Huawei FreeBuds Pro 3 on Huawein vuoden 2023 vaihtoehto huippuluokan täyslangattomiksi nappikuulokkeiksi.
FreeBuds Pro 3 jakaa edeltäjänsä muotoilun tuoden kuitenkin muutamia tärkeitä parannuksia. Myös äänenlaatua on edelleen hiottu ja melunvaimennusta tehostettu, Huawei kuvailee.
Huawein omien sanojen mukaan kuulokkeissa on pyritty yhdistämään tasapainoinen muotoilu ja luokkansa johtava ääniteknologia. Edeltävät FreeBuds Pro 2 -kuulokkeet osoittautuivat laadukkaiksi kuulokenapeiksi, mikä nostaa odotukset korkealle FreeBuds Pro 3:n osalta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
10. marraskuuta 2023 myyntiin tulleiden Huawei FreeBuds Pro 3 -kuulokkeiden suositushinta Suomessa on 199 euro3. Värivaihtoehtoja on kolme: valkoinen (Ceramic White), harmaanhopea (Silver Frost) ja vihreä (Green).
Paranneltu muotoilu ja helpompi hallinta
Kauppojen hyllyt notkuvat väärällään erilaisia täyslangattomia nappikuulokkeita. Perinteisten kuulokevalmistajien ohella miltei kaikilla puhelinbrändeillä on omat vaihtoehtonsa.
Vaikka Huawein älypuhelimet ovatkin kadonneet Suomen markkinoilta, on sen kuulokkeilla ja älykelloilla yhä vahva asemansa. FreeBuds Pro 3 asettuu Huawein täyslangattomien nappikuulokkeiden malliston huipulle.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Ulkoisesti Huawei FreeBuds Pro 3 -kuulokkeet ovat hyvin samanlaiset kuin edeltäjänsä. Miellyttävä, paksuhko ja ovaalin muotoinen kotelo sisältää tutusti LED-merkkivalon sekä parituspainikkeen, ja itse kuulokkeet istuvat koloissaan jykevästi magneettien ansiosta.
Nyt koteloon on lisätty myös merkkiääni, joka kilahtaa paritustilaan siirryttäessä. Ääni kertoo myös, kun uusi yhteys on luotu.
Lasikotelo on saranaa myöten jykevä ja laatutuntuma oivallinen, mikä pätee myös itse kuulokkeisiin. Niiden nanoprosessoitu lasimateriaali on kiiltävä ja arvokkaan oloinen, minkä ohella se Huawein mukaan parantaa äänenlaatua.
Kukin kuuloke painaa 5,8 grammaa, latauskotelo taas 45 grammaa, mikä on hiuksenhienosti edeltäjää vähemmän. Kuulokkeen muotoilu on tuttu ja käyttömukavuus kohdallaan – kaikki testimme aikana kuulokkeita kokeilleet löysivät nopeasti paketista oikean kokoiset silikonitulpat ja kuvailivat korvatuntumaa miellyttäväksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Äkkivilkaisulla näyttää, ettei kuulokkeiden muotoilulle olisi vuodessa tapahtunut mitään. Lähempi tarkastelu kuitenkin paljastaa pienen, mutta sitäkin merkittävämmän eron: kuulokkeen varsiosassa on nyt pienoinen lovi, joka helpottaa puristuskomentojen käyttöä.
FreeBuds Pro 3 tukee sekä pyyhkäisy- että puristuseleitä, mikä on kosketuskomentoja harvinaisempi tapa hallinnoida esimerkiksi melunvaimennusta. Siinä missä viime vuonna oikean puristuskohdan löytäminen tuotti toisinaan ongelmia, onnistuu käyttö FreeBuds Pro 3:lla ongelmitta loven ansiosta.
Pienistäkin muutoksista on toisinaan suuresti iloa, ja Huawei FreeBuds Pro 3:n käyttö on toden totta mukavampaa loviratkaisun ansiosta. Puristuseleet toimivat hienosti aiemminkin, mutta nyt niihin tottuminen on vieläkin nopeampaa.
Puristuseleitä voi itse mukauttaa Huawein AI Life -sovelluksella, johon paneudutaan arvostelussa lisää hieman tuonnempana. Oletuksena pitkä puristus aktivoi melunvaimennuksen tai läpikuuluvuustilan lyhyen napautuksen tauottaessa toistoa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Komennoilla voi myös esimerkiksi vastaanottaa tai hylätä puhelun, kun taas pyyhkäisyeleillä on helppo säätää äänenvoimakkuutta. Toiston hallinnointi onnistuukin FreeBuds Pro 3:lla monipuolisesti älypuhelimeen koskematta.
Monissa täyslangattomaissa nappikuulokkeissa hyödynnetään kosketuseleitä, mikä johtaa toisinaan vahinkokomentoihin, kun kuulokkeita asettelee korviin paremmin vaikkapa ulkona reippaillessaan. Huawei FreeBuds Pro 3:lla vastaavaa ei tapahdu.
Tutun laadukas ääni ja entistä vahvempi melunvaimennus
Istuvuuden ohella äänenlaatu on luonnollisesti merkittävimpiä tekijöitä uusia kuulokkeita valittaessa. Huawei FreeBuds Pro 3:lla ääni on mainiolla tasolla, vähintäänkin lähellä oman tuotekategoriansa huippua. Pienissä eroissa kyse alkaa olla jo enemmän makuasioista.
Kukin kuuloke sisältää kaksoiskaiutinelementin, jota Huawei nimittää Ultra-Hearing-elementiksi. Taajuusvaste yltää viime vuoden tavoin 14 hertsistä 48 kilohertsiin, ja Huawein mukaan sekä matalat että korkeat äänet toistuvat nyt entistä puhtaammin.
Dynaaminen kaiutinelementti on yhä 11-millimetrinen, ja FreeBuds Pro 3:lla on Hi-Res Audio Wireless -sertifiointi, sillä tavanomaisten äänikoodekkien lisäksi mukana on tuki myös korkeamman äänenlaadun mahdollistavaille LDAC-koodekille ja Huawein omalle L2HC 2.0 -koodekille yhdessä niitä tukevien paritettujen laitteiden ja palvelujen kanssa.
Päivitetty Triple Adaptive EQ -taajuuskorjain toimii niin ikään luotettavasti, ja AI Lifen kautta äänentoiston asetuksia on kätevä mukauttaa.
Kuulokkeet voivat myös hienosäätää automaattisesti toiston asetuksia esimerkiksi istuvuuden perusteella, ja äänenlaatu on kaikin puolin puhdas ja miellyttävä, olipa kyse sitten bassojyminästä, klassisista sinfonioista tai podcastien kaltaisista puheohjelmista.
Korvakuulolla erot FreeBuds Pro 2:n ja FreeBuds Pro 3:n välillä ovat perusasetuksilla vähäisiä. Aktiivista melunvaimennusta käytettäessä FreeBuds Pro 3 toistaa kuitenkin etenkin matalat taajuudet edeltäjäänsä puhtaammin, minkä havaitsee myös korvakuulolla.
Taustamelun vaimennukselle tyypillinen humina on edelleen selvästi kuultavissa, muttei kuitenkaan häiritse käyttöä. Uusi, kolmannen sukupolven aktiivinen melunvaimennus on muutenkin tehokas ja Huawein mukaan jopa 50 prosenttia aiempaa parempi sekä tuulta vaimennettaessa peräti 80 prosenttia tehokkaampi.
Käytännön tasolla prosenttiosuuksia on toki vaikea arvioida, mutta esimerkiksi tuulen osalta edistystä vaikuttaa tapahtuneen. FreeBuds Pro 3:ta on mukava käyttää myös alkutalven viimassa, ja puhelujen aikana myös juttukaveri tuntuu kuulevan äänen viime vuotta selkeämmin.
Huawei FreeBuds Pro 3 ovatkin nappikuulokkeet, joita voi hyvin suositella paljon soitteleville. Puheluiden ajaksi aktiivinen melunvaimennus kannattaa kytkeä pois päältä, mikäli kävelee tai muutoin liikkuu, kun taas paikallaan oltaessa vaimennus kohentaa kokemusta molempiin suuntiin.
Aktiiviselle melunvaimennukselle on valittavissa kolme tasoa: vähäinen, mukautuva tai ultra, joka on vaihtoehdoista voimakkain. Viimeksi mainittu on kohtalaisen selvästi kahta muuta tehokkaampi, ja esimerkiksi kahvilan taustakohinaa se suodattaa pois kiitettävän hyvin.
Samalla on kuitenkin huomioitava, että nappikuulokkeet eivät jo pelkistä rakenteellisista syistä johtuen kykene kilpailemaan melunvaimennuksessa esimerkiksi korvat peittävien (ns. over-ear-tyylisten) sankakuulokkeiden kanssa. Tuoteryhmässään FreeBuds Pro 3 on kuitenkin kehittyneemmästä päästä hilejntämään melua.
Muun muassa melunvaimennuksen hallinnointi tapahtuu Huawei AI Life -sovelluksella, joka on saatavilla sekä Androidille että iOS:lle. Sovellus on helppokäyttöinen ja kattava kokonaisuus, jolla voi yhdestä paikasta hallinnoida kaikkia Huawein kuulokkeita ja kodin älylaitteita.
AI Lifella voi myös esimerkiksi muokata äänentoistoa eri tilanteissa, päivittää kuulokkeiden ohjelmiston tai testailla ja säätää erilaisia asetuksia. Niin ikään sopivan istuvuuden etsiminen on helppoa opasohjelman avulla.
On hyvä huomata, että AI Life -sovellusta ei voi ladata Google Playsta. Sen sijaan se on hankittava joko suoraan Huawein verkkosivuilta tai yhtiön omasta AppGallery-sovelluskaupasta.
AI Life on kuitenkin saatavilla Applen App Storesta, mikä helpottaa käyttöönottoa iPhonella. FreeBuds Pro 3 -kuulokkeet tarjoavat lähtökohtaisesti samat toiminnot valmistajasta ja alustasta riippumatta, mikä on mukavaa.
Kuulokkeiden parittaminen älypuhelimeen, tietokoneeseen tai muuhun laitteeseen on vaivatonta, ja Bluetooth 5.2 -yhteyden kantama on hyvä ja yhteys tasainen. Käytettävissä on myös niin kutsuttu monipisteyhteys (englanniksi multipoint), joka mahdollistaa kahden laitteen välillä vaihtelun saumattomasti.
Ääni, käyttömukavuus ja eleet ovat siis Huawei FreeBuds Pro 3lla kohdallaan. Hieman heikommin kuulokkeet pärjäävät käyttöaikaa mitattaessa.
Huawei itse lupaa kuulokkeilleen 6,5 tuntia yhtäjaksoista kuuntelua ilman aktiivista melunvaimennusta tai 4,5 tuntia sen kanssa. Kuulokekotelon tukemana käyttöaika kohoaa 31 tuntiin ollen muutamia tunteja alhaisempi melua vaimennettaessa.
Lupaukset pitävät kohtalaisen hyvin kutinsa tosielämässä. Täten Huawei FreeBuds Pro 3:n käyttöaika on perushyvällä keskitasolla, mutta ei millään muotoa erinomainen – akunkestoa mitattaessa markkinoilla on selvästi parempiakin vaihtoehtoja.
Huawei FreeBuds Pro 3 tukee 3C-pikalatausta, joka täyttää kuulokekotelon 510 milliampeeritunnin akun noin tunnissa. Kussakin kuulokkeessa on 55 milliampeeritunnin akku, ja täysi lataus kotelossa kestää noin 40 minuuttia.
Yhteenveto: Tutun laadukkaat huippuluokan Huawei-nappikuulokkeet entistä mukavammalla käyttökokemuksella
Täyslangattomien nappikuulokkeiden valikoima on kattavampi kuin koskaan, ja jokaiselle löytyy varmasti omiin mieltymyksiin ja budjettiin sopiva vaihtoehto. Huawei FreeBuds Pro 3 tarjoaa 199 euron hinnalleen mukavasti vastinetta.
Kuulokkeiden äänenlaatu on oivallinen, melunvaimennus tehokas ja kuulokkeiden rakenne IP54-luokituksen mukaisesti roisketiivis. Muotoilun pienoiset uudistukset tekevät käyttökokemuksesta aiempaa paremman eleohjauksen helpotuttua, ja oiva istuvuus mahdollistaa pitkäaikaisenkin käytön.
Akunkestossa Huwei FreeBuds Pro 3 antaa jonkin verran tasoitusta osalle kilpailijoistaan, vaikka latauskotelon tukemana akunkesto onkin hyvällä tasolla. Myös pikalataus on tutun nopea.
Kokonaisuutena Huawei FreeBuds Pro 3 -kuulokkeet ovat varsin samankaltaiset kuin edeltäjänsä, mutta muotoilultaan viimeistellymmät ja ominaisuuksiltaan eteenpäin kehitetyt. Musiikin kuuntelun ohella ne soveltuvat hienosti puheluihin ja vaikkapa etäkokouksiin.
Kaikkiaan Huawei FreeBuds Pro 3 ovat hyvä vaihtoehto alle 200 euron nappikuulokkeiksi, ja ne ansaitsevat ostosuosituksen.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »