Huhtikuussa 2022 julkistettu OnePlus Nord CE 2 Lite 5G menestyi erinomaisesti Suomen älypuhelinmarkkinoilla nousten myydyimpien puhelinten kärkijoukkoon. Seuraaja Nord CE 3 Lite 5G saapuu keväällä 2023 markkinoille lähtökohdiltaan samankaltaisella, mutta hieman parannellulla teknisellä kokoonpanolla.
OnePlus Nord CE 3 Lite 5G:ssä on pyritty yhdistelemään OnePlussan suositun Nord-malliston tärkeimpiä ominaisuuksia edulliseen pakettiin. Valmistaja itse nostaa markkinoinnissaan esille muun muassa pitkän akunkeston ja tehokkaan 67 watin pikalatauksen.
OnePlus Nord CE 3 Lite 5G
- Android
- Lasi + muovi
- 6,72" IPS LCD -näyttö
- Sormenjälkilukija kyljellä
- 108 + 2 + 2 Mpiks. kamera
- Qualcomm Snapdragon 695 -piiri
- 5000 mAh akku
Myös takakamera on päivittynyt tarkkuudeltaan 108 megapikseliin, näyttö hieman kasvanut ja käyttöjärjestelmä on luonnollisesti alkujaan version tuoreempi. Muun muassa järjestelmäpiiri sen sijaan on yhä sama kuin edeltäjässä, Snapdragon 695, joten suorituskyky on pysynyt samalla tasolla. Virallisen nimensä mukaisesti OnePlus Nord CE 3 Lite 5G tukee tietenkin myös 5G-yhteyksiä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lähtökohdiltaan Nord CE 3 Lite tarjoaa hintaansa nähden muutamia mielenkiintoisia ominaisuuksia, joilla se lähtee toistamaan edeltäjänsä menestystarinaa.
OnePlus Nord CE 3 Lite 5G tulee saataville Suomessa 20. huhtikuuta ennakkomyynnin jälkeen. Suositushinta Suomessa on 329 euroa 8+128 gigatavun muistiversiona. Värivaihtoehtoja ovat harmaa Chromatic Gray sekä pirteä limenvihreä Pastel Lime.
OnePlus Nord CE 3 Lite 5G:n tekniset tiedot
- 6,72 tuuman LCD-näyttö 20:9-kuvasuhteella, 2400×1080 pikselin tarkkuudella (391 PPI), 8-bittisellä 16,7 miljoonan sävyn väritoistolla, 120 hertsin virkistystaajuudella ja 240 hertsin kosketustunnistuksella, kirkkaus huipussaan 680 nitiä, kontrastisuhde 1500:1, näyttö-runkosuhde 91,4 prosenttia
- Sormenjälkilukija sivulla virtapainikkeessa
- Stereokaiuttimet
- Qualcomm Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri (6 nm, Kryo 660, 2x 2,2 GHz ARM Cortex-A78 + 6x 1,8 GHz ARM Cortex-A55, Adreno 619 -grafiikkasuoritin)
- 8 gigatavua RAM-käyttömuistia (LPDDR4X) ja 128 tai 256 gigatavua tallennusmuistia (UFS 2.2) sekä microSD-muistikorttipaikka (tuki maks. 1 teratavun korteille)
- Suomessa muistiversio 8+128 Gt
- Kolme takakameraa
- 108 megapikselin pääkamera 1/1,67″-koon Samsung ISOCELL HM6 -kennolla, 0,64 mikronin pikselikoolla (12 megapikselin kuvakoolla 1,92 mikronia) ja f/1,75-aukolla
- 2 megapikselin makrokamera
- 2 megapikselin syvyyskamera
- LED-kuvausvalo
- Videokuvaus pääkameralla maks. 1080p 30 fps, hidastuskuvaus 720p 120 fps
- 16 megapikselin etukamera S5K3P9SP04 -kennolla f/2,4-aukolla
- Kaksi nano-SIM-korttipaikkaa (toinen jaettu muistikorttipaikan kanssa)
- 2G / 3G / 4G / 5G -mobiiliverkkoyhteys
- 5G: taajuudet n1, n3, n5, n7, n8, n20, n28, n38, n40, n41, n66, n77, n78
- Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac (2,4 + 5 GHz) / Bluetooth 5.1 / NFC -yhteydet
- GPS / GLONASS / BDS / Galileo / QZSS -paikannus
- Kiihtyvyysanturi / gyroskooppi / kompassi / läheisyyden tunnistin / valoisuuden tunnistin
- USB-C (USB 2.0) ja 3,5 mm -liitännät
- 5 000 milliampeeritunnin akku 67 watin SuperVOOC-pikalatauksella
- 165,5 x 76,0 x 8,33 millimetriä ja paino 195 grammaa
- Android 13 -käyttöjärjestelmäversio osana OxygenOS 13.1 -ohjelmistoa
Hyvää OnePlus Nord CE 3 Litessä
- Ulkonäkö ja rakenne. Viime vuoden liiankin pelkistetty muotoilu ja viimeistely ovat saaneet väistyä, ja kahden kameraympyrän koristama OnePlus Nord CE 3 Lite miellyttää silmää etenkin kirkkaassa limenvihreässä värissä. Muovirunkoinen puhelin on yllättävän jämäkkää tekoa.
- Akunkesto ja latausnopeus. Akunkesto on mainio, ja peruskäyttäjä saavuttanee kahden vuorokauden käyttöajan kohtalaisen helposti. Kenties suurin tekninen edistysaskel Nord CE 3 Litessä on tehokkaampi pikalataus, 67 wattia, joka täyttää tyhjän akun alle 45 minuutissa.
- Multimediakokemus hintaluokassaan. OnePlus Nord CE 3 Lite soveltuu suoratoistoon mieltyneille. Näyttö ei ole kaikkein kirkkain tai tarkin, mutta kokoa ja nopeutta sillä riittää 6,72 tuumaisena ja 120 hertsin virkistystaajuudella, minkä lisäksi äänekäs stereoäänentoisto tukee katselukokemusta. Jos haluaa käyttää langallisia kuulokkeita, löytyy Nord CE 3 Litestä myös niille liitäntä.
Huonoa OnePlus Nord CE 3 Litessä
- Sama vanha järjestelmäpiiri – ei parannusta suorituskyvyssä. Käytössä on yhä Qualcommin Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri, johon OnePlus luotti jo Nord CE 2 Lite 5G:ssä. Piiri loistaa energiatehokkuudessa, mutta varsinainen suorituskyky pakottaa jättämään esimerkiksi raskaamman mobiilipelaamisen vähemmälle. Jonkinlainen päivitys suorituskykyyn olisi ollut paikallaan.
- Yksipuolinen kamerakokoonpano. OnePlus Nord CE 3 Litessä on uusi 108 megapikselin pääkamera, joka venyy otollisissa olosuhteissa hienoon kuvanlaatuun. Ultralaajakulmakameraa ei sen sijaan vieläkään ole, minkä ohella 4K-videotallennus loistaa yhä poissaolollaan. Takakuoren koristeina toimivista makro- ja syvyyskameroista on vain vähän käytännön iloa.
Suosikkipuhelimen maltillinen vuosipäivitys
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OnePlus on perinteisesti menestynyt Suomessa mukavasti, ja muutama vuosi sitten brändi alkoi laajentaa tarjontaansa ylimmistä luokista kattavasti myös keskihintaisiin älypuhelimiin. Vuoden 2022 menestystarina oli OnePlus Nord CE 2 Lite 5G, joka pärjäsi markkinoilla erinomaisesti huolimatta hintaluokan perinteisesti kovasta kilpailusta.
OnePlus Nord CE 3 Lite on monilta lähdökohdiltaan hyvin samankaltainen älypuhelin kuin edeltäjänsä. Muutamista teknisistä kehitysaskelista, joihin palataan alempana, huolimatta suurimmat muutokset ovat ulkoisia. Tyylillisesti älypuhelin poikkeaa edeltäjästään selvästi.
Puhelimen runko on yhä kauttaaltaan kierrätettyä muovia, vaikka takana muovissa onkin lasinen pinnoite. Näyttö on OnePlussan mukaan ”kolhuja ja naarmuja kestävää lasia”, vaikka virallista Corningin Gorilla Glass -ratkaisua ei olekaan käytetty.
Näytönsuoja on älypuhelimessa jo valmiina, mikä on hyvä uutinen. Myös läpinäkyvä silikonisuojakuori on mukana kattavassa myyntipakkauksessa, johon sisältyy myös 67 watin laturi – eräs selkeimmistä teknisistä kehitysaskelista uudessa mallissa.
OnePlus Nord CE 3 Liten oikealla sivulla on vain virtapainike sujuvasti, joskaan ei erityisen nopeasti toimivalla sormenjälkilukijalla. Erilliset äänenvoimakkuuspainikkeet sijaitsevat vasemmalla, USB-C-liitäntä (USB 2.0) ja pääkaiutin taas alhaalla. Stereoäänentoiston täydentää näytön yläpuolella oleva, hieman kumppniaan tehottomampi kaiutin.
Edeltäjänsä tavoin OnePlus Nord CE 3 Lite sisältää myös erillisen 3,5 millimetrin kuulokeliitännän sekä paikan microSD-muistikortille. Toinen SIM-korttipaikka on jaettu muistikortin kanssa, mikä on hyvä pitää mielessä.
Älypuhelimella ei ole virallista IP-luokitusta, joten se kannattaa pitää suojassa vedeltä, roiskeilta ja pölyltä. Vedenkestävyyden puute on yksi selkeistä heikkouksista, joka erottaa Nord CE 3 Liteä esimerkiksi Samsungin keskihintaisista Galaxy A -sarjan älypuhelimista.
Nord CE 3 Liten laatutuntuma on hintaluokka huomioiden hyvä, vaikka muovisuuden tunteekin. Puhelin on verrattain isokokoinen 165,5 x 76 x 8,3 millimetrin mitoillaan ja 195 gramman painollaan, mutta myös näyttö on kookas – peräti 6,72-tuumainen.
Viime vuoteen verrattuna 20:9-kuvasuhteella toteutetun paneelin koko on kasvanut maltillisesti 0,11 tuumalla tarkkuuden pysyttyä yhä Full HD+ -tasolla (2400×1080 pikseliä). Virkistystaajuudelle on tarjolla asetuksissa kaksi vaihtoehtoa, 60 hertsiä tai maksimissaan 120 hertsin mukautuva käyttötila, niin ikään viime vuodelta tutulla tavalla.
Virkistystaajuus kertoo, kuinka monta kertaa sisältö näytöllä päivittyy sekunnissa. Korkea taajuus merkitsee muun muassa sulavammin näytöllä rullaavia valikoita ja sisältöjä, mutta samalla myös suurempaa energiankulutusta.
Mukautuvassa tilassa taajuus vaihtelee esitettävän sisällön mukaan 30 ja 120 hertsin välillä.
OnePlus Nord CE 3 Liten akunkesto on mainio, joten korkeammasta virkistystaajuudesta voi nauttia huoletta.
Oletuksena näytössä on käytössä Elävä-väritila, joka onkin ainakin allekirjoittaneen silmään huomattavasti Luonnollinen-valintaa osuvampi. Niin sanotut luonnolliset värit ovat hyvin hailakoita, ja rahtusen korostuneempi Eloisa kannataneekin jättää asetuksista päälle.
Näytön enimmäiskirkkaus jää 680 nitiin myös automaattiasetuksilla, joten kirkas kevätaurinko saattaa ajoittain aiheuttaa ongelmia. Itse kirkkaudensäätö sen sijaan toimii erinomaisesti.
Hintaluokan odotukset huomioiden OnePlus Nord CE 3 Liten näyttö on mukiinmenevä, vaikkei vedäkään vertoja väreiltään ja kirkkaudeltaan AMOLED-näytöille. Katselukulmat ovat kiitettävän hyvät, virkistystaajuus sekä kosketusherkkyys kohdillaan ja värintoisto LCD-näytöksi hyvää. Näytöstä ei ole varsinaiseksi valttikortiksi Nord CE 3 Litelle, mutta mukavan multimediakokemuksen se silti tarjoaa.
Alhaalla sijaitsevalla kaiuttimella on kaveri näytön yläreunuksessa. Alhaalla ovat myös USB-C- ja kuulokeliitännät.
Sisältöjen katselusta nauttivien iloksi OnePlus Nord CE 3 Litellä on hihassaan toinenkin ässä, nimittäin jo mainitut stereokaiuttimet, jotka ovat edelleen noin kolmen sadan euron hintaluokassa mainitsemisen arvoinen ominaisuus. Älypuhelimesta myös lähtee ääntä mukavasti, vaikka näytön yläpuolella sijaitseva toinen on hitusen alareunassa olevaa kaveriansa hiljaisempi. Erikoisuutena OnePlus on tuonut Nord CE 3 Liteen 200 prosentin ultra-äänenvoimakkuustilan, jolla äänenvoimakkuuden saa nostettua älypuhelinten mittapuulla kovaksi.
Stereoääni parantaa esimerkiksi elokuvakokemusta merkittävästi, ja suoratoistopalvelujen ystäville OnePlus Nord CE 3 Lite onkin kelpo valinta suurella näytöllään ja äänentoistollaan.
Yhteyksistä ovat tuettuna 5G-mobiiliverkkoyhteyden ohella Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth 5.1 sekä NFC-lähiyhteys esimerkiksi lähimaksamista varten.
Tuttu järjestelmäpiiri, mutta tehokkaampi lataus
OnePlus Nord CE 3 Litessä on Qualcomm Snapdragon 695 -järjestelmäpiiri, joka oli käytössä myös edeltäjässä. Kahdeksan ydintä sisältävä, kuuden nanometrin tuotantoprosessilla valmistettu piiri esiteltiin lokakuussa 2021, ja puolitoistavuotisen historiansa aikana siitä on tullut tuttu näky alemmassa keskihintaluokassa.
Snapdragon 695:n vahvuudet ovat energiatehokkuudessa, ja monet sillä varustetuista älypuhelimista – OnePlus Nord CE 3 Lite mukaan lukien – ovatkin erottuneet pitkillä käyttöajoillaan. Itse raakaa suorituskykyä mitattaessa se ei sen sijaan suuremmin häikäise.
Suorituskykytesteissä älypuhelin tutulla tasolla, eikä suorituskyky ole kokonaisuutena kovin kummoinen enää vuonna 2023 yli 300 euron hintaluokassa.
Positiivista on se, ettei OnePlus Nord CE 3 Lite lämpene paljoa kovassakaan rasituksessa, eikä suorituskyky liioin suuremmin alene pitkänkään käyttörupeaman aikana. Yleinen käyttökokemus onkin mukavan sujuva, ja useimmista jokapäiväisistä toimista älypuhelin selviää hienosti.
Suurelle näytölle mahtuu allekkain kaksi sovellusta, ja OnePlus Nord CE 3 Lite toimii sujuvasti useimmissa moniajotilanteissa ajoittaisesta hidastelusta huolimatta. Pelipuhelimeksi siitä ei sen sijaan oikeastaan ole – tai ainakin raskaampien pelien grafiikoista on joustettava reilusti, mikä ei miellyttäne mobiilipelaajia.
Totuuden nimissä OnePlussan olisi toivonut varustavan Nord CE 3 Liten tehokkaammalla piirillä. Esimerkiksi Snapdragon 7 -sarjan piiri olisi auttanut älypuhelinta erottumaan edeltäjästään selkeämmin sekä tuomaan vahvemman vaihtoehdon kilpailijoille.
Suomessa OnePlus Nord CE 3 Lite on varustettu 8 gigatavun RAM-käyttömuistilla (LPDDR4X) ja 128 gigatavun tallennusmuistilla (UFS 2.2). Valituilla markkinoilla saatavilla on myös 256 gigatavun tallennustilalla toimitettava versio.
Kuten mainittua, on energiatehokkuus Snapdragon 695:n vahvin osa-alue. 5 000 milliampeeritunnin akusta riittääkin vaivatta virtaa vuorokaudeksi, ja useimmiten kahdeksikin.
Arvostelumme aikana OnePlus Nord CE 3 Liteä käytettiin ahkerasti, ja päivään mahtui muun muassa reilusti valokuvausta, suoratoistoa, suorituskykytestejä ja muuta sellaista. Silti virtaa oli illan hämärtyessä noin 35-40 prosenttia, ja hieman säästeliäämmällä käytöllä myös kaksi vuorokautta on täysin saavutettavissa.
Tyhjä akku täyttyy noin 45 minuutissa mukana toimitettavalla 67 watin laturilla. Pikalataus onkin OnePlus Nord CE 3 Liten merkittävimpiä päivityksiä, ja ero edeltäjään on teknisesti merkittävä (33 vs. 67 wattia).
Myös käytännön tasolla kehitysaskel on kiitettävä: Nord CE 2 Liten noin 75 minuutin latausajasta on kerralla loikattu jotakuinkin 44 minuuttiin, mikä on hieno suoritus. Vain vartissakin virtaa kertyy jo noin 40 prosenttia, tarpeeksi päivän perustarpeisiin.
Noin 300 euron hintaluokassa on toki muitakin nopeasti latautuvia älypuhelimia, mutta OnePlus Nord CE 3 Lite pitää silti pintansa kilpailijoihinsa verrattuna ja hintaluokassaan nopeaa akun latausta voi pitää vahvuutena Nord CE 3 Litelle hyvän akunkeston ohella.
Ikävä puoli Nord CE 3 Liten mukana tulevassa 67 watin laturissa on, ettei se tue standardin mukaista USB-PD-pikalatausta eikä näin ollen korkeaa lataustehoa muiden kuin OnePlus-laitteiden kanssa.
108 megapikseliä, mutta silti vain keskinkertainen kamerakokonaisuus
Älypuhelimilla räpsitään päivittäin miljoonia valokuvia, ja monille kamerat ovatkin merkittävimpiä ominaisuuksia puhelinostoksilla.
OnePlus Nord CE 3 Litessä kamerakokoonpano on hieman kaksijakoinen. Yhtäältä pääkamera on kokonaan uudistettu, mutta toisaalta kokonaisuus jää yhä melko maltilliseksi ja rajoittuneeksi. Yhteensä takakameroita on kolme:
- 108 megapikselin pääkamera 1/1,67″-koon Samsung ISOCELL HM6 -kennolla, 0,64 mikronin pikselikoolla (12 megapikselin kuvakoolla 1,92 mikronia) ja f/1,75-aukolla
- 2 megapikselin makrokamera
- 2 megapikselin syvyyskamera
Käytännöllisesti katsoen valokuvaamiseen soveltuvia kameroita on siis vain yksi, päivitetty pääkamera. Syvyyskamera on mukana vain muotokuvista tuttua, taustan sumentavaa boke-efektiä luomassa, ja sen hyödyt on helppo kyseenalaistaa lähikuviin tarkoitetun makrokameran tavoin.
Kolme linssiä sisältävä kamerakokonaisuus näyttää kenties houkuttelevammalta kuin yksittäinen kamera, ja syvyys- ja makrokamerat lienevätkin mukana lähinnä ulkonäkösyistä.
Syvyys- ja makrokameroiden tilalla olisi toki mielellään nähnyt esimerkiksi ultralaajakulmakameran, perustasoisenkin, josta olisi joka tapauksessa enemmän hyötyä.
OnePlus Nord CE 3 Lite sisältää myös 16 megapikselin etukameran f/2.4-aukolla.
Pääkamerassakaan ei ole optista kuvanvakainta, ja käyttäjän onkin tyydyttävä elektroniseen vakautukseen.
Oletuksena 108 megapikselin pääkamera tallentaa valokuvia 12 megapikselin koossa, ja laatu on kelpo tasolla. Värit kamera tallentaa hienon kirkkaina kuitenkaan liikaa korostamatta, ja myös esimerkiksi vastavalosta se selviää hyvin automaattisen HDR-toimintonsa ansiosta.
Yksityiskohdat ovat jokseenkin sameita, mutta hintaluokka huomioiden myös tarkkuus on mukiinmenevällä tasolla.
Hämärässä kuviin ilmestyy kohinaa huomattavan nopeasti värien haaletessa. Erillinen yötila kannattaa aktivoida nopeasti, sillä se parantaa värejä silmin nähden, vaikka yksityiskohdat jäävätkin yhä kohtalaisen sumeiksi.
Pääkamera tarjoaa digitaalista zoomia kuusinkertaiselle tasolle, ja kamerasovelluksessa on erillinen pikapainike kolminkertaiselle lähennykselle, jota OnePlus markkinoi häviöttömänä. Zoomatut valokuvat ovat hyvin samankaltaisia kuin täysikokoisista kuvista tehdyt rajaukset – sosiaaliseen mediaan laatu menettelee, mutta erityisen tasokkaita zoom-kuvat eivät ole.
Etukameran tarina on samankaltainen. Myös se tallentaa värit hienosti, mutta mainittavan terävistä otoksista ei ole kyse.
Kamerasovelluksessa on perustasoinen kattaus erilaisia kuvaustiloja. Muotokuva-, ammattilais- tekstiskanneri-, panoraama- ja intervallikuvien lisäksi käytössä ovat etu- ja takakameroilla samanaikaisesti liikkuvaa kuvaa tallentava kaksoisnäkymävideo sekä hidastuskuvaus (720p, 120 ruutua sekunnissa).
Videoita mielellään tallentavalle OnePlus Nord CE 3 Lite ei ole paras valinta. Yksikään älypuhelimen kameroista ei nimittäin tue 4K-kuvanlaatua. Laatu ei muutenkaan hätkähdytä sisällön ollessa melko haaleaa ja toisinaan epävakaata optisen kuvanvakaimen puuttuessa.
Kamerapuhelimena OnePlus Nord CE 3 Lite on hintaluokassaankin vain perustasoa. Pääkamera on parhaimmillaan, etenkin kirkkaassa päivänvalossa, tasokas, mutta kokonaisuuden yksipuolisuus harmittaa. Moni pahimmista kilpailijoistakin sisältää ultralaajakulmakameran, vaikkakin usein vaatimattoman, ja videokuvauksessa älypuhelin joutuu antamaan vieläkin tasoitusta.
Android 13:een perustuva ohjelmisto ja kohtuullinen päivityslupaus
OnePlus Nord CE 3 Lite on varustettu markkinoille tullessaan Android 13 -käyttöjärjestelmäversioon perustuvalla OxygenOS 13.1 -ohjelmistolla, joka on valmistajansa mukaan jopa 30 prosenttia sulavampi ja 40 prosenttia aiempaa energiatehokkaampi käyttötavasta riippuen.
Viime vuosina OnePlus-älypuhelimia käyttäneet ovat OxygenOS 13.1:n parissa nopeasti kuin kotonaan, vaikka esimerkiksi käyttöliittymää onkin uudistettu Aquamorphic Designiksi kutsutussa hengessä. Käytännössä sovelluskuvakkeet ja muu kotinäytön sisältö on pehmeän pyöristettyä, ja widget-minisovelluksen pitkä kosketus tuo nopeasti esiin lisätietoja.
Käyttö on mukavan sulavaa, ja ohjelmisto sisältää myös muutamia vain OnePlussalle tyypillisiä ominaisuuksia. Zen-tila kehottaa rauhoittumaan joko yksin tai yhdessä muiden OnePlus-käyttäjien kanssa, minkä ohella OxygenOS 13.1 mukautuu oletuksena vuorokaudenaikoihin esimerkiksi tyyliä päivän mittaan päivittämällä.
OxygenOS muistuttaa julkaisu julkaisulta yhä enemmän OnePlussan emoyhtiö Oppon ColorOS:ää, johon ohjelmisto pitikin aiemmin yhdistää. Päätös kumottiin esimerkiksi käyttäjien paineesta, mutta yhdennäköisyys on silti ilmeistä.
OxygenOS 13.1:ssä on suorituskyky- ja käyttöaikaparannusten ohella keskitytty tietoturvaan muun muassa keskusteluista tehtyjen kuvakaappausten automaattisella pikselöinnillä ja leikepöydän puhdistamisella sekä hyvinvointiin lapsille suunnatulla käyttötilalla.
OnePlus Nord CE 3 Litelle on luvattu kaksi Android-järjestelmäversiopäivitystä ja kolme vuotta tietoturvakorjauksia. Aikanaan sekä Android 14 että 15 saapuvat siis älypuhelimelle tietoturvan pysyessä ajan tasalla ainakin alkukeväälle 2026.
Perushyvä 2+3 vuoden päivityslupaus on sama kuin edeltäjällä ja hintaluokalle tyypillinen. Esimerkiksi Samsungin myös keskihintaluokkaan laajennetulle, 4+5 vuoden päivitystakuulle se kuitenkin kalpenee.
Yhteenveto: Suosikkipuhelimen seuraaja sopii yhä peruskäyttäjälle
OnePlus Nord CE 3 Litessä on paljon samaa kuin viime vuonna hienosti menestyneessä edeltäjässään. Sama järjestelmäpiiri, muutamat muut samanlaiset tekniset ratkaisut ja pitkä akunkesto kertovat, että OnePlus luottaa tuttuun reseptiin myös tänä vuonna.
Suurimmat päivitykset on nähty akun latausnopeudessa sekä muotoilussa, ja ulkoisesti OnePlus Nord CE 3 Lite poikkeaakin edeltäjästään merkittävästi. Näyttö on hieman suurempi, pääkamera kehittyneempi ja Android-ohjelmisto vuoden 2023 tasolla, ja älypuhelinta voidaankin pitää kohtalaisen maltillisena vuosipäivityksenä.
OnePlus Nord CE 3 Liten suositushinta on 329 euroa, joka on kymmenyksen verran enemmän kuin edeltäjällään. Hintaan suhteutettuna käyttökokemus on tasapainoinen, ja rahalleen saa kyllä vastinetta, vaikka vaihtoehtojakin toki riittää runsain mitoin.
Noin 300 euron budjetilla saa taskuunsa esimerkiksi Samsung Galaxy A53 5G:n, joka päihittää OnePlus Nord CE 3 Liten muun muassa kameroita ja näyttöjä vertailtaessa. Älypuhelin julkaistiin jo keväällä 2022, mutta Samsungin 4+5 vuoden päivitystakuu takaa ohjelmiston silti pysyvän tuoreena pidempään.
Kenties kovimmat kilpailijat tulevat OnePlussan omasta leiristä, josta on saatavilla esimerkiksi tätä nykyä Nord CE 3 Liten kanssa jotakuinkin samanhintainen tai jopa halvempi OnePlus Nord 2T 5G, joka esiteltiin keväällä 2022. Nord 2T:ssä on paremmat kamerat ja tehoja enemmän, minkä lisäksi se on varustettu laadukkaammalla AMOLED-näytöllä. Samaan rahaan Nord 2T tuntuu järkevämmältä ostokselta kuin Nord CE 3 Lite, ellei sitten todella pidä enemmän viimeksi mainitun muotoilusta tai hieman suuremmasta näytöstä.
Toisaalta edeltävä Nord CE 2 Lite 5G on myös yksi vaihtoehto niin kauan, kun sitä varastoissa vielä riittää. Nord CE 2 Lite 5G on laskeneella hinnallaan reilusti yli satasen Nord CE 3 Liteä halvempi, ja tämä lisäsumma lähinnä hieman suuremmasta näytöstä ja nopeammasta pikalatauksesta tuntuu äkkiseltään suolaiselta. Toki laatutuntuma Nord CE 3 Litessä on myös parempi ja päivitystuki ulottuu uudempana mallina pidemmälle.
Puhtaampaa Androidia ja siroutta arvostavien kannattaa puolestaan tutustua esimerkiksi Motorola Edge 30 Neoon.
Mikäli budjetti joustaa ylöspäin, löytyy Xiaomin mallistosta useita tehokkaampia ja paremmin kamerakokoonpanoin varustettuja vaihtoehtoja, kuten Xiaomi 12 Lite, Xiaomi 11T Pro ja Poco F4
Muista vaihtoehdoista myös tyylikäs Honor 70 heittää haasteen alle 400 euron hintaluokassa. Honorin valikoimista löytyy myös kevään 2023 uutuus Magic5 Lite, joka tarjoaa esimerkiksi järjestelmäpiirin, akun ja pikalatauksen osalta samankaltaisia ominaisuuksia Nord CE 3 Liten kanssa, mutta reunoiltaan kaarevalla AMOLED-näytöllä varustettuna.
Lisäksi älypuhelinmarkkinoilla kannattaa tarkkailla tarjouksia. Vaikka puhelinten keskihinnat ovat viime aikoina olleet nousussa, myös noin 300 euron budjetilla on saatavilla runsaasti vaihtoehtoja erilaisilla vahvuuksilla.
Edeltäjänsä tavoin peruskäyttöön OnePlus Nord CE 3 Lite on hyvä vaihtoehto, ja mukaan on saatu muutamia hyviä parannuksia, joista selkein on nopeampi akun lataus paremman laatutuntuman ohella. Jos haussa on kohtuuhintainen älypuhelin hyvällä akunkestolla ja asiallisilla perusominaisuuksilla, on Nord CE 3 Lite yksi harkinnan arvoinen vaihtoehto. Entistä houkuttelevampi siitä tulee jälleen edeltäjänsä tavoin, jos ja kun hinta alkaa painumaan alaspäin.
—
Arvostelun lopuksi vielä esimerkkikuvia OnePlus Nord CE 3 Liten kameroilla. Sisällönhallintajärjestelmä pakkaa kuvia varsin rajusti, joten lähemmin niitä kannattaa tarkastella täydessä koossaan alkuperäisversioina. Täysikokoiset kuvat ovat saatavilla myös tässä Dropbox-kansiossa.
Mainos: Yli 1 500 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »