiseksi toimitusjohtajaksi nostetun teknologiajohtajan Mira Muratin tilalle.
OpenAI:n uusi väliaikainen toimitusjohtaja on aiempi Twitchin toimitusjohtaja Emmett Shear.
Teknologiajohtaja Murati oli mukana toimissa, joilla Altman ja Brockman yritettiin saada takaisin OpenAI:lle. Muratin jatkosuunnitelmista viimeisimpien käänteiden jälkeen ei ole vielä tietoa.
Altmanin paluun toteutumatta jääminen johti kuitenkin heti sunnuntaina jo kymmenien OpenAI:n työntekijöiden irtisanoumiseen, raportoi The Information. Microsoftin ja sijoittajien lisäksi laaja joukko OpenAI:n työntekijöitä tuki Altmanin ja Brockmanin paluuta johtotehtäviinsä.
Altman ja Brockman eivät ole toistaiseksi julkistaneet jatkosuunnitelmiaan, mutta heidän odotetaan nyt perustavan uuden oman tekoäly-yhtiönsä, joka voi houkutella mukaan monia entisiä OpenAI:n entisiä työntekijöitä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Päivitetty kello 10.28: Oman uuden yhtiön perustamisen sijaan Altman ja Brockman siirtyvätkin Microsoftille johtamaan uutta tekoälyryhmää. Lue lisää uudemmasta artikkelistamme.
Viikonlopun aikana kuultiin jo raportteja, joiden mukaan Microsoft tulee harkitsemaan sijoittamista Altmanin uuteen yritykseen. Lopulta uuden yrityksen sijaan he liittyvätkin Microsoftin leipiin.
///
OpenAI:n epävakautuminen johdon muutosten ja työntekijöiden pakenemisen myötä on valtava takaisku erityisesti Microsoftille, joka on rakentanut strategiansa tekoälyn ja OpenAI-kumppanuuden varaan.
Microsoft hyödyntää OpenAI:n kehittämää tekoälyteknologiaa, kuten kielimalleja, omissa tuotteissaan ja ylipäänsä koko Microsoftin toiminnassa tekoälyn hyödyntäminen on nyt kaiken keskiössä.
Julkisesti Microsoft kommentoi Altmanin potkujen jälkeen suhdettaan OpenAI:hin sopuisaan sävyyn, mutta todellisuudessa kulissien takana Microsoft ja toimitusjohtaja Satya Nadella olivat raportoidusti erittäin pettyneitä ja jopa raivoissaan tilanteesta. Lopulta Microsoft myös näyttää epäonnistuneen Nadellan vahvasti ajamassa Altmanin palauttamisessa johtoon.
Taustalla viikonlopun draamassa on OpenAI:n poikkeuksellinen rakenne. Se perustettiin voittoa tavoittelemattomana organisaationa vuonna 2015. Vuonna 2019 toiminta uudelleenjärjesteltiin mahdollistamaan rahoituksen nostaminen sijoittajilta, säilyttäen kuitenkin taustalla alkuperäinen tavoite ja hallintorakenne. Voittoa tavoittelemattoman OpenAI, Incin alla toimii nykyisin voittoa tavoitteleva tytäryhtiö OpenAI Global LLC. Ulkopuoliset sijoittajat voivat saada OpenAI:hin tekemilleen sijoituksille tuottoa rajoitetun määrän monimutkaisen välirakenteen kautta. Suoraa määräysvaltaa tai edes hallituspaikkaa sijoittajilla ei OpenAI:ssa ole ollut.
OpenAI:n hallitukseen, joka Altmanin erotti, kuuluvat OpenAI:n yksi perustaja ja päätutkija (chief scientist) Ilya Sutskever sekä itsenäiset jäsenet Adam D’Angelo (Quoran toimitusjohtaja), Tasha McCauley (teknologiayrittäjä) sekä Helen Toner (Georgetown Center for Security and Emerging Technology).
Erityisesti Sutskeverin on raportoitu olleen aktiivinen Altmanin poistamisessa yhtiön johdosta. Erimielisyyksien OpenAI:n johdossa on raportoitu kärjistyneen aiemmin marraskuussa pidetyn kehittäjäpäivän julkistusten myötä.
OpenAI:n tulevaisuuden viikonlopun tapahtumat asettavat erittäin kyseenalaiseksi. Se on ollut toistaiseksi johtavassa asemassa viime aikoina nopeasti edenneessä tekoälyn kehityksessä, mutta johdon vaihtuminen, vähintään kymmenien keskeisten työntekijöiden irtisanoutuminen ja tuotteiden kaupallistamisen sijaan nähtävästi valtataistelussa voiton ottanut tutkimuksen ja tekoälyn kanssa varovaisesti etenemisen linja voi heikentää OpenAI:n asemaa tekoälyyn liittyvän liiketoiminnan eteenpäin viemisessä.
On myös epäselvää, miten OpenAI:n ja Microsoftin välinen suhde tulee kehittymään.
Tammikuussa 2023 vahvistettu Microsoftin monivuotinen, jopa 10 miljardin dollarin jättisijoitus OpenAI:hin, on kesken ja merkittävä osa sijoituksesta toimitetaan OpenAI:lle käytännössä Microsoftin tarjoamina pilvipalveluina, joita tekoälyn kehittäminen ja hyödyntäminen vaatii valtavassa mittakaavassa. Sopimuksen kaikista yksityiskohdista ei ole tietoa, mutta Microsoft voisi tiettävästi ainakin osittain vetäytyä sopimuksesta, jos sen niin haluaisi tehdä. Käytännössä toistaiseksi lyhyellä aikavälillä Microsoftilla ei kuitenkaan ole mitään korvaavaa vaihtoehtoa yhteistyön jatkamiselle OpenAI:n kanssa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »