Elon Musk on ollut Twitterin pääomistaja nyt noin kuukauden päivät. Tämän verran aikaa kului, kunnes Musk odotetusti ajautui pahemman kerran törmäyskurssille Applen kanssa.
Musk twiittasi nyt Suomen aikaa maanantai-illan ja tiistain vastaisen yön aikana useampaan otteeseen Appleen liittyen erilaisia väitteitä ja kriittisiä kannanottoja.
Twiittien sarja lähti liikkeelle siitä, että Musk väitti Applen ”pääasiassa lopettaneen mainontansa Twitterissä” ja esitti kysymyksen, että vihaako Apple sananvapautta Amerikassa.
Apple has mostly stopped advertising on Twitter. Do they hate free speech in America?
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
— Elon Musk (@elonmusk) November 28, 2022
Tämän jälkeen Musk myös twiittasi väitteen, että Apple on uhannut vetää Twitterin pois App Store -sovelluskaupastaan, muttei kerro Twitterille mistä syystä.
Apple has also threatened to withhold Twitter from its App Store, but won’t tell us why
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
— Elon Musk (@elonmusk) November 28, 2022
Ja sitten Musk kiinnitti vielä huomionsa Applen App Store -sovelluskaupassa Applen maksutavalla suoritetuista maksuista ottamaan jopa 30 prosentin komissioon.
Did you know Apple puts a secret 30% tax on everything you buy through their App Store? https://t.co/LGkPZ4EYcz
— Elon Musk (@elonmusk) November 28, 2022
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
”Tiesitkö, että Apple asettaa salaisen 30 prosentin veron kaikelle mitä ostat heidän App Storestaan?” Musk kyseli lähes 120 miljoonalta Twitter-seuraajaltaan. Todellisuudessahan mitään salaista Applen toiminnassa ei tietenkään tältä osin ole, vaan se on ollut osa App Storen toimintamallia yli vuosikymmenen.
Yleisesti Musk syytti useammissa muissa twiiteissään Applea sensuurista ja monopoliasemansa hyödyntämisestä.
Raivokkaan twiittailunsa lomassa Musk ehti myös twiitata meemikuvan, jolla hän vihjaili olevansa ennemmin lähdössä sotaan Applea vastaan kuin maksamassa sille sen vaatimaa 30 prosenttia. Muun muassa tämän twiitin Musk sittemmin kuitenkin syystä tai toisesta poisti.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Apple ei ole kommentoinut Muskin viimeisimpiä mielenilmauksia toistaiseksi mitenkään.
Suurena yllätyksenä Muskin erimielisyyksiä Applen kanssa ei voi pitää. Musk tunnetaan jo entuudestaan Apple-kriitikkona, ja Muskin ryhtyminen Twitterin omistajaksi on nyt johtanut moniin uusiin kiistamahdollisuuksiin hänen ja Applen välillä.
Musk on aiemmin valitellut Twitterin liikevaihdon pudonneen ”massiivisesti” hänen omistuksessaan mainostajien keskeytettyä panostuksiaan palvelussa. Yleisesti on arvioitu mainostajien tehneen näin johtuen Muskin kyseenalaisista kommenteista moniin aiheisin liittyen sekä epäilyistä vihapuheen kasvamisesta palvelussa Muskin sallivamman linjan aikana.
Epäilyille on ollut perusteena.
Twitterille ja Muskille itselleen hänen nostattama kiista Applen kanssa voi käydä kalliiksi.
The Washingon Post on raportoinut, että vuoden 2022 ensimmäisellä neljänneksellä Apple oli suurin yksittäinen mainostaja Twitterissä. Sen 48 miljoonan dollarin mainosostot vastasivat jopa 4 prosenttia Twitterin liikevaihdosta. Samassa raportissa siteerataan mainosanalytiikkayritys Pathmaticsin tilastoja, joiden mukaan Apple olisi käyttänyt 131 600 dollaria Twitter-mainoksiin 10.-16. marraskuuta verrattuna 220 800 dollariin 16.-22. lokakuuta. Tällä perusteella Apple näyttäisi pienentäneen markkinointipanostuksiaan Twitterissä merkittävästi aiemmasta ja vielä lisää Muskin omistuksen aikana.
Applella on tietenkin täysi oikeus olla mainostamatta Twitterissä, eikä sen tarvitse liittyä mitenkään sananvapauden vihaamiseen, kuten Musk twiiteissään pyrki esittämään.
Mielenkiintoisemmat Muskin twiiteistä liittyvät väitettyyn Applen uhkaukseen Twitterin heittämisestä ulos App Store -sovelluskaupasta. Lähtökohtaisesti todennäköisiä syitä tähän voisi olla kaksi. Ensinnäkin, Twitterin moderoinnin rapautuminen Muskin toitottaessa sananvapautta voi johtaa monenlaisen yleisesti ei-toivotun sisällön määrän kasvuun Twitterissä.
Muskin ajamat rajut henkilöstövähennykset Twitterillä ovat johtaneet sen moderoinnnista vastuussa olevien tiimien luhistumiseen. Wired raportoi yhtenä esimerkkinä, että Twitterillä olisi jäljellä enää vain yksi henkilö Japanin ja Aasian-Tyynenmeren alueen osalta poistamassa lasten seksuaaliseksi hyväksikäytöksi määriteltyjä materiaaleja (CSAM) palvelusta.
Jos lainvastaisetkin julkaisut saavat nyt ja jatkossa rehottaa Twitterissä, on Applella selkeä syy poistaa Twitter sovelluskaupastaan.
Lisäksi toinen potentiaalinen syy Muskin ja Applen välisen kiistan kärjistymiselle voi löytyä maksullisista toiminnoista. Mainoksista saatavan liikevaihdon romahtaessa Musk pyrkii yleisesti viemään Twitterin liiketoimintaa enemmän käyttäjiltä kerättävien maksujen suuntaan. Apple kuitenkin edellyttää digitaalisen sisällön myyntiin käytettävän sen laitteiden sovelluksissa sen tarjoamaa maksutapaa, josta Apple ottaa oman lähtökohtaisesti 30 prosentin komissionsa.
Selvästikään Musk ei ole tyytyväisenä Applelle 30 prosenttia antamassa, ja jos hän yrittää tuoda Twitteriin Applen sovelluskaupan sääntöjen vastaisia tai niiden rajamailla liikkuvia ratkaisuja asiakkaiden rahastamiseen, voi tilanne pahimmillaan johtaa Twitterin poistamiseen App Storesta – kuten kävi aiemmin Epic Gamesin Fortnite-pelille.
Twitterin siirryttyä Muskin omistukseen Apple on toistaiseksi hyväksynyt viisi päivitystä Twitterin sovellukseen.
Kaikkien App Storessa julkaistavien sovellusten ja päivitysten täytyy käydä läpi Applen arviointiprosessi, jonka osana Apple nostaa esille mahdollisia ongelmakohtia.
On epäselvää, onko Apple jo todella uhannut poistaa Twitterin sovelluskaupastaan vai onko sillä ollut sanomista johonkin Twitterin yksittäiseen uudistukseen jonkin päivityksen yhteydessä. Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että Applen entinen markkinointijohtaja Phil Schiller, joka vielä nykyisin vastaa juurikin Applen App Storesta, poisti reilu viikko sitten henkilökohtaisen Twitter-tilinsä.
Tällä hetkellä tilanne on se, että toistaiseksi Twitter on saatavilla App Storessa tavalliseen tapaan, ja Apple näyttää yhä ainakin jossain määrin myös mainostavan Twitterissä.
Mutta Muskin ja Applen välisessä kiistassa on varmasti edessä monia käänteitä tulevina päivinä, viikkoina, kuukausina ja vuosina.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »