Nokia on saavuttanut marraskuun aikana Isossa-Britanniassa jälleen merkittäviä voittoja oikeustaistossaan kiinalaista Oppoa vastaan.
Nokia nosti jo kesästä 2021 alkaen kanteita Oppoa vastaan patenttiloukkauksista, kun yhtiöt eivät päässeet sopuun patenttilisensoinnin jatkosta. Oppo vastasi syksyllä 2021 omilla kanteillaan Nokiaa vastaan syyttäen puolestaan sitä patenttiloukkauksista.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Sittemmin kiista on jatkunut ja edennyt eri tavoin eri oikeusistuimissa useissa eri maissa Euroopassa ja Aasiassa. Tähän asti merkittävin käänne on nähty Saksassa, jonka älypuhelin- ja älykellomarkkinoilta Oppo ja sen alabrändi OnePlus päättivät elokuussa vetäytyä.
Saksassa Mannheimin alueoikeus tuomitsi kesäkuussa Oppon patenttiloukkauksista perustuen Wi-Fi-teknologiaan liittyvään ei-essentiaalipatenttiin sekä heinäkuussa perustuen kahteen mobiiliverkkostandardien kannalta välttämättömään, niin sanottuun essentiaalipatenttiin. Lisäksi Nokia on saanut voittavat päätökset myös Münchenin I alueen oikeudesta kahden essentiaalipatentin osalta, kuin myös myöhemmin Alankomaista koskien kahta essentiaalipatenttia. Tuomioistuinten päätösten mukaan Oppo on loukannut Nokian patentteja tuotteissaan.
Kokonaisuutena Nokian ja Oppon välisessä kiistassa on kyse siitä, etteivät yhtiöt ole löytäneet sopua patenttien lisensoinnista maksettavan korvauksen tasosta. Oppo haluaisi maksaa vähemmän kuin mihin Nokia on tyytyväinen ja mitä se on valmis hyväksymään. Neuvottelujen jouduttamiseksi ja paineen luomiseksi Oppolle Nokia on vienyt asian oikeuteen useissa eri maissa, mukaan lukien myös Suomessa aiemmin kesän 2022 aikana.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nyt marraskuussa Nokia on saavuttanut kaksi sille suosiollista päätöstä Isosta-Britanniasta.
Ensin marraskuun alussa brittituomari kieltäytyi Oppon pyynnöstä keskeyttää Nokian kanteen käsittely korvausten määrittelemiseksi Isossa-Britanniassa. Oppo oli vedonnut siihen, että tuomioistuin Kiinassa määrittelisi essentiaalipatenttien lisensoinnin FRAND-mallin mukaisen korvaustason, eikä Briteissä pitäisi edetä asiassa ennen tämän tapahtumista.
Mobiilialan standardeihin sisällyttämisen vastineeksi patenttien haltijat sitoutuvat lisensoimaan essentiaalipatentit FRAND-mallilla reiluin, tasapuolisin ja kohtuullisin ehdoin.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokian mukaan Oppo ei kuitenkaan ole suostunut Nokian reiluihin ja kohtuullisiin ehdotuksiin – ja tämä on se syy, miksi oikeuteen on päädytty. ”Lisenssisopimuksen uusimista yritettäessä Oppo hylkäsi reilut ja kohtuulliset tarjouksemme ja vaati, että he halusivat maksaa vähemmän kuin kilpailijansa”, kommentoi tapausta Nokian älypuhelinlisensoinnin johtaja (Chief Licensing Officer, Mobile Devices) Susanna Martikainen lokakuussa. ”Asioiden vieminen oikeuteen on aina viimeinen keinomme, ja teimme kaikkemme ratkaistaksemme asian sovinnollisesti, mutta hylkäämällä tarjouksemme ja ehdotetun välimiesmenettelyn Oppo ei jättänyt meille vaihtoehtoja.”
Aiemmin Nokialla oli vuoden 2018 kesällä solmittu patenttien lisensointisopimus Oppon kanssa. Tämä sopimus päättyi vuonna 2021, ja sen uusimiseen osapuolet eivät ole toistaiseksi pystyneet.
Tällä hetkellä kokonaisuutena Nokia näyttää kuitenkin useiden suosiollisten oikeuden päätösten myötä olevan vahvoilla kiistassa, mutta Oppo on puolustautunut sinnikkäästi ja käynyt sitkeää viivytystaistelua.
Nokian kuluvan vuoden tulokseen päättyneet lisenssopimukset ja kiistat Oppon ja toisen kiinalaisen älypuhelinvalmistajan Vivon kanssa ovat lyöneet toistaiseksi lommon. Heinä-syyskuun tulosjulkistuksen yhteydessä Nokia kommentoi, että sen patenttilisensoinnin sisältävän Teknologia-liiketoimintaryhmän liikevaihdon laskeneen edellisvuoteen verrattuna muun muassa ”johtuen kahdesta vuoden 2021 aikana päättyneestä lisenssisopimuksesta, joiden osalta oikeudenkäynnit/uusimisprosessit ovat meneillään”. Liikevaihto heinä-syyskuussa laski 17 prosentilla 305 miljoonaan euroon vuotta aiemmasta 367 miljoonasta.
MAINOS (ARTIKKELI JATKUU ALLA)
Nokia totesi tulosjulkistuksensa yhteydessä myös, että ”uusia lisenssisopimuksia koskevien neuvottelujen lopputulosten odotetaan sisältävän myös maksuja, jotka kattavat maksamatta jääneet kaudet”. Lisäksi Nokia painotti, ettei sillä ole kiire saada sopimuksia tehtyä, vaikka se näkymissään onkin olettanut neuvottelut saatavan päätökseen loppuvuoden aikana. ”Nokia asettaa immateriaaliomaisuutemme arvon turvaamisen tiettyjen aikataulutavoitteiden saavuttamisen edelle”, Nokia totesi.
Nokian mukaan se on valmis tekemään sopimuksen Oppon kanssa reiluin ehdoin.
”Selvyyden vuoksi, haluamme mieluummin tehdä yhteistyötä Oppon kanssa tuodaksemme innovaatioidemme hyödyt heidän asiakkaille Saksassa ja muilla markkinoilla ympäri maailmaa. Oppo voi helposti ratkaista tämän tilanteen uusimalla lisenssinsä reiluin ehdoin, aivan kuten heidän kilpailijansa ovat tehneet. Ovemme on aina avoinna ystävällisille keskusteluille”, totesi Nokian patenttien lisensoinnista älypuhelimiin vastaava johtaja Susanna Martikainen lokakuussa.
Vuonna 2021 Nokia solmi oikeustaistojen jälkeen patenttien lisensointisopimukset huhtikuussa Lenovon ja touko-kesäkuun taitteessa Mercedes-Benz-valmistaja Daimlerin kanssa.
Lähes aina mobiilialan patenttikiistat päättyvät lopulta sopuun oikeusistuinten ulkopuolella. Erilaiset kanteet ja niiden luoma pelote korvauksista sekä tuotteiden markkinoillepääsyn estymisestä ovat kuitenkin tärkeitä valtteja neuvotteluaseman parantamisessa.
Laajan patenttisalkun lisensointi on erittäin tärkeä osa Nokian nykyliiketoimintaa. Nokialla on paljon patentteja liittyen eri mobiiliverkkostandardeihin, mutta myös esimerkiksi Wi-Fi- ja videopakkausstandardeihin. Lisäksi Nokialla on runsaasti myös muitakin kuin standardoituun teknologiaan liittyviä patentteja. Patenttien, teknologian ja brändin lisensoinnin sisältävä Teknologia-liiketoimintaryhmä toi Nokialle viime vuonna 1,502 miljardin euron liikevaihdon ja 1,184 miljardia euroa liikevoittoa.
Mainos: Noin 1 600 000 tuotteen hintavertailu ja hintaseuranta - katso Hinta.fistä mistä saat halvimmalla
Salasana hukassa?
Etkö ole vielä rekisteröitynyt? Rekisteröidy tästä »