Google elää nyt muutosten kourissa.
Yhtiö panostaa merkittävästi uusiin tekoälyä hyödyntäviin tuotteisiin ja tuoteuudistuksiin, jottei se menettäisi kilpailukykyään ja vahvaa markkina-asemaansa. Lisäksi Google kertoi perjantaina 20. tammikuuta vähentävänsä 12 000 työpaikkaa sovittaakseen kulutasonsa paremmin tämänhetkiseen markkinatilanteeseen. Vähennykset osuivat pääosin kaikkeen muuhun kuin tekoälyratkaisujen kehittämiseen.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt The New York Timesilta on kuultu lisää siitä, millaisia erilaisia tekoälyä hyödyntäviä tuotteita Google valmistelee.
OpenAI:n julkaisema keskusteleva tekoäly ChatGPT, joka pystyy tuottamaan vastauksia ja tekstiä sujuvasanaisesti monista eri aiheista, on noussut suuren huomion kohteeksi loppuvuodesta 2022 tapahtuneen julkaisunsa jälkeen. ChatGPT:ssä on nähty kehittyessään siemen myös mahdolliselle Googlen aseman uhkaajalle mitä tulee verkkohakuihin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Lisäksi laajemmin yksi vuoden 2022 nousevista ilmiöistä olivat tekstipyyntöjen perusteella kuvia luovat tekoälypalvelut ja -työkalut.
The New York Timesin aiemman raportin mukaan Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai on ”ohjannut lukemattomat ryhmät yhtiön sisällä vastaamaan ChatGPT:n luomaan uhkaan”, ja toukokuuhun asti, jolloin Googlen odotetaan järjestävän merkittävän vuotuisen Google I/O -tapahtumansa, Googlen tiimit on ohjattu kehittämään uusia esiteltäviä tekoälypohjaisia tuotteita.
Nyt The New York Times raportoi, että Googlella on työn alla tekoälyä hyödyntäviä uutuuksia erittäin monella saralla. Niitä on esitelty myös yhtiön perustajille ja edelleen merkittäville omistajille Larry Pagelle ja Sergei Brinille, jotka eivät enää toimi Googlen päivittäisessä johdossa.
Yhteensä Google voi esitellä kevään aikana jopa yli 20 tekoälyprojektin lopputuotteita.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Googlen kerrotaan kehittävän, ainakin aluksi Pixel-älypuhelimiinsa, uutta taustakuvien luontityökalua. On vielä epäselvää, onko kyseessä taustakuvia tekstinä annetusta pyynnöstä luova kuvageneraattori vai ratkaisu, joka muokkaa olemassa olevista kuvista näyttävämpiä taustakuvia.
Laajemmin The New York Times kertoo Googlelta olevan tulossa ”Image Generation Studio”, joka luo ja muokkaa kuvia. Tämän palvelun osalta kohdeyleisö ei ole vielä täysin selvillä, eli vielä ei tiedetä, onko kyseessä laajalle yleisölle suunnattu ratkaisu vai ovatko kohderyhmänä vain sisällöntuottajat tai kehittäjät.
Googlelta on tulossa myös kolmas versio (Season 3) sen AI Test Kitchenistä, joilla se on esitellyt tekoälyratkaisujaan. Google esitteli toisen version (Season 2) marraskuussa, mutta sitäkään ei ole vielä julkaistu käyttöön. Ensimmäisen version keskityttyä esittelemään Googlen LaMDA-kielimallia keskusteleville sovelluksille, toinen versio esittelee mahdollisuuksia luoda kuvia tekstipyynnöillä.
Googlen videopalvelu YouTubeen liittyen kehitteillä on myös mielenkiintoisia uutuuksia. Googlen kerrotaan kehittävän tekoälytoimintoa, joka loisi uuden videon muodossa lyhennetyn yhteenvedon pidemmistä lähdevideoista. Monien minuuttien videot voisivat tiivistyä automaattisesti vain 30 sekunnin pätkäksi. Lisäksi YouTubeen on tekeillä uusi ominaisuus, jolla voisi luoda YouTube-videoon erilaisia taustoja.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Google aikoo myös tuoda osaksi hakukonettaan ChatGPT:n kaltaista chatbotin tavoin keskustelevaa toiminnallisuutta, joka kertoisi vastauksen käyttäjän kysymykseen.
Kehitteillä on myös mahdollisuus virtuaaliseen tuotteiden sovittamiseen sekä ”Maya”-projekti 3D-mallien luomiseen kengistä. 9to5Google-sivusto arvelee, että tätä Google ensiesitteli jo marraskuussa uutena tapana ”luoda pyöritettäviä 3D-kuvia kengistä, mikä korvaa usein brändeille aikaa vievän ja kalliin prosessin”.
Luonnollisesti myös sovelluskehittäjille ja yrityspilvipalvelujensa asiakkaille Googlella on työn alla tekoälyä hyödyntäviä ratkaisuja. ”Colab + Android Studio” tulee avustamaan sovelluskehittäjiä luomalla, täydentämällä ja korjaamalla koodia Android-sovelluksia kehitettäessä. ”PaLM-Coder 2” voi puolestaan laajemmin avustaa kehittäjiä työssään. Microsoftin omistamalla GitHubilla on jo Copilot-ominaisuus, joka tekoälyn avulla tehostaa koodin luomista.
Google Cloud -pilvipalveluun Google on tuomassa lisää kuvageneraattoriominaisuuksia, kun taas ”MakerSuite” tulee auttamaan yrityksiä luomaan omia tekoälyprototyyppejä verkkoselaimissa.
Kaiken kaikkiaan kevään 2023 Google I/O -tapahtumasta on odotettavissa varsinainen tekoälyn tykitys Googlen pyrkiessä lisäämään älyä lukuisiin eri tuotteisiinsa ja palveluihinsa.
Myös henkilöstövähennyksistä kertoessaan Googlen Sundar Pichai korosti Googlen panostuksia tekoälyhankkeisiin ja totesi myös Googlen ”valmistautuvan jakamaan joitakin täysin uusia kokemuksia käyttäjille, kehittäjille ja yrityksille”.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »