Kiinalainen älypuhelinvalmistaja Oppo ja sen alabrändi OnePlus ovat vetäytyneet Saksan älypuhelin- ja älykellomarkkinoilta. Taustalla vaikuttavat Nokian useat voitot tuomioistuimista yhtiöiden välisessä patenttikiistassa.
Nokia nosti kesästä 2021 alkaen kanteita Oppoa vastaan patenttiloukkauksista, kun yhtiöt eivät päässeet sopuun patenttilisensoinnin jatkosta. Oppo vastasi syksyllä 2021 omilla kanteillaan Nokiaa vastaan syyttäen puolestaan sitä patenttiloukkauksista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Saksassa Mannheimin alueoikeus tuomitsi Oppon patenttiloukkauksista jo kesäkuussa perustuen Wi-Fi-teknologiaan liittyvään ei-essentiaalipatenttiin sekä heinäkuussa perustuen kahteen mobiiliverkkostandardien kannalta välttämättömään, niin sanottuun essentiaalipatenttiin. Tämän jatkoksi viime viikolla Nokia sai voittavat päätökset myös Münchenin I alueen oikeudesta kahden essentiaalipatentin osalta.
Oikeuden päätösten myötä Nokialle avautui mahdollisuus hakea Oppon tuotteita myyntikieltoon Saksassa.
Lopulta tilanne on nyt eskaloitunutkin siihen, että Oppo ja OnePlus ovat poistaneet omista verkkokaupoistaan älypuhelin- ja älykellotuotteet. OnePlussan Saksan verkkosivuilta ei ole enää ostettavissa sen älypuhelimia tai älykelloja, kun taas Oppo on poistanut verkkosivuiltaan jo myös tuotteiden esittelyt.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian ja Oppon välisen patenttikiistan käänteistä FOSS Patents -blogissaan kertova Florian Müller kuvailee nyt tapahtunutta merkittävän älypuhelinvalmistajan vetäytymistä suurelta markkina-alueelta ennenkuulumattomaksi.
Oppolle ja OnePlussalle tilanne ei kuitenkaan toistaiseksi ole täysi katastrofi. Jälleenmyyjät jatkavat yhä toistaiseksi tuotteiden myyntiä varastojen riittäessä. Lisäksi Saksan markkinat edustavat arvioituna vain noin 1 prosenttia Oppon ja OnePlussan myynnistä.
Jo myytyjen tuotteiden käyttö ja tuki jatkuvat normaalisti.
Saksalaiset tuomioistuimet tunnetaan suosiollisina patenttien omistajille, ja Mülllerin näkemyksen mukaan Oppolla laskeskellaan nyt, että Saksan markkinoilla pysyminen ei kannata, jos sen hintana on korkeampien lisenssimaksujen maksaminen Nokialle maailmanlaajuisesti.
Lisäksi Müller nostaa esiin myös muita Oppoa vastaan Saksassa nostettuja patenttikanteita. Ainakin InterDigital ja VoiceAge EVS ovat haastaneet Oppon Saksassa oikeuteen patenttiloukkauksista. Pelkästään Nokia ei siis aiheuta Oppolle nyt ongelmia Saksassa ja vaikuta sen arvioon markkinoilla pysymisen mielekkyydestä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Siltikin todennäköisintä lopulta on, että Oppo jossakin vaiheessa sopii patenttikiistansa Nokian kanssa ja palaa myös Saksan markkinoille. On kuitenkin auki, kuinka kauan tämän toteutumisessa menee.
Nokialla oli aiemmin vuoden 2018 kesällä solmittu patenttien lisensointisopimus Oppon kanssa, jolle ei kuitenkaan onnistuttu neuvottelemaan viime vuonna jatkoa. Saksan lisäksi Nokia on haastanut Oppon oikeuteen monissa muissakin maissa Euroopassa ja Aasiassa, mukaan lukien myös Suomessa aiemmin kesän 2022 aikana. Tätä kautta Suomessakin Oppo- ja OnePlus-puhelimet saattavat aikanaan joutua myyntikieltoon.
Lopulta uhka myyntikiellosta yhä useammilla markkinoilla voi pakottaa Oppon tekemään sopimuksen Nokian kanssa. On kuitenkin epävarmaa, päätyvätkö tuomiostuimet muissa maissa samalle linjalle saksalaisten tuomioistuinten kanssa ja millä aikataululla tämä tapahtuu. Kokonaistilanteeseen vaikuttavat lisäksi toki myös Oppon vastakanteet Nokiaa vastaan. Niiden menestyessä oikeudessa, muodostuu myös Nokialle vastavuoroisesti uhka esimerkiksi sen tukiasematuotteiden myyntikiellosta Saksassa ja muilla markkinoilla.
Oppon lisäksi Nokian sopimus patenttien lisensoinnista myös toiselle kiinalaiselle älypuhelinvalmistajalle Vivolle on umpeutunut, ja Nokia on aloittanut oikeustoimet myös sen osalta.
Vuonna 2021 Nokia solmi oikeustaistojen jälkeen patenttien lisensointisopimukset huhtikuussa Lenovon ja touko-kesäkuun taitteessa Mercedes-Benz-valmistaja Daimlerin kanssa.
Lähes aina mobiilialan patenttikiistat päättyvät lopulta sopuun oikeusistuinten ulkopuolella. Erilaiset kanteet ja niiden luoma pelote korvauksista sekä tuotteiden markkinoillepääsyn estymisestä ovat kuitenkin tärkeitä valtteja neuvotteluaseman parantamisessa.
Laajan patenttisalkun lisensointi on erittäin tärkeä osa Nokian nykyliiketoimintaa. Nokialla on paljon patentteja liittyen eri mobiiliverkkostandardeihin, mutta myös esimerkiksi Wi-Fi- ja videopakkausstandardeihin. Lisäksi Nokialla on runsaasti myös muitakin kuin standardoituun teknologiaan liittyviä patentteja. Patenttien, teknologian ja brändin lisensoinnin sisältävä Teknologia-liiketoimintaryhmä toi Nokialle viime vuonna 1,502 miljardin euron liikevaihdon ja 1,184 miljardia euroa liikevoittoa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »