Speedtest-sovelluksestaan tunnettu Ookla on julkaissut perinteisen internet-yhteyksien suorituskykyraporttinsa, tällä kertaa käsittäen vuoden 2023 toisen neljänneksen eli huhti-kesäkuun.
Raportti perustuu Speedtest-käyttäjien suorittamiin nopeustestimittauksiin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Jälleen kerran Ooklan tilastojen mukaan selvästi latausnopeudeltaan nopeimmat mobiiliverkkoyhteydet tarjoaa DNA. Sen asiakkailla keskimääräinen latausnopeuden mittaustulos oli huhti-kesäkuussa 99,07 Mbit/s jättäen selvästi taakseen Telian (82,26 Mbit/s) ja Elisa (77,87 Mbit/s). DNA:lla keskimääräinen latausnopeus on yli 20 prosenttia suurempi kuin Telialla ja yli 27 prosenttia suurempi kuin Elisalla.
Mielenkiintoisesti kaikkien kolmen operaattorin osalta mittaustulokset huhti-kesäkuussa jäivät tammi-maaliskuussa saavutetuista lukemista. Tämä voi kieliä kesän tullessa enemmän mittauksia tehtävän kaupunkien sijaan haja-asutusalueilla, joilla yhteydet ovat hitaampia.
Keskimääräiset latausnopeudet eri mobiilioperaattoreilla vuoden 2023 toisella neljänneksellä
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Verkon käyttökokemukseen vaikuttaa latausnopeuden ohella merkittävästi viive, eli pyynnöstä vastaukseen kuuluva aika. Sen suhteen erot kolmen operaattorin välillä olivat vähäisiä, mutta Telia ylsi kärkeen 32 millisekunnin keskimääräisellä viiveellään perässään Elisa (34 ms) ja DNA (36 ms).
Kuten aiemminkin mainittu, eri operaattoreiden latausnopeuden ja viiveen tuloksia arvioitaessa kannattaa huomioida niihin voivan vaikuttaa useat muut seikat verkon lähtökohtaisen suorituskyvyn ohella – esimerkiksi asiakkaiden liittymätyypit (mahdolliset nopeudeltaan rajoitetut liittymät alentavat tuloksia) sekä asiakaskunnan rakenne mitä tulee maantieteelliseen jakautumiseen tai puhelinkantaan – jos jonkin operaattorin asiakkailla on käytössään keskimäärin muita kyvykkäämpiä puhelimia, auttaa se tätä operaattoria pärjäämään Speedtestin kaltaisissa laajojen joukkojen nopeustesteissä.
Keskimääräiset viiveet eri mobiilioperaattoreilla vuoden 2023 toisella neljänneksellä
Ooklan tilastoissa on mukana vertailu myös verkkojen johdonmukaisuudesta, jota mitataan latauskerroilla, joissa on saavutettu vähintään 5 Mbit/s -latausnopeus ja 1 Mbit/s -lähetysnopeus.
DNA ylsi tältä osin kärkeen, sillä sen asiakkaiden osalta 92,3 prosentissa mittauksista ehdot täyttyivät verrattuna 91,0 prosenttiin Telialla ja 85,7 prosenttiin Elisalla.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Pelkästään 5G-verkkoja tarkasteltaessa DNA oli jälleen myös huhti-kesäkuussa latausnopeuksien kärjessä. DNA:n asiakkaat ylsivät 5G-verkossa keskimäärin 242,55 Mbit/s -latausnopeuteen, kun Telian asiakkaiden oli tyytyminen 238,61 Mbit/s -nopeuteen ja Elisan 206,37 Mbit/s -latausnopeuteen.
5G-verkkojenkin välisissä nopeusmittauksissa mittaustuloksiin voi vaikuttaa se, miten operaattorit ovat 5G-verkkojaan laajentaneet.
Keskimääräiset latausnopeudet 5G-verkossa eri operaattoreilla vuoden 2023 toisella neljänneksellä
Operaattorien vertailun ohella Ooklan raportti sisältää tietoa myös eri laitteiden ja valmistajien suoriutumisesta mittauksissa.
Korkeimmat latausnopeudet älypuhelimista on saavutettu Applen ja Samsungin huippupuhelimilla. Yllätyksenä korkeimpiin nopeuksiin yltäneiden puhelinten listalla on mukana lisäksi Oppon A96-malli. Todennäköisesti mittauksia tällä mallilla on suoritettu verrattain vähän – ja ne ovat sattuneet keskittymään vahvojen yhteyksien alueille.
Mobiiliverkkoyhteyksien lisäksi Ooklan tilastoissa tarkastellaan myös kiinteitä yhteyksiä. Tuttuun tapaan tältä osin kärkeen ylsi Lounea, jonka asiakkaat ylsivät nopeusmittauksissa kärkeen selvästi sekä keskimääräisen latausnopeuden että viiveen osalta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »