FreeBuds Pro 2 -kuulokkeet ovat Huawein viimeisimmät täyslangattomat nappikuulokkeet ja samalla mallistonsa huippua. Kyseessä on selkeästi Huawein toistaiseksi kehittynein nappikuulokevaihtoehto.
Edeltäjäkuulokkeisiin verrattuna FreeBuds Pro 2:ssa on muun muassa uudella tavalla toteutettu äänentoisto ja entistä jykevämpi melunvaimennus. Uutta on myös ranskalaisen yhteistyökumppanin, kaiutinvalmistaja Devialetin, panos äänentoison kehittämisessä.
Alkuperäiset FreeBuds Prot olivat kaikin tavoin laadukkaat, joten myös seuraajan kohdalla odotukset ovat uudistusten myötä korkealla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huawei FreeBuds Pro 2 -kuulokkeet tulivat myyntiin Suomessa 8. elokuuta alkaen 199 euron suositushinnallaan. Värivaihtoehtoja ovat sinihopea Silver Blue, keraamisen valkoinen Ceramic White sekä huurteinen hopea Silver Frost. Arvosteluumme saimme mattapintaiset valkoiset kuulokkeet.
Ilahduttavasti uudistuneet huippukuulokkeet
Täyslangattomia nappikuulokkeita on markkinoilla jokaiseen makuun, ja vaihtoehtoja on saatavilla parin kympin kuulokkeista laadukkaampiin satojen eurojen nappeihin, jotka äänenlaadullaan lähentelevät toisinaan jopa sankakuulokkeita.
Huawein FreeBuds Pro 2 -kuulokkeet lukeutuvat parhaimpien nappikuulokkeiden joukkoon tarjoten oivallisen äänenlaadun, johon on päästy edeltäjään nähden kohtalaisen reilusti uudistetulla äänentoistolla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Siinä missä syksyllä 2020 esitellyissä FreeBuds Pro -kuulokkeissa oli yksi kaiutinelementti kuuloketta kohti, on FreeBuds Pro 2:ssa niitä kaksin kappalein. Dual Sound System -äänentoisto sisältää nelimagneettiset 11 millimetrin kaiutinelementit, erillisen diskanttielementin sekä kaksi DA-muunninta äänenlaatua parantamassa.
FreeBuds Pro 2 -kuulokkeiden taajuusvaste yltää erittäin matalalta 14 hertsin tasolta aina 48 kilohertsiin, mikä tarkoittaa, että niin matalat kuin korkeatkin äänet toistuvat selkeästi ja kirkkaasti.
Kuulokkeiden hyödyntämä ja Huawein korostama Hi-Res Audio -äänentoisto tarkoittaa sen sijaan käytännössä tukea perinteisten SBC- ja AAC-äänikoodekkien ohella myös korkealuokkaiselle LDAC-äänelle, joka käytännön tasolla pääsee parhaimmillaan hyvin lähelle häviötöntä äänentoistoa.
On toki hyvä muistaa, ettei kaikkea ääntä voi toistaa niin sanotusti LDAC-tasoisena. Esimerkiksi jotkin suoratoistopalvelut sisältävät kuitenkin myös LDAC-sisältöä, ja hiljaisessa ympäristössä eron huomaa – FreeBuds Pro 2:n äänenlaatu on parhaimmillaan loistavaa.
Täyslangattomien nappikuulokkeiden vertailussa Huawei FreeBuds Pro 2 sijoittuu yksinomaan äänenlaadussa erittäin lähelle terävintä kärkeä. Kaikenlaiset äänet matalasta puheesta iloiseen tanssimusiikkin toistuvat sulavan selkeästi, ja kahteen kaiutinelementtiin siirtyminen vaikuttaa onnistuneelta ratkaisulta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Äänentoisto mukautuu Huawein mukaan lisäksi yksilöllisesti automaattisesti toimivan taajuuskorjaimen ansiosta. Triple Adaptive Equalizer huomioi muun muassa äänenvoimakkuuden, pään asennon ja korvan muodon ääntä optimoidessaan, ja halutessaan ääneen voi vaikuttaa hyvin monipuolisesti myös itse.
Äänentoiston ohella myös aktiiviseen melunvaimennukseen (ANC) on panostettu. Huawein mukaan vaimennus on FreeBuds Prohon verrattuna noin 15 prosenttia tehokkaampi, ja käytännössä sen tulisi vaimentaa jopa 47 desibelin edestä ääntä.
Alkuperäisillä FreeBuds Pro -kuulokkeilla ”vaimennuslupaus” jäi 40 desibeliin, kun taas esimerkiksi aiemmin arvostelemillamme Honor Earbuds 3 Pro -kuulokkeilla ääntä kerrotaan vaimentuvan 46 desibelin edestä.
Käytännön tasolla melunvaimennukselle on FreeBuds Pro 2 -kuulokkeissa valittavissa kolme eri tasoa – tavanomainen, mukavuus ja ultra –, joista viimeksi mainittu vaimentaa yllättävän hyvin rajunkin taustakohinan vaikkapa liikenteen seassa.
Oletuksena käytössä on kolmen käyttötilan välillä mukautuva dynaaminen melunvaimennus, joka itsestään vaihtelee vaimennuksen tasoa ympäristön äänien mukaan. Ominaisuus on toki kätevä ja usein toimivakin, mutta usein vaihteleva vaimennuksen taso vaikuttaa jonkin verran äänentoistoon, ja ainakin itseäni manuaalisesti valittava melunpoisto miellytti enemmän.
Yhtenä huomiona melunvaimennustoimintoa ulkona käytettäessä tuulen humina kuuluu kohtalaisen selkeästi läpi vaikuttaen kuuntelukokemukseen. Hieman nurinkurisesti tuulen ”taustamelusta” pääsee eroon kytkemällä melunvaimennuksen tyystin pois päältä, mikä toki on tavallista muillakin kuulokkeilla.
Kaiken kaikkiaan Huawei FreeBuds Pro 2:n taustamelunvaimennus toimii hienosti pitäen pintansa koko lailla kaikkia täyslangattomia nappikuulokkeita vastaan. Aktiivisen melunvaimennuksen ohella käytettävissä on niin sanottu läpipäästävä tila, joka mahdollistaa vaikkapa kuulutusten havainnoimisen myös musiikkia kuunneltaessa.
Tilojen välillä voi vaihdella joko AI Life -sovelluksella tai puristuseleillä, jotka toimivat pitkälti alkuperäisistä FreeBuds Pro -kuulokkeista tutulla tavalla.
Tutut puristuskomennot ja monipuolinen tukisovellus
Huawei FreeBuds Pro 2:n merkittävimmät uudistukset liittyvät edellä esiteltyyn, yhden sijaan kahden elementin avulla toteutettuun äänentoistoon ja paranneltuun melunvaimennukseen. Ulkoisesti kuulokkeet ovat sen sijaan hyvin tutun oloiset.
Yksittäinen kuuloke on vain 5,9-grammaisena hyvin kevyt, ja myös kuulokkeen varsiosa on verrattain lyhyt. Korvassa FreeBuds Pro 2 tuntuu mukavalta eikä ainakaan itselläni ollut ongelmia pidempienkään käyttörupeamien aikana.
Myyntipakkaus sisältää S-, M- ja L-kokoiset silikonitulpat, ja kaikkia kannattaa kokeilla mahdollisimman hyvän istuvuuden löytämiseksi. Yksilölliset erot ovat toki isot, mutta järkevästi muotoillut ja tasapainotetut FreeBudsit sopinevat useimmille.
Allekirjoittaneen korvissa kuulokkeet pysyivät jämäkästi myös esimerkiksi juoksulenkillä, ja roiskevesikestävyyttä merkitsevän IP54-luokituksen ansiosta FreeBuds Pro 2:ta voi huoletta käyttää esimerkiksi hikitreenin aikana. Roisketiiviys ei kuitenkaan tarkoita täyttä vedenpitävyyttä, mikä kannattaa huomioida.
Mattapintaiset, valkeat FreeBuds Pro 2:t ovat melko tavanomaisen näköiset, ja niiden pinnasta on helppo saada tukeva ote. Huawein logo koristaa kuulokkeen ”vartta”, ja jokseenkin kulmikas muotoilu miellyttää silmää.
Latauskotelo sen sijaan on hyvin pyöreäkulmainen ja verrattain paksu. Markkinoilla on sirompiakin vaihtoehtoja, jos kohta varsinaisesti isoksi 52,1 grammaa painavaa koteloa ei voi kutsua.
Kotelo on jämäkkä, ja sarana tuntuu vakuuttavalta. USB-C-liitännän lisäksi kotelossa on painike Bluetooth-yhteyden luomista varten, ja näkyvimmin silmään osuu hopeisenkiiltävä ruutu, jota koristavat Huawein ja Devialetin logo.
Ranskalainen Devialet tekee nyt ensi kertaa yhteistyötä Huawein kanssa myös kuulokkeissa. Devialet tunnetaan parhaiten hi-fi-laitteistostaan, ja FreeBuds Pro 2:ssa yhtiön kädenjälki näkyy – tai pikemminkin kuuluu – äänenlaadussa. On vaikea tietää täsmälleen, minkälainen ranskalaisyhtiön panos on ollut, mutta FreeBuds Pro 2 -kuulokkeet sekä näyttävät että kuulostavat hyvältä, mikä lienee tärkeintä.
Myös puristuseleet ovat yhä saatavilla, ja aiempia Huawein FreeBudseja käyttäneille ne ovat jo ennalta tuttuja.
Pelkkien kosketusten sijaan FreeBuds Pro 2 -kuulokkeita on hellästi puristettava. Eleisiin tottuminen ottaa aikansa, eikä puristus helppokäyttöisyydessä liene aivan kosketusten veroinen, mutta toisaalta virhekomentoja sattuu harvemmin.
Parin tunnin käytön jälkeen puristuskomentoihin tottuu. Äänentoistoa voi ohjata yhdellä, kahdella tai kolmella perättäisellä puristuksella, minkä ohella käytössä on pitkä puristus, joka oletuksena hallinnoi melunvaimennusta. Myös äänenvoimakkuutta voi näppärästi säätää sormea kuulokkeen reunalla ylös tai alas liu’uttamalla.
Äänentoisto lakkaa automaattisesti, kun jommankumman kuulokkeen poistaa korvasta. AI Life -sovelluksella toiston lopetuksen voi myös poistaa käytöstä niin mieliessään. Samoin on puristuskomentojen laita.
Huawei lupaa kuulokkeilleen noin neljän tunnin käyttöajan melunvaimennus aktivoituna tai 6,5 tuntia ilman sitä. Latauskotelon tukemana kuunteluajat ovat vastaavasti 18 tai 30 tuntia, ja lupaukset vaikuttavat pitävän paikkansa verrattain hyvin.
Käyttöaika ei siis ole markkinoiden paras, mutta mukavalla tasolla kuitenkin. Parasta on, että vain muutaman minuutin latauksella käyttöaikaa saa ainakin tunnin tarpeeseen.
Myös itse latauskotelon 580 milliampeeritunnin akku täyttyy nopeasti, vain noin 40 minuutissa, 3C-pikalatauksen ansiosta. Koteloa voi ladata myös langattomasti (Qi-standardi), ja itse kuulokkeissa on 55 milliampeeritunnin akut.
FreeBuds Pro 2:n äänentoistoa, pikakomentoja ja taajuuskorjainta voi hallinnoida Huawein AI Life -tukisovelluksella, johon voi lisätä useammatkin kuulokkeet tai muita kiinalaisyhtiön älylaitteita.
Sovelluksen käyttö on helppoa, ja sen lataaminen kannattaa, vaikka FreeBuds Pro 2 toki toimii perusosin ilmankin. Sovelluksella on helppo löytää itselle sopivimmat silikonitulpat, tutustua kuulokkeiden toimintoihin, muokata äänentoistoa ja päivittää ohjelmisto.
On hyvä huomata, että Google Playssa oleva Huawei AI Life ei ole ajantasainen, mikä johtuee kiinalaisyhtiötä edelleen painavista kieltolistapäätöksistä. Ajantasaisen sovellusversion saa joko Huawein AppGallery-sovelluskaupasta tai verkkosivuilta, minkä ohella Play-kaupasta ladattu sovellus ehdottaa automaattisesti päivittämistä avattaessa.
Älypuhelimeen Huawei FreeBuds Pro 2 yhdistyy nopeasti ja vaivattomasti Bluetooth 5.2 -yhteyden välityksellä. Yhteys on vakaa ja varma, eikä yksittäinen, älypuhelimen ja käyttäjän väliin sattuva seinäkään juuri häiritse.
Yhteyden kantama on pitkä, reilusti toistakymmentä metriä, eikä arvostelun aikana havaittu minkäänlaisia ongelmia.
Musiikin kuuntelun ja muun äänisisällön kuluttamisen lisäksi Huawei FreeBuds Pro 2 -kuulokkeet soveltuvat hienosti puheluihin. Kummassakin kuulokkeessa on kolme melunvaimennuksessakin käytettävää mikrofonia, ja puhuttaessa kuulokkeet ikään kuin keskittävät huomionsa puhujan ääneen jättäen ympäröivät rasahdukset ja kolahdukset vähemmälle.
Puhujan ääni ei ole puhtaista puhtain, mutta sitäkin selkeämpi. Pieni tuulikaan ei puhelukokemusta haittaa, ja etenkin ilman taustamelun vaimennusta käytettäessä FreeBuds Pro 2 on hyvä valinta myös pidempiin puheluihin.
Yhteenveto: Oiva ehdokas täyslangattomiksi nappikuulokkeiksi
Täyslangattomia nappikuulokkeita etsiville tärkeimpiä ostopäätökseen vaikuttavia tekijöitä lienevät äänenlaatu ja aktiivinen melunvaimennustoiminto. Huawei FreeBuds Pro 2:lla molemmat ovat kiitettävällä tasolla, ja kuulokkeet valitseva ei varmasti joudu pettymään.
Myös itse käyttö on helppoa, ja ainakin muutaman koehenkilön perusteella kuulokkeet sopivat hienosti erilaisiin korviin. Käyttöaika ei kenties ole markkinoiden pisin, mutta nopea pikalataus tasoittaa tilannetta.
Huawei FreeBuds Pro 2:n latauskotelo on verrattain iso, vaikkakin pyöreine kulmineen sulavasti taskuun sujahtava.
Nappikuulokkeiden markkinoilla on tällä hetkellä erittäin paljon valinnanvaraa. Harvat kuulokkeet ovat kuitenkaan äänenlaadussa Huawei FreeBuds Pro 2:n tasolla, mitä verrattain tyyris hintakin toki heijastelee.
Erinomainen, hieman sirompi vaihtoehto Huawein kuulokkeille on Honor Earbuds 3 Pro. Ominaisuuksiltaan kuulokkeet ovat hyvin samalla linjalla, ja myös äänenlaatu on kaksikolla erinomainen.
Myös useilla älypuhelinvalmistajilla Samsungista Sonyyn ja Applesta OnePlussaan on saatavilla omat tarjokkaansa. Vertasipa Huawei FreeBuds Pro 2 -kuulokkeita sitten mihin tahansa haastajaan, on kyseessä silti mainio vaihtoehto uusiksi huipputason täyslangattomiksi nappikuulokkeiksi, jos noin parin sadan euron hintalappu ei hirvitä liikaa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »