Nokialla on ollut käynnissä jo pitkälti toista vuotta jatkuneet patenttikiistat kiinalaisten älypuhelinvalmistajien Oppon, mukaan lukien OnePlussan, ja Vivon kanssa. Nyt Nokia on saavuttanut saksalaisoikeudesta voiton, joka on johtamassa Vivon vetäytymiseen Saksan markkinoilta neuvottelujen jatkuessa.
Nokia ei ole päässyt sopimukseen patenttiensa lisensoinnista Oppolle ja Vivolle. Tämän seurauksena Nokia on haastanut ne oikeuteen useissa eri maissa patenttiloukkauksista, ja toistaiseksi merkittävimmät voittonsa Nokia on saavuttanut Saksasta.
Mannheimin alueoikeus antoi raportoidusti nyt 6. huhtikuuta päätöksen, jonka mukaan myös Vivo on loukannut Nokian 4G-teknologiaan liittyvää patenttia tuotteissaan. Tämä avaa Nokialle mahdollisuuden hakea Vivon tuotteita myyntikieltoon Saksassa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Omassa 11. huhtikuuta julkaistussa tiedotteessaan asiasta Vivo kertoo pettyneensä oikeuden päätökseen, mutta tehneensä valmisteluja tuotteidensa myynnin ja markkinoinnin keskeyttämiseksi virallisten kanavien kautta Saksassa, jos tarpeellista.
Vivon mukaan se valmistautuu valittamaan oikeuden päätöksestä ja käy läpi vaihtoehtojaan. Samalla neuvottelujen Nokian kanssa kerrotaan jatkuvan.
Vivo toteaa kunnioittavansa aineettomia oikeuksia ja tehneensä viime vuosina ristiinlisensointisopimuksia lukuisten johtavien yhtiöiden kanssa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Olemme neuvotelleet Nokian kanssa molemminpuolisten lisenssien uusimisesta, mutta sopimukseen ei toistaiseksi ole päästy. Uskomme vakaasti, että Nokia ei ole vielä täyttänyt velvollisuuttaan tarjota lisenssiä FRAND-ehdoilla (reilu, kohtuullinen ja tasapuolinen)”, Vivo toteaa. ”Suunnitelmamme pitkäaikaisesta sitoutumisesta Saksan markkinoille säilyvät ennallaan. Vivo on jatkossakin läsnä Saksassa, ja asiakkaamme voivat jatkossakin luottaa palveluumme. Tällä ei ole vaikutusta liiketoimintaamme Saksan ulkopuolella.”
Nokia ei ole kommentoinut tuoreinta oikeuden päätöstä, mutta koska sopimukseen ei ole toistaiseksi päästy, on selvää, että Vivon ja Nokian näkökannat patenttien lisensoinnista maksettavien korvausten tasosta eroavat toisistaan.
Oppo ja Vivo jakavat ainakin historiallisesti saman omistajataustan BBK Electronicsin kautta, vaikka tällä hetkellä julkisuudessa Oppon ja Vivon omistajatilanne ja yhteys toisiinsa onkin epäselvä. Oppo ja sen alabrändit OnePlus ja Realme toimivat tiiviimmin keskenään yhdessä, Vivo puolestaan enemmän itsenäisesti omalla tahollaan.
Toistaiseksi patenttikiistoissa Oppon ja Vivon kanssa Nokia on saavuttanut merkittävimmät voittonsa Saksassa, joka on ollut verrattain pieni markkina Oppolle ja Vivolle. Tästä syystä molemmat ovat nähneet toistaiseksi paremmaksi vaihtoehdoksi vetäytymisen Saksan markkinoilta verrattuna Nokian vaatimiin lisenssimaksuihin suostumiseen. Maailmanlaajuisesti sekä Oppo että Vivo lukeutuvat maailman suurimpien TOP5-älypuhelinvalmistajien joukkoon, joten Nokian patenttilisensoinnin näkökulmasta ne ovat merkittäviä toimijoita.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Osassa muista maista kuin Saksassa Nokia on myös hävinnyt patenttikanteitaan Oppoa ja Vivoa vastaan, ja monelta osin prosessit ovat vielä kesken. Esimerkiksi Isosta-Britanniasta Nokia sai kuitenkin sille suosiollisia oikeuden päätöksiä Oppoa vastaan loppuvuodesta 2022.
Oppo ja Vivo ovat myös omalta osaltaan vastavuoroisesti nostaneet kanteita Nokiaa vastaan patenttiloukkauksista pyrkien näin parantamaan omaa neuvotteluasemaansa, jos ne saisivat oikeudesta päätöksen Nokian patenttiloukkauksista.
Lähes aina mobiilialan patenttikiistat päättyvät lopulta sopuun oikeusistuinten ulkopuolella. Erilaiset kanteet ja niiden luoma pelote korvauksista sekä tuotteiden markkinoillepääsyn estymisestä ovat kuitenkin usein tärkeässä osassa vaikeita neuvotteluja.
Nokia on todennut asettavansa patenttisalkkunsa arvon puolustamisen tiettyjen lisensoinnin määräaikojen saavuttamisen edelle.
Vuonna 2021 Nokia esimerkiksi solmi oikeustaistojen jälkeen patenttien lisensointisopimukset huhtikuussa Lenovon ja touko-kesäkuun taitteessa Mercedes-Benz-valmistaja Daimlerin kanssa.
Laajan patenttisalkun lisensointi on erittäin tärkeä osa Nokian nykyliiketoimintaa. Nokialla on paljon patentteja liittyen eri mobiiliverkkostandardeihin, mutta myös esimerkiksi Wi-Fi- ja videopakkausstandardeihin. Lisäksi Nokialla on runsaasti myös muitakin kuin standardoituun teknologiaan liittyviä patentteja.
Vuonna 2022 Nokian patenttilisensoinnin sisältävä Teknologia-liiketoimintaryhmä ylsi 1,595 miljardin euron liikevaihtoon ja 1,208 miljardin euron liikevoittoon, vaikka sopimusten puuttuminen Oppon ja Vivon kanssa painoikin kehitystä, kun niiden osalta ei kirjattu lainkaan liikevaihtoa vuoden 2022 aikana. Liikevaihtoa ja -voittoa tuki Microsoftin kanssa tehdyn sopimuksen muutos käytännössä pysyväksi lisenssiksi, joka johti 305 miljoonan euron ylimääräiseen liikevaihtokirjaukseen loppuvuodesta.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »