Japanilainen SoftBank suunnittelee listaavansa pääomistamansa brittiläisen suoritinsuunnittelijan Armin pörssiin tänä syksynä, näillä näkymin syyskuussa.
Asiasta raportoivan Nikkei Asia -talousjulkaisun mukaan osana pörssilistautumista Armiin ovat strategisen sijoituksen niin sanottuina ankkurisijoittajina tekemässä monet teknologia-alan suuryhtiöt, jotka hyödyntävät Armin kehittämää suoritinarkkitehtuuria ja/tai suunnitelmia suorittimista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huhuissa Armille on listautumisessa povattu jopa yli 60 miljardin dollarin markkina-arvoa muun muassa tekoälybuumin siivittämänä.
Nikkei Asia kertoo, että Armiin ovat sijoittamassa Apple, Samsung, Nvidia ja Intel. Lisäksi Reuters on raportoinut myös Amazon.comin käyvän keskusteluja sijoittamisesta.
Applen itse suunnittelemien järjestelmäpiirien suoritinytimet ovat Arm-arkkitehtuurin mukaisia, kun taas esimerkiksi Samsungin Exynos-järjestelmäpiirit perustuvat laajemmin Armin kehittämään teknologiaan, sillä niissä on mukana suoraan Armin kehittämiä suoritinytimiä. Esimerkiksi Amazon puolestaan hyödyntää Armin kehittämiä ytimiä pilvipalvelujensa Graviton-palvelinsuorittimissaan.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Armin on raportoitu valmistelevan listautumista yhdysvaltalaiselle Nasdaq-markkinapaikalle syyskuun alkupuolella. Listautumisen yhteydessä tapahtuvan osakeannin tai -myynnin koko tulee olemaan 8-10 miljardia dollaria.
Edellä mainittujen yhtiöiden ohella Arm on houkutellut sijoittajiksi muitakin suuria nimiä, kuten Googlen emoyhtiötä Alphabetia ja Nvidiaa.
Lähteet kertovat, että Arm pyrkii ankkurisijoittajien mukaan houkuttelulla vahvistamaan suhteita tärkeimpien asiakkaidensa kanssa kuin myös lisäävän yleistä kiinnostusta listautumiseen. Jokaiselle ankkurisijoittajalle on tarjolla muutaman prosentin osuus Armista.
Aiemmin syyskuussa 2020 SoftBank ja Nvidia julkistivat sopimuksen, jonka myötä Nvidia olisi ostanut Armin. Suunnitelmat menivät kuitenkin uusiksi, kun kilpailuviranomaisten vastarinnan vuoksi Nvidia helmikuussa 2022 vetäytyi kaupasta. Alun perin kaupan arvoksi oli kerrottu 40 miljardia dollaria. Nvidian osakekurssin nousun myötä kauppa olisi ollut toteutuessaan huomattavasti arvokkaampi Armin myyville omistajille.
Heti Nvidia-kaupan kaatumisen jälkeen Armin osalta kerrottiin tutkittavan listautumista pörssiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
SoftBank osti Armin pois pörssistä vuonna 2016, jonka jälkeen yhtiössä aloitettiin merkittävä tutkimus- ja tuotekehityspanostusten kasvattaminen. Arm pyrki laajentumaan ja kasvamaan entistä vahvemmin esimerkiksi esineiden internetin (IoT) laitteiden suoritinmarkkinoilla. Lopulta nämä kunnianhimoiset suunnitelmat ovat jäivät kuitenkin osin tavoitteistaan. Silti Armin liiketoiminta on kehittynyt suotuisasti viime aikoina.
Armin liiketoiminta pohjautuu suunnitteluun, tutkimus- ja kehitystyöhön, jonka tuloksena syntyy ikään kuin pohjapiirroksia suoritinarkkitehtuureista. Arm itse ei ole osallistunut lopullisten suoritinten tai piirien valmistukseen, vaan myy suoritinten pohjasuunnitelmiiaan muille, kuten Qualcommille, MediaTekille, Samsungille ja Nvidialle, jotka kehittävät omia ratkaisujaan Arm-pohjalta – vaihtelevalla oman lisäsuunnittelutyön ja muutosten määrällä. Myös Applen omat suorittimet ovat yhteensopivia Arm-arkkitehtuurin kanssa. Armille useimmat sen kumppanit maksavat rojalteja käytännössä valmistettujen suoritinten lukumäärään perustuen.
Armin teknologia on ollut pitkään suunnattu ennen kaikkea vähävirtaisiin laitteisiin, kuten älypuhelimiin. Pikku hiljaa Arm-akkitehtuuri on kuitenkin valtaamassa alaa myös perinteisistä tietokoneista kuin myös mahdollisesti jatkossa yhä vahvemmin myös datakeskuksista AMD:n ja Intelin suoritinten sijaan.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »