Microsoftin jätti-irtisanomiset osuvat myös Suomeen.
Microsoftin aiemmin helmikuussa uutisoidut muutosneuvottelut on saatu Tivi-julkaisun mukaan päätökseen. Neuvottelujen aikana henkilöstön vähennystarvetta Microsoft Oy:ssä saatiin pienennettyä 60 työntekijään alun perin suunnitellusta 65 työntekijästä.
Microsoft ilmoitti aiemmin 18. tammikuuta aikovansa vähentää maailmanlaajuisesti 10 000 työntekijää maaliskuun 2023 loppuun mennessä. Käytännössä Microsoftilta lähtöpassit saa vajaat viisi prosenttia sen koko henkilöstöstä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Microsoftin toimitusjohtaja Satya Nadella kertoi julkaistussa viestissä Microsoftin tarpeesta ”mukauttaa kustannusrakennetta liikevaihtoon ja siihen, missä Microsoft näkee asiakaskysyntää”.
Microsoftin irtisanomiset kohdentuvat selvästi tiettyihin tiimeihin.
Microsoft Oy:n palveluksessa Suomessa on kerrottu olevan noin 550 työntekijää, joista neuvottelujen piirissä oli 157.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Suurin osa henkilöstövähennyksistä, 50 työntekijää, kohdistuu Tivin näkemän asiakirjan mukaan Mixed Reality -yksikköön eli Microsoftin virtuaali-, lisätyn ja sekoitetun todellisuuden kehitystyöhön. Suomessa on tehty osittain muun muassa Microsoftin HoloLens-lasien kehitystyötä, joka näyttää olevan nyt leikkauslistalla.
32 optisen tekniikan kehityksen parissa työskennellyttä henkilöä menettää työpaikkansa Microsoftilla.
Jo tammikuussa Windows Central raportoi, että sen lähteiden mukaan Microsoft on irtisanonut kokonaisuudessaan tiimit, jotka ovat kehittäneet sen virtuaali- ja sekoitetun todellisuuden ratkaisuja sekä lisätyn todellisuuden HoloLens-laseja.
”HoloLens, virtuaalitodellisuus ja Mixed Reality ovat käytännössä kuolleita Microsoftilla”, totesi Windows Centralin Jez Corden.
Microsoftin vähennysten myötä se irtisanoi kokonaisuudessaan sen vuonna 2017 yritysostolla hankkimasta AltSpaceVR:stä vastanneen tiimin. AltSpaceVR kehitti virtuaalitodellisuuden yhteistyöratkaisuja, mutta nyt palvelu sulkeutuu maaliskuussa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
AltSpaceVR:n lopettamisen ohella Microsoft on irtisanonut myös kokonaan tiimin, joka kehitti Microsoftin Mixed Reality Toolkit (MRTK) -alustaa sekoitetun todellisuuden sovelluksille, joissa se auttoi yhdistävämään fyysisen maailman elementtejä virtuaalisen todellisuuden kanssa kamerakuvan kautta. MRTK oli alusta, jolla virtuaalisiin tiloihin pystyi ankkuroimaan eri asioita. Se on toiminut sekä Microsoftin HoloLens-lasien että Metan virtuaalilasien kanssa.
Myös Microsoftin HoloLens-lasien tulevaisuus näyttää nyt entistä epävarmemmalta. Microsoft voitti vuonna 2021 Yhdysvaltojen armeijalta jättimäisen sopimuksen HoloLens-pohjaisten lisätyn todellisuuden lasien toimituksista, mutta sittemmin Microsoftin kehitystyön lopputulos ei ole vielä täyttänyt vaatimuksia eikä suuriin toimituksiin ole päästy. Hiljattain Yhdysvaltojen kongressi päätti ongelmien vuoksi pienentää hanketta.
Microsoft on jo aiemmin vähentänyt panostuksiaan HoloLens-kehitystyöhön, muun muassa projektia vetäneen Alex Kipmanin jätettyä yhtiön.
Kokonaisuutena Microsoftin irtisanomisten kohdistuminen merkittävästi eri virtuaali-, sekoitetun- ja lisätyn todellisuuden hankkeisiin viestii, ettei Microsoftilla välttämättä ole suurta uskoa näiden menestykseen. Toki Microsoft on myös voinut vain muuttaa tältä osin strategiaansa, ja kenties alustan sijaan pyrkii tuomaan ennemminkin palvelujaan virtuaalitodellisuuteen, kuten tapahtuu jo loppuvuodesta 2022 Metan Quest Pro -lasien yhteydessä julkistetun yhteistyön myötä.
Maailmanlaajuinen 10 000 työntekijän vähennys on Microsoftin toiseksi suurin henkilöstöleikkaus sen historiassa. Vuonna 2014 Microsoft ilmoitti 18 000 työntekijän vähentämisestä Nokian matkapuhelinliiketoiminnan hankinnan jälkeen. Tuolloin suuri osa vähennyksistä tapahtui Suomessa.
Mainos: Yli 1 700 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »