Niin DNA, Elisa kuin Telia ovat aloittaneet omien 3G-verkkojensa alasajon Suomessa ja edenneet siinä vaihtelevalla nopeudella.
Nyt myös DNA:n ja Telian yhteisesti omistama, verkosta Itä- ja Pohjois Suomessa vastaava Suomen Yhteisverkko on kertonut omalta osaltaan aikataulusta, jolla se lopettaa 3G-verkkonsa vuoden 2024 aikana.
3G-verkon sulkeminen tapahtuu vaiheittain, alue kerrallaan. 3G-verkon alasajo vapauttaa vanhan tekniikan käytössä olleet taajuudet ja resurssit turvallisemmille ja energiatehokkaammille 4G- ja 5G-verkkoteknologioille.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”3G-verkossa siirretään enää vain prosentti kaikesta Yhteisverkossa liikkuvasta mobiilidatasta”, Suomen Yhteisverkon toimitusjohtaja Sami Siiki kertoo.
Näin DNA:n ja Telian Suomen Yhteisverkon 3G-palvelut päättyvät vuonna 2024
- Aikaisintaan 1-3/2024
- Kouvolan keskusta, Peltola ja Valkeala
- Kausala ja Koria ympäröivine alueineen
- Aikaisintaan 4-6/2024
- Kymenlaakso
- Etelä-Karjala
- Etelä-Savo
- Pohjois-Karjala
- Pohjois-Savon eteläosat
- Aikaisintaan 7-9/2024
- Pohjois-Savon pohjoisosat
- Kainuu
- Pohjois-Pohjanmaa
- Kemi-Tornio
- Aikaisintaan 10-12/2024
- Lappi pl. Kemi-Tornio
Suomen Yhteisverkko tiedottaa 3G-palvelujen päättymisen aikatauluista tarkemmin sulkemisaikojen lähestyessä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”3G-verkon alasajo on osa tietoverkkojen ja teknologioiden jatkuvaa muutosta, jossa vanhemmista yhteyksistä luovutaan ja korvataan uudemmilla. Uudemmat 4G- ja 5G-verkot vastaavat paremmin mobiiliyhteyksien käytön kasvuun sekä käyttötarpeiden vaatimuksiin niin kapasiteetin kuin verkon ominaisuuksienkin puolesta. Verkon sulkeminen myös vapauttaa taajuudet uudempien verkkojen käyttöön, mikä parantaa nopeasti 3G-sulkemisen jälkeen varsinkin 4G-verkon käyttökokemusta”, Siiki jatkaa.
Suomen Yhteisverkon mukaan sen 5G-rakentaminen on edennyt hyvin, ja 5G-verkko valmistuu kokonaisuudessaan vuoden 2024 loppuun mennessä. 2G-verkko puolestaan jatkaa käytössä toistaiseksi. Sen jatkoaikataulusta linjataan viranomaisten käynnissä olevassa välitarkastelussa
”Nyt on hyvä hetki tarkistaa, että oma päätelaite tukee 4G- tai 5G-tekniikkaa. Likimain kaikki mobiililaitteet, jotka eivät tue 4G-yhteyksiä, ovat malliltaan hyvin vanhoja, tyypillisesti ainakin 6–10 vuoden ikäisiä. Jos laitteessa näkyy 4G-ikoni, voi laitteen olettaa olevan 4G-kykyinen. Tieto löytyy myös yleensä netistä laitteen mallinumeron perusteella”, Siiki mainitsee.
Parhaimmillaan 3G-verkoissa aiemmin toimineet laitteet siirtyvät käyttämään jäljelle jäävää 2G-verkkoa, mutta osassa tapauksia laitteet eivät välttämättä enää toimi, ainakaan kunnolla, aiempaa hitaammalla yhteydellä. Tällaisia laitteita voivat olla valvontajärjestelmät tai riistakamerat.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jos päätelaite tukee VoLTE- eli Voice over LTE -ominaisuutta, puhelut kuuluvat jatkossakin 4G-verkon kautta. Jos puhelin ei tue VoLTE-palvelua, puhelut siirtyvät 2G-verkkoon 3G-verkon sulkemisen jälkeen.
Suomen Yhteisverkon omistajayhtiöt DNA ja Telia ovat jo aiemmin tiedottaneet sulkevansa omat 3G-verkkonsa vuosien 2023–2024 aikana, ja verkkojen alasajo on jo alkanut yksittäisillä alueilla. Lue aiemmista artikkeleistamme lisää DNA:n aikataulusta ja Telian aikataulusta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »