Sekä Google ja Microsoft esittelivät tällä viikolla tekoälyn tuomista uudella tavalla osaksi palvelujaan, erityisesti hakukoneitaan.
Google kiirehti julkistamaan ennen Microsoftin uutisia alkuviikosta oman keskustelevan tekoälynsä Bardin. Microsoft puolestaan julkisti myöskin lyhyellä varoitusajalla järjestetyssä tilaisuudessaan 7. helmikuuta, kuinka viime kuukausien aikana kohuttu OpenAI:n keskusteleva ChatGPT-tekoäly tulee nyt osaksi sen Bing-hakukonetta. Lisäksi Googlella oli ohjelmassa vielä keskiviikkona 8. helmikuuta tilaisuus, jossa se esitteli tekoälyn julkaisua osaksi sen hakukonetta ja muita palveluja.
Lopputuloksena ”tekoälyn superviikon” selväksi voittajaksi mielikuvissa nousi Microsoft, jonka ChatGPT:llä varustettu Bing-hakukone on saanut innostuneen vastaanoton. Toistaiseksi testivaiheessa olevan palvelun jonotuslistalle ilmoittautui jo yli miljoona käyttäjää kahdessa vuorokaudessa.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Samanaikaisesti yleisenä näkemyksenä Googlen nähtiin kiirehtineen ja sössineen pahasti julkistustensa kanssa. Esimerkiksi jopa Googlen oma mainos sen Bard-tekoälystä esitti botin tarjoavan virheellisen vastauksen kysymykseen. Pettymyksen aiheuttaneet julkistukset ja sijoittajien pelko Googlen tulevaisuudesta tekoälyratkaisujen mahdollisesti pidemmällä aikavälillä muuttaessa hakukoneiden markkinaa johtivatkin Googlen emoyhtiön Alphabetin markkina-arvon putoamiseen jopa 100 miljardilla dollarilla yhdessä päivässä, kun sen osakekurssi vajosi vajaalla kymmenellä prosentilla.
Myös Googlen sisällä työntekijät ovat ilmaisseet pettymyksensä Googlen kompastumiseen tämän viikon julkistuksissa.
Työntekijät näkevät julkistukset kiirehdityksi ja syyttävät Alphabetin ja Googlen toimitusjohtajaa Sundar Pichaita hätäilystä.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Asiasta raportoivan CNBC:n mukaan Googlen sisäinen keskustelupalsta on täynnä memejä ja muita viestejä, joissa kritisoidaan Googlea, Pichaita, Bardin julkaisua sekä hiljattain ilmoitettuja 12 000 työntekijän jätti-irtisanomisia.
”Parahin Sundar, Bardin laukaisu ja irtisanomiset olivat kiireisiä, sotkuisia ja likinäköisiä”, todettiin yhdessä julkaisussa, joka väitetysti sisälsi kuvan Pichaista. ”Palaa takaisin pitkän aikavälin näkemykseen.”
”Bardin kiirehtiminen markkinoille paniikissa vahvisti markkinoiden pelot meitä osalta”, eräässä työntekijöiden meemissä todettiin. Teksti oli julkaistu kasvot kämmenellä peittävän linnun kuvan päällä.
Google on panostanut tekoälyn tutkimukseen ja kehitystyöhön mittavasti vuosien ajan, mutta yhtäkkiä se on jäänyt markkinoilla perässähiihtäjän rooliin. OpenAI:n loppuvuodesta 2022 julkaistu ChatGPT on herättänyt suuren yleisön kiinnostuksen ja kerännyt jo jopa yli 100 miljoonaa käyttäjää nousten näin kaikkien aikojen nopeimmin kasvaneeksi verkkopalveluksi.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
OpenAI:n keskusteleva tekoäly ChatGPT pystyy tuottamaan vastauksia ja tekstiä sujuvasanaisesti monista eri aiheista. Sitä voi myös pyytää kirjoittamaan esseitä ja muita luovia tekstejä eri aiheista. Julkaisunsa jälkeen ChatGPT:n tuotokset ovat levinneet laajasti sosiaalisessa mediassa saavuttaen suuren huomion ja nostaen kiinnostusta palveluun.
Teknologiajäteistä Microsoft hyötyy nyt pitkäaikaisesta kumppanuudestaan OpenAI:n kanssa. Microsoft on tuomassa OpenAI:n tekoälyteknologian Bing-hakukoneensa ja Edge-verkkoselaimensa ohella jo pian myös toimistosovelluksiinsa Wordiin, Exceliin ja Outlookiin.
Samalla Googlen epäonnistumiset tekoälyratkaisujen esittelyssä on kytketty yhteen myös Googlen hiljattain ilmoittamien jätti-irtisanomisten kanssa.
”12 000 ihmisen erottaminen nostaa osaketta 3 prosentilla, yksi kiirehditty tekoälyesitys laskee sitä 8 prosentilla”, yksi meme-julkaisuista Googlen työntekijöiden palstalla totesi lakonisesti.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »