Mobiilialan keskeisenä suoritinsuunnittelijana tunnettu Arm on julkistanut uudet Total Compute Solutions 23:n muodostavat suoritinytimensä.
Uutuuksia ovat keskussuoritinytimet Arm Cortex-X4, Cortex-A720 ja Cortex-A520 sekä grafiikkasuorittimet Arm Immortalis-G720, Mali-G720 ja Mali-G620.
Uusia suoritinytimiä odotetaan jälleen käyttöön seuraavan sukupolven Android-laitteiden järjestelmäpiireissä. Myös Qualcommin odotetaan käyttävän edelleen seuraavassa sukupolvessa vielä Armin suoritinytimiä ennen siirtymistään jälleen itse suunnittelemiisa Nuvia-keskussuorittimiin. Lisäksi MediaTek jatkanee keskussuoritinten ohella myös Armin grafiikkasuoritinten käyttöä järjestelmäpiireissään.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Armin uudet suorittimet sisältävät jälleen monenlaisia erilaisia teknisiä kehitysaskeleita, mutta suuren yleisön eli laitteiden käyttäjien kannalta merkittävää on tietenkin se, millaisia parannuksia Armin uutuudet tarjoavat suorituskyvyn ja energiatehokkuuden osalta.
Armin mukaan sen uusi ARM Cortex-X4 -huipputehoydin tuo jopa 15 prosentin suorituskykyparannuksen edeltäjään Cortex-X3:een verrattuna. Lopputuloksena pitäisi olla muun muassa nopeampi sovellusten käynnistyminen ja sulavammin toimiva käyttöliittymä.
Arm Cortex-A720:ssa ja Cortex-A520:ssa on puolestaan panostettu energiatehokkuuteen, joka on parantunut edeltäjiin verrattuna 20 prosentilla Cortex-A720:ssa ja 22 prosentilla Cortex-A520:ssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Uudet suoritinytimet rakentuvat uudelle, päivitetylle Armv9.2-arkkitehtuurille. Lisäksi osa kokonaisuutta on uusi DynamIQ Shared Unit DSU-120 -ohjainyksikkö, joka ohjaa laskentaa entistä tehokkaammin.
15 prosenttia parantuneen suorituskyvyn ohella uusi Cortex-X4-huipputehoydin on myös huomattavasti entistä energiatehokkaampi, sillä virrankulutuksen samalla suoritustasolla Arm kertoo pienentyneen jopa 40 prosentilla Cortex-X3:sta.
Arm on myös esitellyt uusilla suoritinytimillä saavutettuja testituloksia.
Edellisen sukupolven suoritinytimillä oletuskokoonpano eri ytimistä koostui vielä yhdestä huipputehoytimestä, kolmesta tehoytimestä ja neljästä virtapihimmästä ytimestä 1+3+4-mallilla, kun uusissa suoritinytimissä Armin esittelemä oletuskokoonpano sisältää yhden huipputehoytimen ohella viisi tehoydintä ja kaksi vähävirtaista ydintä 1+5+2-mallilla.
Armin mukaan uusien suoritinydinten ja muuttuneen ydinjärjestelyn lopputuloksena GeebBench 6:n moniydinsuorituskyky on parantunut jopa 27 prosentilla. Lisäksi selaimen kautta suorituskykyä mittaavassa Speedometer 2.1 -testissä suorituskyky on parantunut lähtökohtaisesti 33 prosentilla ja yhdessä ohjelmisto-optimointien kanssa saavutetaan jopa 64 prosentin parannus.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Huipputehoytimen ohella uudet Cortex-A720 ja Cortex-A520 ovat tärkeitä kokonaissuorituskyvyn ja energiatehokkuuden kehittämisen kannalta.
Uuden Cortex-A720:n parantunut energiatehokkuus mahdollistaa tarvittavan korkean suorituskykytason säilyttämisen pidempään esimerkiksi pelattaessa, minkä ohella vähävirtainen ARM Cortex-A520 auttaa yleisesti pidentämään laitteiden akunkestoa.
Lisäksi koko joukko Armin suoritinytimiä ovat nyt vain 64-bittisiä, minkä myötä voidaan saavuttaa suorituskyky- ja turvallisuusparannuksia.
Uusien keskussuoritinydinten rinnalla Arm julkisti toki myös uudet grafiikkasuorittimensa.
Armin mukaan sen uusi grafiikkasuoritinten huippumalli Immortalis-G720 tarjoaa jopa 15 prosenttia huippusuorituskykyä sekä 15 prosenttia paremman energiatehokkuuden kuin edeltäjänsä Immortalis-G715. Järjestelmätasolla energiatehokkuus on parantunut jopa 40 prosentilla vähemmällä muistiväylän käytöllä. Koneoppimislaskennassa suorituskyky on parantunut jopa 25 prosentilla ja muistiväylän käyttö pienentynyt 22 prosentilla.
Immortalis-G720:n rinnalla Arm julkisti 5. sukupolven arkkitehtuurilla myös teknisesti vaatimattommat Mali-G720:n ja Mali-G620:n.
Immortalis-G720 sisältää ytimiä 10 tai enemmän, Mali-G720 puolestaan 6-9 kappaletta ja Mali-G620 viisi tai vähemmän.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »